Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Абе џабе сите овие страни препукување тука! Џабе! Одамна не сум отишла до парк со песовиве, и замисли Ванлок, само ја имав маска на кучето мое. Никој, ама баш никој не се испозамарал да им стави маска па имаше и такви кои што си ги шетаа и без ремче. Па уште добив коментари во стилот- па гревота е бе, зашто си и ставила маска (типот шеташе стафорд). Така да, нит закони нит бутур... колку сакаш препукувај се со нас Ванлок, али ја денес се осеќав као социопат што му имав ставено маска на кучето... нит закони, нит правна држава... пиши пропало...

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.343
Поени од реакции
7.099
Абе џабе сите овие страни препукување тука! Џабе! Одамна не сум отишла до парк со песовиве, и замисли Ванлок, само ја имав маска на кучето мое. Никој, ама баш никој не се испозамарал да им стави маска па имаше и такви кои што си ги шетаа и без ремче. Па уште добив коментари во стилот- па гревота е бе, зашто си и ставила маска (типот шеташе стафорд). Така да, нит закони нит бутур... колку сакаш препукувај се со нас Ванлок, али ја денес се осеќав као социопат што му имав ставено маска на кучето... нит закони, нит правна држава... пиши пропало...
колку неодговрен и неписмен народ тоа е чудо нешто,тие машини за убивање без никаква контрола да ги оставиш касапница ќе се направат не знам кој ќе ги оддели

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
колку неодговрен и неписмен народ тоа е чудо нешто,тие машини за убивање без никаква контрола да ги оставиш касапница ќе се направат не знам кој ќе ги оддели
Сега да не преувеличуваме...секое куче е онакво какво газдата ќе дозволи да биде. Така да, не постојат машини за убивање доколку не се креира некоја. Кучето беше мирно, не е тоа муабетот ама ич! Друга ми беше поентата. Ако е за тоа, има еден тон хаски, самоједи, кане корсо и добермани кои беа без маски, како и најминијатурни раси. Не се фаќај за расата. Без разлика на истата, законот не го почитува никој. А пројдоа еден тон џандари... дури и ме праша дали мојава била агресивна што сум и ставила маска на неа... ех Македонија, ако не е Ванлок тука, нема да знаеме закони што се :icon_mrgr:

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.343
Поени од реакции
7.099
Сега да не преувеличуваме...секое куче е онакво какво газдата ќе дозволи да биде. Така да, не постојат машини за убивање доколку не се креира некоја. Кучето беше мирно, не е тоа муабетот ама ич! Друга ми беше поентата. Ако е за тоа, има еден тон хаски, самоједи, кане корсо и добермани кои беа без маски, како и најминијатурни раси. Не се фаќај за расата. Без разлика на истата, законот не го почитува никој. А пројдоа еден тон џандари... дури и ме праша дали мојава била агресивна што сум и ставила маска на неа... ех Македонија, ако не е Ванлок тука, нема да знаеме закони што се :icon_mrgr:
аман не ми кажувај дека чуварските раси се како зајачиња :tapp: доста е да се сретнат од ист пол па да настане хаос,а не пак некој да ги с`ска и предизвикува.......од неагресивните можеш да бидеш каснат не пак од овие створените за чување и борби.......јес да газдата го прави карактерот на кучето,но тоа не е на батерии со далечинско да се управува

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
аман не ми кажувај дека чуварските раси се како зајачиња :tapp: доста е да се сретнат од ист пол па да настане хаос,а не пак некој да ги с`ска и предизвикува.......од неагресивните можеш да бидеш каснат не пак од овие створените за чување и борби.......јес да газдата го прави карактерот на кучето,но тоа не е на батерии со далечинско да се управува
Во суштина е на батерии и можеш со далечинско да го управуваш, ако знаеш како. Не знам кој ти кажал дека питот и стафордот се чувари... факт е дека питот е направен како раса за да се бори но не е створен за чувар (најмалце ги бива за тоа), но баш тие кучиња од борби можат да бидат далеку по фини од кучиња кои се дома чува од неспособен сопственик. Али да не навлагаме за ова во оваа тема. Имаш друга тема за тоа, приклучи се, не е проблем.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.343
Поени од реакции
7.099
реков чуварски раси да не ги нарекувам агресивни пошто не е вистински збор........доберман,ротвајлер,волчјак,шарпланинец,кане корсо (и др)во какви раси спаѓаат ?!

да му притребаат на човекот за ЗЛОЧАС,а не за галење,генот им е кодиран да се борат и убијат дури,ако се најдат во таква ситуација ќе го сторат тоа во бес и задоволство

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
реков чуварски раси да не ги нарекувам агресивни пошто не е вистински збор........доберман,ротвајлер,волчјак,шарпланинец,кане корсо (и др)во какви раси спаѓаат ?!

да му притребаат на човекот за ЗЛОЧАС,а не за галење,генот им е кодиран да се борат и убијат дури,ако се најдат во таква ситуација ќе го сторат тоа во бес и задоволство
Ти кажав дека дискусијава можеме да ја продолжиме во другата тема. Нема да се објаснувам зошто не се служувам со тебе, само ова ќе ти го кажам, не се чуварски, туку работни раси, а воедно и во категоријата која ја наброи постојат раси кои не припаѓаат таму. Затоа, сакаш ваква дискусија, има тема за тоа.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.343
Поени од реакции
7.099
Ти кажав дека дискусијава можеме да ја продолжиме во другата тема. Нема да се објаснувам зошто не се служувам со тебе, само ова ќе ти го кажам, не се чуварски, туку работни раси, а воедно и во категоријата која ја наброи постојат раси кои не припаѓаат таму. Затоа, сакаш ваква дискусија, има тема за тоа.
ниту можеш да објасниш како борбена машина која има цели и задачи за нејзиното постоење да го третираш како зајче на пример.........ако за тебе живот би дало тоа куче,истото може да загрози друг живот(било човечки или животински)

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Hari tuka nesto sosem zaboravas. Sto mislis samo deka e nekoja takva rasa pa avtomatski znae kako da ubie ili zapre covek? I deka sekoe edno kuce od taa rasa podednakvo ke se odnesuva ? Epa ne e taka,na sekoe kuce mu treba dresura, a koga imas takvo dresirano kuce, nemas nikakov problem so nego. Ne mislis taka? odi prasaj gi deckite od policija koga ke gi vidis so malinoite niz Skopje, tie najdobro ke ti kazat,sekoe od tie kucinja e sposobno da te izvadi niz prozorec od avtomobil vo dvizenje, a sekoe detence moze sosem bezbedno da gi pogali. Dali mislis deke se sto te drzi bezbeden od nekoe kuce da ne te napadne e negoviot karakter? NE Bezbeden te drzi isklucivo dresurata na edno kuce, pa od koja saka rasa i neka e.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
ниту можеш да објасниш како борбена машина која има цели и задачи за нејзиното постоење да го третираш како зајче на пример.........ако за тебе живот би дало тоа куче,истото може да загрози друг живот(било човечки или животински)
Ќе биде борбена машина, ако го третираш како борбена машина, ќе биде зајак ако го третираш како таков, со една разлика, сигурно нема исти :гомце: да имаат ;). Уствари, сабајле на мојава борбена машина чудно и беше :гомце: може, кај и да е ќе стане зајак...
Да се заозбилиме. Борбена машина од куче не постои баш поради фактот што не е машина, туку куче, односно живо суштество, со цел и задачи за нејзиното постоење што ТИ како сопственик ќе и ги зададеш, барем во изминативе 15 000 година.
Значи, постојат моќни раси на кучиња и не толку моќни раси. Секоја доволна да нанесе штета ако се реши за истото, нормално, штетата би била различна, затоа постои нешто што се нарекува воспитување, што би требало да го засегне секој сопственик од двата типа на раси. За нешто што не си го чувал и не ти е познати, некако е бизарно и глупаво да коментираш а во исто време да оцрнуваш и осудуваш. Комотно суди ги делата а не цели раси. За тоа никој, ама баш никој нема да ти замери.
А кога сме кај машините за убивање, поголема машина за убивање од човекот не постои, социопати, психопати, педофили,... да не набројувам, затворите се преполни со вакви суштество кои се хранат од државни (мои и твои) пари. Поентата ми е, ако постојат поединци од секоја раса, вклучувајќи го и човекот како раса, кои не се придржуваат кон моралните норми, дали тоа значи дека цела една раса (на животни или луѓе, безразлика) треба да биде осудена/оцрнета?
Секој еден поединец што ќе го сретнеш на улица е доволен да те убие, ако притоа ја има потребната опрема за тоа (кај кучињата тоа се забите), како мускули, пиштол, нож, јаже... па не го гледаш како предатор, нели? Не праќаш секој еден во затвор или на смртна казна само затоа што има ПОТЕНЦИЈАЛ или ГЕН за да те убие, така? Туку напротив, го судиш делото... се надевам дека добро ти ја доловив компарацијата.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.343
Поени од реакции
7.099
бла бла бла.........ај кажи ми што се случува кога ќе се сретнат две или повеќе кучиња од ист пол и како реагираат,доволно е ова за да се случи невоља,ништо повеќе

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Eve be jas ke ti kazam - obicno koga ke se sretnat dve kucinja od ist pol SE DUSKAAT I SI IGRAAT, a okolu 15-20 kucinja od ist ili razlicen pol ISTO TAKA SI IGRAAT. Naprimer eve vo gradskiot park vo Veles minatovo leto sekoja vecer se sobiraa edno dvaesetina kucinja so najrazlicni rasi polovi i vozrasti i site se brkaa i si igraa,i trcaa po topce zaedno i dobivaa gricki zaedno i ne napravija incident celo leto. Inaku vo grupata imase germanski, belgiski ovcari, kane korsa, am buldog,haski, malamuti, samojedi, labradori, mesavini so mal rast,maltezeri,si-cu, pinc, sarplaninci...i nisto ne se sluci, si igraa najnormalno i maski i zenski i mali i golemi kucinja. Oti toa se normalni kucinja so normalni sopstvenici, i deca idea i si igraa so niv i gi galea i niednas nemase nieden incident. I toa bece celo leto, osobeno vo golemite gorestini koga kucinjata bea zaedno po 2-3 casa sekoja vecer. I sto sega?

• Ми се допаѓа
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
бла бла бла.........ај кажи ми што се случува кога ќе се сретнат две или повеќе кучиња од ист пол и како реагираат,доволно е ова за да се случи невоља,ништо повеќе
Бла бла бла тебе, ја ти кажувам како е (пошто чувам, според тебе, машина за убивање) а ти трескаш зелени. Ако не се заозбилиш и водиш нормална дискусија, ќе почнам да те игнорирам, па после ти лупај глава од ѕид.
Еве што се случува кога ќе се сретнат машините за убивање од ист пол- ова се четири кучиња, а нас ни се познати два пола, така?

• Ми се допаѓа
Член од
26 септември 2012
Мислења
8.343
Поени од реакции
7.099
ок кажи кој најповеќе ги употребува расите ротвајлер,волчјак,шарпланинец(и слични) и која е нивната цел и намена
--- надополнето: 3 февруари 2014 во 13:15 ---
Бла бла бла тебе, ја ти кажувам како е (пошто чувам, според тебе, машина за убивање) а ти трескаш зелени. Ако не се заозбилиш и водиш нормална дискусија, ќе почнам да те игнорирам, па после ти лупај глава од ѕид.
Еве што се случува кога ќе се сретнат машините за убивање од ист пол- ова се четири кучиња, а нас ни се познати два пола, така?
guenja avec sa family

guenja со своето семејство :pos: баш најде клип кој дава реална слика

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
ок кажи кој најповеќе ги употребува расите ротвајлер,волчјак,шарпланинец(и слични) и која е нивната цел и намена
Ај види што имам на аватар а немам ни една карактеристика од твоите стереотипи што ти се вртат во глава. Целта на мојот ротвајлер е да биде миленик и прилично фино си ја исполнува. Агресија, што беше тоа? Да, ќе биде агресивна ако сум нападната, безразлика на расата. Дали е рот (па еве и пинчов сега пробува да ме брани:rolleyes:), дали е лабрадор, секое куче се поставува заштитнички кон сопственикот.

Друже, очигледно твоето непознавање на овие раси е ОГРОМНО и си доста некомпетентен за дискусија, па да речеме дека ова е голем напор што јас го правам да се објаснам со тебе (и слични на тебе). Веќе не можам да се замарам, продолжи си со такво мислење и никогаш не земај раса на куче од овој тип, ќе им направиш услуга на нив а и на сите одговорни сопственици. Толку од мене.

Kajgana Shop

На врв Bottom