Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
И поради 30 посто Руси кои не сакаат да бидат во Европа, Украина не треба да влезе во Европа.
Тие Руси живеат во Украина како малцинство и тоа што нивната матична држава е светска сила, не им дава право тие да ја одредуваат иднината на Украина.

Полека малце со аргументиве, затоа што и во Македонија имаме одреден процент што би сакал поинаква иднина. Среќа само што Албанија не е Русија.
Албанија не е, ама САД е, нека ти текне само што се деси со Косово.

Инаку за темава, гледав вчера на РТС емисија за протестиве, проблем е што огромно малцинство околу 40% сакаат во ЕУ, овие се луѓе кои биле под контрола на Полска и Литванија кога Украина била окупирана од истите или шта ја знам како било се тоа, додека други те 60 посто се за сојуз со Русија, од кои што 30% од целукупното население Рускиот јазик го смета за мајчин јазик и се силно приврзани со Русија, како и да е Украина и Русија имаат многу заедничко, така да неверувам дека од ова би искочило нешто големо, ниту Русите нема да дозволат поради свои политичко-економски и историски моменти, ниту па Украинскиот народ кој што е мнозинство за соработка и сојуз со Русија.
Инаку мое мислење за протестиве е дека власта треба малку повеќе да го употребува пендракот, абе влези им направи ги да не можат да се препознаат кога ке се погледан во огледало и да видиш дали ке излезат друг ден да протестираат како што протестираат, затоа што истите протестанти колку што гледам не се баш мирољубиви и цвеќе за мирисање.
На крај краева имаат рок за редовни избори па нека се спремат нека менуваат власт, а не вака насилно.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Абе јаката велесила Русија. Во Летонија преку 30 % од населението се Руси, а немаат ни право на глас.

Русија има територија, војска, пари, природни ресурси. Можеби не е тоа што беше, но можам слободно да тврдам дека е една од најјаките држави во светот.

Русите во Латвија (македонски е Латвија, српски Летонија) сега не прават толку проблеми, поради тоа што Латвија е во НАТО и ЕУ.

Но, во главно не се безгласни како што тврдиш.

Russia often criticizes Latvia for discriminating against the Russian-speaking population. Russia has also participated in a number of cases of complaints against Latvia in the European Court of Human Rights as a third party. These cases also dealt with the violation of the rights of the Russian minority in Latvia. Such cases included Slivenko v. Latvia, Kononov v. Latvia, Vikulov and others v. Latvia, Sisojeva And Others v Latvia, and Vasilevskiy v. Latvia.

Another issue of contention is the status of the Russian language. Russian today is defined to be a foreign language by the Law on State Language. Ethnic Russians and other Russian speakers have protested against plans to require 60% of the of secondary school subjects to be taught in the Latvian language. Some representatives of the Russian-speaking community in Latvia claim discrimination by the country's authorities with these calls frequently supported by Russia.

Latvia–Russia relations
Russians in Latvia
Нешто слично на нашите проблеми.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.695
И поради 30 посто Руси кои не сакаат да бидат во Европа, Украина не треба да влезе во Европа.
Тие Руси живеат во Украина како малцинство и тоа што нивната матична држава е светска сила, не им дава право тие да ја одредуваат иднината на Украина.

Полека малце со аргументиве, затоа што и во Македонија имаме одреден процент што би сакал поинаква иднина. Среќа само што Албанија не е Русија.
Нема врска тоа дали Албанија или Русија е светска сила, туку има врска фактот дека во Украина тоа руско малцинство си го има кажано своето и не отстапува од своето, исто како што и албанското малцинство во Македонија си го кажува своето од август 2001 кога беше потпишан тој легендарниот Охридски Рамковен Договор и не отстапува од своето и никој не им писнува кога си тераат по свое.

Но има една огромна разлика помеѓу албанското малцинство во Македонија од една страна и руското малцинство во Украина од друга страна - најголемиот дел од албанското малцинство во Македонија не е автохтоно население, односно не потекнува од Македонија, додека руското малцинство во Украина и тоа како само е автохтоно, бидејќи живеат на тие простори од територијата на Украина со векови.

Затоа е важно што мисли руското малцинство во Украина и тоа не само руското малцинство, туку и меѓу украинското мнозинство има такви кои се против членство на Украина во НАТО и во ЕУ, па затоа треба да се земе во предвид нивното мислење.

Владимир Путин на мене не ми делува на покојниот Ариел Шарон, кој присилно ги евакуираше сите Израелци од појасот Газа пред да им го отстапи појасот на Палестинците и на Хамас.

Не верувам дека Путин би прифатил како покојниот Ариел Шарон присилно да ги евакуира сите Руси од источна Украина и од Кримскиот полуостров, чисто само за да им го задоволи табиетот и за да им ги исполни хировите на украинските еурофили.

Видовме што направи Путин во 2008 кога Грузија се обиде да ја наметне својата политичка волја врз руското малцинство кое живее во јужна Осетија и во Абхазија, видовме како за малку во септември 2013 ќе започнеше нова војна на блискиот исток, кога Путин го откажа планираниот ремонт на носачот на авиони Адмирал Кузњецов и го испрати во близина на брегот на Сирија, и воопшто не треба да се сомневаме дека Путин нема ни малку да се двоуми да го примени грузиското сценарио и врз Украина.

Роналд Реган интервенираше во Гренада во 1983 после државниот удар изведен од страна на социјалистите поддржани од Куба, со оправдание дека животите на американските студенти кои живеат и студираат во Гренада се загрозени.

Путин го повтори истото сценарио против Грузија и воопшто не треба да се сомневаме дека е подготвен да ја повтори ваквата пракса и против Украина, каде што не само што има руски студенти и работници, туку има и руско автохтоно население кое може да биде загрозено од неповолниот развој на настаните во Украина.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Албанија не е, ама САД е, нека ти текне само што се деси со Косово.

Инаку мое мислење за протестиве е дека власта треба малку повеќе да го употребува пендракот, абе влези им направи ги да не можат да се препознаат кога ке се погледан во огледало и да видиш дали ке излезат друг ден да протестираат како што протестираат, затоа што истите протестанти колку што гледам не се баш мирољубиви и цвеќе за мирисање.

Сосем друга ситуација. Во САД не живеат Албанци. Американците немаат некоја приврзаност спрема Албанците. САД на Балканот преку Албанците влегоа, си ги избркаа интересите и се префрлија на други боишта. Во последно време не се баш толку блиски, како што беа. Албанците тоа го знаат и затоа во последно време ги сменаа американските знамиња со муслимански, саудиски итн. Нов sugar daddy. Паметно.

Ако ти имаш 30% руско малцинство и ја имаш Русија да ти дише во врат, тоа е сосема друго. Многу потешка ситуација за стабилноста на една држава. Не гледам подобар пример од тоа доколку Албанија би била финансиски и воена сила од калибар на Русија, што би значело тоа за Македонија.

Во врска со начинот на кој што владата на Украина треба да се справи со протестите, ти мислиш со повеќе пендреци, јас мислам - референдум.
--- надополнето: 25 јануари 2014 во 18:34 ---
Нема врска тоа дали Албанија или Русија е светска сила, туку има врска фактот дека во Украина тоа руско малцинство си го има кажано своето и не отстапува од своето, исто како што и албанското малцинство во Македонија си го кажува своето од август 2001 кога беше потпишан тој легендарниот Охридски Рамковен Договор и не отстапува од своето и никој не им писнува кога си тераат по свое.

Но има една огромна разлика помеѓу албанското малцинство во Македонија од една страна и руското малцинство во Украина од друга страна - најголемиот дел од албанското малцинство во Македонија не е автохтоно население, односно не потекнува од Македонија, додека руското малцинство во Украина и тоа како само е автохтоно, бидејќи живеат на тие простори од територијата на Украина со векови.

Затоа е важно што мисли руското малцинство во Украина и тоа не само руското малцинство, туку и меѓу украинското мнозинство има такви кои се против членство на Украина во НАТО и во ЕУ, па затоа треба да се земе во предвид нивното мислење.

Владимир Путин на мене не ми делува на покојниот Ариел Шарон, кој присилно ги евакуираше сите Израелци од појасот Газа пред да им го отстапи појасот на Палестинците и на Хамас.

Не верувам дека Путин би прифатил како покојниот Ариел Шарон присилно да ги евакуира сите Руси од источна Украина и од Кримскиот полуостров, чисто само за да им го задоволи табиетот и за да им ги исполни хировите на украинските еурофили.

Видовме што направи Путин во 2008 кога Грузија се обиде да ја наметне својата политичка волја врз руското малцинство кое живее во јужна Осетија и во Абхазија, видовме како за малку во септември 2013 ќе започнеше нова војна на блискиот исток, кога Путин го откажа планираниот ремонт на носачот на авиони Адмирал Кузњецов и го испрати во близина на брегот на Сирија, и воопшто не треба да се сомневаме дека Путин нема ни малку да се двоуми да го примени грузиското сценарио и врз Украина.

Роналд Реган интервенираше во Гренада во 1983 после државниот удар изведен од страна на социјалистите поддржани од Куба, со оправдание дека животите на американските студенти кои живеат и студираат во Гренада се загрозени.

Путин го повтори истото сценарио против Грузија и воопшто не треба да се сомневаме дека е подготвен да ја повтори ваквата пракса и против Украина, каде што не само што има руски студенти и работници, туку има и руско автохтоно население кое може да биде загрозено од неповолниот развој на настаните во Украина.
Не знам која ти е поентата. Мислиш дека Русија треба да ја окупира Украина, поради тоа што руското малцинство не е задоволно, со начинот на кој што украинскиот народ управува со својата држава. Не те разбирам.

Референдум. Народот да одлучи, не јас и ти на форумов или некој поткупен политичар.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.695
...

Не знам која ти е поентата. Мислиш дека Русија треба да ја окупира Украина, поради тоа што руското малцинство не е задоволно, со начинот на кој што украинскиот народ управува со својата држава. Не те разбирам.

Референдум. Народот да одлучи, не јас и ти на форумов или некој поткупен политичар.
Украинскиот народ мора да го прифати руското малцинство во својата држава како свои еднакви сограѓани, а токму бидејќи Украинците се мнозинство, треба да донесуваат одлуки кои ќе бидат од корист и за мнозинството и за малцинството.

Не велам дека Русија треба да ја окупира Украина, барем не сега.

Но доколку овие немири ескалираат во граѓанска војна, или уште полошо, ако западот се вмеша како што се вмеша во Либија и во Сирија, Русија ќе ги има сите потребни оправданија зошто да интервенира.

Мило ми е бидејќи најдовме заеднички јазик, бидејќи и јас се согласувам на референдум.

Но ако погледнеш како се одвиваат референдумите во идните држави членки на ЕУ, ќе ти стане јасно дека референдумот е однапред наместен, бидејќи страната која ја поддржува референдумската кампања ЗА, е многу подобро финансирана со пари од државите членки на ЕУ, а особено со пари од Европската Комисија и од Европскиот Совет, додека референдумската кампања ПРОТИВ е оставена самата на себеси.

Таквиот пример беше виден во Малта, а беше повторен и во Хрватска.

Но во Украина тоа би можело малку поинаку да резултира, бидејќи бројните руски бизнисмени кои инвестираат во Украина, а и самите руски власти, сигурно без никакво двоумење би се изнафрлале пари за да ја финансираат референдумската кампања ПРОТИВ. Видоа што им се случи со нивните богатства скриени во банките во Кипар и знаат дека сето тоа е заслуга на ЕУ, а едно од последните нешта кои би сакале да се случат, е и Украина да стане дел од истата таа ЕУ која им ги поматува бизнисите.

И на крајот повторно ќе ги има такви кои ќе бидат незадоволни.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Па тогаш зошто Јанукович се плаши од реферндум. ЕУ веќе повика на референдум.

Референдум со набљудувачи од Русија, ЕУ. Со камери, live streaming. Има начини за фер референдум, само некој се плаши од резултатот.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.695
Не знам, прашај го Јанукович, јас ниту го знам, ниту сум негов претставник, само го кажувам моето лично мислење.

Битно мило ми е бидејќи најдовме заеднички јазик околу ова за референдумот.

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Не велам дека Русија треба да ја окупира Украина, барем не сега.
хахахаххахах ОКУПАЦИЈА НА УКРАИНА?? Тоа ќе биде САМОУБИСТВО за Русија и од воен аспект и од економски аспект, овој пат САД,НАТО,ЕУ се на страната на Украина, Западот еднаш згреши со Грузија, но овој пат таква грешка нема да има,по секоја цена ќе се заштити Украина...

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392

Ако реши Путин да интервенира во Украина нема ни од блиску да има Грузиско сценарио.

Како прво деловите од Украина кои се изразито проевропски и каде што на избори секогаш победува проевропската опција имаат 20 милиони жители кои нема да гледаат како руска војска си се шета низ Украина.Само западните и дел од централните делови на Украина имаат 5 пати повеќе жители од Грузија и многу поголема територија.
Грузиско сценарио само може да сонува Путин во Украина,ако прати војска ќе добие отворена војна,а не лимитиран конфликт на две облсти големи колку скопската котлина.

Второ Украинците имаат каде каде поголем воен арсенал и воена моќ од Грузија.Нема да може да прати Путин неколку бригади да влезат и да расчистат.

Трето ако се случи нешто Путин ќе биде тој што прв ќе нападне,а не обратно како во Грузија.

Четврто за Украина вреди да се извалкаат рацете и да се прати помош (од гледна точка на западот), за Грузија уво не ги боли.Нема никој да објави војна на Русија и нема никој да прати војска.Ама и те како ќе добијат Украинците голема парична помош,оружје и инструктори. Башка Грузија е отсечена - Украина граничи со 4 ЕУ и НАТО членки и е релативно блиску до центарот на Европа.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
A be shto si pravite bajram na mozokot, Rusija voeno ke intervenira vo Ukraina, so cel pamet toa go mislite. Ednostavno nema potreba zatoa shto narodot sie orientiran kon Rusija ekonomski, geopolitichki i duhovno...Taka bilo i taka ke bide. Ova shto sega se sluchuva vo Ukraina e Specijalna vojna nametnata od Brisel i Washington, tolku e prodzirno i veke videno i kako se gleda do sega neuspeshno.
Rusija si go kazha svoeto:

15 milijardi dolari i namaluvanje na cenata na prirodniot gas za okolu 30% a glorifikuvaniot Zapad bedni 800 milioni evra i vetuvanje svetla idnina, ne umri magare do zelena treva.

Seto ova shto se sluchuva vo Ukraina e predizvikano od plateni demonstranti specijalno obucheni da stvaraat nered i haos.
A ako e toa volja na Ukrainskiot narod da ja odbie ponudata na Rusija i da se zavrti kon EU za svetla idnina, togash poglup narod od Ukraincite nema na ovoj bel svet.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.695
хахахаххахах ОКУПАЦИЈА НА УКРАИНА?? Тоа ќе биде САМОУБИСТВО за Русија и од воен аспект и од економски аспект, овој пат САД,НАТО,ЕУ се на страната на Украина, Западот еднаш згреши со Грузија, но овој пат таква грешка нема да има,по секоја цена ќе се заштити Украина...
Да бе, гледам многу ги заболе, исто како што ги заболе и за мене и за тебе.

Оооф, извини, заборавив дека ти не си од Македонија, тебе од лулка до гроб ќе те чуваат и пазат. :tapp:

Ако реши Путин да интервенира во Украина нема ни од блиску да има Грузиско сценарио.

Како прво деловите од Украина кои се изразито проевропски и каде што на избори секогаш победува проевропската опција имаат 20 милиони жители кои нема да гледаат како руска војска си се шета низ Украина.Само западните и дел од централните делови на Украина имаат 5 пати повеќе жители од Грузија и многу поголема територија.
Грузиско сценарио само може да сонува Путин во Украина,ако прати војска ќе добие отворена војна,а не лимитиран конфликт на две облсти големи колку скопската котлина.

Второ Украинците имаат каде каде поголем воен арсенал и воена моќ од Грузија.Нема да може да прати Путин неколку бригади да влезат и да расчистат.

Трето ако се случи нешто Путин ќе биде тој што прв ќе нападне,а не обратно како во Грузија.

Четврто за Украина вреди да се извалкаат рацете и да се прати помош (од гледна точка на западот), за Грузија уво не ги боли.Нема никој да објави војна на Русија и нема никој да прати војска.Ама и те како ќе добијат Украинците голема парична помош,оружје и инструктори. Башка Грузија е отсечена - Украина граничи со 4 ЕУ и НАТО членки и е релативно блиску до центарот на Европа.
Е па, ако се повтори грузиското сценарио во Украина, тогаш треба украинските националисти први да удрат по руското малцинство, слично како што во Грузија, Михаил Саакашвили прв испрати војска во јужна Осетија и во Абхазија, а со тоа и му даде амин на Путин за да интервенира.

Со други зборови кажано, не ти држи вода теоријата дека Путин ќе биде тој што прв ќе нападне, бидејќи повторување на грузиското сценарио на украинска територија подразбира дека домаќинот, во овој случај Украина, треба прв да нападне.

Ако украинските националисти ја водат својата војна или револуција, како сакаш нарекувај ја, исклучиво против своите корумпирани политичари, истовремено оставајќи го руското малцинство на раат, тогаш воопшто нема да се повтори грузиското сценарио.

Секој со свое лично мислење, јас со мое лично мислење, ти со твое лично мислење.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
1400 Russian troops to handle social unrest in Ukraine

By John Vibes

UKRAINE (INTELLIHUB) — As the protests and uprisings in Ukraine continue to grow, the government is outsourcing troops from Russia to help put down protesters.
“There is information that at 1400 Russian Spetznaz troops were disembarking at [Kyiv local airports] Boryspil and Zhulyany dressed in civilian clothing and that they were going to dress in [Ukrainian riot plice] Berkut uniforms and proceed to the Madan” Rada deputy Andriy Parybiy, of the Batkivshchyna Party said at a recent press conference.[1]
Government agents in Ukraine have had trouble contending with the the large numbers of protesters and have been resorting to the most brutal tactics in some cases. As we reported earlier this week protesters have been kidnapped from the hospital and taken into the woods where they are tortured and executed.[2]
The protests began a few months ago as a resistance to trade agreements that would tie the country even closer to the European union, but now they have grown into a full scale revolution.
Despite an offer to release activists and stop more persecutions, the government continued a crackdown, with over 40 detained in the central city of Cherkasy after a protest, according to CBS news.[3] Today it was confirmed that protesters in Kiev seized the Justice Ministry building where they set up barricades after forcing the police into retreat.

http://intellihub.com/russian-troops-arriving-in-ukraine-to-battle-protesters/

Kajgana Shop

На врв Bottom