Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Џиновите се измислени приказни,кои со постојано раскажување се вгнездуваат во главите на луѓето и со тоа постануваат нивна реалност.
Не постојат џинови,не постојат духови и не постои ништо слично од тој вид.
Дали е докажано од научниците нешто во врска со нивното постоење?
Перење мозоци се џиновите драги мои исламисти.
Многу далечни од реалноста.

јас знам дека постојат, но зошто би биле и тие припадници на некоја религија ( освен ако се атеисти)
Како би можело да има демони христијани или демони муслимани, тоа ми е несватливо, така доаѓа ко ние да сме демони створени од оној ......
демоните или ѓаволите неможе да имаат таква религија
незнам дали ме разбираш
не. неможе да има демони христијани или муслимани. тоа се веројатно тие кои одбрале да му служат на шејтанот. мое мислење.
--- надополнето: 22 јануари 2014 во 19:56 ---
Џиновите се измислени приказни,кои со постојано раскажување се вгнездуваат во главите на луѓето и со тоа постануваат нивна реалност.
Не постојат џинови,не постојат духови и не постои ништо слично од тој вид.
Дали е докажано од научниците нешто во врска со нивното постоење?
Перење мозоци се џиновите драги мои исламисти.
Многу далечни од реалноста.
благдариме на мудроста. научниците не ги докажале ни многуте непридони ситуации на луге и места. твое мислење. доказ нема

--- надополнето: 22 јануари 2014 во 19:56 ---

благдариме на мудроста. научниците не ги докажале ни многуте непридони ситуации на луге и места. твое мислење. доказ нема

A kuranot ima ?

Излегувало секогаш кога не сум знаел одговор на прашање.
Одговорот дека Мухаммед е пратен за сите луѓе и светови, стои.. во тоа нема сомнеж.
Разликата помеѓу Мухаммед и останатите пратеници е тоа што тие биле праќани на одреден народ во одредено време.. додека Мухаммед с.а.в.с... Аллах вели: А тебе о Мухаммеде те пративме како милост на сите светови.
Значи и на луѓето и на џинните, пратен им е Мухаммед а.с.
А тоа дали постои жив свет на други планети,и ако постои што има на нив.. дали има луѓе или џинни тоа навистина не го знам.
болд, може цитат? дали навистина вели “светови“?
потоа, не беше работата за тоа дали џинови или луѓе, него некаков друг, поинаков интелигентен живот, и дали за нив важи мухамед, или таму пратил друг мухамед? од болдираното може да се заклучи дека НЕ пратил никого таму, него дека САМО овој нашиот земски мухамед е пратен за сите светови, ..... добро заклучувам?

болд, може цитат? дали навистина вели “светови“?
потоа, не беше работата за тоа дали џинови или луѓе, него некаков друг, поинаков интелигентен живот, и дали за нив важи мухамед, или таму пратил друг мухамед? од болдираното може да се заклучи дека НЕ пратил никого таму, него дека САМО овој нашиот земски мухамед е пратен за сите светови, ..... добро заклучувам?

106. Во ова, навистина, има порака за луѓето кои го обожуваат Аллах,
107. а тебе само како милост на световите те пративме.
108. Кажи: „Мене ми се објавува дека вашиот Бог е Еден Бог, па само Нему бидете Му предани!“(сура Ел-Енбија)

Тоа со другиот поинаков интелигентен живот,можеме само да идеме во претпоставки,ништо докажано.
Овој како што ти велиш земски Мухаммед ми е пратен како мене така и тебе,така и на џинните.
За живот на друго место со некаков интелигентен живот можеме само да нагаѓаме.
Тоа се само теории,ништо повеќе,мене како муслиман тоа не ми игра улога.
Овде се зборува за луѓето и џинните.
--- надополнето: 22 јануари 2014 во 22:13 ---
Забранети се играчките за деца?

Не,ма да е убаво да се избегнуваат играчки со ликови на луѓе иако играчките се исклучок кога се сликите во прашање.

abe islam i hrist tie isto samo u drugo pakovanje ovie se krstat, ovie klanjaat, ovie tropaat so kambana ovie vikaat povikuvaat ...inace u sustina isto e, stvarta e sto serijatski zemji nema u smisla idealno da e nego segde ima akmaci potkuplivi stoka, i ednite i drugite se fatile za dogmite i ritualite BAS ZA ONA STO GI RAZLIKUVA I SOZDAVA PODELBA namesto na ona sto ucat i dvete veri, takov e svetot a da sakal Gospod ke gi naprael site dobri ama ete nejke.

106. Во ова, навистина, има порака за луѓето кои го обожуваат Аллах,
107. а тебе само како милост на световите те пративме.
108. Кажи: „Мене ми се објавува дека вашиот Бог е Еден Бог, па само Нему бидете Му предани!“(сура Ел-Енбија)

Тоа со другиот поинаков интелигентен живот,можеме само да идеме во претпоставки,ништо докажано.
Овој како што ти велиш земски Мухаммед ми е пратен како мене така и тебе,така и на џинните.
За живот на друго место со некаков интелигентен живот можеме само да нагаѓаме.
Тоа се само теории,ништо повеќе,мене како муслиман тоа не ми игра улога.
Овде се зборува за луѓето и џинните.
--- надополнето: 22 јануари 2014 во 22:13 ---
плав болд. прво од теориите се доаѓа до нешто, нели? струјата на пример, нели? биг бенг исто така. така да, пошто нели биг бенгот е теорија, која си ја припишува куранот, ете едно мое конкретно прашање на поинаква тема, живот на други планети. така да “мене како муслиман не ми игра улога“ не држи вода, барам едноставен одговор дали во куранот е запишано дека има живот на други планети, дали и таму се запознати со куранот и како (кој ги запознал) се запознати со тој куран?
мислам дека е глупо тоа мислење дека во куранот или било која одредена света книга пишува СЕ. тоа би било бескрајно долга книга. туку пишува се што на верникот му е потребно и доволно.
јас не измислувам “топла вода“. ова се изјави од муслимани, не ги измисливме атеистите/христијаните/будистите...... а кога веќе така сигурно ги изјавуваат работите, тогаш и прашањата што следуваат се во тој контекст(гледаш дека не се расправам дали е така или не, едноставно го прифаќам тоа како “факт“ и се водам според тој факт во прашањата). баш мојот соговорник го има спомнато тоа неколку пати. а иди и во темата “научни вистини во куранот“ и ќе видиш таму постови од други муслимани кои ги тврдат овие мои зборови.

за кого како........
--- надополнето: 23 јануари 2014 во 17:48 ---
плав болд. прво од теориите се доаѓа до нешто, нели? струјата на пример, нели? биг бенг исто така. така да, пошто нели биг бенгот е теорија, која си ја припишува куранот, ете едно мое конкретно прашање на поинаква тема, живот на други планети. така да “мене како муслиман не ми игра улога“ не држи вода, барам едноставен одговор дали во куранот е запишано дека има живот на други планети, дали и таму се запознати со куранот и како (кој ги запознал) се запознати со тој куран?

јас не измислувам “топла вода“. ова се изјави од муслимани, не ги измисливме атеистите/христијаните/будистите...... а кога веќе така сигурно ги изјавуваат работите, тогаш и прашањата што следуваат се во тој контекст(гледаш дека не се расправам дали е така или не, едноставно го прифаќам тоа како “факт“ и се водам според тој факт во прашањата). баш мојот соговорник го има спомнато тоа неколку пати. а иди и во темата “научни вистини во куранот“ и ќе видиш таму постови од други муслимани кои ги тврдат овие мои зборови.

ја не реков за тебе. општо изјавата дека во куранот пишува СЕ не може да е точна. според мене. зашто тоа се е се, и тоа се е многу големо. а можда и пишува ама на начин кој што бара истражување и дарба за да разбереш се. да ги разбираш ајетите. а дека пишува многу и доволно за еден ЧОВЕК да.

ја не реков за тебе. општо изјавата дека во куранот пишува СЕ не може да е точна. според мене. зашто тоа се е се, и тоа се е многу големо. а можда и пишува ама на начин кој што бара истражување и дарба за да разбереш се. да ги разбираш ајетите. а дека пишува многу и доволно за еден ЧОВЕК да.
болдот, оваквите изјави се само да може да се “оправда“ во некое идно време некој ајет. ко божем во шифри се пишувало, ............. изгледа нострадамус од куранот ја видел финтата;)
црвено................. апсолутно НЕ. ако треба и ќе ти го елаборирам зошто е тоа НЕ

болдот, оваквите изјави се само да може да се “оправда“ во некое идно време некој ајет. ко божем во шифри се пишувало, ............. изгледа нострадамус од куранот ја видел финтата;)
црвено................. апсолутно НЕ. ако треба и ќе ти го елаборирам зошто е тоа НЕ
нема потреба. знам. ти имаш потреба да го знаеш она што го знае само Бог а со тоа да се израмниш со него. има многу луѓе кои знаат дека незнаат многу работи ама го оставаат тоа на Бог и доволно им е тоа што им е дадено. едно не разбираш. дека светите книги, верата, се такво е нешто во кое се верува. и никој не може да ги објасни тие појави а ти на се бараш доказ. не да се оправда, туку во многу ситуации се имам најдено да некаде прочитам некој ајет што го имам читано а дури тогаш да ја разберам суштината. да увидам работи кои не сум ги увидел. тоа е што ќе ти се даде, затоа викам дарба но и истражување (желба). и на таа основа викам можеби во куранот пишува многу повеќе од што на прв поглед изгледа. за мене има пример 134341 информации ама за друг 1241521412 а за некој 0.

нема потреба. знам. ти имаш потреба да го знаеш она што го знае само Бог а со тоа да се израмниш со него. има многу луѓе кои знаат дека незнаат многу работи ама го оставаат тоа на Бог и доволно им е тоа што им е дадено. едно не разбираш. дека светите книги, верата, се такво е нешто во кое се верува. и никој не може да ги објасни тие појави а ти на се бараш доказ. не да се оправда, туку во многу ситуации се имам најдено да некаде прочитам некој ајет што го имам читано а дури тогаш да ја разберам суштината. да увидам работи кои не сум ги увидел. тоа е што ќе ти се даде, затоа викам дарба но и истражување (желба). и на таа основа викам можеби во куранот пишува многу повеќе од што на прв поглед изгледа. за мене има пример 134341 информации ама за друг 1241521412 а за некој 0.
истражувани се верите, сите до една, и СИТЕ се голема глупост. единствено служат за контрола на луѓето, ништо друго. дури и најприродното верување (најприродно подразбира верба во природата и универзумот) како што се абориџините, кои според мене се најубавата опција ако би бирал, сепак и тоа служи за контрола на луѓето. да не забегувам надвор од исламот, но доволно е само една работа да знае човек и ќе увиди колку е тоа празна слама. месечината била пресечена, па залепена:confused: ..... со неостик да не ја лепеле, или супер лепак? или пак за 7-те неба? ............ се се тоа работи кои еден разумен и рационален човек никогаш нема да ги прифати како вистина, а уште помалку да верува.
болдот: куранот е збирка на раскази и знаења што постоеле ДО тоа време. нема ништо свое, се е превземено од некаде, дали од библијата, дали од тогашните филозофи, дали од тогашните морални норми и начела, .................
хатаб, го остави овој да се тегави со мене, а? ти бегаш............. :pos: те издава лајкот

Од каде можам да го купам Куранот?Вистина ли е тоа дека не смееш да посегнеш по Куранот со не измиени раце(ако го допреш,читаш и сл) исто важи ли ,,чистењето,,како што е погоре наведено да се изврши пред да дојдеш во допир со куранот?

И каков е изгедот на џамијата од внатре?Дали има слики од пророкот,или некои симболи?

kuranot mozes da go kupis od tabernaku...a ne swmees necist nego banjaj se pa posle cist citaj, vleyi u dzamia idi vidi.

хатаб, го остави овој да се тегави со мене, а? ти бегаш............. :pos: те издава лајкот

Хахауајаууауа истражувани биле верите, сигурно од некои експерти како тебе.
Го оставив иначе, од 3 причини.
1. Добро му иде
2. Знаеш дека не ги сакам овие филозофски мрчења со мои и твои мислења.
3. Неам време човече

Биди ми поздравен. :)
--- надополнето: 24 јануари 2014 во 08:19 ---
Од каде можам да го купам Куранот?Вистина ли е тоа дека не смееш да посегнеш по Куранот со не измиени раце(ако го допреш,читаш и сл) исто важи ли ,,чистењето,,како што е погоре наведено да се изврши пред да дојдеш во допир со куранот?

И каков е изгедот на џамијата од внатре?Дали има слики од пророкот,или некои симболи?

Куранот на македонски треба да го има во табернакул, барај го тој со поновиот превод политературен е.
Кога е само превод во кој нема арапски букви, може да се чита.
За арапскиот се други правила, ако те интересираат ќе пишам кога ќе бидам на пц.

Џамијата од внатре е најчесто или бела или има некои пишуваји зборово на арапски (конкретно шехадетот го пишува)
Нема слики од пророкот или било какви други слики кои се забранети исламски.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom