Јас не знам ни шо се трудите да се објаснувате со кенгурот шо уште живее во бивша Југославија

Кога ќе читам некој како ми објаснува за пред 30-40 години шо како мене се ми е јасно...Наместо да се гледа кон иднината и кога се оди на утакмица да се чуствува маѓијата на фудбалот со полни стадиони ќе се навраќаме 30 години назад...
Абе денес најголемиот дел од публиката која оди на натпревари не ни присуствувала на такви натпревари- освен во приказните на нашите дедовци и татковци како било на времето и ако не свлечкале и нас за рачиња на 7-8 години а ние на нешто се сеќаваме а не знајме на шо...
Денес во државата само 5 клуба можат и имат потенцијал да ги наполнат стадионите...Пелистер,Вардар,Слога,Шкендија и Победа и клубови кои ќе имаат солидна публика за наши услови Беласица,Брегалница,Борец,Охрид се останато со слободен влез на стадионите а внатре по 50-100 луѓе...
Во Македонија ни еден клуб моментално нема услови за да се нарекува професионален...Ако кенгурот под професионален подразбира дека игра утакмици на стадион со рефлектори кој не е во негова сопственост и на истиот не ни тренира односно тренинзите ги држи во некои села или на ораници тогаш ок....Зато и сегашниот ваш газда сака да си напрај сопствен стадион е да тоа е не прв туку и основен чекор за некој клуб да се придвижува кон професионализмот...Ете гледам и Еколог сака да си го земи стадионот под концесија и да си среди како шо треба...
А инаку дека дерби утакмици се сите утакмици каде настапува клубот за кој навиваш

тоа незнам единствено ако лажиме дечиња и му го труеме мозокот...Сегде во светот се знај кој се дерби , а ако имаш комплекси не од провинцијалци и битолачани туку од се шо не е од Скопје-можи и зато ги спакува куферите во Австралија оти и Скопје соодносот Скопјани Провинцијалци ти е 20%-80% и сакаш нешто да порекнуваш и така само твојот клуб го пратиш на форуми и по интернет портали земи барем и дочитај на која утакмица колку има публика...Ако ти нешто сакаш да доказеш самите бројки од публиката на натпревари те порекнуват...
И да јас сакам силен Пелистер,Вардар,Шкендија,Победа,Слога сите тие да имат сопствени стадионит и исполнуват услови за ноќни и меѓународни утакмици и конечно некој клуб да заигра за почеток барем за едно 3-4 години во групите од лига на европа.Мора некој клуб кој било да ги повлече и другите клубои да го стигнат,а и така да бидат и самите тие подобри...
--- надополнето: 21 јануари 2014 во 14:11 ---