Клонирање

Клонирање?

• За

Гласови: 44 37,0%
  • Против

Гласови: 43 36,1%
  • Воздржан

Гласови: 32 26,9%

• Вкупно гласачи
    119

Командантица

Како шТо ќе реЧем Ја!
Член од
15 февруари 2009
Мислења
105
Поени од реакции
1
клонираањето е забрането со закон во сите земји во светот како што мислам.....и така треба и да остане!!!

Хмм клонирање. Копија од мене. Али физички само. Исто како што си личам со татко ми (само повеќе). Клонирањето не значи тотална копија од мене. Тој клон ке си се развива поинаку од мене. Ке има поинакво детство, поинаков живот и со тоа тој ке стане друг човек, различен од мене. Физички ист - али психички ке биде различен како кој било друг човек.
не е така...клонот ке ги има истите дарби и навики како и ти, истите чувства и исто ке реагира како тебе..но нормално дека нема да го има тоа што ти подоцна си го стекнал во животот, но тоа што ти е во гените ке го има и тој!

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
не е така...клонот ке ги има истите дарби и навики како и ти, истите чувства и исто ке реагира како тебе..но нормално дека нема да го има тоа што ти подоцна си го стекнал во животот, но тоа што ти е во гените ке го има и тој!
Никој не е роден со навики и чуства. Тие се здобиваат со искуство. Секој човек се раѓа како tabula rasa. Нашите дејства низ животот се последица од искуствата а не од тоа што ние е дадено кога сме родени. Секако клон не значи екстра копија од мене туку ембрион со мојот код кој ке го роди некоја мајка и ке биде тотално нов човек но само со ист физички состав како мене.

Командантица

Како шТо ќе реЧем Ја!
Член од
15 февруари 2009
Мислења
105
Поени од реакции
1
а ако не се гените од каде ти го добиваш тој изглед и сето тоа што го имаш?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
клонираањето е забрането со закон во сите земји во светот како што мислам.....и така треба и да остане!!!

ке ги има истите дарби и навики само ако израсне ИСТО како тебе...тоа значи треба да се роди во исто време (минатото), да биде одгледан од истите родители (твоите да бидат клонирани) и опкружен од истите луѓе (цел свет клониран) и пак да има шанса работите едноставно да не се одвиваат така....

клонирањето не е веќе измислица...клонирањето е тука...прво ке почне со органи, после со цели тела...најлошото е кога ке може да се пресадува мозок...човекот ке биде неуништлив и човекојадец, а на светот ке му дојде крајот...

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
а ако не се гените од каде ти го добиваш тој изглед и сето тоа што го имаш?
Гените не се поврзани со дарбите и навиките. Тоа подоцна се додава со времето и искуството. За да има исти навики и мисли треба да има исто детство, пубертет па и после периодот (кога се гради човекот) за да биде ист како тебе психички. Инаку вака клонот е само копија човек кое исто како тебе физички а психички не е.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Прво, иако поддржувам генетско инжењерство, строго сум против клониањето луѓе.
Технологјата постои, а делумно сум сигурен дека постои и човечки клон. Некако тука ми се губи смислата на цело она прегрупирање на хроматидите и реорганизирање на хромозомите со што се добиваат различни особености кај секоја единка.
Нормално е клонирањето да влече со себе етички прашања поради тоа што станува збор за создавање на човечко суштество идентично на друг човек кој веќе постои со што му се нарушува личниот идентитет.
Сепак, од сите можни начини на клонирање го прифаќам само клонирањето на органи (за кое немам информации дали е веќе реалност), затоа што на тој начин можат да се спречат многу болести. Тогаш за трансплантација на органи нема да биде потребен друг донатор. Органот би се клонирал од матичните клетки на веќе-постоечкиот, со тоа што некои гени дефинитивно би биле променети.
Сепак, прашање е колку е и ова сигурно. Секој експеримент додека не се потврди, со себе носи нус-појави.

Miss Right

happiness machine
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.308
Поени од реакции
142
јас сум против клонирањето бидејки луѓето кои клонираат си и граат богови...секој човек треба да има родители, а не да излези од лабораторија
а клонирањето е забрането бидејки ако е легално тогаш ке се направат фабрики за органи, секој човек ке има свој клон за секој случај да не му се случи нешто па ќе ваѓаат ограни како луди...

M

Mr.InF3ction

Гостин
мразам се што е клонирано....пред некој ден видов на тв.. едни клонирани кучиња за да најдат дрога:tapp::tapp: како што иде со овие ебани кинези или јапанци што и да се ... нема да има ништо природно и зрдаво со светот

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.639
Поени од реакции
10.237
jas sum vozdrzhan vo vrska so ova prasanje....

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
интересно е бе шо...да видиш до тебе човек ист ко тебе...не сум за тоа ама па сакам да видам у живо како е...

Barbara.

Irreparable perfectionist
Член од
23 јули 2009
Мислења
369
Поени од реакции
15
јас сум против клонирањето бидејки луѓето кои клонираат си и граат богови...секој човек треба да има родители, а не да излези од лабораторија
а клонирањето е забрането бидејки ако е легално тогаш ке се направат фабрики за органи, секој човек ке има свој клон за секој случај да не му се случи нешто па ќе ваѓаат ограни како луди...
точно! во некои држави веќе има тешки казни за клонирањето, а би требало да се воведат секаде каде што е тоа изведливо!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
Ја само би клонирал неколку прасиња :)

Инаку за клонирање-против. Башка што изигруваат богови, реметат природа...
Кого да клонираат, мене? Јок, доста сум еден јас овде и сега :)
Па и другите, дали заслужуваат клон?
Не бе, да не филозофирам, против.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
сензација!
Во лабораторијата на Јалта- Украина клониран машки полов орган
Изгледа претерано „животински“ :ija::ija:
кликни

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
па да можи од него да се вада муда,бубрези,и таквимити работи...
стварно, што ако клонот побара од оригиналот муда, бубрези, срце...
Не е кола за да и се вадат резервни делови.
А за клонирање/дуплирање органи што спомнаа...не сум информиран, можно е?

Член од
2 август 2009
Мислења
1.739
Поени од реакции
136
ЗА... нека биде поинтересен животов малку :helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom