Прашања за Исламот III

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Значи ништо, а? Мора конверзија?
Ок, ај ја еве имам(имав) среќа ти да ме просветлиш и да ми го покажеш правиот пат.
Но кажи ми како ќе е фер кога Аллах на Судниот Ден, ќе треба да им суди на неверниците со добро срце, што ја немале таа среќа да имаат интернет и да ја спознаат вистината?!
Еве некои, например, простодушни кинески селани кои практикуваат Будизам да речеме, нит интернет, нит бутур. Уште помалку имале среќа да налетаат на некој како тебе во нивното село, за да им ја каже вистината.А еве супер добродушни луѓе се да речеме. Куранот и спрема нив е немилосреден а? Испаѓа, чорба! Нит крив нит дужен у Jahannan a?

Некако сурово нелогичен ми е Куранов.
Кој сака успех на Судниот ден, и да го заработи џеннетот мора на Судниот ден да дојде со Ислам како вера. :)
Е сега,тоа е убаво прашање.. веќе објаснето,само што тогаш прашањето беше наместо кинески селани во прашање беа домородци од Јужно-американските шуми :)
Ние како муслимани конечниот суд му го оставаме на Аллах.
А зошто?
Затоа што ниту ти ниту јас не сме ги посетиле тие кинески села за да видиме прво во што веруваат,a второ ни јас ни ти не знаеме дали им стигнала пораката на Исламот,јас и ти само предпоставуваме дека таму нема ни интернет ни бутур и тие не ја примиле пораката на Исламот.
Само Аллах знае дали до нив стигнала пораката на Исламот,јас и ти само предпоставуваме како за кинеските села така и тие што прашуваа за јужноамериканските шуми.
Јас ги прашав нив дали некогаш биле таму? Тие одговорија дека не биле.. предпоставувам дека и ти не си бил во тие бутурни кинески села :)
Овде зборуваме Шта би било-кад би било.. а не конкретно.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
site religii velat deka samo nivnite pro forma vernici ke se spasat a ustvari ako cemo posteno toa nema vrska, Bog e eden i ne e On tolku glup da pravi takvi nesustinski kriteriumi po koj ke sudi. Se razbira dobriot covek ili zivotno ke se spasat pa i da se niedna vera, bidejki dobrinata i pravednosta imaat metafizicka dimenzija. Ko sto napisal Alija izetbegovic,, IMA MORALNI ATEISTI I NEMORALNI VERNICI,, taka da vakva e taa vera bez dela a znaeme za humanost i solidarnost i kaj ateisti iako verata vo vecen zivot e metafizicka pobuna protiv ontoloskata alienacija na bitieto.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
site religii velat deka samo nivnite pro forma vernici ke se spasat a ustvari ako cemo posteno toa nema vrska, Bog e eden i ne e On tolku glup da pravi takvi nesustinski kriteriumi po koj ke sudi. Se razbira dobriot covek ili zivotno ke se spasat pa i da se niedna vera, bidejki dobrinata i pravednosta imaat metafizicka dimenzija. Ko sto napisal Alija izetbegovic,, IMA MORALNI ATEISTI I NEMORALNI VERNICI,, taka da vakva e taa vera bez dela a znaeme za humanost i solidarnost i kaj ateisti iako verata vo vecen zivot e metafizicka pobuna protiv ontoloskata alienacija na bitieto.
Кога зборуваме за Исламот,за секој одговор што го нудиш мора да имаш подлога и основа во Куран и Суннет.
Јас убаво горе напишав ајети јасни како ден,па бујрум ако имаш нешто да кажеш..кажи.
Празни филозофирања остави за друга прилика,ова се суштински работи во верувањето каде што не е дозволено да си правиш екскурзии со мозокот.

Член од
23 октомври 2007
Мислења
1.045
Поени од реакции
1.039
Кој сака успех на Судниот ден, и да го заработи џеннетот мора на Судниот ден да дојде со Ислам како вера. :)
Е сега,тоа е убаво прашање.. веќе објаснето,само што тогаш прашањето беше наместо кинески селани во прашање беа домородци од Јужно-американските шуми :)
Ние како муслимани конечниот суд му го оставаме на Аллах.
А зошто?
Затоа што ниту ти ниту јас не сме ги посетиле тие кинески села за да видиме прво во што веруваат,a второ ни јас ни ти не знаеме дали им стигнала пораката на Исламот,јас и ти само предпоставуваме дека таму нема ни интернет ни бутур и тие не ја примиле пораката на Исламот.
Само Аллах знае дали до нив стигнала пораката на Исламот,јас и ти само предпоставуваме како за кинеските села така и тие што прашуваа за јужноамериканските шуми.
Јас ги прашав нив дали некогаш биле таму? Тие одговорија дека не биле.. предпоставувам дека и ти не си бил во тие бутурни кинески села :)
Овде зборуваме Шта би било-кад би било.. а не конкретно.

Хаха :)
Пробуваш да ја извртиш оваа морална приказна, се со цел да го прикажеш исламот и неговата света книга Куранот, како "по-фер" , "по-праведни" и "по-логични" ама признај дека не ти успеа? :)

За жал Куранот падна на мојот прв посериозен тест, па незнам дали би требал да продолжам со друигиве прашања (без намера да те навредам тебе или другите муслимани).

P.S.

Сега приметив, ти веќе си го начнал ова прашање, користејќи го примерот со Мајка Тереза. Ако убаво разбрав, и ја изнегира цела нејзина работа и труб, бидејќи не го исполнува златното правили број еден - не е припадник на исламот?
Не мислиш дека тука стварно нешто не штима? Да не не го интерпретираш Куранот правилно? Без цинизам. Ставрно, таква моќна книга би помислил дека на друг начин би ги изрегулирала овие деликатни ситуации.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Хаха :)
Пробуваш да ја извртиш оваа морална приказна, се со цел да го прикажеш исламот и неговата света книга Куранот, како "по-фер" , "по-праведни" и "по-логични" ама признај дека не ти успеа? :)

За жал Куранот падна на мојот прв посериозен тест, па незнам дали би требал да продолжам со друигиве прашања (без намера да те навредам тебе или другите муслимани).

P.S.

Сега приметив, ти веќе си го начнал ова прашање, користејќи го примерот со Мајка Тереза. Ако убаво разбрав, и ја изнегира цела нејзина работа и труб, бидејќи не го исполнува златното правили број еден - не е припадник на исламот?
Не мислиш дека тука стварно нешто не штима? Да не не го интерпретираш Куранот правилно? Без цинизам. Ставрно, таква моќна книга би помислил дека на друг начин би ги изрегулирала овие деликатни ситуации.

Друже ајетите се повеќе од јасни треба да ги прочиташ и да размислиш.
Ако прашуваш прашања за да го тестираш Исламот никогаш нема да бидеш задоволен од одговорите :)

Ако имаш други прашања,бујрум.
Ова прашање е за мене завршено,покрај јасни Кур'ански ајет јас не планирам да продолжувам да делам памет и филозофии.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Друже ајетите се повеќе од јасни треба да ги прочиташ и да размислиш.
Ако прашуваш прашања за да го тестираш Исламот никогаш нема да бидеш задоволен од одговорите :)

Ако имаш други прашања,бујрум.
Ова прашање е за мене завршено,покрај јасни Кур'ански ајет јас не планирам да продолжувам да делам памет и филозофии.
Dobar odgovor. Imas ajeti i ne me zamaraj. Poleka no sigurno ja potvrduvame tezata na danskiot psiholog

In Western societies, the ability to handle criticism constructively if it is justified, and with a shrug if it is misguided, are seen as an expression of self-confidence and authenticity. This is not the case among Muslims. Here criticism, no matter how true, is seen as an attack on one’s honor, and the offended is expected to restore his honor by using whatever means necessary to silence the opponent. Muslims almost never attempt to counter criticism with logical arguments; instead, they try to silence criticism by pretending to be offended, by name-calling, or by threatening or even killing the messenger.
The third psychological factor concerns responsibility for oneself, and here the psychological phenomenon “locus of control” plays a major role. People raised by Western standards generally have an inner locus of control, meaning that they experience their lives as governed by inner factors, such as one’s own choices, world view, ways of handling emotions and situations, etc. Muslims are raised to experience their lives as being controlled from the outside. Everything happens “insh’Allah” – if Allah wills – and the many religious laws, traditions and powerful male authorities leave little room for individual responsibility. Here is the root of the embarrassing and world-famous Muslim victim mentality, where everybody else is to be blamed and punished for the Muslims’ self-created predicament.

Finally, the fourth psychological factor making Muslims vulnerable to the violent message in the Quran concerns tolerance. While Western societies in general define a good person as being open and tolerant, Muslims are told that they are superior to non-Muslims, destined to dominate non-Muslims, and that they must distance themselves socially and emotionally from non-Muslims. The many hateful and dehumanizing verses in the Koran and the Hadiths against non-Muslims closely resemble the psychological propaganda that leaders use against their own people in order to prepare them mentally for fighting and killing the enemy. Killing another person is easier if you hate him and do not perceive him as fully human.

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Ок, ај ја еве имам(имав) среќа ти да ме просветлиш и да ми го покажеш правиот пат.
Но кажи ми како ќе е фер кога Аллах на Судниот Ден, ќе треба да им суди на неверниците со добро срце, што ја немале таа среќа да имаат интернет и да ја спознаат вистината?!
?

Некако сурово нелогичен ми е Куранов.
vo kuranot e spomanto deka na sekoj narod im e ispraten opomenuvac ,И Ние за секој народ, секако, испративме пејгамбер: „Обожавајте Го Аллаха и избегнувајте ги шејтаните!“ Од нив има и такви кои ги упати Аллах, а и такви кои, токму, заслужија да залутаат. Па, патувајте по земјата и гледајте каква беше казната за лашковците!16/36,
na sekoja zaednica im e ispraten glasnik , samo na jazikot negov za da im ja objasni i da ja dostavi bozjata poraka,И Ние испративме пејгамбер само на јазикот од народот негов за да им објасни. Па, Аллах скршнува во заблуда кого сака и Он упатува кого сака. Он е Силен и Мудар!14/4
sekoj bozji pejkameber(glasnik) ja prenel i napravil da bide identicno razbirliva edna te ista poraka od boga cija sustina e negovo priznavanje za bog (eden i edinstven bog),t,e Sozdatel,Gospod, Gospodar i Sudija i sluzenjeto nemu niz obozavanje i pokoruvanje, zatoa site luge se priznati kako sopstvenici na bozestveni objavi, od koi sekoja vo sklad so svojot konekst na istorijata i jazikot, no site identicni vo nivnata sustinska religiozna sodrzina,

Член од
23 октомври 2007
Мислења
1.045
Поени од реакции
1.039
Добро, значи ако и вие двајцата сакате да ме убедите дека зборот на вистинската вера преку Куранот е стигнат до секој човек на светот и дека од сега натаму е останато на самиот човек да ја следи таа вера или да отиде у п.м., нема да ви поверувам. Ако Куранот така вели, ок, разбирам. Ама не е дека вие слепо верувате во ова?
Не за друго, курбан ќе треба многу луѓе да отидат. По некои статистики, околу 25% од светската популација практикува ислам. Сега, од муабетиве тука што научив, којзнае
дали дури 1% посто се прави вистиски верници по Куранските правила што вие ги објасувате, ама нејсе...
75% (хардкор неверници) ќе си ибат мајката а? Зошто? Затоа што ти например не си ми доволно убедлив? Ај јас пак, имам "среќа" ти да ми посочиш, има луѓе бе шефе во светот ни за ислам ни за Исус слушнале , алооо... Амазонија еве ко за пример.

Реков јас Куранов е некако нерационално суров и не погрешив.А да, и зборувавме за милотивоста на Аллах...?

Останатите 24% квази-муслимани заедно со невернициве у ист кош. Мора да е доста поголем Jahannam-от од Jannah-от а?

Ова е реторичко прашање што не ни очекувам одговор.
Всушност не очекувам повеќе никаков одговор сега за сега. Се ми е јасно.
Благодарам за одвоенто време.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Добро, значи ако и вие двајцата сакате да ме убедите дека зборот на вистинската вера преку Куранот е стигнат до секој човек на светот и дека од сега натаму е останато на самиот човек да ја следи таа вера или да отиде у п.м., нема да ви поверувам. Ако Куранот така вели, ок, разбирам. Ама не е дека вие слепо верувате во ова?
Не за друго, курбан ќе треба многу луѓе да отидат. По некои статистики, околу 25% од светската популација практикува ислам. Сега, од муабетиве тука што научив, којзнае
дали дури 1% посто се прави вистиски верници по Куранските правила што вие ги објасувате, ама нејсе...
75% (хардкор неверници) ќе си ибат мајката а? Зошто? Затоа што ти например не си ми доволно убедлив? Ај јас пак, имам "среќа" ти да ми посочиш, има луѓе бе шефе во светот ни за ислам ни за Исус слушнале , алооо... Амазонија еве ко за пример.

Реков јас Куранов е некако нерационално суров и не погрешив.А да, и зборувавме за милотивоста на Аллах...?

Останатите 24% квази-муслимани заедно со невернициве у ист кош. Мора да е доста поголем Jahannam-от од Jannah-от а?

Ова е реторичко прашање што не ни очекувам одговор.
Всушност не очекувам повеќе никаков одговор сега за сега. Се ми е јасно.
Благодарам за одвоенто време.
Па што да правам јас сега што Курбан ќе заминат,тоа не е мој проблем а ни проблем на Куранот.
Куранот е јасно упатство за секој жив човек да заработи вечна среќа и на овој и на оној свет,пратеникот Мухаммед е последен и најдобар пример како да се користи упатсвото.
Кој сака бујрум,кој не сака нека се спреми за Денот кога ќе се полагаат сметките за своите дела и постапки,Денот кога земјата ќе сведочи каде си одел и што си правел,Денот кога ни мајка ни татко ни блиски роднини нема да ти бидат од помош,на тој Ден.. кој ќе му дојде на Аллах со чисто верување има право да се надева на неговата милост.
Ете толку од мене.
Благодарам и за твоето одвоено време и коректноста.
Поздрав.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
како муслиманите ги спојуваат смртната казна за напуштање на исламот и ајетот "во верата нема присила" ?? и кои се тие хадиси каде тоа се наредува?? има многу муслимани кои се поделени по ова прашање..........

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
како муслиманите ги спојуваат смртната казна за напуштање на исламот и ајетот "во верата нема присила" ?? и кои се тие хадиси каде тоа се наредува?? има многу муслимани кои се поделени по ова прашање..........
На моб. сум, утре ќе ги пишам хадисите,ги знам по содржина но не со ланец на преносители.
Веќе објаснив за ова неколку страници назад.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
На моб. сум, утре ќе ги пишам хадисите,ги знам по содржина но не со ланец на преносители.
Веќе објаснив за ова неколку страници назад.
1. Poslanik ne naredjuje.
2. Allah naredjuje. To se zove farz.
3. Nigdje ne postoji Allahova naredba (farz) o egzekuciji nekog ko napusti islam. Kako utvrditi da je neko napustio islam? Ne mozes mu uci u glavu i procitat misli.
4. Kur'an ima uvijek prvenstvo nad hadisima (koji su interpretacija ljudi, a neki su zivjeli i po stoljece iza Poslanika o tome sta je Poslanik rekao, uradio i sl.).
5. Islamsko krivicno pravo se vecinom ne primjenjuje ni u islamskim zemljama, a kamoli u BiH.
6. Islam potencira selam, obje rijeci imaju u korijenu MIR. Citav islam je prozet mirom, kad klanjas predajes selam, miris se s melecima, kad ulazis u zgradu saljes mir ljudima, kad ulazis u kucu selamis porodicu, kad izlazis iz dzamije izlazis sa mirom itd. Kompletan islam kao nacin zivota je baziran na miru, mirnoj koegzistenciji vjera (Saladin nije pobio krscane kad je zauzeo Jerusalem, ali su krscani poklali sve muslimane i jevreje kad su ga zauzeli).
7. Meni kao muslimanu ne pada na pamet da se bavim takvih pitanjima, baziranim na hadisima (koji mogu, ali ne moraju bit istina), jer su s jedne strane u suprotnosti sa svim onim sto znam o islamu, a s druge strane su povod besmislenim raspravama i frustriranim diskutantima koji zele da nesto dokazu, a sami nisu ni muslimani, niti su prijatelji muslimana.
8. Muhammed a.s. je potencirao da se ne posjece ni drvo kad se ide u rat, a sad mene neki forumaski spekulant ubjedjuje u suprotno.

еве што некои муслимани мислат. и јас се сложувам. тоа е голема работа и голема одлука. зар Аллах би пропуштил нешто такво во куранот да спомне. и нели куранот е книга на која не и треба дообјаснување или други книги. од каде потребата од хадисите. и колку се веродостојни? кој тоа го тврди. ситуацијата е иста како со евангелијата нели??

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
1. Poslanik ne naredjuje.
2. Allah naredjuje. To se zove farz.
3. Nigdje ne postoji Allahova naredba (farz) o egzekuciji nekog ko napusti islam. Kako utvrditi da je neko napustio islam? Ne mozes mu uci u glavu i procitat misli.
4. Kur'an ima uvijek prvenstvo nad hadisima (koji su interpretacija ljudi, a neki su zivjeli i po stoljece iza Poslanika o tome sta je Poslanik rekao, uradio i sl.).
5. Islamsko krivicno pravo se vecinom ne primjenjuje ni u islamskim zemljama, a kamoli u BiH.
6. Islam potencira selam, obje rijeci imaju u korijenu MIR. Citav islam je prozet mirom, kad klanjas predajes selam, miris se s melecima, kad ulazis u zgradu saljes mir ljudima, kad ulazis u kucu selamis porodicu, kad izlazis iz dzamije izlazis sa mirom itd. Kompletan islam kao nacin zivota je baziran na miru, mirnoj koegzistenciji vjera (Saladin nije pobio krscane kad je zauzeo Jerusalem, ali su krscani poklali sve muslimane i jevreje kad su ga zauzeli).
7. Meni kao muslimanu ne pada na pamet da se bavim takvih pitanjima, baziranim na hadisima (koji mogu, ali ne moraju bit istina), jer su s jedne strane u suprotnosti sa svim onim sto znam o islamu, a s druge strane su povod besmislenim raspravama i frustriranim diskutantima koji zele da nesto dokazu, a sami nisu ni muslimani, niti su prijatelji muslimana.
8. Muhammed a.s. je potencirao da se ne posjece ni drvo kad se ide u rat, a sad mene neki forumaski spekulant ubjedjuje u suprotno.

еве што некои муслимани мислат. и јас се сложувам. тоа е голема работа и голема одлука. зар Аллах би пропуштил нешто такво во куранот да спомне. и нели куранот е книга на која не и треба дообјаснување или други книги. од каде потребата од хадисите. и колку се веродостојни? кој тоа го тврди. ситуацијата е иста како со евангелијата нели??
Прво што секој муслиман или тој што сака да го прифати исламот треба да научи е да знае што од него бара сведоштвото Ла иллахе илАллах,Мухаммедун ресулАллах.
Односно,кои се условите,што потврдуваш а што негираш.

Услови на шехадетот се:
1. Знаењето
2. Убеденоста
3. Искреното исповедање на верувањето
4. Вистинитоста која е спротивна на лагата.
5. Љубовта
6. Покорувањето
7. Прифаќањето кое е спротивно на отфрлањето
8. Негирањето на сите лажни божества кои се обожуваат.
Значи шехадетот се состои од негација(ла иллахе) со која ги негираш сите божества,и потврда(илАллах) освен Аллах.
Вториот дел од шехадетот,без кој човек не може да биде Муслиман е прифаќањето на Мухаммед с.а.в.с како последен Аллахов пратеник. А вториот дел од шехадетот се состои од 4 услови:
1. Верување дека Мухаммед с.а.в.с. е пратен со Вистината која му е објавена(Куранот)
2. Следење на суннетот,односно извршување на она што наредил
3. Оставање на работите што ги забранил.
4. Да го обожуваш Аллах онака како го обожувал Мухаммед с.а.в.с.

Одиме точка по точка на твоите точки :

1. 2. точка
63. Не правете го повикувањето на Пратеникот помеѓу вас како повикувањето кое вие едни со други си го упатувате; Аллах сигурно ги знае тие меѓу вас кои искрадуваат. Нека внимаваат тие што постапуваат спротивно на наредбата негова, искушение некакво да не ги стигне или страдање болно да не ги снајде.(сура ен-Нур)

Аллах во Куранот вели Нека внимаваат тие што постапуваат спротивно на наредбата на Пратеникот,а тој паметњакович напишал дека Пратеникот не наредува??

80. Кој ќе му се покори на Пратеникот, Му се покорил и на Аллах; а кој главата ќе ја сврти, па Ниене те пративме да им бидеш чувар (сура Ен-Ниса)

3. На исламот не му е ни целта да влегува во нечија глава,говориме за јавно напуштање на исламот или поседување на докази,за тоа има процедура.
4. Нормално дека Куранот има предност,но во овој случај нема Курански текст,но Куранот и Суннетот се надополнуваат бидејќи Аллах во куранот за Мухаммед с.а.в.с. рекол:
1. Се колнам во ѕвездата кога заоѓа,
2. вашиот другар од Вистинскиот пат не скршна и не заталка!
3. Тој не зборува по своја волја.
4. Тоа е само Објавата која што му се доставува.(сура Ен-Неџм)
5. Нагласив порано и сега пак ќе кажам,кога зборам за шеријатски право и шеријатски казни тоа важи исклучиво за земји каде е воспоставено шеријатско право.
6. Исламот потенцира мир,кога треба мир,строгост кога треба строгост,благост кога треба благост итн итн.
7. Хадисите кои говорат за оваа казна се со највисок степен на веродостојност забележени се во двете најверодостојни збирки на Бухари и Муслим.
Првиот хадис:
Пренесува Ибн Аббас дека Пратеникот Мухаммед с.а.в.с. рекол: Кој ќе ја смени својата вера,убијте го. (бележат Бухари и Муслим)
Вториот хадис:
Пренесува Ибн Месуд дека Пратеникот с.а.в.с. рекол: Крвта на еден муслиман(негово убиство) не е дозволено освен во три случаи:
1. Блудот на оженете/омажена.
2. Убиство
3. Оставање на верата.
(бележат Бухари и Муслим)
8. Нема потреба да коментирам повеќе.
Поздрав.

Kajgana Shop

На врв Bottom