Храна за кучиња

Член од
28 април 2009
Мислења
750
Поени од реакции
507
Види,ниту една храна не делува исто на секое куче.Пробај ја,види какви резултати ќе даде,па ако не и одговара смени и ја :)
Прашував од друг аспект. Моментално му давам Педигре и ја јаде без проблем, но читам на темава дека Педигре-то не го бива, па затоа и си прашувам.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Дечки сакам да почнам на мојата Хаска да и давам од Natural Trainer од програмата Top Breeder.
Според коментарите во темава гледам дека ја сметате како еден од посолидните дехидрати. Совет дали би била добра за двомесечна Хаска?
Top Breeder формулата не е баш некој најдобар дехидрат од Natural Trainer, но пак од друга страна цената е солидна.
Пример Personal Trainer или пак Super Premium Natural Trainer формулата е друга приказна.
Моја препорака би била Про План од Пурина да си земеш вреќа во случај ако има сеуште заостанато во Фауна.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=799916080024273&set=a.538682889480928.150559.538566922825858&type=1&theater

Ако веќе не ти се даваат толку пари, тогаш оди со оваа храна. Мислам дека има подобар состав од Топ Бридерот на Натурал.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=743997782282770&set=a.538682889480928.150559.538566922825858&type=1&theater

Прашував од друг аспект. Моментално му давам Педигре и ја јаде без проблем, но читам на темава дека Педигре-то не го бива, па затоа и си прашувам.
Педигре не ја бидува како храна. Составот им е катастрофа.

Член од
28 април 2009
Мислења
750
Поени од реакции
507
Ќе поминам деновиве до Фауна да проверам дали има некоја од овие, па ако има ќе си земам Про План од Пурина.

L

Lu

Гостин
Дечки сакам да почнам на мојата Хаска да и давам од Natural Trainer од програмата Top Breeder.
Според коментарите во темава гледам дека ја сметате како еден од посолидните дехидрати. Совет дали би била добра за двомесечна Хаска?
Малку си ги измешал дехидративе :)
И двата дехидрати што си ги напишал (Top Breeder и Natural Trainer), ги произведува компанијата Nova Foods Italy ... освен овие 2 дехидрати (Top Breeder и Natural Trainer) оваа компанија произведува и други линии на дехидрати, како што е на пример OK Dog исто од Nova Foods Italy.

Е сега ти си се збунил во овој дел од постот:
Не постои дехидрат Natural Trainer од програмата Top Breeder ... веројатно нешто си се збунил.
Тоа се 2 различни линии на дехидрати што ги произведува иста компанија (Nova Foods Italy).
И двата дехидрати се од програмата Trainer ... само што Trainer Top Breeder е со малку послаб состав од Natural Trainer.
Освен Natural Trainer, имаш уште 2 линии на Trainer, а тоа се Fitness3 Trainer и Personal Trainer.

За подетални информации, ѕирни ги линкчињата :)
1) Nova Foods Italy
2) Natural Trainer + Fitness3 Trainer + Personal Trainer
3) Trainer Top Breeder
Педигре е катастрофа, еден од најлошите дехидрати што постои.
Но за жал е премногу маркетиншки изрекламиран, и во скоро сите Пет-Шоп продавници го форсираат и фалат Педигрето ... и за жал многу почетници што првпат чуваат куче и не се информирани за квалитетот на дехидратите и нивните состави, често знаат да купат Педигре, нели по препорака од продавачите во Пет-Шоп продавниците, и така прават огромна грешка што на кученце во раст и развој му даваат катастрофа храна, со недоволен процент на месо, протеини, масти, калциум, фосфор, во составот на храната за правилен раст и развој на кученцето.
А што е најтрагично, Педигре има повисока цена (нели поради маркетингот) од некои дехидрати што се поквалитетни од Педигре, а имаат пониска цена ... е тоа ти се вика абсурд.

Значи немам зборови да опишам колку е неквалитетна Педигре ... и ги жалам кучињата што ги хранат со овој дехидрат.
Не е потребно да си експерт по нутриционизам за да направиш споредба на составот на Педигре со на пример Brit Care и сличен врвен дехидрат ... и да видиш колку е мизерен составот на Педигре во споредба со Brit Care и сличен врвен дехидрат.

Член од
28 април 2009
Мислења
750
Поени од реакции
507
Да да лошо сум напишал. Мислев на програмата Top Breeder од Trainerot.
А за Педигрето еден пријател што чува хаска ми рече дека и давал од тој дехидрат, па земав една кесичка од пола кило колку да пробам, но потоа прочитав на темава дека уствари е срање.
Ќе отидам денес/утре до Фауна и ќе проверам дали уште им важат промоциите на дехидратите @Windfucker што ги има ставено погоре.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Малку си ги измешал дехидративе :)
И двата дехидрати што си ги напишал (Top Breeder и Natural Trainer), ги произведува компанијата Nova Foods Italy ... освен овие 2 дехидрати (Top Breeder и Natural Trainer) оваа компанија произведува и други линии на дехидрати, како што е на пример OK Dog исто од Nova Foods Italy.

Е сега ти си се збунил во овој дел од постот:

Не постои дехидрат Natural Trainer од програмата Top Breeder ... веројатно нешто си се збунил.
Тоа се 2 различни линии на дехидрати што ги произведува иста компанија (Nova Foods Italy).
И двата дехидрати се од програмата Trainer ... само што Trainer Top Breeder е со малку послаб состав од Natural Trainer.
Освен Natural Trainer, имаш уште 2 линии на Trainer, а тоа се Fitness3 Trainer и Personal Trainer.

За подетални информации, ѕирни ги линкчињата :)
1) Nova Foods Italy
2) Natural Trainer + Fitness3 Trainer + Personal Trainer
3) Trainer Top Breeder
Да напоменам дека O.K е дефинитивно најслаба од сите овие. Ги имам користено Top Breeder Perfomance, Top Breeder Power, Natural Trainer и Personal Trainer од компанијава.
Од Personal Trainer сум најзадоволен, бидејќи имаше забележителни промени во влакното и дигестивниот систем, само што е малку поскапичка.

• Ми се допаѓа

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Да напоменам дека O.K е дефинитивно најслаба од сите овие. Ги имам користено Top Breeder Perfomance, Top Breeder Power, Natural Trainer и Personal Trainer од компанијава.
Од Personal Trainer сум најзадоволен, бидејќи имаше забележителни промени во влакното и дигестивниот систем, само што е малку поскапичка.
Не знам колку е најслаба, ама јас ја имам користено, и сум презадоволна. Кучката има сјајно влакно, минимално измет и ја јаде со сласт(ова не се брои). Обично ја користам кога е на некој потежок тренинг и користам папи формила. За тие пари, можам да кажам дека е далеку подобра од храни што се многу поскапи. Бев скептик пред да ја пробам, ама сега дефинитивно ја препорачувам, барем за куче кое повеќе не е во раст.

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Не знам колку е најслаба, ама јас ја имам користено, и сум презадоволна. Кучката има сјајно влакно, минимално измет и ја јаде со сласт(ова не се брои). Обично ја користам кога е на некој потежок тренинг и користам папи формила. За тие пари, можам да кажам дека е далеку подобра од храни што се многу поскапи. Бев скептик пред да ја пробам, ама сега дефинитивно ја препорачувам, барем за куче кое повеќе не е во раст.
Не знам, ја немам користено Окејот. Едни мои пријатели ја користеа долги години формулата телешко со ориз за постара кучка, која што не е толку активна и беа задоволни, но му јави некаква алергија на крзно и треба да ја променат.
Инаку за 100 ден. кг. колку што е кај нас во селово навистина е одличен избор, многу подобар од Педигре, Дарлинг и слични отпад храни.

L

Lu

Гостин
Во право е Винд кога кажа дека OK Dog е најслаба храна од сите линии што ги произведува компанијата Nova Foods Italy.
Ги имам споредено составите и од сите линии OK Dog е со најслаб состав ... но како што веќе и самата кажа, секоја храна не делува исто на секое куче, и штом на тебе ти се погодила и имаш солидни резултати, терај си со неа :)

И еве одличен пример и надоврзување на мојот претходен пост во темава, во врска со (не)квалитетот на Педигре и неговата висока цена во однос на катастрофалниот состав што го има ... и постоењето на други дехидрати со солиден состав во споредба со Педигре, како што е на пример OK Dog кој што е поквалитетен од Педигре, а сепак има пониска цена (нормално затоа што не е толку многу маркетиншки изрекламирани како што е Педигре).

Инаку @SaltNPepa бидејќи ја користиш OK Dog од Nova Foods Italy, да те прашам нешто.
OK Dog се продава во бели вреќи, пред некој ден бев во Фауна и гледам сеуште ги продаваат белите вреќи ... а на сајтот на Nova Foods Italy вреќите се во црна боја и под OK Dog пишува Passion.

Дали си видела некаде да се продаваат новите црни вреќи, и дали составот е ист, само направиле промена на амбалажата, или пак и составот е променет ... бидејќи како што се сеќавам на белите вреќи не пишуваше Passion, а на црниве пишува.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Во право е Винд кога кажа дека OK Dog е најслаба храна од сите линии што ги произведува компанијата Nova Foods Italy.
Ги имам споредено составите и од сите линии OK Dog е со најслаб состав ... но како што веќе и самата кажа, секоја храна не делува исто на секое куче, и штом на тебе ти се погодила и имаш солидни резултати, терај си со неа :)

И еве одличен пример и надоврзување на мојот претходен пост во темава, во врска со (не)квалитетот на Педигре и неговата висока цена во однос на катастрофалниот состав што го има ... и постоењето на други дехидрати со солиден состав во споредба со Педигре, како што е на пример OK Dog кој што е поквалитетен од Педигре, а сепак има пониска цена (нормално затоа што не е толку многу маркетиншки изрекламирани како што е Педигре).

Инаку @SaltNPepa бидејќи ја користиш OK Dog од Nova Foods Italy, да те прашам нешто.
OK Dog се продава во бели вреќи, пред некој ден бев во Фауна и гледам сеуште ги продаваат белите вреќи ... а на сајтот на Nova Foods Italy вреќите се во црна боја и под OK Dog пишува Passion.

Дали си видела некаде да се продаваат новите црни вреќи, и дали составот е ист, само направиле промена на амбалажата, или пак и составот е променет ... бидејќи како што се сеќавам на белите вреќи не пишуваше Passion, а на црниве пишува.
Немам појма, во Словенија видов црни вреќи, не сум ги загледала што пишува на нив. Можно е да е истата храна, само што направиле измена во изгледот, а во МКД не е сеуште стигната. Истото е со Про План, во Америка постојат нови линии, а некои повеќе не се во продажба, одамна имам читано за тоа.

Нема врска што таа храна е најслаба, искрено, Пепа крка месо :D така да ова некогаш,значи баш ретко ако му скурчи на брат ми да и готви. Ниеден дехидрат не може да го замени месото ;) Како беше, природно си е природно :D

• Ми се допаѓа
Член од
28 април 2009
Мислења
750
Поени од реакции
507
Земав денес од Пурина-та и со сласт си ја јаде. :D Човекот од пет шопот ми рече по 150 грама дневно да му давам, дали може во меѓувреме да му давам и по нешто друго или нема да има потреба?

L

Lu

Гостин
Земав денес од Пурина-та и со сласт си ја јаде. :D Човекот од пет шопот ми рече по 150 грама дневно да му давам, дали може во меѓувреме да му давам и по нешто друго или нема да има потреба?
Покрај дехидратот слободно можеш да даваш и домашно приготвена исхрана ... под домашно приготвена исхрана се мисли на специјално домашно припремани оброци за кучето, а не остатокот од наште манџи, бидејќи кучето не е канта за отпадок за да се храни со храна (остатоци од нашата манџа) која што треба да заврши во отпадок.

Се знае на што се мисли кога ќе се каже домашно приготвена исхрана ... се мисли на специјално приготвена исхрана за кучето која што треба да има 3 основни состојки, а тоа се:
1) Протеини (Месо)
2) Јаглехидрати (Ориз, Палента, Тестенини и сл.)
3) Зеленчук
И нормално овошје како десерт :)

Член од
11 февруари 2009
Мислења
78
Поени од реакции
2
Da ne mislis na ovie? I jas gi imam kupuvano vo Vero, a posleden pat zemav i od "Zivotinsko Carstvo". Nov pet shop, se naogja pozadi Univerzalna sala, kaj Konak kaficot. Proveri tamu moze da ima.
Здраво, може ли подетално да ми кажете каде се наоѓа ова "Животинско царство" кај Универзална сала?
Поздрав :)

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Луѓе, вистина е дека Педигри е неспоредливо со Ројал Канин? Јас не гледам разлика... :свиркам:

Kajgana Shop

На врв Bottom