ок фала
нема да прашувам зошто
иако нема потреба да ги ингнорираш пошто не беше со лоша намера
нема везе
имам друго прашање
скоро прочитав дека некој христијан од околу 50 години преминал во ислам, дали и тој ке прави сунет и дали има ограничување по години?
И дали навистина ако премине во ислам, тогаш му се простуваат сите предходни гревови? И ако е така што е со предходните добрите дела? Дали тие остануваат за судниот ден или и тие не се битни?
Не ме разбра,размислувам воопшто да не ти одговарам на прашањата
Проблемот кој Берик одамна го кажува е што нашите имоти се продаваат на гнидите, исто како што оваа вошка се продала за пари, што пак не води го обедиување и будење
Едноставно нема потреба да ти одговарам на прашањата, а и навистина не ми е јасно со која цел ги поставуваш.
Или,запознај го противникот за да се бориш против него а?
Позз.
--- надополнето: 10 јануари 2014 во 02:27 ---
mene me zanima, inace nemam predrasudi kon islamot, bas mi e naj cool religia, osobeno Homeini, Abdul Vehab, Talibani itn, nejse, drugo sakav da prasam, spored Islamot lugeto se radjaat bezgresni, a poznat islamski stav e deka site luge se gresni (koj manje koj vise), e sea kako toa rodeni bezgresni stanale gresni?, spored islamot me zanima, posto za risjanstvoto znam toa radi Adam sto ja slusal zenatamu.
Разликата е што,во Исламот гревот на Адем а.с. си е негов грев кој Аллах му го простил,но изваден е од џеннетот и спуштен на Земјата.
Додека во христијанството, гревот на Адем а.с. го носат сите,па така и познатото дека децата се грешни поради родителите итн итн.. што не е ниту фер ниту логично.
Зошто моето дете да носи грев заради мене?? навистина апсурдно.
Мухаммед а.с. рекол: Сите потомци на Адем се грешници,а најдобри се оние кои се покајуваат, и бараат прошка од Аллах.
За тоа дека се раѓаат безгрешни па стануваат грешни е затоа што на детето во Исламот не му се пишуваат гревови додека не стане полнолетно,бидејќи Мухаммед с.а.в.с. рекол: Перото на мелеците е кренато од тројца:
Човек кој спие,додека не се разбуди
Неразумен(психички) додека не му се врати разумот
и дете додека не достигне полова зрелост(полнолетство)
Па така додека не достигне полова зрелост,на детето во исламот не му се пишуваат гревови и не е должно да обавува ниту една исламска обврска(намаз,пост итн итн) се до оној момент кога ќе ја достигне половата зрелост.
--- надополнето: 10 јануари 2014 во 02:28 ---
mene me zanima, inace nemam predrasudi kon islamot, bas mi e naj cool religia, osobeno Homeini, Abdul Vehab, Talibani itn, nejse, drugo sakav da prasam, spored Islamot lugeto se radjaat bezgresni, a poznat islamski stav e deka site luge se gresni (koj manje koj vise), e sea kako toa rodeni bezgresni stanale gresni?, spored islamot me zanima, posto za risjanstvoto znam toa radi Adam sto ja slusal zenatamu.
Инаку не ми е јасно како ги стави хомеини и абдул вехаб и талибаните во еден кош