Почеток во програмирање, некој да ме упати.

• Креатор на темата Креатор на темата vizzix
  • Време на започнување Време на започнување
@sidel

Како ги поврза работите од Ц до C# :pos:

Ако учиш C# учи само тоа, учењето Java или C++ нема да ти помогне воопшто со C#, Сите се за OOP, концептот е секаде исто.
Инаку aко немаш основи на програмирање, тогаш почни со C.

Се загреав да почнам со програмирање. Работам графички дизајн и видео продукција, и сакам барем малку да научам да програмирам. Не сакам пишување html за веб-сајтови туку сакам да изработувам програми... (калкулатори, веб прелистувачи и друго..) Како да започнам, кој е најдобар јазик, во кои програми се работи. Ништо од ова комплетно не знам бидеејќи до сега барав многу на интернет и секаде е различно... Ве молам за упатство, го барам најлесниот начин да се започне :)

Како што гледам немаш никакво познавање од програмирање, тогаш јас би ти препорачал Python. Заедницата за Python е огромна и има милиони лесно достапни ресурси на интернет кои почетници може многу лесно да ги следат. Јазикот е доста лесен и имаш огромен број на библиотеки со што ќе се заљубиш во програмирање. Исто така има и платформа за градење веб апликации базирана на Python. Така да јазикот е премногу силен, се користи дури и ви Гоогл и е едноставен за почетници.
Со среќа.
http://learnpythonthehardway.org/book/
--- надополнето: 7 јануари 2014 во 00:02 ---
zdtavo na site. imam prashanje. Po shto imam slushnato deka c++ e samo nadogradba od c dali da pocnam da ucam c++ ili i c ili pak da naucam java poshto sega ucam c#.
Python.

@sidel

Како ги поврза работите од Ц до C# :pos:

Ако учиш C# учи само тоа, учењето Java или C++ нема да ти помогне воопшто со C#, Сите се за OOP, концептот е секаде исто.
Инаку aко немаш основи на програмирање, тогаш почни со C.
jas imam slushnato deka ako sakash da pavish aplikacii treba da naucish c, c++ i java. e sega pocnuvajci od c# neznam dali treba da ucam i drugi jazici ili ke bide dovolno samo c#. Zashto java se koristi sekade odnosno mnogu, kako shto znam.

Па сеа секој втор се прави паметен во оваа област и ќе слушаш многу работи. Секој си го "рекламира" тоа што го знае и го користи и вика дека тоа е најдобро.
Секој програмски јазик си има свои предности и недостатоци кога се работи на некое решение.
Со сликата што ја добив од твоето познавање предпоставувам дека е најдобро да тераш со C# на факултет или каде и да учиш тоа, а од друга страна програмирај со Ц. Програмирајќи со Ц ќе добиеш знаење за тоа како се одвиваат стварите и почнеш да размислуваш програмерски,што на многу луѓе им фали што почнале со било кој друг јазик , затоа што има многу готови функции и никогаш не размислувале за тоа како работат тие функции или пак да ги куцаат сами. После ќе си пробаш сам C++,C#, Java итн..ќе одлучиш со што сакаш да работиш.

jas pocnav co c# zaradi toa shto imam slushnato deka c# se uci po lesno od drugite jazici, i celta so prashanjeto mi e dali c# e dovolen jazik za pravenje programi ili ke mi treba poznavanje i na drugi jazici. pozdrav.

jas pocnav co c# zaradi toa shto imam slushnato deka c# se uci po lesno od drugite jazici, i celta so prashanjeto mi e dali c# e dovolen jazik za pravenje programi ili ke mi treba poznavanje i na drugi jazici. pozdrav.

Колку си подобар со еден јазик толку подобро, многу полесно можиш да најдиш работа ако си одличен со c# отколку да знаеш 3-4 програмски јазици но само основни работи.

Помош: Некој да има програмирано во Apex (Salesforce), неможам да се снајдам, tutorials - катастрофа се. Ако некој знае би го замолил да ме контактира во пп (само да ме упати).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom