Dumbledore
...
- Член од
- 24 октомври 2013
- Мислења
- 12.192
- Поени од реакции
- 26.997
Па ноќ ќе биде уште саат време така да, јас на сите ви посакувам добра ноќ и убав преспиен (добар дел од) ден(от).
уште тука а јас мислев заспаУште еднаш,добра ноќ.
не си арен, ќе те ставам во темта за пост на кој сте се изнасмеалеуште тука а јас мислев заспа
ајде добра ноќ и срекна нова година
оваа година да бидеш попаметени поздрав и повесел и посрекен
Ако биде потребно да цитирам ајети,кажи..Јас сега имам малку посериозно и поинтересно прашање. Што значи тоа дека според Куранот, должност е да се наранат гладните? Мислам дека тоа правило во Христијанството го нема! Или се лажам, не постои такво правило ни ви Исламот, а 103,5% сум сигурен дека постои!?
Во Христијанството е сосема друго, сите верници даваат пари или храна, понекогаш и облека во црквата ,а таа ја дели на сиромашните. За тебе сега има 2 под прашања.Ако биде потребно да цитирам ајети,кажи..
Инаку,Исламот има еден цел систем како да се спречи глад,за жал денес Муслиманите не работат според Куранот,па затоа имаме гладни во сомалија итн итд.
Инаку се почнува од садак(доброволен прилог) има еден куп ајети и хадиси кои подстикнуваат на уделување на садака(милостиња).
После тоа иде садакатул-фитр,тоа е еден вид на милостиња кон сиромашните и гладните,но е подигнат на степен на обврска,за секој кој е во можност,и тоа денес многу се практикува а прописот е следен:
При крајот на рамазан,а пред почетокот на Бајрам сите одвојуваат од својата храна и пари и им се дели на сиромашните,за да го прослават бајрам достојно.
За курбанскиот бајрам,кога се коле овца/овен исто така месото се дели на сиромашните.
И третиот начин е зекат,тоа е нешто како исламски данок кој е обврзан да го плаќа секој муслиман кој ја поминува границата на пари/стока/роба која е поставена во шеријатската држава или во денешно време која се одредува од исламската заедница.
Во државите кои се со уредување во кое ние живееме,данок плаќа секое лице без разлика дали има пари или нема.
Додека во исламска држава,данок или зекат плаќа само оној што има пари
И тоа е должен од сумата на пари,а се рачуна од година до година,ако на пр. за една година му останало 10 000 евра....2,5% е должен да даде како зекат.
Тие пари се даваат во државната каса,во која има посебно место за парите од зекатот,бидејќи тие се даваат на одредени категории на луѓе како што се вдовици,самохрани мајки,сиромашни итн итн. а не се користат за потребите на државата.
Со тоа се покрива прашањето на сиромаштијата и гладот во државата.
1. Не.1. Дали работиш 3-та смена?
2..Дали знаеш зошто свушност го поставив прашањето сега и тука?
Иако е 6.30 и цела ноќ немам спиено, мозокот ми е “сув„ но тоа не ме попречува свесно да размислувам.
За првото прашање нема да трошам време.1. Не.
2. Не.
И јас не спиев цела ноќ,и мене ништо не ме попречува да одгововарам на прашања во 6.30.
Само сум гладен малку.![]()
се е ова убаво и јас го сакам истото, али те молам погледни во мојот потпис и прочитај.За првото прашање нема да трошам време.
Второто прашање е мојата вистинска цел. Иако не го сакам Исламот, како и Христијанството и останатите религии (но далеку од тоа дека ги мразам) морам да признаам дека имаат и добри страни кои понекогаш оставаат без зборови. Твоите другари кои приметив дека радо ги игнорираш зборуваа за негативностите на исламот т.е. тепања и убивања. Тоа е жива вистина и тоа се цитати од Куранот, а такви цитати не сум сретнал во Христијанството или Библијата. Но факт е дека во секое лошо има и нешто добро, и обратно, во секое добро има и нешто лошо. Ова е тема строго за исламот и ќе се задржам за истата. Веќе спомнав за претходните коментари, па мора мала рамнотежа да се направи. Кога во цели 2 страни се извлечени негативностите т.е. лошите или слабите страни зошто да не се извлечат и јаките страни. Се прашуваме често. Зошто можат да се соединат 10.000 Албанци, а не можат 100 Македонци? Еден од фактите е религијата. Жив сведок сум, ако пропаѓа еден брат, другиот брат му помага, а кај нас се раскарани или секој со секого е скаран.
Нема ништо посветло на овој свет од давањето помош иако тоа добро дело ќе биде заборавено со брзина на светлината. Викаат, слогата е благослов, а што е тогаш раздорот? Е еве го идеалниот пример за раздорот- македонскиот народ, за жал и од самото тоа ќе можеме да извадиме идеална дефиниција. Е сега јас можам жестоко да го критикувам и Христијанството и Исламот! Можам, но што ќе постигнам со тоа? Јас не се кријам зад име на еден мудрец иако тоа е вистина. Кој сака може лесно да ме најде и истите ставови би му ги дефинирал.
И прашање до сите, факт е дека и за 1000 години нашите правнуци ќе живеат со правнуците на албанците, дали ние некако би можеле да придонесеме нешто со цел да ја намалиме нетрпеливоста, која ја имам и јас, и на нив да гледаме како на луѓе и истите погледи тие да ги имаат за нас. Тоа може да се постигне, доколку се сака. А ако ме прашате зошто јас имам омраза мала кон нив!? Доволно ќе биде да ја прочитате мојата општина на живеење и ќе ви стане јасно!
Очите се огледало на душата, сите имаме очи, имаме и душа, но не онаква која религиски воскреснува туку душа како збир на чуства и емоции. Затоа е кажано, човекот глуми со целото тело, но се и со очите или во превод вештачките емоции кои ги изразуваме се гледаат преку очите. Подобро е да не памтат, макар и кратко, како луѓе отколку како нелуѓе.
Сите имаме и глави и мислете со истите, пред да напишете нешто помислете на последиците.
Ти веќе кажа премногу околу дарувањето на сиромашните, јас само кратко дополнив, мислам деја јасно е напишано тоа што сакав да го кажам и пренесам.
Додека не се стори нешто ќе бидат тепани и убивани наши деца од нивни деца, како и тепани нивни деца од наша страна. Бидејќи спомнав веќе 1000 години, истото ќе се пренесе на нашите правнуци. А ние за кого живееме ако не за нашите деца и внуци (секако ако немемаме си го живееме животот само за себе)!?се е ова убаво и јас го сакам истото, али те молам погледни во мојот потпис и прочитај.
не ги занима тоа. за жал![]()
Аман бе,дури и во потписот си ме представил погрешно.се е ова убаво и јас го сакам истото, али те молам погледни во мојот потпис и прочитај.
не ги занима тоа. за жал![]()
хатаб, во потписот немам сменето ни една буква, така да тоа се точно твои зборови, кои многу откриваат за тебе како личност. дека НЕ си за соживот, дека БИ не убил кога би имал можност, дека Би го имплементирал шеријатот секаде.Аман бе,дури и во потписот си ме представил погрешно.
Иначе,цитатот во твојот потпис беше упатен до ипси или хепта,не знам точно кој од нив двајца,ама до нив беше сигурно.
А причините верувам дека се познати,ако не се прашај ги нив
--- надополнето: 3 јануари 2014 во 15:59 ---
Убав пост друже,се слагам со поголемиот дел но би имал и да додадам неколку работи но многу долго ќе пишуваме,овој муабет е за на кафе.![]()
не би да те тролам, али мислев на потписот, НЕ на мојот ник.Додека не се стори нешто ќе бидат тепани и убивани наши деца од нивни деца, како и тепани нивни деца од наша страна. Бидејќи спомнав веќе 1000 години, истото ќе се пренесе на нашите правнуци. А ние за кого живееме ако не за нашите деца и внуци (секако ако немемаме си го живееме животот само за себе)!?
Го прочитав твојот потпис, кооперативата или задругата се поими непознати за нив и веројатно не го ни знаат нивното значење, а тоа е и едната причина. Колку албанци се запишуваат во потешките средни училишта или на факултетите? Полесен е патот по кој самите тргнале отколку ние по тој што сме тргнале.![]()
Прашањето е , кои се таквите??? Ако се додаде тој податок на твојот ник ќе биде појасен, но гледам дека е цитат, така да.... Затоа ќе те замолам малку да ми ги објасниш таквите!? Дали се мисли на луѓе припадници на некоја религиска група- верници или пак одредена група луѓе од некоја одредена националност.не би да те тролам, али мислев на потписот, НЕ на мојот ник.
Цитирам:
Па јас отворено реков дека со таквите нити сум бил,нити сум,нити ќе бидам за соживот.
Што не е јасно тука