Верската полиција забрани прослава на Нова година у САУДИСКА АРАБИЈА

• Креатор на темата Креатор на темата CrookedYoung93
  • Време на започнување Време на започнување
Da bese prasanjeto od nekoj drug clen veruvaj deka ke odgovorev, ama ne vredi tebe da ti odgovoram.

Кога сме кај искреност. Не те фаќа помалку срам....непријатност, кога браниш дебили како што се саудијците? Мислам....искрено?

З
Веќе пишав,но пак ќе ти пишам има една битна разлика.
Уште еден пример ќе ти дам,за облекувањето на жените.
Во Арабија,мора да биде покриена,значи тоа е законот верски и ќе го почитуваш ако сакаш да ја посетиш Арабија.
Одиш во арабија,знаеш што те чека,или ќе го почитуваш тоа или нема да идеш, и тоа е фер според мене.

Додека од друга страна имаш обратна ситуација,каде имаш лицемерна демократија која за некого важи за некого не важи.
Законот на демократските држави не одредува посебен кодекс за облекување,но е проблем кога муслиманка носи хиџаб. Нели е тоа лицемерно ??
Облекувај се како сакаш,ама кога сакаш да се облекуваш како муслиманка е тогаш не може.
На училиште може да се носат и миничи,да се облекува кој како сака,ама кога муслиманка сака да носи хиџаб е тогаш е проблем.

Ваквите ситауции ме потсетуваат на една виц:
Му вика жената на сопругот,мили сакаш да се сексаме пред или после ручек,а тој и одговара: Кога сакаш мила,ама прво да ручаме :D

И лицемерната демократија е таква,имаш слобода на говор ама кога со таа слобода загрозуваш нечии интереси тогаш можеш и во затвор да заглавиш.
Имаш право да се облекуваш како сакаш,ама кога сакаш да носиш хиџаб треба милион дозволи да добиеш.
Имаш право да конкурираш за работа во било која државна установа,но кога ќе те видат со брада,мора да ја избричиш за да те примат на работа.
Америка,синоним за секуларизам и демократија.. ама претседателот мора да се заколне на библијата кога ќе ги добие изборите :)
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 20:35 ---
Моментално има барем 10 држави(немуслимански) во светов,каде што човековите права се толку нарушени да арабија може вода да им носи од твоја гледна точка,но цел свет ќути.
А вие овде сте се фатиле затоа што арабија забранила да се слави нова година,голема работа.
Ги поштедила од трошење пари и пиење алкохол,инциденти,да се паметни сите држави да воведат таква забрана токсикологија ќе имаше многу помалку работа на први јануари.

Побарај си ти твој одговор на мое слично прашање па ќе видиш што одговори, вака нешто беше “Тој што оди во сауди арабија знае какви закони се и што го чека тамо “ а кога има закон кој на жените им ограничува покривање на лице во западни земји - е онда тоа правило не важи.
То е лицемерие
Ако има закон - има и треба да се почитува. Во сауди арабија е забранета било каква вера освен исламот и то велиш треба секој да го почитува. Во Франција пример не е дозволено покривање на лицето на жената - и тоа треба да се почитува. Значи ако се бара од христијаните и странците деа ги почитуваат законите на исламските земји - истото тоа треба да важи и за муслимани во претежно христијански земји. Е сега околу покривањето на жените со вел или општо земено за начин на облекувањето на муслиманите - по која тоа заповед на Мухамед во Коранот е пропишано како да се облекуваат верниците и жените?

зошто овдешниве форумџии кои се муслимани се возбудија кога ангола го забрани исламот? што толку им сметаше, кога е тоа просто ко граФ, државен закон и готово. се знае дека таму е забрането 5 пати да се молиш и тоа е тоа. нема тука сега, ...... сакам, угнетен сум и сл.
ова само ко паралела со СА

Е сега околу покривањето на жените со вел или општо земено за начин на облекувањето на муслиманите - по која тоа заповед на Мухамед во Коранот е пропишано како да се облекуваат верниците и жените?

Ќе ти цитирам општи ајети кои се во форма на наредба за покривањето на жените,ако те интересира детално ќе се потрудам,но и ова би требало да биде јасно.
Другото не го цитирав,прочитај го уште еднаш мојот пост што го цитира.

30. Кажи им на верниците нека ги спуштат погледит свои и нека ги чуваат срамните места свои; тоа им е најморално, затоа што Аллах навистина го знае тоа што го прават.
31. А кажи им на верничките нека ги спуштат погледите свои и нека ги чуваат срамните места свои; и нека не ги покажуваат украсите свои освен тоа што е и онака надворешно, и нека ги спуштат веловите свои на градите свои; нека не им ги покажуваат украсите свои на другите....
(сура Ен-Нур)
-------------------------
59. О, Веровеснику, кажи им на жените свои, и на ќерките свои, и на жените на верниците нека си го покријат целото тело со своите наметки. Така најлесно ќе бидат препознаени, па нема да бидат вознемирувани. А Аллах простува и Милостив е.
(сура Ел-Ахзаб)

^ А како ќе бидат препознаени, кога сите се покриени и исто изгледаат? :нинџ:
Ако кај Вас муслиманите, жените треба да бидат покриени, за да не бидат вознемирувани, тогаш дефинитивно ви треба сексуално образование и образование за човекови права.
Повелете кога сакате, ќе организираме работилници на овие теми. (y)

^ А како ќе бидат препознаени, кога сите се покриени и исто изгледаат? :нинџ:
Ако кај Вас муслиманите, жените треба да бидат покриени, за да не бидат вознемирувани, тогаш дефинитивно ви треба сексуално образование и образование за човекови права.
Повелете кога сакате, ќе организираме работилници на овие теми. (y)

Препознаени дека се муслиманки,за да си немаш работа со нив.
Значи ако планираш да ја вознемируваш да ти падне на памет дека е муслиманка и дека нејзината чест е света и не си фаќаш работа,разбираш. :)
Поздрав.

Значи ако планираш да ја вознемируваш да ти падне на памет дека е муслиманка и дека нејзината чест е света и не си фаќаш работа,разбираш. :)
Поздрав.
не е така. ве молиме обидете се повторно ;)

Поздрав.

А само честа на муслиманките е света?
На сите други вернички на други религии и невернички не е света? Само за тоа што не се муслиманки?
Нив може да ги вознемируваш и да ги тормозиш, физички, сексуално, психички?
Мојата чест не е света? Пошто јас не сум муслиманка.
Ај дојди вознемирувај ме, па јас да ти покажам убаво колку мојата чест е света.

Е тука е проблемот друже. Кога ќе тргнуваме од фактот дека сите сме луѓе и дека секој од нас е посебен и свет, нема да има потреба од поделби на религиска основа. Само кој да го разбере тоа.

А само честа на муслиманките е света?
На сите други вернички на други религии и невернички не е света? Само за тоа што не се муслиманки?
Нив може да ги вознемируваш и да ги тормозиш, физички, сексуално, психички?
Мојата чест не е света? Пошто јас не сум муслиманка.
Ај дојди вознемирувај ме, па јас да ти покажам убаво колку мојата чест е света.

Е тука е проблемот друже. Кога ќе тргнуваме од фактот дека сите сме луѓе и дека секој од нас е посебен и свет, нема да има потреба од поделби на религиска основа. Само кој да го разбере тоа.

За мене како муслиман,честа на муслиманките е света.
За другите не знам,нити ги вознемирувам нити имам нешто против,но имам против кога ја вознемируваат жената муслиманка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom