Младите сакаат надвор од Македонија

F

FARANG

Гостин
види, факт е дека претерав со поделбата нешто нервозен бев. Тоа што пишувам се основа воглавном на лично искуство и на тоа што гледам што се случува со луѓето кои ги знам. Поентата ми е дека не е така лесно да си емигрант како што некои си замислуваат и дека многу лесно може да заврши човек на полошо од тоа што бил во Македонија, без разлика на тоа колку е образован и или работлив. На некои работи не можеме да влијаеме. Сепак еве Фаранг опиша и поинакви теории за луѓе кои полесно и подобро се снашле. Секој со среќата.

Далеку од тоа дека е лесно. Мора да си спремен на се. Колку побрзо се вклопиш во системот толку подобро ќе се снајдеш. Секоја информација треба да ти е добродојдена затоа се и добри овие форуми (не само мак него и други expat форуми), на соодветни теми можеш доста да се информираш за каде идеш и да го искоритиш тоа.
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 15:36 ---
Друго, без разлика кој колку пари зема како плата секогаш ќе сакаат да живеат на друго место. Најтрагично е тоа што 60-70% од Македонците што емигрирале во светот се полни со пари и од тука. Јас знам еден куп такви. Децата на богатите сите живеат во странство и студираат во странство.

Значи не е се во тоа дали имаш пари во МКД. Што е поентата да имаш многу пари во МКД кога нема на што да ги трошиш? Па 3-4 асални ресторанти нема во СК а да не збориме за нешто друго. Ако си бил, видел и проживеал во МКД секогаш ќе ти биде тесно. Едино лугето што те врзуваат, друго баш и нема.

Јас сум многу свесен дека Македонија нема да постои за некои 10-15 години пред се затоа што биолошки изумираме и стануваме малцинство, но ме боли кур. Јас не бегам од тука како што и моите не избегале. Ќе останам и скапам тука. Имам огромна желба да си купам некој имот на село, да се преселам таму. Не ми треба перверзен, промискуетен, дебилен, паразитски, мулти културен градски живот на вратовраски и палта и куп дрољи и курветани што се тркалаат по улици дрво пијани на Нова Година.

Македонија ќе постои ко што и сега постои. Ниту изумираме ниту ќе станеме малцинство. Ко што не чини за нас не чини за нив, и они се селат тоа е тоа, со тек на време ќе сфатиш и ти (да верувам дека ќе пораснеш) дека живееш само еднаш и дека треба да си го изживееш животот пред се за себе. Сфати дека никој не избегал, не не избркал нас некој, САМИ сме си отипле дали по подобар живот, дали по аватура, дали на кусо или за секогаш тоа е индивидуално. Биди и среќен дека е така зашто ако сме во МКД ќе ти бидеме тебе конкуренција за да си го оствариш сонот. Се надевам ќе си купиш кука на село и ќе живееш ко што сакаш, во мегувреме остави не нас и ние да си живееме ко што сакаме.

Јас друго не сфаќам, а тоа е зошто сите вие што сте некаде во светот сеуште се влечете тука по македонски форуми? Еве сте успеале, супер ви е животот, сте избегале од тука, но што кур има да доаѓате тука и да не убедувате во вашиот успех? Зар мене ме боли стапот што вие сте успеале таму? Оставете ме мене и секој тука што сака да остане да живее да скапе во својата мизерија и топ ми е. Вие уживајте во животот наместо нас. Нашите печалбари се топ ебачи таму. Пола Азија носи ванбрачни деца од нив ( ама на форуми) , еден куп деца од Лаос и Тајланд доаѓаат да го бараат Фаранг во Македонија како биолошки татко, а нашите печалбарки се поголеми курви и од Тајланџанки, но барем вторите наплаќаат.
Зошто да не идеме? Па ние сме си македонци бе човек, или не смееме да се кажуваме македонци? Незнам колку читаш ама од дијаспората секоја година по 2-3 милјарди се влеваат во МКД. Имаме бизниси, недвижнина и за неколку недели одмор трошиме колку ти за цела година. Од една страна ми глумиш некој националист од друга страна не отпишуваш :facepalm:
Колку што тебе те боли за нас толку и нас за тебе.

Абе глеј си за тебе незнам што се замараш со мене толку многу. Ајде на ти да дркаш ова е од попладнево една од најпаметните и најсупериорните суштества што ги создала природата - кореанка што ја собрав од плажа... Не се секирај мојата инфериорна македонска сперма заврши во кондом така да нема да и ја расипам генетиката и нема да мора да ме брка во македонија за вонбрачни деца. Ја обележав вака само за тебе, додуше јас со мојот перверзен и промискуетен ум секако ќе најдев некој начин да се позабавувам, ама ете да не речеш дека се е форумски...

Ајт поздрав, и се надевам дека ќе престанеш да гледаш само право ко коњите...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
тоо мајсторе. На старите му лике тхис :vozbud:

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Фотошоп е ова, се познава по буквите. :D

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Повторно ќе ти кажам, when in rome do as the romans, значи земи АНГ возачка, пресели се во асална населба, наполни 25 год пред да бараш 3000 кубика ко секој нормален енглез, пред тоа вози нешто поевтино за да можеш да се осигураш и да стекнеш рејтинг па потоа иди и купи си БМВ. Ти од МКД замина со 300е во џеб и викаш кога би имал 10 000е за фамилјарни карти, трошшци итн не бе се ни одселил а сега ми правиш муабет за БМВ. Што очекуваш да скокнеш 4-5 скали секундарно? Треба да си реален кога идеш на страна а не да сањаш глупости
Леандара е другиот пример. Во ГЕР, без бугарски пасош со средено работно место/договор уште од МКД. Значи се може и така.

Ти си друг тип на емигрант, такви во АУС веќе нема. Имало во 50-60тите сега доагаат школувани луге со струки барани за овде. Ова ти што го опишуваш е партизански, авантуристички повеќе. Незнам што да ти кажам, некој што иде во тугина како тебе треба да е спремен на тоа дека неколку години ќе помине низ сито и решето. Ќе фати време ама ќе се среди. Незнам што леташ по БМВ...

Па што знам, еве во последниве неколку месеци овде што ги знам деца што дошле да студираат или да работат не сонуваат да возат БМВ бар не одма. Пак кога тогаш ќе може да си го дозволат, прашање е на време, за од МКД незнам баш.

Кажи ми ти мене кој од МКД со плата од градежништво вози БМВ во Скопје? Половно за некоја год во АНГ ќе возиш не се секирај. Се купува, поевтино е него во мкд а се прават повеќе пари. Работи неколку месеци, нека ти стигна плата на сметка ЌЕ ТИ ДАДАТ КРЕДИТ не се секирај. Ти пошто работиш на црно или те плаќаат во кеш за да се избегнат даноци нормално дека нема можеш подоцна да докажеш дека си кредитоспособен.
Не врти муабет дека ја сум летал по бмв.Бмв-то ти беше као пример за да видиш колку може да е осигурање(колата е евтина али осигурањето е скапо, сфаќаш?) за да не ми кажуваш дека било 300долари у англија,можда у аус е 300 ама у англија не е.ти викаше дека било до макс 800 долари,за тоа ти дадов конкретен пример да видиш дека грешиш.
Темава не е за какви емигранти каде одат,туку дека општо младите сакаат надвор,а немаат сите факултетски дипломи или па којзнае колку пари као примерите што ги наведуваш за луѓе што заминале во аус.не знам дали ми се чини или па ги омаложуваш оние што немаат диплома,некако така ми изгледа според муабетов.

Океј директоре фала што ми кажа дека ја сум работел на црно или дека ме плаќале у кеш.чудно како македончето знае за секој сешто,одма знаат како работеле,одма на црно биле,абе свашта.
ти немаш појма како е у англија за кредити,има одбиено луѓе со 999 кредит скор,има одбиено луѓе што имаат фирми и праат по 50000-100000фунти месечно.така таму банките даваат кредити бе на жими мајка.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Не врти муабет дека ја сум летал по бмв.Бмв-то ти беше као пример за да видиш колку може да е осигурање(колата е евтина али осигурањето е скапо, сфаќаш?) за да не ми кажуваш дека било 300долари у англија,можда у аус е 300 ама у англија не е.ти викаше дека било до макс 800 долари,за тоа ти дадов конкретен пример да видиш дека грешиш.
Темава не е за какви емигранти каде одат,туку дека општо младите сакаат надвор,а немаат сите факултетски дипломи или па којзнае колку пари као примерите што ги наведуваш за луѓе што заминале во аус.не знам дали ми се чини или па ги омаложуваш оние што немаат диплома,некако така ми изгледа според муабетов.

Океј директоре фала што ми кажа дека ја сум работел на црно или дека ме плаќале у кеш.чудно како македончето знае за секој сешто,одма знаат како работеле,одма на црно биле,абе свашта.
ти немаш појма како е у англија за кредити,има одбиено луѓе со 999 кредит скор,има одбиено луѓе што имаат фирми и праат по 50000-100000фунти месечно.така таму банките даваат кредити бе на жими мајка.
Што те интересира конкретно за Англија? Нема шанси да одбијата некој со добар кредитен рејтинг, колега мој зеде скоро 300.000 фунти кредит за стан, има 30 години, просечна плата и живее сам.Ако немаш црни точки во кредитната историја, пак ќе повторам, нема шанси да те одбијат за кредит.

F

FARANG

Гостин

Ја промашуваш поентата. Ако од МКД си отишол без диплома, без пари, практично со лимитирани шанси да најдеш добра работа не сфаќам зошто уопште гледаш да се луксузираш. Јас во Лондон живеев 6 месеци и нит кола имав нит ми требаше. Ако живееш ко што живеат они без проблем се се може. Ти кажав колку е осигурање во Австралија и ти објаснив како е поевтино во Англија. Па кој очекуваш да те осигура со дозвола од МКД или БГ кога годишно на МАК патишта гинат исто луге колу во цела британија а сме едно лондонско предградје. Ризикот е огромен. Помини ти нивни тестови, живеј во асална наслеба каде нема да ти ја кршат колата секое сабајле, имај 25 год + (значи има студија каде машко под 25 год е 90 пати поголем ризик него над 25 највеќе ради брзо возење и пијанчење на тие години) и после види колку ќе кошта осигурање. Тоа ти го зборам.

Не ги омаловажувам тие што немаат дипломи, напротив јас мислам дека МКД дипломите со чест на ретки исклучоци се горе доле безвредни. Она што ти викам е дека амбициите треба да се реални според можностите на индивидуалецот. Јас сум убеден дека секој што отишол и се борел како тебе ќе успее само што ќе фати време, многу подолго него некој друг што не почнува од нула.

Спомнав на црно и кеш затоа што прво кажа кусо си бил таму а и не си можел да земеш кредит. Обично тоа е случајот, не се пријавуваат...

Иначе по професија сум банкар, знам и те како што треба да земеш кредит во Англија, во една австралиска банка таму работев ;)
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 16:17 ---
Што те интересира конкретно за Англија? Нема шанси да одбијата некој со добар кредитен рејтинг, колега мој зеде скоро 300.000 фунти кредит за стан, има 30 години, просечна плата и живее сам.Ако немаш црни точки во кредитната историја, пак ќе повторам, нема шанси да те одбијат за кредит.

Нормално, од тоа банките живеат.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
мене не ме интересира ништо знам како е. а колегава твој или е енглез или има премногу среќа.

така е,ти работиш по банките и знаеш дека нема шанси да одбијат,а луѓето со добар скор(проверен на experian) измислуваат дека ги одбиле.
до сега заклучивме дека у странство е мед и млеко,сите имаат куќи и коли,а банките изглеа молат за кредити давање на странци.
само не ми е јасно од кај се појавуваат бездомниците у секоја држава ако е секаде се толку розово.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
мене не ме интересира ништо знам како е. а колегава твој или е енглез или има премногу среќа.

така е,ти работиш по банките и знаеш дека нема шанси да одбијат,а луѓето со добар скор(проверен на experian) измислуваат дека ги одбиле.
до сега заклучивме дека у странство е мед и млеко,сите имаат куќи и коли,а банките изглеа молат за кредити давање на странци.
само не ми е јасно од кај се појавуваат бездомниците у секоја држава ако е секаде се толку розово.
Ти мислиш дека кога бараш кредит треба да имаш среќа? Па не е ова фрли ја коцката па што ќе ти се падне.
Конкретно за колегава мој, англичанец е, собирал пари за депозит, првиот пат кога поднел му кажале во банка дека може да има проблем поради некоја неплатена сметка за струја од студентските денови, го среди тоа па после му дадоја кредит фино лепо.
Јас добив овердрафт од банка после само неколку месеци живеење тука.Не е како што било порано, ама тоа дека не даваат кредитни картици и кредити мало морген.Па од тоа живеат банките.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Ја промашуваш поентата. Ако од МКД си отишол без диплома, без пари, практично со лимитирани шанси да најдеш добра работа не сфаќам зошто уопште гледаш да се луксузираш. Јас во Лондон живеев 6 месеци и нит кола имав нит ми требаше. Ако живееш ко што живеат они без проблем се се може. Ти кажав колку е осигурање во Австралија и ти објаснив како е поевтино во Англија. Па кој очекуваш да те осигура со дозвола од МКД или БГ кога годишно на МАК патишта гинат исто луге колу во цела британија а сме едно лондонско предградје. Ризикот е огромен. Помини ти нивни тестови, живеј во асална наслеба каде нема да ти ја кршат колата секое сабајле, имај 25 год + (значи има студија каде машко под 25 год е 90 пати поголем ризик него над 25 највеќе ради брзо возење и пијанчење на тие години) и после види колку ќе кошта осигурање. Тоа ти го зборам.

Не ги омаловажувам тие што немаат дипломи, напротив јас мислам дека МКД дипломите со чест на ретки исклучоци се горе доле безвредни. Она што ти викам е дека амбициите треба да се реални според можностите на индивидуалецот. Јас сум убеден дека секој што отишол и се борел како тебе ќе успее само што ќе фати време, многу подолго него некој друг што не почнува од нула.

Спомнав на црно и кеш затоа што прво кажа кусо си бил таму а и не си можел да земеш кредит. Обично тоа е случајот, не се пријавуваат...

Иначе по професија сум банкар, знам и те како што треба да земеш кредит во Англија, во една австралиска банка таму работев ;)
Очигледно ти ја промашуваш поентата,ти кажав дека ради цената е спомнато бмв-то и опет ми повтараш дека сум сакал да се луксузирам.многу добро знам кои групи на возачи се ризични.
и ја немав кола ни па ми требаше.

бев у англија подолго од тебе,бев 2 години таму,и годинава пак ќе одам.кредит не сум сакал да зимам ниту сум пробал да зимам,знам луѓе што пробаа и ги одбија,и имаа солидни примања и одличен кредит скор.мене за телефон ме одбија а не за кредит.
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 16:49 ---
Ти мислиш дека кога бараш кредит треба да имаш среќа? Па не е ова фрли ја коцката па што ќе ти се падне.
Конкретно за колегава мој, англичанец е, собирал пари за депозит, првиот пат кога поднел му кажале во банка дека може да има проблем поради некоја неплатена сметка за струја од студентските денови, го среди тоа па после му дадоја кредит фино лепо.
Јас добив овердрафт од банка после само неколку месеци живеење тука.Не е како што било порано, ама тоа дека не даваат кредитни картици и кредити мало морген.Па од тоа живеат банките.
Напрај разлика меѓу кредитна картица со покритие на 2000фунти,овердрафт од 500фунти и кредит од 300.000фунти за стан.и убаво си кажа другаров твој е англичанец.работел таму 10 години,живеалиште постојано,регистриран у список на гласање више од 10 години,депозит од најмалку 50000 фунти,па нормално бе дека ке му даат кредит.
опет ќе кажам темата е за македонците,не споредувајте англичани што зимаат кредити у англија со македонци што сакаат да земат кредити у англија.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Очигледно ти ја промашуваш поентата,ти кажав дека ради цената е спомнато бмв-то и опет ми повтараш дека сум сакал да се луксузирам.многу добро знам кои групи на возачи се ризични.
и ја немав кола ни па ми требаше.

бев у англија подолго од тебе,бев 2 години таму,и годинава пак ќе одам.кредит не сум сакал да зимам ниту сум пробал да зимам,знам луѓе што пробаа и ги одбија,и имаа солидни примања и одличен кредит скор.мене за телефон ме одбија а не за кредит.
Ако работиш легално, имаш НИ, платата ти стига на банка, не гледам зошто би те одбиле.Јас веќе два телефони сменав, а тука сум точно 2 години.
Нешто не ми штима во твојов случај.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Далеку од тоа дека е лесно. Мора да си спремен на се. Колку побрзо се вклопиш во системот толку подобро ќе се снајдеш. Секоја информација треба да ти е добродојдена затоа се и добри овие форуми (не само мак него и други expat форуми), на соодветни теми можеш доста да се информираш за каде идеш и да го искоритиш тоа.
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 15:36 ---

Значи не е се во тоа дали имаш пари во МКД. Што е поентата да имаш многу пари во МКД кога нема на што да ги трошиш? Па 3-4 асални ресторанти нема во СК а да не збориме за нешто друго. Ако си бил, видел и проживеал во МКД секогаш ќе ти биде тесно. Едино лугето што те врзуваат, друго баш и нема.

Македонија ќе постои ко што и сега постои. Ниту изумираме ниту ќе станеме малцинство. Ко што не чини за нас не чини за нив, и они се селат тоа е тоа, со тек на време ќе сфатиш и ти (да верувам дека ќе пораснеш) дека живееш само еднаш и дека треба да си го изживееш животот пред се за себе. Сфати дека никој не избегал, не не избркал нас некој, САМИ сме си отипле дали по подобар живот, дали по аватура, дали на кусо или за секогаш тоа е индивидуално. Биди и среќен дека е така зашто ако сме во МКД ќе ти бидеме тебе конкуренција за да си го оствариш сонот. Се надевам ќе си купиш кука на село и ќе живееш ко што сакаш, во мегувреме остави не нас и ние да си живееме ко што сакаме.

Зошто да не идеме? Па ние сме си македонци бе човек, или не смееме да се кажуваме македонци? Незнам колку читаш ама од дијаспората секоја година по 2-3 милјарди се влеваат во МКД. Имаме бизниси, недвижнина и за неколку недели одмор трошиме колку ти за цела година. Од една страна ми глумиш некој националист од друга страна не отпишуваш :facepalm:
Колку што тебе те боли за нас толку и нас за тебе.

Абе глеј си за тебе незнам што се замараш со мене толку многу. Ајде на ти да дркаш ова е од попладнево една од најпаметните и најсупериорните суштества што ги создала природата - кореанка што ја собрав од плажа... Не се секирај мојата инфериорна македонска сперма заврши во кондом така да нема да и ја расипам генетиката и нема да мора да ме брка во македонија за вонбрачни деца. Ја обележав вака само за тебе, додуше јас со мојот перверзен и промискуетен ум секако ќе најдев некој начин да се позабавувам, ама ете да не речеш дека се е форумски...

Ајт поздрав, и се надевам дека ќе престанеш да гледаш само право ко коњите...
Јас тебе ниту ти забранив, ниту те бркам по светот и да те прашувам зошто си отишол од Македонија. Јас живеам овде и не бегам. Мој проблем. Оди кај сакаш и не се враќај, ама не замарај искрено. Ете си успеал и која ти е поентата што висиш пак на македонски форуми? Тој што има пари може и од тука да шета од Македонија, а тоа го прават илјадници. Банско, Грција, Копаоник, Златибор беше полн со македонски туристи. Секој викенд одат во Солун на шопинг. Веќе Грција не е интересна дестинација за многу и одат на други места по одмори. Има и тука што имаат многу пари. Поентата е тоа што во Европа живеат, студираат и забавуваат сите деца на богати. Тие највеќе емигрираа, затоа што имаат пари. Тој што е работничка класа се тегне на скелиња по згради, работи како варилац и такви работи.

Македонија ниту ќе постои, а и ние ќе постоиме. Постоело и Римско царство, Византија и многу други, но денес не постојат. Ништо не е вечно и ако ние не се грижиме околу тоа ќе не нема. Таква е природата-сурова ! Погледни ја демографијата и ќе видиш колку ние се множиме.

Тој што вложува од дијаспората во Македонија се Албанците, Турците, Босанците и Циганите. Тие купуваат куќи, станови, земја во Македонија и тоа од глупи, без национални и имбецилни Македонци. Македонците немаат никаква дијаспора. Ако ти и Леандра сте нашата дијаспора тогаш подобро да се убијам.

Јас не се замарам со тебе. Што би се замарал со некој што ниту ми е роднина, ниту го знам, а и ништо не ми значи во животот? Смешно ми е само како така и покрај големиот успех во животот ти киснеш тука на македонски форуми. Јас имам тотално друга димензија што е Македонец тотално различна од твојата. Твојата димензија што е Македонец се гледа дека е тотално погубна за Македонија.

По генетиката, структурата на лицето се гледа дека оваа девојка не е Кореанка ни приближно. Можеби Филипнка, Тајланџанка;)

И многу е лесно да си мангуп во земји како Филипини, Лаос, Тајланд, Виетнам каде што секоја трета е проститутка и можеш да ја купиш со 4 пијачки, но мене такви работи не ме интересираат во животот. Мене ми е бедно и очајно да се замислам со проститутка. Ти сега ова што го правиш како по обичај и твојата ќерка ќе ја тегнат така по барови. Животот е карма. Да видам дали утре и ти ќе си така широкограден и промискуетен кога ќе се работи за твое семејство.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Јас тебе ниту ти забранив, ниту те бркам по светот и да те прашувам зошто си отишол од Македонија. Јас живеам овде и не бегам. Мој проблем. Оди кај сакаш и не се враќај, ама не замарај искрено. Ете си успеал и која ти е поентата што висиш пак на македонски форуми? Тој што има пари може и од тука да шета од Македонија, а тоа го прават илјадници. Банско, Грција, Копаоник, Златибор беше полн со македонски туристи. Секој викенд одат во Солун на шопинг. Веќе Грција не е интересна дестинација за многу и одат на други места по одмори. Има и тука што имаат многу пари. Поентата е тоа што во Европа живеат, студираат и забавуваат сите деца на богати. Тие највеќе емигрираа, затоа што имаат пари. Тој што е работничка класа се тегне на скелиња по згради, работи како варилац и такви работи.
Ljubomora ili licna frustracija ? Or both ?

Kajgana Shop

На врв Bottom