Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Интересен заклучок.

Со што го поткрепуваш?

Полнење на главата со глупости дека соживотот и толеранцијата функционира,и после толку војни и обиди за истребување,овцата треба да му се извинува на волкот што не била изедена.
Толку од мене.
Поздрав.

Полнење на главата со глупости дека соживотот и толеранцијата функционира,и после толку војни и обиди за истребување,овцата треба да му се извинува на волкот што не била изедена.
Толку од мене.
Поздрав.

Оф леле, што било:)

Кој е овцата, а кој волкот Хатаб ?

Релативна работа е во зависност од тоа кој го кажува ова.

Толку од мене.
Поздрав.
И за танго и за војна треба двајца, така да тешко да одредиш кој е волк а кој овца. По се изгледа сите се волци во јагнешка кожа.

И за танго и за војна треба двајца, така да тешко да одредиш кој е волк а кој овца. По се изгледа сите се волци во јагнешка кожа.

Абе он алудира на Сребреница и масакрите врз муслиманите во Босна.
И претпоставувам дека мисли дека јас сум Србин или со српско потекло, па затоа и го спомена тоа со човештината, наменето веројатно за Србите:)

Ако грешам нека ме исправи.

И претпоставувам дека мисли дека јас сум Србин или со српско потекло, па затоа и го спомена тоа со човештината, наменето веројатно за Србите:)

Масакри има и имало секаде и врз муслимани и врз христијани. Овде во Македонија он не почитува ни закон ни држава после Цацко му е крив.

Оф леле,берик не бил исламомрзец..
..
ОК.
Еве ти имај ја таа чест да го докажеш со цитат од мој пост, дека сум исламомрзец.
Инаку, ако не според постови на форумов, според што би заклучиле дека сум исламомрзец? По случен избор?

А и јас можам сешто да тврдам. Можам да тврдам дека си ти интелегентна и правдољубива личност, ама кога ќе треба најдам пост кој ќе го докаже тоа, ќе се најдам во небрано и сите ќе ме фатат во лагата.

Зошто начелото ислам е религија на мир, како и начелото исламот забранува убиство не се почитува кога муслиман ќе се преобрати кон друга вера?

Што се однесува до прашањето.
Мора еден краток увод.
Аллах ги праќал своите пратеници оној момент кога западнале во најголема заблуда и неверување и им давал муџизи(чуда) за да го потврдат тоа што го зборуваат.
Така на пр. Муса а.с. е пратен во време кога меѓу неговиот народ била раширена магијата, па на Муса а.с. Аллах му дал способност да фрли стап и тој да се претвори во змија итн итн.
Иса а.с. е пратен кога меѓу неговиот народ е раширена медицината,односно лечењето на разни начини.. па така Аллах му дал способност да оживува мртви,лечи слепи итн итн.
Така и Мухаммед с.а.в.с. е пратен кога меѓу Арапите е најмногу развиена поезијата,арапскиот јазик е познат како јазик со голем број на фондови и развиена поезија и до ден денес.
Куранот е муџиза на Мухаммед а.с. која е непроменета од денот кога почнала објавата,и ден денес има иљадници луѓе кои го знаат напамет и го учат наизуст,што не е случај со ниедна друга книга во светот.
Кога денеска би претпоставиле дека сите,ама баш сите религиски книги во светот ги снемало,нема ниеден ракопис од книгите,што мислиш....Која книга би можеле пак да ја напишеме онаква како што е објавена?? :)

А сега,зошто името Аллах стои како гледиште,не е тоа низ целата книга туку на некои места,некогаш во вид на наредба,некогаш во вид на предупредување,некогаш во вид на одговор,некогаш како дел од разговор кој Аллах го спомнува во Куранот.
Треба да го читаш Куранот за да видиш дека не е така низ целата книга.

Како што веќе спомна некој, на ваква тема не може да се дискутира со Христијани и Муслимани затоа што секој си го држи својот став и ќе се тапка во место без никаков ефект. Значи врз народот била фрлена магија! А знаеш ли кој, според легендите, фрлал клетви и магии?
Јас ќе си го бранам својот став и во овој контекст (текстот кој не ги го поцртав), а бидејќи не идеш на дискусии и затоа ќе ти поставам прашање. Знаеш што се случило 1918- 1919, зошто господ не го спасил тој народ што страдал тогаш, еве и за пример ќе ги земам и првата и втората светска војна. Зошто не пуштил пророк кој ќе ги лечи и им помага на луѓето или на крајот би и ставил побрз крај на војната и чумата чим е севишен и семоќен?
И на твоето прашање ќе возвратам со прашање, или ли МАТЕРИЈАЛНИ докази дека Коранот бил напишан од Алах?
--- надополнето: 31 декември 2013 во 13:27 ---

Сребреница! Тоа е трета тема за дискусија.
Ако веќе врти за човечноста слободно би го прашал, што правеше Насер Орич, цели 3 години врз српското население во кругот на Сребреница и колку срби има убиено кој и ден денес не им се знае гробот и се водат како исчезнати? Кога зборуваме за човечност и фактот дека да не умреше Изетбеговиќ ќе лежеше во затвор, не само како кривец за тие злосторсва туку и за тоа што направи и што остави после него од босанскиот народ. Искрено ни Милошевиќ туку Туџман не ги сакам, а овој поготово. Неговиот син денес живее како крал, а 50% од штетата ни нивните правнуци нема да успеат да ја исплатат,мислам за материјалната штета.
И кога зборуваме за човечност зошто и како можеше Орич да убива кога тој град го чуваше холандска гарда? “Озонски дупки“ имало во таа гарда. Но еве уште еден од безбројте примери за нечовечност, каде се 2000 срби од К и М, испариле?
Јас ги сакам босанците и како народ и како нација и навистина не можеа ништо да направат таа војна затоа што имаа претседател- психопат каков што бенес има С. Кореја, мала паралела. Само незнам што постигнаа што му го минираа гробот, тоа не ми е јасно!?
И извини што те цитирав, прими го ова како надополнување на твојот вовед, а не како типичен цитат.:)

Дали нападите врз Шпанија и балканските држави од страна на маврите и османлиите се сметаат за џихад?

@Dumledore, како што кажа и @Атеист погоре, секоја војна нуди само маки и патила. Секоја победа е пирова, секој загубен човечки живот во тој настан, е непоимлива катастрофа.

Не можеме да мериме кое е поголемо зло, она на тој Насер, или она во Сребреница.
Двете се зла, и тоа големи.

Оние што културно и историски, религиозно и по било која основа се поблиски кон една страна, по автоматизам ќе ја сметаат другата страна за апсолутна виновна.

А во основа сите губат, освен некои моќни структури на високо ниво, на кои им се потребни такви жртви, заради нелагородни цели.

Ајде поздрав, отидов да се спремам за новогодшна прослава:)

@Dumledore, како што кажа и @Атеист погоре, секоја војна нуди само маки и патила. Секоја победа е пирова, секој загубен човечки живот во тој настан, е непоимлива катастрофа.

Не можеме да мериме кое е поголемо зло, она на тој Насер, или она во Сребреница.
Двете се зла, и тоа големи.

Оние што културно и историски, религиозно и по било која основа се поблиски кон една страна, по автоматизам ќе ја сметаат другата страна за апсолутна виновна.

А во основа сите губат, освен некои моќни структури на високо ниво (кои немаат никаква врска со верата), на кои им се потребни такви жртви, заради нелагородни цели.

Ајде поздрав, отидов да се спремам за новогодшна прослава:)
да ти го надоплонам болдираното
убаво да си поминеш(y)

Како што веќе спомна некој, на ваква тема не може да се дискутира со Христијани и Муслимани затоа што секој си го држи својот став и ќе се тапка во место без никаков ефект. Значи врз народот била фрлена магија! А знаеш ли кој, според легендите, фрлал клетви и магии?
Јас ќе си го бранам својот став и во овој контекст (текстот кој не ги го поцртав), а бидејќи не идеш на дискусии и затоа ќе ти поставам прашање. Знаеш што се случило 1918- 1919, зошто господ не го спасил тој народ што страдал тогаш, еве и за пример ќе ги земам и првата и втората светска војна. Зошто не пуштил пророк кој ќе ги лечи и им помага на луѓето или на крајот би и ставил побрз крај на војната и чумата чим е севишен и семоќен?
И на твоето прашање ќе возвратам со прашање, или ли МАТЕРИЈАЛНИ докази дека Коранот бил напишан од Алах?
Јас го напишав тоа погоре дека не може да се дискутира,затоа што има прашања во Исламот кои се така кристално јасни што нема потреба да се дискутира,ако мислиш за тоа да дискутираме си ја промашил темата и човекот.
Не пуштил пророк затоа што Мухаммед с.а.в.с. е последен Аллахов пратеник на земјата.
И на твоето прашање,бев прилично јасен десетина страници поназад.

Сребреница! Тоа е трета тема за дискусија.

Сребреница и Босна е тема за дискусија за која не сакаш да дискутираш со мене,прашај го Доналд ако не ми веруваш :)
--- надополнето: 31 декември 2013 во 16:40 ---
Dumbledore
Еве едно десетина дена претходно пост за објавата на Куранот.
Ова е едно од кристално јасните прашања за кое не е потребна дискусија во Исламот.
Куранот е Аллахов говор,кој преку мелекот Џибрил му е објавуван на Мухаммед а.с. цели 23 години колку траела неговата мисија.
Се објавувал во различни периоди,различни места и различни потреби.
Се дели на мекански и медински ајети,односно ајети(стихови) кои му биле објавени на Мухаммед а.с. во Мекка и ајети во Медина.
Пратеникот Мухаммед го диктирал на своите најблиски и најучени асхаби,бидејќи тој не знаел да пишува,тоа е мудроста на Аллах,бидејќи ти и слични на тебе денес не можете да кажете дека Мухаммед го напишал Куранот,кога не знаел да пишува,нели :)
Бил запишуван,учен на памет итн итн.
По неговата смрт,е собран во мусхаф(книга која го содржи Куранот на арапски) за да не се изгуби.
Пренесен е автентично онака како е диктиран,никој не преговорил за тоа 1400 години,до денеска вие на кајгана,пошто сте онака ептен многу начитани,интелектуалци сите до еден. :)
Појасно е сега?

@Hattab1 jas ne sakam da diskutiram za Srebrenica, za masakrite na Naser, za trgovijata so covecki organi (na srbi nepodobni albanci pred se) oti toa se tolku necovecni raboti, so tolku omraza i svirepost napraveni, sto ne postojat zborovi koi mozat da ponudat uteha ili pak go iskazat revoltot za tie nastani.

Srebrenica e del od neprijatnata istorija na tvojot narod i covecki e da zastanes protiv storitelite. Isto kako sekoj od nas za Smilkovci.

Zatoa i ne gledam potreba da stavam sol na necija rana spomenuvajki ja samo Srebrenica, a ne pak da polemiziram okolu nea. Suludo e toa. Diskusija za zlocin od nevideni razmeri e izlisna.

Vo najmala raka mozam da izrazam socuvstvo samo i prezir kon cinot. Ednostavno da postapam covecki.

Mnogumin ne go storija toa vo obratna nasoka, za zal

Јас го напишав тоа погоре дека не може да се дискутира,затоа што има прашања во Исламот кои се така кристално јасни што нема потреба да се дискутира,ако мислиш за тоа да дискутираме си ја промашил темата и човекот.
Не пуштил пророк затоа што Мухаммед с.а.в.с. е последен Аллахов пратеник на земјата.
И на твоето прашање,бев прилично јасен десетина страници поназад.

Сребреница и Босна е тема за дискусија за која не сакаш да дискутираш со мене,прашај го Доналд ако не ми веруваш :)
--- надополнето: 31 декември 2013 во 16:40 ---
Dumbledore
Еве едно десетина дена претходно пост за објавата на Куранот.
Ова е едно од кристално јасните прашања за кое не е потребна дискусија во Исламот.

Бидејќи оваа тема не е идеална за таа дискусија- Сребреница и е сосема друга,те поканувам каде што започнавме да дискутираме пред недела- две слободно кога сакаш.
Можеби човекот сум го промашил, но не и темата, вчера убаво си дискутирав со твојот колега.
Еве ќе ти ја исполнам оваа желба ќе го прашам Доналд за тоа што дискутирал со тебе околу оваа табу тема.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom