Младите сакаат надвор од Македонија

F

FARANG

Гостин
не знам зошто, но така е.

не мислам, туку најчесто така се живее, нормално има исклучоци али се подразбира дека не правиме муабет за исклучоци.

Не е. Тоа е индивидуално. Јас имам пријатели од повеќе нации и раси. Најдобрите другари од факс ми што го завршив пред 15тина год ми се сеуште добри другари и живееме супер. Плус има цел куп македонци овде, па ни тоа не ми фали, кога сакам да се дружам имам со кого, дури имам другар од иста населба со кој израснав во СК. Имам другарка на другата страна на градот со која одев во иста паралелка во основно и со неа се гледам од време на време исто. Значи не е проблем, може да се има друштво тоа е лесно, едноставно до тебе е. Ако сакаш да рмбаш во фабрика 12 саати и за тоа да си убаво платен, МОЖЕШ, тогаш нормално нема да имаш време. Ако сакаш да ЖИВЕЕШ тогаш можеш и 3 дена неделно да работиш и да живееш подобро него во МКД. Ако си државјанин (зборам за АУС) можеш да цицаш социјална помош од 1000 месечно и да подработуваш нешто на црно. Имам другари што така живеат 15 год. Се преселија во мало градче на плажа делат куќа и немаат еден ден стаж. Од сабајле до вечер се на плажа и око не им трепнува. Сега кажи ми ти дали тоа можеш во МКД?

Член од
29 декември 2013
Мислења
23
Поени од реакции
31
Не е. Тоа е индивидуално. Јас имам пријатели од повеќе нации и раси. Најдобрите другари од факс ми што го завршив пред 15тина год ми се сеуште добри другари и живееме супер. Плус има цел куп македонци овде, па ни тоа не ми фали, кога сакам да се дружам имам со кого, дури имам другар од иста населба со кој израснав во СК. Имам другарка на другата страна на градот со која одев во иста паралелка во основно и со неа се гледам од време на време исто. Значи не е проблем, може да се има друштво тоа е лесно, едноставно до тебе е. Ако сакаш да рмбаш во фабрика 12 саати и за тоа да си убаво платен, МОЖЕШ, тогаш нормално нема да имаш време. Ако сакаш да ЖИВЕЕШ тогаш можеш и 3 дена неделно да работиш и да живееш подобро него во МКД. Ако си државјанин (зборам за АУС) можеш да цицаш социјална помош од 1000 месечно и да подработуваш нешто на црно. Имам другари што така живеат 15 год. Се преселија во мало градче на плажа делат куќа и немаат еден ден стаж. Од сабајле до вечер се на плажа и око не им трепнува. Сега кажи ми ти дали тоа можеш во МКД?
Било некогаш така можеби, но работите во последниве неколку (две-три ) години се менати. Не зборуваме за работање во фабрика по 12 саати. Само за илутрација колку е брутално ќе наведам дека има еден куп луѓе со докторати кои се невработен, а нели докторатот е некаква си влезница во успешниот живот.

Член од
21 ноември 2012
Мислења
162
Поени од реакции
33
Ок . Сега животен сон на младиве од кајгана ќе им стане да идат во Австралија да земат социјална помош таму и по цел ден на плажа да лежат.

Е ова е мислењето што преовладува кај младите во МК.
Тоа е проблемот.

Член од
16 август 2009
Мислења
2.214
Поени од реакции
1.714
Сепак темата е за младите што сакале надвор во Македонија. Сосема трет муабет е државјани на Австралија, Америка итн...Некој што едвај чекал да кидне, немал ни документи, ни доволно пари, ни којзнае какви услови, ни голем круг на луѓе во најголем дел од случаите. Така да, дискутирате за сосема две различни работи без разлика кој и дали е во право.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
F

FARANG

Гостин
Ок . Сега животен сон на младиве од кајгана ќе им стане да идат во Австралија да земат социјална помош таму и по цел ден на плажа да лежат.

Е ова е мислењето што преовладува кај младите во МК.
Тоа е проблемот.

Јасно ми е како размислува дел од македонската младина. Тие така што си мислат обично се такви флегми да нема никогаш ни да се обидат да излезат од Македонија. Тие што дошле напротив баш работат, некој повеќе некој помалку зависно од тоа како се снашле ама важно работат.

Сепак темата е за младите што сакале надвор во Македонија. Сосема трет муабет е државјани на Австралија, Америка итн...Некој што едвај чекал да кидне, немал ни документи, ни доволно пари, ни којзнае какви услови, ни голем круг на луѓе во најголем дел од случаите. Така да, дискутирате за сосема две различни работи без разлика кој и дали е во право.

Види во Австралија имаш огромна концентрација на македонци во неколку градови така да тука е лесно да стекнеш друштво и пријатели македонци. Доволно е да отидеш неколку пати на утакмица, кафана едно друго да запознаеш народ. За мене никогаш не било проблем да запознаам луге а сум живеел и работел во еден куп земји не само во Австалија него и Азија каде што и нема македонци. Значи индивидуално е тоа. Треба секој да знае што сака. Ако си дојден на печалба и цел ти е да заработиш за да купиш куќа или стан во МКД што е можно побрзо и да си се вратиш тогаш ќе штедиш и ќе работиш така да ќе немаш време за дружење. Ако си дошол да живееш, одкако ќе се средиш ЖИВЕЈ. Поентата беше се се може ако се сака. Во Македонија има грешно мислење дека нас овде ни е кој знае колку тешко и дека сме осамени, дека немаме здрава храна или дека ни е премногу скапо па се балансирало со нашите стандарди демек. НЕМА ВРСКА. Вистината е дека живееме каде каде подобро и од тие 5% што имаат во македонија, дека и просечен дијаспорец живее во најмалку дупло поголема куќа или стан од она во што би живеел во Македонија, дека не се замара за ситни пари (а под тоа јас разбирам и кола, на пример во АУС количе од рангот ко во МКД оние до кај 10-12000е тука се купува со 3-4 месечни заштедени плати).

Нема споредба.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Ти си заминат у австралија кога австралијците даваа куќи и земја за да се населат некои области?тоа таман беше пред 10-15 години,коа у 'мода' беше сите од мк да одат таму.баш ради тоа и има толку македонци таму,и баш ради тоа сите се средени со куќа.
у денешно време очигледно не се оди туку така у австралија на печалба,доколку немаш некој да те повлече.
у европа е друга ствар,и баш се работи по 10-12 саати+саат време превоз до/од работа,у европа скоро нигде нема работа 8 саати,тоа само у мк и на балканот го има.
и за дружењето во странство точно е дека не е ко у мк,пошо менталитетот е сосем различен во странство(зборам за европа),а и повеќето луѓе се националисти,ко ке им кажеш од кај си,2 % не те е.ат.по европа ни комшиите не си ги познаваш.најлошо е што македонците у европа се занесуваат дека се којзнае што па повеќето и воопшто не се ни дружат со македонци(зборам за помладите генерации).
за малите децата да не збориме,играње на улица као кај нас у мк по европа нема,мада ова и кај нас у мк го снемува веќе.
за америка не знам како е ,нека си кажат тие што се таму.

F

FARANG

Гостин
Ти си заминат у австралија кога австралијците даваа куќи и земја за да се населат некои области?тоа таман беше пред 10-15 години,коа у 'мода' беше сите од мк да одат таму.баш ради тоа и има толку македонци таму,и баш ради тоа сите се средени со куќа.
у денешно време очигледно не се оди туку така у австралија на печалба,доколку немаш некој да те повлече.
у европа е друга ствар,и баш се работи по 10-12 саати+саат време превоз до/од работа,у европа скоро нигде нема работа 8 саати,тоа само у мк и на балканот го има.
и за дружењето во странство точно е дека не е ко у мк,пошо менталитетот е сосем различен во странство(зборам за европа),а и повеќето луѓе се националисти,ко ке им кажеш од кај си,2 % не те е.ат.по европа ни комшиите не си ги познаваш.најлошо е што македонците у европа се занесуваат дека се којзнае што па повеќето и воопшто не се ни дружат со македонци(зборам за помладите генерации).
за малите децата да не збориме,играње на улица као кај нас у мк по европа нема,мада ова и кај нас у мк го снемува веќе.
за америка не знам како е ,нека си кажат тие што се таму.
Најверојатно збориш за канада мада ни таму не се давало куќи и земја. Ни пред 30 години не било така во Австралија нит сега е. Во Сиднеј просечна цена на куќа ти е 1мил долари колку да имааш престава. Ко што неќеш да збориш за Америка немој ни за Австралија пошто очигледно немаш поима. На форумот има цел куп македонци од Европа и ко што гледам никој не се жали напротив сите викаат дека им е добро ама ОК, добро е што има вакви ко вас неколку души, се дур ве има за нас МКД ќе биде еден голем Дизниленд кога и да поминеме...
--- надополнето: 30 декември 2013 во 13:59 ---
Секако, 2рата или 3тата генерација македонци.

И првата живее одлично не се секирај. На некој им фаќа неколку месеци, на некој година две дур се средат ама кога ќе се средат тогаш супер им е. Има и такви што уште од Македонија си имаат најдено работа па буквално до ден еден веќе зависно од струката и карактерот.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Најверојатно збориш за канада мада ни таму не се давало куќи и земја. Ни пред 30 години не било така во Австралија нит сега е. Во Сиднеј просечна цена на куќа ти е 1мил долари колку да имааш престава. Ко што неќеш да збориш за Америка немој ни за Австралија пошто очигледно немаш поима. На форумот има цел куп македонци од Европа и ко што гледам никој не се жали напротив сите викаат дека им е добро ама ОК, добро е што има вакви ко вас неколку души, се дур ве има за нас МКД ќе биде еден голем Дизниленд кога и да поминеме...
Зборам за австралија,не за канада,е сеа ако не знаеш како даваа куќи,земја и добиток,само за да се населат некои области,ондак ти си тој што нема поима за австралија.
друга ствар,кај виде да речам дека у мк е боље?у мк е боље само дружењето и големото слободно време после работа,у се друго странство е боље,без разлика каде,али не е мед и млеко као што некои од вас презентираат.
сите кажувате примери за странство од луѓе кои заминале таму пред 20-30 години,и сеа нормално се средено,си живееш на раат,дај кажете некој пример за последниве 3-4 години некој да отишол и одма куќа,стан,и 4 коли да имал.
и ја сум надвор од мк веќе 2 години,се заработува,се живее подобро,ама куќа, стан или кола не се купува така лесно како што кажувате.точно е дека со 3-4 плати можеш добра кола да земеш,ама у странство регистрација не е 200евра,пример премиум осигурување на колата годишно е и до 15000фунти(за англија конкретно),а најмалку ке платиш 1000фунти(ако имаш ептен стара кола плус среќа,цената зависи од многу фактори) и то за кола од 1000 кубика,и не паркираш кај ти текне,туку за се плаќаш.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Јас уште не можам да сфатам како се докажувате дека на запад е црнило скоро исто како во Македонија, кога никој од таму не се вратил .
Па тоа е бе, не знаеш? - Црнило ги голта, таму, не идите! Седете си тука!

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
не знам зошто, но така е.

не мислам, туку најчесто така се живее, нормално има исклучоци али се подразбира дека не правиме муабет за исклучоци.
Симпатичен одговор. Не сум бил таму, немам од прва рака осетено како е ама важно ќе кажам дека не чини. Ако мислиш дела животот на Македонците е поларизиран на два различни дела т.е. или во Македонија без пари но со пријатели или во странство со пари без пријатели, тогаш си во голема заблуда. Како што има пишано Фаранг, ако се сака се може.

Има еден куп Македонци поради некои нивни неточни констатации никогаш не се вклопиле во општеството каде што пошле па им останува да се дружат со нивните им драги соселани што живеат во истото место. Од такви причини имаш места како Гарфилд во Њу Џерси и Витлси во Мелбурн каде дури и градоначалниците се Македонци. Тие луѓе пак се дружат, значи не баш многу со странци зашто не научиле јазик и обичаи но барем со нивните (овој случај важи за секоја националност, не само за нас).

Од друга страна имаш Македонци (или било која националност народ) што сакаат да се вклопат и имаат пријатели од сите националности. И ем работат, ем се дружат. Ако се уште мислите дека животот во странство е како во "Гастарбајтерска" на Чорба, ве молам разбудете се.

Знам валволин ќе каже дека сигурно јадам пластичен зеленчук и Црнпеток ќе каже нема шанса прва генерација доселеник да има пријатели, ама може. Никаде не се стигнува со главата во ѕид.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Симпатичен одговор. Не сум бил таму, немам од прва рака осетено како е ама важно ќе кажам дека не чини. Ако мислиш дела животот на Македонците е поларизиран на два различни дела т.е. или во Македонија без пари но со пријатели или во странство со пари без пријатели, тогаш си во голема заблуда. Како што има пишано Фаранг, ако се сака се може.

Знам валволин ќе каже дека сигурно јадам пластичен зеленчук и Црнпеток ќе каже нема шанса прва генерација доселеник да има пријатели, ама може. Никаде не се стигнува со главата во ѕид.
Не знам дали примети ама Фаранг веќе има другари таму со кои учел.некои луѓе го немаат тоа.
За зеленчукот у право е валволин,не знам зашто ви е толку тешко да признаете дека е пластичен.еве сум живеел лондон,сеа сум моментално у италија,на двете места зеленчукот е катастрофа.тука у италија(на југот сум ја) не можеш ни нормална краставица да најдеш у продавница,има од оние ко тиквички што личат,али немаат никаков вкус.у лондон краставиците се да речеме океј,ама пример зелката е катастрофа,тврда е ко камен,ни се вари ни салата се прави.имав роднина(починат е сега) македонец живееше у германија,летно време коа си одеа дома по 3 вреќи пиперки носеа со нив у германија,и тоа пред 15години ,а замисли сеа каков е зеленчукот.
али ова не значи дека не спречува да идеме у странство,или дека е некој толку битен фактор за да идеш у странство.ете не сум јадел пресни краставици 5 месеци,али купувам корнишони у тегла као замена :).зелка тука ми носат од луѓе кои произведуваат дома у двор,по продавници има други сорти кои не се баш убави.у мк зеленчук јадев од мое производство или од роднините од село,значи здрав зеленчук без хемикалии и препарати за побрзо да созрее и поголем да биде.ете и бурек,баник,зелник не сум јадел 2 години,пошо немит,а и нема кој да замеси :D.
и у странство немаш другари(луѓе на кои можеш да се довериш,луѓе кои би ти помогнале за било што,луѓе што би биле тука за тебе у секое време,исто и ти за нив) туку имаш пријатели и познаници(луѓе со кои само идеш у бар и пиеш пиво).и веќе кажаа у некој друг пост,има исклучоци ама се ретки.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Не знам дали примети ама Фаранг веќе има другари таму со кои учел.некои луѓе го немаат тоа.
За зеленчукот у право е валволин,не знам зашто ви е толку тешко да признаете дека е пластичен.еве сум живеел лондон,сеа сум моментално у италија,на двете места зеленчукот е катастрофа.тука у италија(на југот сум ја) не можеш ни нормална краставица да најдеш у продавница,има од оние ко тиквички што личат,али немаат никаков вкус.у лондон краставиците се да речеме океј,ама пример зелката е катастрофа,тврда е ко камен,ни се вари ни салата се прави.имав роднина(починат е сега) македонец живееше у германија,летно време коа си одеа дома по 3 вреќи пиперки носеа со нив у германија,и тоа пред 15години ,а замисли сеа каков е зеленчукот.
али ова не значи дека не спречува да идеме у странство,или дека е некој толку битен фактор за да идеш у странство.ете не сум јадел пресни краставици 5 месеци,али купувам корнишони у тегла као замена :).зелка тука ми носат од луѓе кои произведуваат дома у двор,по продавници има други сорти кои не се баш убави.у мк зеленчук јадев од мое производство или од роднините од село,значи здрав зеленчук без хемикалии и препарати за побрзо да созрее и поголем да биде.ете и бурек,баник,зелник не сум јадел 2 години,пошо немит,а и нема кој да замеси :D.
и у странство немаш другари(луѓе на кои можеш да се довериш,луѓе кои би ти помогнале за било што,луѓе што би биле тука за тебе у секое време,исто и ти за нив) туку имаш пријатели и познаници(луѓе со кои само идеш у бар и пиеш пиво).и веќе кажаа у некој друг пост,има исклучоци ама се ретки.
Може и си во право за зеленчукот (не дека мене ми смета, и онака во која било држава да сум пак би јадел ѓубре храна главно поради моите лоши навики), но гледаш проблемот со тоа што луѓето немаат на некој да му се доверат е што никогаш не се отвориле, никогаш не пробале да видат низ призмата на тој од другата страна, живеат со старите навики како во родниот крај. Верувај, и во странство има многу пријатели и луѓе да ти помогнат, само треба да направиш напор да се зближиш и да си на иста фреквенција со нив. Unfortunately, when in Rome, do as Romans do.

Член од
5 април 2007
Мислења
1.609
Поени од реакции
298
Ко да е ова тема за вегетаријанци, цела тема за зеленчук та нечинеле краставици домати во странство, па седете овде и јадете зеленчук ако таму не ви се допаѓа, свашта мајка родила катанц на темава додека не се преминале и на овошјето бебињава.

Kajgana Shop

На врв Bottom