Новогодишни одлуки '14 (New Year's Resolution 2014)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Традицијата продолжува од 2007 година. Иако досега ништо не исполнивме од напишаното, сосем на друг пат продолживме, сепак многу е смешно кога ќе се навратиш наназад и ќе видиш со тој мозок што си посакувал, а што си добил. Гледајќи ги минатите теми сфаќаш како се менуваш, каква личност си бил, каква си станал, што си изгубил, а што си добил. Еден вид на виртуелен дневник е Кајгана, за по некое време да те насмее, да те натажи, да те охрабри или да те симне на земја. Затоа и го сакам форумов.

Што направивте во 2013 година што сакате да го забележите? Дали остваривте некои планови, создадовте нови, отворивте ново поглавје во животот, се променивте, останавте исти?

Што посакувате во 2014 да се случи на било кое поле во вашиот живот?

Резиме за 2013:
- здравје
- образование
- работа/кариера
- љубов
- остварени планови, започнати нови
- губиток/ добивка
- нови пријатели/ губење на стари
- финансии
- итн.

Планови за 2014
- каде сакам да бидам
- што сакам да направам
- што сакам да изменам
- што сакам да добијам
- на што да поработам
- што да оставам
- да продолжам да се замарам за „ова“
- и себе си се гледам годинава како

Планови џабе планираш, Нова година е истото што и утре само со нови бројки во годините, клише муабети..Знаеме, не мора да пишувате. Прескокни.

И нормално без Wham кај може да се замислат Новогодишните празници:

И уште ми е убава песната...

S

StormRage

Гостин
Планови џабе планираш, Нова година е истото што и утре само со нови бројки во годините, клише муабети..Знаеме, не мора да пишувате. Прескокни.

Ете, се што сум планирал глобала не испаѓало али нека стои овдека за потсетник :D

Сакам да живеам на кров, да ја довршувам последната цигара со изгрејсонцето и да пијам кафе на зајдисонце.
Факсто лека полека се средува мада иам многу поинтересни работи што би ги учел.
Сакам да си купам BeagleBone Black and make some serious use of it.
Хмм... сакам собава да си ја средам конечно... и потенциометар добро би ми дошол.
Ќе си ја фатам најубавата црвенокоса што ја знам, тоа прво онака, за инает :D
И ќе фатам да работам нешто асално, или со контролери ќе се ебавам или ќе си најдам поштена работа што ќе вадам пари (а тоа ќе го најдам исто така, само да не ме мрзи)
Во 2014 сакам да се дружам малку повеќе, вторава половина од 2013та ми беше тапа за тоа, причини има, првата е една личност која ми кажа дека требало да се сменам и се се сведе на тоа дека уствари не е до мене, туку мене ми е супер и како што бев, новото не го бива. Али ипак одморив :)
И за крај како се гледам: Исто, 6 луѓе во едно тело, 6 различни, еден затворен во лудачка кошула и ретко излегува (дагоебам едвај го затворив таму, не го чепкајте), другите 5 се океј :D
И то, другото ќе ми текне во текот на 2014та зависи што и како се одвиваат работите, глобала е ова :)

Ф

Флеш

Гостин
2013 сеуште во Македонија .... 2014 се замислувам на географска карта негде на тропски остров као путујем на крузер и си имам ноте 3 телефон ... си запознавам супер друштво и ако даде Господ , супер девојче ....

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Премногу би било опширно да објаснувам што све ми се деси годинава. Едно знам, а тоа е дека оваа година многу работи ми се сменија во животот и почнав на поинаков начин да го живеам и да стекнам поинаков начин на размислување. Можеби оваа година кога најмалку очекував, најмногу се променив. Од корен сменив некои гледишта, поткрепени од некои животни искуства, а не рандом размислувања дур се бањаш или пред спиење. Почнувајќи од една "посебна" личност, па до матура, запишување на факултет, семејни проблеми, турбуленции низ едно повеќегодишно друштво, цврсто оформување на друго друштво со личности кои не би можел да замислам да ги нема, запознавање со огромен број на личности, стекнување на многу пријатели и познаници (добар процент и од форумот), преоптоварување цело лето со давање мачки и тн. и тн. Стварно све би било премногу да се опише, можам комотно книга да напишам за годинава. Затоа, за следна година:

- каде сакам да бидам - Концерт на Бобан Рајович :D Не озбилно, тоа попат само ако налета, сакам да бидам тука кај што сум, помеѓу најблиските, да имам поддршка од пријателите, да ги задржам друштвата и сл.
- што сакам да направам - Еден одмор кој не го добив оваа година, би било предобро да го добијам ова лето. Да отидам надвор од државава малку, да се излуфтирам ко што треба и да ставам на pause све што ми се дешава у животот, па малце споредно да поживеам на тој одмор.
- што сакам да изменам - Да почнам да преземам поголеми ризици од овие што ги правам. Секоја година го покачувам нивото на ризик, а чудно со секое покачување ми се намалува возбудата за истото. Кога пред мене стои некоја судбоносна одлука не осеќам никаква нервоза како кога друг пат сум осеќал. Али ова повеќе спаѓа у листа на работи што нејќам да ги изменам, дефинитивно ми се свиѓа рамнодушноста. Само ќе ги покачувам ризиците и се надевам исто чувство ќе ми преовладува со истите.
- што сакам да добијам - Пари. Многу, многу пари. Финансиски да се искачам неколку скалила. Покрај тоа, една нормална, асална, убава, фина, погодена за мене девојка :love:
- на што да поработам - На мрзоволноста, да почнувам да вложувам уште поголем труд за најважните работи у животот. Вложувам огромен труд за секундарни работи, треба малце да се смени акцентот на тоа.
- што да оставам - пишав убаво у една тема, само да прекинам да се замарам со неа.
- да продолжам да се замарам за „ова“ - Повеќе би имало работи со кои треба да прекинам да се замарам, а да почнам да се замарам со спротивните, многу поважните.
- и себе си се гледам годинава како - хм... најбољи.

Тенкју фор листнинг.

Ф

Флеш

Гостин
Премногу би било опширно да објаснувам што све ми се деси годинава. Едно знам, а тоа е дека оваа година многу работи ми се сменија во животот и почнав на поинаков начин да го живеам и да стекнам поинаков начин на размислување. Можеби оваа година кога најмалку очекував, најмногу се променив. Од корен сменив некои гледишта, поткрепени од некои животни искуства, а не рандом размислувања дур се бањаш или пред спиење. Почнувајќи од една "посебна" личност, па до матура, запишување на факултет, семејни проблеми, турбуленции низ едно повеќегодишно друштво, цврсто оформување на друго друштво со личности кои не би можел да замислам да ги нема, запознавање со огромен број на личности, стекнување на многу пријатели и познаници (добар процент и од форумот), преоптоварување цело лето со давање мачки и тн. и тн. Стварно све би било премногу да се опише, можам комотно книга да напишам за годинава. Затоа, за следна година:

- каде сакам да бидам - Концерт на Бобан Рајович :D Не озбилно, тоа попат само ако налета, сакам да бидам тука кај што сум, помеѓу најблиските, да имам поддршка од пријателите, да ги задржам друштвата и сл.
- што сакам да направам - Еден одмор кој не го добив оваа година, би било предобро да го добијам ова лето. Да отидам надвор од државава малку, да се излуфтирам ко што треба и да ставам на pause све што ми се дешава у животот, па малце споредно да поживеам на тој одмор.
- што сакам да изменам - Да почнам да преземам поголеми ризици од овие што ги правам. Секоја година го покачувам нивото на ризик, а чудно со секое покачување ми се намалува возбудата за истото. Кога пред мене стои некоја судбоносна одлука не осеќам никаква нервоза како кога друг пат сум осеќал. Али ова повеќе спаѓа у листа на работи што нејќам да ги изменам, дефинитивно ми се свиѓа рамнодушноста. Само ќе ги покачувам ризиците и се надевам исто чувство ќе ми преовладува со истите.
- што сакам да добијам - Пари. Многу, многу пари. Финансиски да се искачам неколку скалила. Покрај тоа, една нормална, асална, убава, фина, погодена за мене девојка :love:
- на што да поработам - На мрзоволноста, да почнувам да вложувам уште поголем труд за најважните работи у животот. Вложувам огромен труд за секундарни работи, треба малце да се смени акцентот на тоа.
- што да оставам - пишав убаво у една тема, само да прекинам да се замарам со неа.
- да продолжам да се замарам за „ова“ - Повеќе би имало работи со кои треба да прекинам да се замарам, а да почнам да се замарам со спротивните, многу поважните.
- и себе си се гледам годинава како - хм... најбољи.

Тенкју фор листнинг.
и јас исто за девојка брат ... ајде можеби ќе ни се усреќи годинава и на тоа поле ... веќе почнавме да изгледаме на очајни стари моми .... ;):LOL:

Член од
14 август 2010
Мислења
5.508
Поени од реакции
5.821
За разлика од минатата година, оваа ми беше подобра. Но, не ми почна баш најдобро, загубив една личност која многу ја сакав. Во врска со работата само ќе кажам дека ми се оствари сонот што го имав како мала:) А за љубовта поубаво не можеше да биде, дечкото којшто одсекогаш го сакав конечно ме побара за жена.
За следната година што иде, ќе се потрудам да не се нервирам за секакви ситници, да водам поздрав начин на живеење а тоа вклучува повеќе овошје и зеленчук а помалку брза храна и благо, и повеќе пешачење и вежбање. И уште нешто што сакам е луѓето што се околу мене да бидат живи и здрави и да ги гледам насмеани и среќни, друго ништо не ми треба.:pipi:

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
- Каде сакам да бидам - на истото место каде што си сум, за преселби рано е, а за повремени излети би сакал да отидам на Егзит/ИнМјузик/некој огромен концерт и на утакмица на Вардар од ЛШ.
- Што сакам да направам - да си продолжам со газењето на противниците и онаму негде крајот на мај да си го кренам својот прв трофеј. :cool:
- Што сакам да изменам - физичката кондиција дефинитивно, морам в лето да се залагам 300 % повеќе од сите досегашни лета
- Што сакам да добијам - едно договорче, макар и на минимална сума :oops:
- На што да поработам - односот со сите околу мене
- Што да оставам - дефинитивно да го оставам компјутерот, барем саат помалце во текот на денот
- Да продолжам да се замарам за „ова“ - да си се замарам со Премиер лига и сите статистики да ги знам напамет, што би ми донесло успех во кладењето:D
- Себе си се гледам годинава како - доста успешен, доста напреднат во многу полиња. Нека 2014 продолжи со ист таков растечки наклон :свиркам:

Новогодишни желби до Дедо Мраз може така?
1. Утакмица со Вардар/Металург во купот.
2. Просек рамно 9. Ни повеќе ни помалце, 9ка ми е доста.
3. Арктик Манкис да дојдат во некоја соседна држава во текот на летото и секако да го посетам истиот.
4. Тотенхем да се пласира во ЛШ :icon_lol:
5. Марјанчо значително да ни го зголеми буџетот, и амбициите да не ни бидат само гол опстанок во Супер лига (во која се надевам заслужено ќе си влезиме) :)

M

Muranyi

Гостин
Конечно сфатив дека сепак било возможно човек да се смени, иако секогаш го тврдев спротивното. И тоа не само неговите навики, туку и неговата суштина, неговата природа, едноставно да му се случи тотална метаморфоза на личноста поради сплет на околности кои потоа имаат последица заради која одлучуваме да се смениме. За наше добро, за да не патиме повеќе и да не се самоповредуваме. Не се познаваме доволно себеси и нашите можности, се дотогаш дур не се најдеме гледајќи се во огледалото со рогови на главата, смешкајќи се, онака иронично. Или дур не не притиснат во ќошето.

Оваа година ќе ја паметам по тоа што го изгубив најдобриот "другар" во мојот живот.Долго време го влечкав како црево покрај себеси, во име на старите добри времиња и идеалот наречен другарство. Но сфатив дека понекогаш се соочуваме со такви моменти, преобразби и крстопати во животот после кои ништо повеќе не може да биде исто и секој мора да си го избере својот пат и да продолжи да чекори по него. Луѓето се менуваат, се менуваат нивните интереси, јас лично решив да расчистам со непотребниот мазохистички романтизам и да кажам- доста е. Се колебав долго време, но со секој изминат ден мојата одлука само зајакнува и повеќе не чувствувам грижа на совеста и проклето каење поради кое би страдал. Зашто едноставно, не вреди, такви се правилата на ебаната игра наречена живот и конечно беше време да се продолжи напред, по својот пат. Трагично е, но сепак мораме да ги прифатиме фактите во корист на нашата среќа. Да, таа е најважна, сепак.

Решив да се откачам од детските пороци, да се откажам од цигарите, почнав да посветувам повеќе внимание на здравата исхрана, почнав повеќе да се грижам за своето здавје иако немам никакви здравствени проблеми.

2013 најмногу ќе ја паметам по тоа што конечно собрав храброст, после 6 години љубов, караници, среќа, раскини, очај, екстаза, нерви во неповрат, идими-дојдими, ти реков ми рече, соочување со фактот- времето лета и не те прашува ич- да клекнам. Мислев лесно ќе биде, но знам дека рацете ми трепереа и нозете ми се отсекоа, гласот ми прерипна, срцето ќе ми експлодираше од возбуда, но сепак преживеав. И се смеам, се смеам зашто сум среќен и зашто ми кажа-ДА. Сите тие лоши работи кои ги набројав- се исплатеа. И не жалам поради тоа, не очекувам од животот перфекција, затоа е и љубовта толку многу убава, баш поради тој спектар на емоции и доживувања(позитивни и негативни).

Оваа година го вкусив и медот и горчината на заедничкиот живот, на тоа да решиш и допуштиш некој скоро целосно да влезе во твојот живот, иако секогаш ќе има дел за кој само ти лично ќе знаеш и сам ќе си уживаш во него. Научив што е компромис, научив што е меѓусебна почит, научив отприлика горе-доле што е всушност жената, научив што е вистинска љубов(не како оваа на филмовите и не како кога си тинејџ). Ме плашеа, ме кудеа, ми велеа немој, ќе се заебеш.На крај јас ги заебав сите, јас не се чувствувам заебано, напротив, среќен сум, посреќен од било кога. Научив и дека е невозможно тешка мисија да задоволиш жена во било кој поглед, дали емотивно дали сексуално. И сега им се смеам на мажињата кои се прават ебачи и растураат од ебење после кое сиротата не можела да оди:pos:

Како последица на ова, планот за наредната година е веќе официјално да се рипне во тавче, се надевам само дека нема да изгорам, туку ќе ме стаат на тивко барем. Тоа ќе биде летово, една недела после мојот роденден. Сеуште размислуваме каде би патувале, но има уште време и тоа е најмалиот проблем, а ветувам дека ќе пратам слика од местото посебно за вас кајганџии. Би сакал да си купам едно ново количе,толку. Веќе сум изгорен за деца, можеби и сум пишувал дека очајно сакам едно девојче, невестава ја толерирав до пред една недела со нејзините муабети дека не сакала да биде трудна невеста, како ќе играла, бла бла, клишеа од кои почна да ми се повраќа. И и реков- кој те врти,феминистко проклета, ако не сакаш нема ни да добиеш до свадба, така да почнав веќе и на случајот да работам:D

Сакам наредната година да не запалам ниедна цигара, конечно да се ослободам од тој порок кој ме прати толку долго време. Сакам да се направам 100 кила со 15 посто бодифет, сакам да грмам кога ќе се појавам(некогаш сељачкото во мене испливува на површина,знам). Сакам да запознаам нови личности, да почнам да им давам повеќе шанси на луѓето кои не ми се толку блиски а кои пројавиле почит, да проширам круг на пријатели. Сакам да си ставам тетоважа жена полуанѓел-полудемон, сакам да си купам точак. Сакам да му се посветам поинтензивно на читањето, сакам на курс по германски да се запишам.

Отприлика ова а,ако ми текне нешто во меѓувреме ќе едитирам дополнително:)

Не постојат новогодишни планови, постојат идеи кои се раѓаат во нас, созреваат и конечно експодираат. Новата година е само изговор и стимул, но ако, само за арно нека е.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.150
Поени од реакции
16.087
Годинава, најлоша од последниве, 3-4 години.
Мислам дека многу мислења за многу работи ми се сменија, и јас се променив, прагот на толеранција кон се многу ми се намали.
По добро нешто не верувам дека ќе ја памтам, зошто нешто ептен добро немаше.
Некои работи што сакав да ги направам, не ги направив, што од немање време, што од мрза.

2014.
- Да дипломирам. Да заокружам со тоа еден период од животот, што брзо помина, не ни знам кога стигнав до четврта.
- Да јадам ко што треба и да го покачам имунитетот.
- Можеби и да почнам да вежбам.
- Повеќе кина и театри од годинава.
- Да си најдам некое хоби, т.е да испробам повеќе работи за да видам за што ме бива.
- Конечно да научам да готвам нешто повеќе, не оти се очекува од мене, туку оти ме фати мерак после гледањето на Мастершеф.

И нешто друго што не ми текнува моментално, али побогата година очекувам, на духовен план секако.

Kajgana Shop

На врв Bottom