Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Под закрила на Ватикан?
Секако.
Под закрила на Ватикан?
Па што кажа Доналд погрешно?
Јас напишав еден убав пост за тоа што е Куранот и како течела објавата на Куранот,и мислам дека бев доволно јасен.Па што кажа Доналд погрешно?
Колку го разбрав, е дека Ватикан го има измислено исламот....и дека Мухамед не го напишал Куранот, што е точно....нели не знаел да пишува.
прв и втор болд: сите животни го прават тоа додека не се издресираат. и маче и куче. дури мачето и откако е издресирано (мачка инаку не се дресира на класичен начин ко куче) многу повеќе/почесто напаѓа и гребе и по газдата и по други.Па тоа медицината денес ти го објаснува,кучето пренесува болести,влакното му е нечисто колку и да го чистиш и бањаш,ќе ти се сере и моча по соба се дури не го дресираш,и секогаш постои можност да нападне некого колку и да го издресираш тоа е сепак на крај краева,куче.
Додека,не знам колку си запознаен со мачката,таа е и медицински чиста,дури и сама се чисти,не знам дали си ја приметил како цело време си ги лиже влакната,нозете.
Кога сака да обави нужда бара песок,сум приметил кога мачка врши нужда обавезно бара песок,врши нужда и после фрла песок на тоа што направила.
Шеријатски веќе реков дека ако куче со јазикот и тие бактерии што ги пушта од јазик допре облека,во таа облека не може да се клања,а тоа не е случај со мачката.
Што се однесува до сликањето,погоре е веќе објаснето.
Сликањето на ликови не е дозволено затоа што се имитира стварањето кое му припаѓа само на Аллах, а Мухаммед с.а.в.с. вели дека на таквите на Судниот ден ќе им биде речено: Оживејте го тоа што сте го створиле,а нема да можат да го направат тоа па ќе бидат казнети.
Додека цвеќиња,дрва,пејсажи,градби,итн итн.. тоа е мртва природа и не е спомната забранетоста за сликање,забраната е само за сликање и вајање на ликови.
--- надополнето: 23 декември 2013 во 20:34 ---
ај со обратен редослед со тебе.абе еве и јас чувам куче ама не е за внатре. значи куче е. таков начин на живот има. пушти го и ќе се тркала по лешови и измет. ти можеш да го научиш да зивее како човек ама тоа е куче. ем му скратуваш од природното ем оно тие нагони си ги има. баш кај нас во комшии дојдоа едни од австралија и кога видоа свиња викаа ај да ја шетаме. значи ти можеш и свињата да ја чистиш ама свиња е. а кај нив па тоа е нормално. и дома ги чуваат. а зашто мислите дека мора за се да има доказ па да го практикуваме?? зашто мислите дека вие мора за се да бидете известени и информирани. во тоа е мудроста Негова. ние знаеме многу малку. кој докажал 100% сигурно зашто така и така да клањам или зашто да постам, ама довербата во Бог и верата што ја има верникот му се доволни да знае дека во тоа што му се бара пред се има добро за него и сигурно е со причина. зашто Бог нема потреба од ништо што ние правиме. се е за нас. секој закон. а Он ни ги дава за да бидеме што по добри пред него за пак да не награди. во тоа е големината и суштината воопшто на верата.
брат мислам дека не разбираш што значи да веруваш. тоа е вера дека е така и така. потпирање на Бог, дека он знае се и дека тоа што ние не го знаеме не го знаеме со причина. колку и да сакаме ако Бог не ни дозволи нема да знаеме повеќе од тоа. колку се трудат да го објаснат создавањето на светот, цел тој проект што неуспешно им заврши. значи погледни малку по реално по вистински дека ние сме само ограничени суштества. нема да има граница на тоа да сакаш да знаеш за се нешто. а универзумот е огромен па се би те интересирало. па ако ти се знаеш и ако знаеш како функционира Бог тогаш ти и ќе сакаш над тоа. а кој тоа го посака?? нели така е?? а таков Бог не постои. да ти го разбереш. не, Бог е нешто несватливо, совршено. замисли го совршеното па ќе го замислиш и Бог. можеш?? се вели дека во џеннетот има тоа што око не видело нити уво слушнало ни пак срцето може да го замисли. не може да се замисли. тоа е како да земеш југце и да сакаш да го возиш 200 неможеш бе брат ако тој што го создал не му вгради таков мотор. ама југцето за тоа време било таман такво па сега ако треба ќе се надгради.прв и втор болд: сите животни го прават тоа додека не се издресираат. и маче и куче. дури мачето и откако е издресирано (мачка инаку не се дресира на класичен начин ко куче) многу повеќе/почесто напаѓа и гребе и по газдата и по други.
трет болд. апсолутно си во прави и тука нема спорење
четврт/црвен болд: истото од прв и втор болд.
петти болд. јазикот на мачката нема бактерии? не спорам дали е шеријатски, тоа е веќе јасно. мене едноставно ме интересираат фактите зошто е тоа така. и дали е тоа применливо од научен/здраворазумен аспект.
околу сликањето, ....... ме буни следново. ликови на судниот ден треба да се оживеат, пошто нели само бог може да ствара. ОК, нека е така. али пак имам едно зошто, а тоа па и природата е жива. дрвата, цвеќињата, ..... а пошто се живи, нели створени се од бог? така да ........???? како за едното може, за другот не може??????
ај со обратен редослед со тебе.
црвениот болд: верата е за да се контролира маса народ. нема тука големина
син болд: ДА, навистина знеме многууууу малку. но треба да се трудиме да дознаеме и докажеме.
болд: дали ако ти кажам дека можеш да леташ, и дека ако скокнеш од зграда нема ништо да ти биде, ти ќе ме послушаш? нормално дека НЕ. а зошто? затоа што има доказ дека тоа е штетно/смртоносно. така и за религијата, слепо верување е доказ? али таа информација не е сокриена, за разлика кај верите каде сакаш сега да укажеп дека не треба да бидеме известени. па кој да биде известен ако не ние луѓето за кои е и наменета таа ралигија? за мравките? можда имаа поголем капацитет од нас па затоа?
премногу сум уморен за да можам да продолжам да дискутирам. едвај си ги проверувам мејловите, .... така да памти си го муабетот за понатамубрат мислам дека не разбираш што значи да веруваш. тоа е вера дека е така и така. потпирање на Бог, дека он знае се и дека тоа што ние не го знаеме не го знаеме со причина. колку и да сакаме ако Бог не ни дозволи нема да знаеме повеќе од тоа. колку се трудат да го објаснат создавањето на светот, цел тој проект што неуспешно им заврши. значи погледни малку по реално по вистински дека ние сме само ограничени суштества. нема да има граница на тоа да сакаш да знаеш за се нешто. а универзумот е огромен па се би те интересирало. па ако ти се знаеш и ако знаеш како функционира Бог тогаш ти и ќе сакаш над тоа. а кој тоа го посака?? нели така е?? а таков Бог не постои. да ти го разбереш. не, Бог е нешто несватливо, совршено. замисли го совршеното па ќе го замислиш и Бог. можеш?? се вели дека во џеннетот има тоа што око не видело нити уво слушнало ни пак срцето може да го замисли. не може да се замисли. тоа е како да земеш југце и да сакаш да го возиш 200 неможеш бе брат ако тој што го создал не му вгради таков мотор. ама југцето за тоа време било таман такво па сега ако треба ќе се надгради.. да во право си пелигиите се за манипулација. тоа го разбрав кога го запознав Исламот зашто Исламот е вера а не религија (различно е), затоа и Аллах вели задоволен сум исламот да ви биде вера.
Го занемарив прашањето а планирав да го одговорам.Знае некој на темава Џинови во Ислам што се, или не постојат такви и погрешно сум информиран?
прво друже, немој брат, ок? покоректно е така, нели?брат мислам дека не разбираш што значи да веруваш. тоа е вера дека е така и така. потпирање на Бог, дека он знае се и дека тоа што ние не го знаеме не го знаеме со причина. колку и да сакаме ако Бог не ни дозволи нема да знаеме повеќе од тоа. колку се трудат да го објаснат создавањето на светот, цел тој проект што неуспешно им заврши. значи погледни малку по реално по вистински дека ние сме само ограничени суштества. нема да има граница на тоа да сакаш да знаеш за се нешто. а универзумот е огромен па се би те интересирало. па ако ти се знаеш и ако знаеш како функционира Бог тогаш ти и ќе сакаш над тоа. а кој тоа го посака?? нели така е?? а таков Бог не постои. да ти го разбереш. не, Бог е нешто несватливо, совршено. замисли го совршеното па ќе го замислиш и Бог. можеш?? се вели дека во џеннетот има тоа што око не видело нити уво слушнало ни пак срцето може да го замисли. не може да се замисли. тоа е како да земеш југце и да сакаш да го возиш 200 неможеш бе брат ако тој што го создал не му вгради таков мотор. ама југцето за тоа време било таман такво па сега ако треба ќе се надгради.. да во право си пелигиите се за манипулација. тоа го разбрав кога го запознав Исламот зашто Исламот е вера а не религија (различно е), затоа и Аллах вели задоволен сум исламот да ви биде вера.
брат мислам дека не разбираш што значи да веруваш. тоа е вера дека е така и така. потпирање на Бог, дека он знае се и дека тоа што ние не го знаеме не го знаеме со причина. колку и да сакаме ако Бог не ни дозволи нема да знаеме повеќе од тоа. колку се трудат да го објаснат создавањето на светот, цел тој проект што неуспешно им заврши. значи погледни малку по реално по вистински дека ние сме само ограничени суштества. нема да има граница на тоа да сакаш да знаеш за се нешто. а универзумот е огромен па се би те интересирало. па ако ти се знаеш и ако знаеш како функционира Бог тогаш ти и ќе сакаш над тоа. а кој тоа го посака?? нели така е?? а таков Бог не постои. да ти го разбереш. не, Бог е нешто несватливо, совршено. замисли го совршеното па ќе го замислиш и Бог. можеш?? се вели дека во џеннетот има тоа што око не видело нити уво слушнало ни пак срцето може да го замисли. не може да се замисли. тоа е како да земеш југце и да сакаш да го возиш 200 неможеш бе брат ако тој што го создал не му вгради таков мотор. ама југцето за тоа време било таман такво па сега ако треба ќе се надгради.. да во право си пелигиите се за манипулација. тоа го разбрав кога го запознав Исламот зашто Исламот е вера а не религија (различно е), затоа и Аллах вели задоволен сум исламот да ви биде вера.
најдов како се вика и од кој е
во ништо не верувам, нема доволно докази за ниедно за да верувам комплетно. има само понекои докази за некои теории кои само се доволни да бидам наклонет кон едната или другата теорија. само наклонет!!! тоа дека животот ми иде и се ближи некој ден (читај смрт) тоа никој до нас не може да го избегне. на сите животот ни оди во тој правец. поентата е во тоа што правиме со себе додека идеме натаму? дали го живееме својот живот кој е единствено нешто во кое сме сигурни, или ќе си дозволиме пред очи да ни поминува животот надевајќи се дека откако ќе умреме ќе сме иделе некаде? многу битен е моментот “надевајќи се“. јас сум одлучил да живеам со полни гради во овој живот, единствено нешто во кое може да бидам сигурен (иако и за ова можеме да дискутираме одделно околу тоа дали навистина постоиме). животот е полн со прекрасни нешта. од радости и воодушевувања за луѓето, за природата, музиката, прозата, вкусот на разни видови месо и плодови, од водењето љубов, од предизвикот во науката, ...... посветувањето на религијата ми ги одзема тие нешта. не ми дава можност да ги вкусам.ne sum bog. Pa fala bogu. Za6to nemam dokazi neli? Vo 6to veruva6 kooperativa? 6to i da e ti vo toa veruva6. Nema6 dokaz. Veruva6 vo big bang ili 6to god. Ama veruva6. Razlikata e vo 6to. I sam vika6 deka sekad ima6 rezerva pa somne6 pa ne toa ova. A zivoto ti ide i denot se blizi ama koj razbira. Da treba da se nadgraduva. Bog znae. Zatoa vikame islamot e nadgradba na verata edna i drevna. Allah vika denes vi ja usovr6iv verata (neznam kako to4no) ama islamot e posledna nadgradba i e DOVOLNA do sudniot den. Za posle neznam moze i poveke ke znaeme. Ti i koj bilo drug nema da kazete poveke od Bog vo islamot. Ke kaze nekoj za 7te nebesa? Za dzennet? Koj? Te rekov brat zs sakav po 4ove4ki da prijdam. Ama izvini. Tvoeto nivo na razmisluvanje ne e dovolno za da se tro6i vreme na toa. posleden muabet megu nas. Zs zaludno e
Ne ti ja svakam celta i zatoa mislam ne zasluzuva6 muabet. Jas otvaram na tema islam. Znaci da pra6uvam za toa. A ti saka6 da znae6 za islam ili da go ismeva6. 6to i da ti se kaze ti se ismeva6 i vika6 nema dokazi. Pa druze dokaz i vera ne e isto. Ako be6e dokazan NAU4NO Bog (mada u princip e) site ke veruvaa neli. Mislam normalno. I taka ovoj zivot i4 nema smisla ako tuka zavr6i a i nema smisla da ima drug. Zatoa se vika vera. Koj na toa ke se oddade a ne da se izdiga nad toa. Zs vernikoj ovde e rob. Rob. Ima luge koi go svatile toa, siromavi, bedni ama ostanale muslimani, vernici zs nagradata ni e tamu. Ovde ni6to nbkeme. Allah veli uzivanjeto na ovoj svet e ni6to vo sporedba so uzivanjeto na onoj. E sega vika6 6to ako ne. Pak e vera ama 6to ke prai6 koga ke vidi6 deka do6ol denot? Kraj. Nema kaenje. Tolku. Vecno si kaznet. I zatoa ti vikam ako ne veruva6 barem ne se ismevaj. Golemi zborovi se toa. i plus mene mi e zadovolstvo da sum vernik. Inaku ne sum musliman. Eh koga bi bil dostoen taka da se nare4am. Pak ke ti re4am gi svakam tvoite zelai. Ama ako ne6to ne 4ini za Bog ne 4ini. I pak e za tebe ne go praj toa za da ima6 nagrada pogolema. muslimanot e dolzen da gi saka zivotnite. Ima primer vo hadisi kade eden 4ovek napoil ku4e i I Allah ke go nagradi za toa. A za nadgradbata neka ti objasni nekoj poubavo. Toa e toa 6to Bog mi dade da go razberam. Nie imame edna vera. Lugeto. Od po4etok do kraj. Taa od Mojsej do Muhammed. Vo odredeno vreme se barale odredeni raboti. A sega islamot e komplet dovolen za nas. Primer u star zavet nemam pro4itano za ku4eto ama joga6 bile bitni po drugi raboti. Sega lugeto se po razvieni i se bara od niv edna 4istota koja mozat da si ja dozvolat. Takva oddadenost. Si 4itaj bilo koja sveta kniga? Zemi kuran se ima6 objasneto. Ako saka Bog ke razbere6.во ништо не верувам, нема доволно докази за ниедно за да верувам комплетно. има само понекои докази за некои теории кои само се доволни да бидам наклонет кон едната или другата теорија. само наклонет!!! тоа дека животот ми иде и се ближи некој ден (читај смрт) тоа никој до нас не може да го избегне. на сите животот ни оди во тој правец. поентата е во тоа што правиме со себе додека идеме натаму? дали го живееме својот живот кој е единствено нешто во кое сме сигурни, или ќе си дозволиме пред очи да ни поминува животот надевајќи се дека откако ќе умреме ќе сме иделе некаде? многу битен е моментот “надевајќи се“. јас сум одлучил да живеам со полни гради во овој живот, единствено нешто во кое може да бидам сигурен (иако и за ова можеме да дискутираме одделно околу тоа дали навистина постоиме). животот е полн со прекрасни нешта. од радости и воодушевувања за луѓето, за природата, музиката, прозата, вкусот на разни видови месо и плодови, од водењето љубов, од предизвикот во науката, ...... посветувањето на религијата ми ги одзема тие нешта. не ми дава можност да ги вкусам.или еве по последново прашање на кое нема одговор, ги сакам животните, зошто да не можам да чувам? не викам за слон во дневна соба, али има други.
сега и ми даваш предизвик, .... супер7 неба, ...........хм, пошто си нов па не знаеш дека е вече дискутирано и дека е веќе побиено било кое тврдење околу тоа. добивме 3 вида на објаснување, и сите тие се имаат менувано според потребата и откирањата на науката. така да тие 7 неба се пропадната работа.
не викам дека не е залудно, знам дека ти ќе си останеш на своето, но ти ако си сигурен во себе нема да се повлекуваш од дискусија него со сите сили ќе го браниш ставот, можда и ќе натераш некој да смени мислењевака изгледа ко да признаваш пораз
тоа за надградбите во религиите, ..... и мене не ми е јасно. побарав одговори но сите се сокрија и остана и тоа мое прашање да виси во воздухот.