Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Ako vo se go sledite Muhamed pa duri i vo nachinot na oblekuvanje, togash zoshto se obrazuvate? Bidete neuki i nepismeni isto kako nego!

Ako vo se go sledite Muhamed pa duri i vo nachinot na oblekuvanje, togash zoshto se obrazuvate? Bidete neuki i nepismeni isto kako nego!

Zatoa sto rekol deka baranjeto nauka e dolznost na sekoj musliman(ibn medze);)pa koj kako saka neka svati,وَيَرْجُو رَحْمَةَ رَبِّهِ ۗ قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ ۗ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ
Кажи: „Еднакви ли се оние кои знаат и оние кои не знаат? На Аллах се сеќаваат, навистина, даруваните со разбир!“

Zatoa sto rekol deka baranjeto nauka e dolznost na sekoj musliman(ibn medze);)pa koj kako saka neka svati,وَيَرْجُو رَحْمَةَ رَبِّهِ ۗ قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ ۗ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ
Кажи: „Еднакви ли се оние кои знаат и оние кои не знаат? На Аллах се сеќаваат, навистина, даруваните со разбир!“
Науката не функционира на начин на кој однапред одлучува што не смее а што смее да биде вистина.

еднаш поставив прашање на кое не добив одговор
“како е да се живее во постојан страв“?

барај! ти ми имаш само 2 пати одговорено како што треба. и ги имам потенцирано нели?
така да ...... дупка ќе најдеш

So drugi zborovi: ako vi odgovara ne go sledite ako vi odgovara go sledite pa duri i vo stilot na oblekuvanje...ne mi vadi nekoj arapski spisi zosho toa za mene e bullshit...Sledete go ili ne go sledete...ili od pochetok do kraj ili nikako!!! Ako i vie znaete sho praite eve na!!! Posho ne znaete aj u toa dzamijata prvo prashaj pa odgovori OK?!! I pred da odish zemi nekoj poaren detergent da pomine perenjeto mozok poglatko." Ibn Pohovaniot".

а што е финтава?? овие што не веруваат сакаат да ни кажат дека сме во заблуда, да не свестат или што?? кој овде се однесува по гневно?? што сакате да докажете?? што е лошо во тоа што се бара во исламот?? и зашто е лошо?? овде очигледно е кој е по избеган. Муслиманиве барем по човечки се однесуваат.

ова ти се вика “самотешење“
:pos:
не. тоа е реалност. еве сврти по страниве на темава и општо ќе видиш.
--- надополнето: 21 декември 2013 во 15:34 ---
Hattab кога и кој траба да вика езан и икамет??

не само на темава, него и на сличните ко оваа гледам самотешења. без трунка рационалност и разумност. едните се нарекуваат робови, другите овци, третите вероватно праасиња, а четвртите стоногалки, ......... нема еден рационален верник на земјава, а тоа што другите (читај атеисти) се добри луѓе и тоа без религијата и сакаат да не патат другите, пробуваат да им ги отворат очите на пријателите кои си имаат имагинарни пријателчиња. ............................. чисто информативно, како се вика човек кој збори со некого кој всушност не е тука? или кога слуша гласови кои ниеден друг не може да ги слушне? ....... нешто медицинско беше, али не ми текнува :cautious:

Hattab кога и кој траба да вика езан и икамет??

Во џамија треба да вика некој кој има убав глас и да знае да учи правилно арапски.
А ако клањаш сам или со џемаат:
- ако се слушнал езанот,тогаш ќе се учи само икамет.
- ако не сте го слушнале езанот од некоја џамија,тогаш е убаво да се викне езан но не е обврска
а икаметот ќе се вика.
- ако клањаш сам дома,тогаш ќе учиш само икамет.
- но и намазот без икамет е исправен.
...
за жените не е обврска ни езан ни икамет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom