Прашања и одговори за и околу религијата

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Како тоа богот создава религии кои се дијаметрално спротивни една на друга?
Или луѓето создаваат религии?
Тој ги тера птиците да пеат, а човекот го остава да се дели на религии и секти за да владее со него?
Зошто така? :свиркам:

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Како тоа богот создава религии кои се дијаметрално спротивни една на друга?
Или луѓето создаваат религии?
Тој ги тера птиците да пеат, а човекот го остава да се дели на религии и секти за да владее со него?
Зошто така? :свиркам:
god has a sick sense of humor, and when I die I expect to find him laughing
болдираното треба да се замени со nothing!!! ;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
1.Како тоа богот создава религии кои се дијаметрално спротивни една на друга?
2.Или луѓето создаваат религии?
3.Тој ги тера птиците да пеат, а човекот го остава да се дели на религии и секти за да владее со него?
4.Зошто така? :свиркам:
1.Prvo nauchi shto e toa Bog, potoa kje ti objasnam...:свиркам:..obicno sektashite i zaspanite ateisti mislat deka e star dedo so brada:свиркам:

2.Bog preku lugjteto sozdava mnogu neshta, pa duri i religiite...ako znaesh shto e toa religija?

3.Dadeno odgovor vo uvodot na temata...za koj razbira, a koj ne, ne e moj problem.

4. Zatoa shto imate mnogu ZOSHTO a nemate odgovor...he he

PS. Malku crn piper i sol da dodadam na podforumov, nikolcho gi zabranuva zachinite na sekoja tema...:P

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
1. Атеистите многу повеќе истражуваат во врска со божествата и нивната природа дадена посветите книги, сомневајќи се во вистинитоста на истите - отколку религиозните фанатици, незнајковци или секташи произлезени од религиите по кои плукаат истите! Тука си во грешка! За религиозните богот е со бела брада или млад момчак со брада како Исус нацртан на иконите! Атеисти не ги цртале иконите и не го преставиле богот со брада, ами религиозните!
2. Бог ако е сезнаен и семоќен не би создавал луѓе кои би создавале религии кои ќе ги водат верниците по погрешен пат за да горат во пеколот заради погрешна вера.
Муслините велат дека христијаните се грешниците и неверници и ќе горат во пеколот под палката на алах, христијаните велат сите се неверници и ќе горат под палката на Исус + Таткото + Светиот Дух, евреите не се ни заморуваат со Исус, бидејќи го сметаат за евреин кој што станал секташ и проповедал свети работи (еврејски) на странци откако паднал во обидот за бркање на римјаните од Ерусалим! И тука си во грешка. Инаку богот ќе биде манијак според твоите муабети, кои не ни размислуваш кога ги пишуваш што се имплицираат истите!
3. Почетокот на темава е романтизам од твоја страна, зачинет со христијански концепти, малку Ошо муабети, малку читнати езотериски работи по нет... А јас не мешам романтизам и религија, посебно не со старо-еонските религии каде што Сонцето умирало секој ден за да воскреснува и како воскреснувањето е големата тајна на животот. Глупости. Романтизмот раѓа фанатизам кога е во врска со религијата! И тука не можам да се сложам со тебе...
4. Премногу зошто постои бидејќи премалку или сосема нелогично ЗАТОА даваат религиозните и секташите кои комбинираат се и сешто од секоја религија бидејќи ништо не сметаат за свое; наследено!

Би сакал и други да ми дадат мислење за овие работи, религиозни, секташи, атеисти, било кој што го интересира ова.

П.С. Иако ти си ја отворил темава, не значи дека треба насекаде да даваш одговори... треба да оставиш други религиозни луѓе или секташи кои искомбинирале сешто од религиите да дадат свое видување. Ти секако немаш ниту знаење од религиите, ниту пак си припадник на некоја религија за да ги знаеш светите тајни на истата!
Диши малку, да проживее темава... интересна е.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

1.:pos:
2.:pos:
3.:pos:
4.:pos:

Ajde ako si tolku nachitan odgovori...

Душа, воља, его.....остана уште еден поим да се разгледа.
Што е тоа свест и колку е присутна кај човекот?
Aaaaa...specijalno za tebe imam edno prashanje...ako e na latinica, kje go razberesh, sposoben si za tolku..
Poshto vashata sekta raboti so voljata, kazi mi koj ja komanduva voljata kaj chovekot i od kade poteknuva istata....?
Na ova ako mi odgovorish tochno, se otkazuvam od forumov i ostavam da "vladeat" ateisti i sektashi....a ako ne znaesh, ne mi tepaj prazna slama povekje

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши, и поголеми од нив ќе врши; оти Ја си одам при Својот Отец;
13 и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот преку Синот.
14 Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.

Према ова ни еден верник не треба да оди на доктор, да загини во несреќа, или да му се случи нешто лошо. Рак, дијабетес, парализа, прша, диоптрија, мал пенис, тровање, висок притисок, триглицериди, паѓање на авион... една молитва - и готово, решен проблем.
Ако беше така ко што е кажано... али не е.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Нормално, немаш познавања за да ми удриш контра аргумент во врска со проклетите ти религии кои го делат човекот заедно си нивните проклети ненаситни богови!

Не е празна слама. Ти не разбираш што зборуваме тука.
Кај тебе се е врзано со религија, дури и свеста кај човекот ја направи религиозна ствар. Глупости. Ти имаш ли свест воопшто и како ти ја врза со религијата Саше?
Оф-топик си на самата твоја тема + пак со навреди бидејќи не ти чини тоа што го зборувам.
Не мора да си одиш од форумот, само покроце малку, остави да владеат тие што знаат поеќе од тебе. Нека бидат и религиозни ако ти е волја. :) Само молчи кога не знаеш ништо и си неписмен во однос на науката и философијата. За религија веќе видовме дека имаш секташки примеси во одговорите собрани од секаде... ;)
Невалидни муабети во врска со религиите, верувањето, свети тајни, богови... ништо не може да одговориш.

Сигурно не потекнува од Исус, Алах, Кали, Ра и еден куп други религиозни поими во кои ве тераат само да верувате!
Како да ти кажам кој командува кога тоа си ти самиот? Оди чедо спознај се и ќе знаеш дека религијата не ти го дава одговорот за тоа кој си ти и што си!
Далеку од сите религии и богови се раѓаат ѕвезди!

Дали ти разбираш што значи религиозно прашање? Знаеш ли ти што е религија и што компликации создава таа? Знаеш дека религијата те одалечува од се што е свето на Земјата? Секоја религија, не зборувам за оделни религии...
Да не зборувам пак дека религиите (создадени по волја на богот според тебе нели) раѓаат секти преку други луѓе кои се „попаметни“ од оние што следат една религија.

Ништо не разбираш а темава ти е промашување за твоето бладање и обиди за навредување на атеистите. Секташи не може да навредиш бидејќи тука според писанијата само ти изгледа си припадник на некоја секта според православното христијанство на кое демек припаѓаш, а всушност лажеш! Ти го презираш христијанството и исламот со нивните хиерархии! :D

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Bla bla bla...
Do koga kje kazuvash prikazni za mali deca?
Te razbiram jas tebe, samo ova moderatorite i adminite slabo te razbiraat...sakash da propagirash deka vashata sekta e dobra i deka ne e na religiozna osnova, deka vie se bavite so izuchuvanja na voljata, egoto, svesta kaj chovekot, deka toa ne se religiozni poimi i sakash da privlechesh shto pogolem broj na privrzanici kon sektata, kako shto go napravi toa so ipsi (inaku koj kje ti plakja chlanarina?)
Na sekoja religiozna shkola osnova e svesta i voljata, i zatoa ne mi prodavaj muda za bubrezi, nego odgovori na prashanjeto ako si sposoben...ako ne traj si, ne mi tepaj prazna slama za toa shto jas znam. Te grepka od kaj mi e znaenjeto a? Te grepka toa shto jas go imam sostaveno mozaikot od site religiozni shkoli, i mozam da ti predavam. Sakashe da izigravash mistik, i so misticizmot da privlechesh clenovi, kako siromashkiot ipsi, ama vo diskusija so mene ne odgovarash na prashanjata , nego samo provocirash za da ti kazam kako sum go sostavil mozaikot. Providen si kako matna morava...

Eve pak..ako znaesh odgovori..
Voljata kaj chovekot koj ja komanda, i od kade poteknuva?
Sramota e ova da ne go znaesh, a non stop propagirash pravi shto ti e volja...
I pak....
Душа, воља, его.....остана уште еден поим да се разгледа.
Што е тоа свест и колку е присутна кај човекот?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Сите разбираат освен ти што одиш оф-топик на темава.
Ти немаш знаење. Прочитај си ги постовите по форумов (од прв до последен) малку подобро и ќе видиш и самиот. Се е „бла бла ти врска немаш, бла бла секташ, бла бла атеисти глупави, бла бла ти си ваков онаков...“ и слични глупости ако некој не се сложува со твоите размисли или ако ти каже дека не така како што ти зборуваш.
Така да, твоето знаење, чувај си го за себе си, доста е смеење.

Ти си секташ по тоа што го кажа самиот за себе си - сите го знаевме тоа од самиот почеток дека ти не си христијанин, ниту пак се бориш за некаква религија! Ти се бориш верувањето да биде над знаењето - бидејќи не можеш да имаш знаење!
Не така!

Комбинирање на верување, не на знаење (религиите не нудат знаење, нудат вера, надеж и љубов само за оние кои се од иста религиозна групација) правиш ти!
И тоа е всушност секташкото оправдување кое гласи: јас комбинирајќи од секоја религија сешто, направив свој бог кој што е над сите (или поточно секташот вели: јас го разбрав богот и сум над сите припадници на оделни религии, кои се ограничени и слепи). Си создадов сваќање на нештата кои се точни за мене и ќе ви дрдорам сега на вас за тоа и вие сте прости и никакви бидејќи не го разбирате големиот бог!
Не така Гурџич... не така...

Ти одговорив на прашањето! Види погоре. Иако нема врска со темава твоето дрдорење! Ако тебе некој бог те пратил тука, тешко и на богот и на верниците во тој бог! Ако твојата волја ја управува Исус, лошо! Ако имаш судбина - уф :) Од лошо полошо. Сакаш уште да ти одговарам?

Препрочитај си ги размислите по форумов. Доста беше сите да ги нарекуваш секташи - кога ти си токму тоа и неспособен да одговориш на ниедно прашање, ниту философско ниту религиозно!
Не знаеш ниту да поставиш прашање всушност и со тоа си офтопик! Ти не знаеш кое прашање е религиозно? А трчаш да даваш одговори? Чудно!

Ајде доста за твоето неблагодарно жалење од сите и твоите проклети навреди кон сите и повели ти кажи ми на мене за текстот со наслов „Улогата на јогата и трансцеденталната медитација“, напишана на официјален портал на МПЦ-ОА (Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија, непризнаена од ниту една друга православна Црква) како може да бидат толку негативно настроени овие свештени лица кон источните школи и пракси?
Како може да објават текст кој што за јогините велат дека се под палката на „нечестивиот“?
Која тоа љубов тие ја шират - мудрите ни свештени лица кои се преставници на една религија која би требало нели по канонот да е вистинската христијанска љубов, разбирање,итн итн.. (не би сакал да користам како тебе простачки изрази како „бла бла“ во говорот)?

Прочитајте го текстот на тој портал и ми кажете: што свештени лица се тоа штом така ги буткаат сите во еден кош без никаков срам? И нивната волја ја бутка Исус, а Гурџич? Богот им ја управува волјата? Нивните писанија се божествен збор кон неверниците? Тоа ќе ми кажеш? :sneaky:
Оди да учиш за христијанството! Оди разговарај со свештени лица, оди види кој ти ја води црквата за која сите ги навредуваш тука (а не си ни кој знае каков верник ти во секој случај, самиот рече: комбинираш сешто за да не ти се најде крајот на твоето непознавање на материјата).

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
едитирано од мод.

Pravi shto ti e volja i toa da ti bide zakon....ova e od vashata sekta, ne go izmisliv jas.
Ako e taka, prashanjeto e:
Koj ja kontrolira voljata kaj chovekot i od kade poteknuva?
Isti si kako muslimanite...cule deka ima 7 neba ama ne razbrale shto e toa...:pos:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Ете го ставот на МПЦ-ОА во врска со источните школи. Текст напишан одамна!

Текстот носи наслов: „Улогата на јогата и трансцеденталната медитација“, напишана на официјален портал на МПЦ-ОА (Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија, непризнаена од ниту една друга православна Црква) како може да бидат толку негативно настроени овие свештени лица кон источните школи и пракси?
Како може да објават текст кој што за јогините велат дека се под палката на „нечестивиот“?
Дали христијаните навистина ќе ги следат без прашања размислите на свештениците и официјалните преставници на нивните цркви?

Која тоа љубов тие ја шират - мудрите свештени лица кои се преставници на една религија која би требало нели по канонот да е вистинската христијанска љубов, разбирање,итн итн.. (не би сакал да користам како тебе простачки изрази како „бла бла“ во говорот)?

Прочитајте го текстот на тој портал и ми кажете: што свештени лица се тоа штом така ги буткаат сите во еден кош без никаков срам? И дали нивната волја ја турка Исус? Богот им ја управува волјата? Нивните писанија се божествен збор кон неверниците? :sneaky:

Навистина ме интересира: Quo Vadis МПЦ-ОА?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Bla bla bla...
I samo kje blebekash, se dodeka ti plakaat chlanarina vo sektata

Pravi shto ti e volja i toa da ti bide zakon....ova e od vashata sekta, ne go izmisliv jas.
Ako e taka, prashanjeto e:
Koj ja kontrolira voljata kaj chovekot i od kade poteknuva?
Isti si kako muslimanite...cule deka ima 7 neba ama ne razbrale shto e toa...:pos:
I mene me interesira da odgovori nekoj od sektata na krouli ako znae odgovor...

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Оваа тема е изгледа бидејќи Гурџи не можеше оној неговиот дервиш да го смести во ниедна од темите,не знаеше која религија да му ја одбере.. па го смести во нова тема

ДЕРВИШ МУА ЧОВЕЧЕ :pos:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Дали може да се направи паралели во врска со исламските и христијанските ритуали во нивните храмови?
Дали може некој православен христијанин да опише една литургија, како, што, кога... а истото да го направи некој муслиман за нивните ритуали во џамија за некој празник на пример?
--- надополнето: 19 декември 2013 во 21:09 ---
Оваа тема е изгледа бидејќи Гурџи не можеше оној неговиот дервиш да го смести во ниедна од темите,не знаеше која религија да му ја одбере.. па го смести во нова тема

Негова е, тој си ја отвори! :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Glupavo od tvoja strana da stvarash koalicija so sektashi samo radi toa shto mislish deka si interesen....
Eve edno religiozno prashanje do muslimsnite koi mislat deka go razbrale koranot...

Koi se sedumte neba vo koranot i kako gi objasnuvash?

PS Samo Soul imashe dva grama akl od muslimanite....drugite samo voda moze da mu nosite.
Glavna preukupacija vi e da ja negirate Biblijata i da shlapate race na zaspani ateisti i sektashi koi sakaat da pluvaat po nea....

Kajgana Shop

На врв Bottom