Будизам

• Креатор на темата Креатор на темата creeper
  • Време на започнување Време на започнување
Pa golem broj od niv go koristat kako izgovor, oti im e strav da bidat pravi ateisti... :D A ironijata e sto ni Buda ne bil budist... :pos:

Мала исправка...
Ги е страв да бидат прави Будисти.... а не прави атеисти, оти такви, (прави атеисти) уште не сум сретнал на форум религија....

Ако некој знае каде можам да најдам книга од Буда нека ми каже :)
Сакам да го проучувам Буда и да започнам со медитација.

.
Од кога те создал Творецот во мајчината утроба, ти медитираш.

Твојот цел живот е медитација.

Разбудисе!

Многу нешто поважно од книга имаш во тебе самиот.

Проучувај Го!

Он не е далеку од секого меѓу нас; оти ние преку Него живееме, и се движиме, и постоиме

Дела Апостолски 17:27

.

Ако сакаш да научиш што е тоа медитација, книги само од Ошо, од Буда до сега не сум сретнал да ја објаснува медитацијата, или толку многу лошо е објаснето што нема да се снајдеш.
А во право е Списор, во медитација си цел живот...кога ќе ја разбереш медитацијата ќе ти биде јасно ова...

Дали некој знае дали има будистички храм во Скопје, или некакво место каде што се собираат будистите?

Дали некој знае дали има будистички храм во Скопје, или некакво место каде што се собираат будистите?

.

Незнам баџо дали има, али ако нема, еве една можност да напраиме! :)

................
Buddha-statue-2.jpg

Бог, Кој го создаде светов и сè, што е во него;
Он, бидејќи Господ на Небото и на земјата,
не живее во ракотворни храмови,
ниту, пак, прима служба од човечки раце
како да има потреба од нешто,
но Тој на сите им дава живот, дишење и сè!

(Дела Ап. 17:24+25)
.

.

Незнам баџо дали има, али ако нема, еве една можност да напраиме! :)

................
Buddha-statue-2.jpg

Бог, Кој го создаде светов и сè, што е во него;
Он, бидејќи Господ на Небото и на земјата,
не живее во ракотворни храмови,
ниту, пак, прима служба од човечки раце
како да има потреба од нешто,
но Тој на сите им дава живот, дишење и сè!

(Дела Ап. 17:24+25)
.
Ако нема никаква потреба од нас за што сме ние создадени ,која е нашата намена ?

Батка никој кој до сега станал Буда не следел ритуали и молитви.
Така да како што е претходно пишано Буда и Будизмот се две прилично различни ствари.

Батка никој кој до сега станал Буда не следел ритуали и молитви.
Така да како што е претходно пишано Буда и Будизмот се две прилично различни ствари.
Батка, овде си во тотална грешка. Секој пат се знае каде ќе се роди и кој ќе биде наредниот Далај Лама.Исто, за да се стане Буда требе да се следат одредени процеси или постапки, како ти што ги нарекуваш ритуали и молитви.
Буда и Будизмот се различни како што се различни Христос и Христијанството, како и сите религии, ништо повеќе или помалку.

Последно уредено:
Батка, овде си во тотална грешка. Секој пат се знае каде ќе се роди и кој ќе биде наредниот Далај Лама.Исто, за да се стане Буда требе да се следат одредени процеси или постапки, како ти што ги нарекуваш ритуали и молитви.
Буда и Будизмот се различни како што се различни Христос и Христијанството, како и сите религии, ништо повеќе или помалку.

Хмммм. некако на Далај Лама му треба ужасно многу време да стане буда. Која по ред беше оваа реиркарнација негова веке заборавив.:D
За болдот.
Ај малце прочитај нешто за Буда па после...
ПС. Една од поговорките на Буда вика у кратки црти да не прифакаш ништо здраво за готово без разлика кој го кажува вклучувајки го и него без притоа да да го провериш тоа со сопствениот разум и свест.
Па сега види колку е потребно да се следат ритуали.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom