- Член од
- 11 декември 2013
- Мислења
- 9
- Поени од реакции
- 1
Здраво. Оваа тема ја имаме на дебата дали затворениците имаат право на збор. Ми требаат ваши мислење. Ви благодарам однапред.![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Ајде малку поопширно објасни се. Што подразбираш под “имање право на збор“?Здраво. Оваа тема ја имаме на дебата дали затворениците имаат право на збор. Ми требаат ваши мислење. Ви благодарам однапред.![]()
Каде? Во затворот или на фејзбук?Јас мислам дека е јасно прашањето. Дали затворениците имаат право на збор. И дали треба да имаат. Се мисли дали треба да се слушаат нивните мислења во врска со некоја тема, за која се опфатени?![]()
Каде?Јас мислам дека е јасно прашањето. Дали затворениците имаат право на збор. И дали треба да имаат. Се мисли дали треба да се слушаат нивните мислења во врска со некоја тема, за која се опфатени?![]()
На каква тоа дебата ја имате темава?Здраво. Оваа тема ја имаме на дебата дали затворениците имаат право на збор. Ми требаат ваши мислење. Ви благодарам однапред.![]()
Секако дека имаат право на глас. Дури и кога се во затвор, тие се граѓани на Република Македонија и имаат право како секој од нас да го дадат својот глас за изборот за кој тие мислат дека е најсоодветен. Зошто да немаат? Луѓето се луѓе. Човечките права (а правото на глас и слобода на мисла се човечки права) се еднакви, недделиви и неотуѓиви, без разлика на тоа дали тие луѓе се во затвор или не.Значи вака.Се мисли дали имаат збор во општеството. На пример ако се бира премиер во државата дали треба да имаат право глас. Ако се донесува некоја одлука со која се тие поврзани дали треба да се слушаат гласовите на слободните граѓани или пак гласовите на затворениците. Или попросто кажано дали треба да се почитуваат нивните мислења, нивните ставови...
Не губиш деловна способност кога си во затвор.Губиш деловна способност коа си у затвор.
Не губиш деловна способност кога си во затвор.
Ако ти треба во врска со факс или како истражување, најди книги од проф. Љупчо Арнаудовски и проф. Слободанка Тодороска - Ѓурчевска, двајцата имаат добра литература за Пенологија. Во склоп на таа наука се опишани казнено поправните установи, историски развој на пенетенцијарните системи, како и положбата на затворениците и со кои закони и конвенции се штитат. Симни си го и Законот за извршување на санкциите, таму имаш за правата и обврските на затворениците. Прегледај ја и Европската конвенција за заштита на човековите права.Значи вака.Се мисли дали имаат збор во општеството. На пример ако се бира премиер во државата дали треба да имаат право глас. Ако се донесува некоја одлука со која се тие поврзани дали треба да се слушаат гласовите на слободните граѓани или пак гласовите на затворениците. Или попросто кажано дали треба да се почитуваат нивните мислења, нивните ставови...