Дали верувате во тројство?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
За мене Христијанството и Исламот имаат исти корени.....целта на религиите е нормално спроведување на некаков си "морал" како контра тежа на системот кој се спроведува. Тоа е, нема филозофија, треба само малку да си ја чукне главата човек.

Монотеистичките религии влечат ист корен,сепак религиите се многу различни помеѓу себе(описот на случувањата и текот е различен/дефиницијата за бог е различна/верувањето и пристапот е различен).Многу разлики.
За другото,секој гледа на вистината различно(две различни субјективни доживувања и перцепции).За тебе исламот е лага, како што за мене другото е лага.
Секој со своето верување и убеденост.Не е мое да судам зошто ти веруваш во тоа што веруваш,твое право е.
Додуша не ме ни интересира,ти по твојот пат јас по мојот.
Расправавме за тројството ме интересираше христијанскиот поглед на истото.Спиро понуди линк со кој јас имам проблем(имено,многу конфузно е презентирано сето тоа во библијата).
Па се надевам ќе ми објасни што конкретно мислеше авторот со тоа.

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
a koga sme kaj tie "vistinski hristijani" sto veruvaat vo trojstvoto,
Allah(gospod) ve opomenuva :
4:171 О следбеници на Книгата, не претерувајте во верата ваша, и за Аллах само вистина зборувајте! Месих, Иса синот на Мерјем, е пејгамбер Аллахов, Зборот Негов, кој Он го фрли во Мерјем, Дух од Него. Е па, верувајте во Аллах и во пејгамберите Негови, и не зборувајте „тројца“. Престанете, тоа е подобро за вас! Аллах, навистина, е еден Бог. Нека е славен Он! Зарем Он да има дете? Се што е на небесата и на Земјата е - Аллахово! А Аллах, секако, е Доволен Закрилник!

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
kuranot e kniga koja ...
.
куранот е книга која е конструирана од нечистата сила, која (уште од почетокот) несака да се поклони пред БОЖЈИОТ Дух и Слово, Кое е во срцата на сите верни чеда БОЖЈИ, а Кое за спасение на сите (пред 2000 години) стана човек во Исус Христос!

Тоа БОЖЈО Слово е (пред сите векови) Првороденото Чедо БОЖЈЕ, најпојќе мразено и негирано од нечистата сила (шејтанот) и неговите несвесни следбеници!

.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Значење на било што не се дознава преку верување. Посебно е апсурдно тврдењето за "вистинско и лажно верување". Верување си е верување.....како ќе го докажеш, провериш, споредиш?

Не си ме разбрал,барав знаење а не зошто верува.Тоа е негово право.Не правам споредба нити тоа ми е намерата.
Тој го објаснуваше тројството затоа побарав да ми елаборира бидејќи мене ми е конфузен опишаниот дел.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Монотеистичките религии влечат ист корен,сепак религиите се многу различни помеѓу себе(описот на случувањата и текот е различен/дефиницијата за бог е различна/верувањето и пристапот е различен).Многу разлики.
За другото,секој гледа на вистината различно(две различни субјективни доживувања и перцепции).За тебе исламот е лага, како што за мене другото е лага.
Секој со своето верување и убеденост.Не е мое да судам зошто ти веруваш во тоа што веруваш,твое право е.
Додуша не ме ни интересира,ти по твојот пат јас по мојот.
Расправавме за тројството ме интересираше христијанскиот поглед на истото.Спиро понуди линк со кој јас имам проблем(имено,многу конфузно е презентирано сето тоа во библијата).
Па се надевам ќе ми објасни што конкретно мислеше авторот со тоа.
Што е тоа другото?
Се што не е ислам?
Инаку "не верувам" во верување, сум кажал 100 пати :)
Јас сум на Хималаи и од таму ве гледам како се тепате...
Aрно ама тоа е, кој си нема свој систем на вредности ќе мора да бара кај други.......и друго, треба мадиња бре. Читај го Ниче, он е како вакцина за одредени појави. :)

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
.

Побратиме, без створени посредници, Единствениот Вистински и Совршено *Светол БОГ, доаѓа лично преку Своето *Свето Слово и *Светол Дух на Св.Пр. Авраам (вечно да е благословена душата и челадот негов) да му Ја соопшти Радосната Вест, дека како што му беше ветено од неговата љубена жена ќе има одлучувачко потомство и сите народи ќе ги добие во наследство !

За оваа Радосната Вест вие всушност би сте требале да се радувате, но бидејќи потајно го мразите вистинскиот Св.Пр.Аврам и потомството од неговата љубена жена (тоа е Израилот), а ја обожавате слугинката и потомството од тоа дете (тоа се арапите), вие со сета своја сила и ум пробувате да Ја негирате Радосната Вест за Љубовта на Единствениот Вистински и Тросветол БОГ!

Да, ТОЈ - вечно да се фали и слави Името Негово - е ЕДЕН и Единствениот Вистински а Тросветол БОГ!

وَفِي سَنَةِ وَفَاةِ الْمَلِكِ عُزِّيَّا، شَاهَدْتُ السَّيِّدَ جَالِساً عَلَى عَرْشٍ مُرْتَفِعٍ سَامٍ، وَقَدِ امْتَلأَ الْهَيْكَلُ مِنْ أَهْدَابِهِ،
وَأَحَاطَ بِهِ مَلاَئِكَةُ السَّرَافِيمِ، لِكُلِّ وَاحِدٍ مِنْهُمْ سِتَّةُ أَجْنِحَةٍ، أَخْفَى وَجْهَهُ بِجَنَاحَيْنِ، وَغَطَّى قَدَمَيْهِ بِجَنَاحَيْنِ، وَيَطِيرُ بِالْجَنَاحَيْنِ الْبَاقِيَيْنِ.
وَنَادَى أَحَدُهُمُ الآخَرَ: «قُدُّوسٌ، قُدُّوسٌ، قُدُّوسٌ الرَّبُّ الْقَدِيرُ. مَجْدُهُ مِلْءُ كُلِّ الأَرْضِ».

Исаија 6:1-3
.
.

Зошто да го мразам?
Ти не си ни свесен колку го сакам и колку ми е драго поради тоа.
Зарем можам да ги мразам другите пратеници кој ги испратил бог?
Ако ги мразам тогаш јас не верувам “дека Мухамед с.а.в.с бил божји пратеник“.
Сите тие божји пратеници се и мои пратеници и сите тие учеле кон монотеизмот т.е обожавањето на еден единствен бог.
Да ја мразам таа вест е исто како да го мразам целото пратеништво кое дојде после таа вест(а тогаш сум заневерувал во и во Мухамед с.а.в.с и во Иса а.с и во Даут а.с....
Заневерувањето во еден божји пратеник е всушност заневерување во сите божји пратеници.

Ти го понуди одговорот со тројството јас побарав само појаснување,ништо повеќе.
Сепак,благодарам за твојот труд...;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не си ме разбрал,барав знаење а не зошто верува.Тоа е негово право.Не правам споредба нити тоа ми е намерата.
Тој го објаснуваше тројството затоа побарав да ми елаборира бидејќи мене ми е конфузен опишаниот дел.
Знаење за што?

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
samata logika na covekot prifakja samo eden bog!
a ne da se komplicira so trojstvoto,
i ne e logicno da se promenuva konceptot na gospod!
edno prasanje do vas dali i avraam moses, david, site ovie proroci sto veruvale? ... vo trojstvoto? :O

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Што е тоа другото?
Се што не е ислам?
Инаку "не верувам" во верување, сум кажал 100 пати :)
Јас сум на Хималаи и од таму ве гледам како се тепате...
Aрно ама тоа е, кој си нема свој систем на вредности ќе мора да бара кај други.......и друго, треба мадиња бре. Читај го Ниче, он е како вакцина за одредени појави. :)

Ги имам читано.
Впрочем го имам читано “анти христ“ и “така зборуваше заратустра“.
Ниче не бил вакцина за себе не па за одредени појави.
Не се тепаме,зошто би се тепале.
Проблемите не се решаваат со војни туку со говор и компромис.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
[/quote]
Побратиме, без створени посредници, Единствениот Вистински и Совршено *Светол БОГ, доаѓа лично преку Своето *Свето Слово и *Светол Дух на Св.Пр. Авраам (вечно да е благословена душата и челадот негов) да му Ја соопшти Радосната Вест, дека (како што му беше ветено) од неговата љубена жена ќе има одлучувачко потомство и сите народи ќе ги добие во наследство !

За оваа Радосната Вест вие всушност би сте требале да се радувате, но бидејќи потајно го мразите вистинскиот Св.Пр.Аврам и потомството од неговата љубена жена (тоа е Израилот), а ја обожавате слугинката и потомството од тоа дете (тоа се арапите), вие со сета своја сила и ум пробувате да Ја негирате Радосната Вест за Љубовта на Единствениот Вистински и Тросветол БОГ!

Да, ТОЈ - вечно да се фали и слави Името Негово - е ЕДЕН и Единствениот Вистински а Тросветол БОГ!

وَفِي سَنَةِ وَفَاةِ الْمَلِكِ عُزِّيَّا، شَاهَدْتُ السَّيِّدَ جَالِساً عَلَى عَرْشٍ مُرْتَفِعٍ سَامٍ، وَقَدِ امْتَلأَ الْهَيْكَلُ مِنْ أَهْدَابِهِ،
وَأَحَاطَ بِهِ مَلاَئِكَةُ السَّرَافِيمِ، لِكُلِّ وَاحِدٍ مِنْهُمْ سِتَّةُ أَجْنِحَةٍ، أَخْفَى وَجْهَهُ بِجَنَاحَيْنِ، وَغَطَّى قَدَمَيْهِ بِجَنَاحَيْنِ، وَيَطِيرُ بِالْجَنَاحَيْنِ الْبَاقِيَيْنِ.
وَنَادَى أَحَدُهُمُ الآخَرَ: «قُدُّوسٌ، قُدُّوسٌ، قُدُّوسٌ الرَّبُّ الْقَدِيرُ. مَجْدُهُ مِلْءُ كُلِّ الأَرْضِ».

Исаија 6:1-3
.
.
Мала исправка околу боите :)
Ako го спомнеше Кура́нот и он ќе беше нешто вака :)
Amun-RA!

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Знаење за што?

За самото тројство како е тоа презентирано,зошто е така презентирано,какво е значењето,со каква улога се сите тројца,зошто се три а не четири и.т.н.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ги имам читано.
Впрочем го имам читано “анти христ“ и “така зборуваше заратустра“.
Ниче не бил вакцина за себе не па за одредени појави.
Не се тепаме,зошто би се тепале.
Проблемите не се решаваат со војни туку со говор и компромис.
Не зборувам дека ти лично си се тепал, туку како е општата ситуација. Додека го читаше Ниче не те фаќаше страв?
Јаде бурек цело време против Бог....опасна ситуација :)

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Зошто да го мразам?
Ти не си ни свесен колку го сакам и колку ми е драго поради тоа.
Зарем можам да ги мразам другите пратеници кој ги испратил бог?
Ако ги мразам тогаш јас не верувам “дека Мухамед с.а.в.с бил божји пратеник“.
Сите тие божји пратеници се и мои пратеници и сите тие учеле кон монотеизмот т.е обожавањето на еден единствен бог.
Да ја мразам таа вест е исто како да го мразам целото пратеништво кое дојде после таа вест(а тогаш сум заневерувал во и во Мухамед с.а.в.с и во Иса а.с и во Даут а.с....
Заневерувањето во еден божји пратеник е всушност заневерување во сите божји пратеници.

Ти го понуди одговорот со тројството јас побарав само појаснување,ништо повеќе.
Сепак,благодарам за твојот труд...;)

.
Самите не сте свестни против *Кого ревнувате, *Кого негирате и *Кого девалвирате.

ТОЈ нека им биде милостив на сите и нека ги ослободи од лагата на љубоморниот, кој шири лаги како да се божем вистина, со цел човечанството да не се поклони на БОЖЈИОТ Дух и Слово, Кое што ТОЈ - за спасение на сите кои ќе Го прифатат и Му се поклонат - Го отелотвори во Исус!

п.с. Се’ додека го негирате БОЖЈИОТ Дух и Слово, девалвирајќи Го Неговото отелотворение во Исус и одбивајќи да Му се поклоните Нему, (без да сте свестни за тоа) вие примерот на шејтанот го следите!

.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Исус не бил божји син, сите евреи се нарекувале себе си божјји синови. Христијаните тоа погрешно го сфатиле па помислиле дека Исус е роден од љубовна афера меѓу некое невидливо божество и една обична еврејка која била и мажена - значи прељуба. Има ука доста заплетканции, погрешни преводи и фантастични бајки. Али исус и самиот би го сметал за богохулење да му каже некој дека некоја вечер некој дух му се качил на мајка му и ја оплодил. Тоа е крајне безобразно и неваспитано тврдење.

Kajgana Shop

На врв Bottom