- Член од
- 7 август 2012
- Мислења
- 90
- Поени од реакции
- 41
Јас верував во тројството, но верував дека еден Господ ги создал и Исус Христос и Светиот Дух, но прочитав (не во Библијата) дека сите тројца заедно го создале светот и све друго и оттогаш почнав да ја губам верата во тоа. Затоа почнав да го читам новиот завет, и на ниту едно место не го прочитав зборот "тројство" ниту пак прочитав дека Исус се претставувал како Бог. Почнав да ги потцртувам реченците во коишто јасно пишува дека Исус е само син Божји, но не и Бог. Еве неколку реченици од новиот завет каде што јасно пишува дека Исус не е Бог.
„А за тој ден и час никој не ни знае, ни ангелите небесни, ниту синот, а само Отецот".
(Марко 13:32, и Матеј 24:36);
„Но јас ништо не можам да правам сам од себе. Како што слушам така и судам, и мојот суд е праведен, оти не ја барам волјата моја, а волјата на Отецот, Кој што Ме пратил." (Јован 5:30);
„Боже мој, Боже мој, зошто Си ме оставил?" (Мaтej 24:76); (ова го рекол кога го распнале на крстот)
А он му одговори: ,Зошто ме нарекуваш добар? Никој не е добар освен единиот Бог.'“ (Матеј, 19:16-17)
„А за тој ден и час никој не ни знае, ни ангелите небесни, ниту синот, а само Отецот".
(Марко 13:32, и Матеј 24:36);
„Но јас ништо не можам да правам сам од себе. Како што слушам така и судам, и мојот суд е праведен, оти не ја барам волјата моја, а волјата на Отецот, Кој што Ме пратил." (Јован 5:30);
„Боже мој, Боже мој, зошто Си ме оставил?" (Мaтej 24:76); (ова го рекол кога го распнале на крстот)
А он му одговори: ,Зошто ме нарекуваш добар? Никој не е добар освен единиот Бог.'“ (Матеј, 19:16-17)