Анархија

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сигурен си? Ако си прочитал поназад како што викаш, ќе видеше дека пишував за слободни територии, кои постоеле некогаш, а некој од нив и постојат до ден денес. Кога тие мали градови можат да функционираат на тој принцип, може и остатокот од светот.
Неможе. Тие територии биле или се, заедници од истомисленици, колектив во кој сите имаат исти или слични интереси. Светот ни одблиску не е заедница на истомисленици. Како ќе ставиш во ист кош закоравен муслимански радикал и хомосексуалец?

A

AnFem

Гостин
Неможе. Тие територии биле или се, заедници од истомисленици, колектив во кој сите имаат исти или слични интереси. Светот ни одблиску не е заедница на истомисленици. Како ќе ставиш во ист кош закоравен муслимански радикал и хомосексуалец?
Епа поентата е да еволуираме во нешто поинтелигентно и да немаме потреба од богови или авторитети во било кој облик.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Епа поентата е да еволуираме во нешто поинтелигентно и да немаме потреба од богови или авторитети во било кој облик.
Еволуцијата нема цел, таа е само адаптирачка особина. :)

D

Daedalus

Гостин
Сигурен си? Ако си прочитал поназад како што викаш, ќе видеше дека пишував за слободни територии, кои постоеле некогаш, а некој од нив и постојат до ден денес. Кога тие мали градови можат да функционираат на тој принцип, може и остатокот од светот.
Убаво од тебе што така лесно можеш да доаѓаш до заклучоци. Многу брзи и едноставни решенија гледам се нудат од страна
Јас не велам дека нема да постојат убиства и тепачки, тоа е невозможно! Но тврдам дека ќе бидат во значително помал број.
Како ќе се справиш со тие? Тоа те прашувам цело време...
Не се вреѓај, али лаик си. Тоа успеав да го заклучам по прашањата што ми ги поставуваш, и за кои тврдиш дека анархистите не дале одоговор.
Не дале. да дале, ќе ги одговореше прецизно и со јасни објаснувања и немаше да заобиколуваш. На ништо од горните поенти и аргументи што ти ги дадов не ми одговори и не ми објасна, што ме тера да мислам дека за џабе се замарав воопшто да почнувам сериозна дискусија со тебе.
--- надополнето: 7 декември 2013 во 19:16 ---
За кого - како. :)
Добра поента вадиш. За тие за кои не е така ко што сакаш, мора еволуцијата да не била во право самата по себе. За другите за кои еволуцијата имала цел, благо ним што ги сакала еволуцијата. Ти како мислиш дека функционира еволуцијата? Знаеш воопшто што е еволуција?

A

AnFem

Гостин
Убаво од тебе што така лесно можеш да доаѓаш до заклучоци. Многу брзи и едноставни решенија гледам се нудат од страна

Како ќе се справиш со тие? Тоа те прашувам цело време...

Не дале. да дале, ќе ги одговореше прецизно и со јасни објаснувања и немаше да заобиколуваш. На ништо од горните поенти и аргументи што ти ги дадов не ми одговори и не ми објасна, што ме тера да мислам дека за џабе се замарав воопшто да почнувам сериозна дискусија со тебе.
--- надополнето: 7 декември 2013 во 19:16 ---

Добра поента вадиш. За тие за кои не е така ко што сакаш, мора еволуцијата да не била во право самата по себе. За другите за кои еволуцијата имала цел, благо ним што ги сакала еволуцијата. Ти како мислиш дека функционира еволуцијата? Знаеш воопшто што е еволуција?
Ај препрочитај си ги сите реплики и сфати зошто јас губам интерес да дебатирам. Паметен си ти, можеш... А толку бев загреана за разговор и мислев дека овој пат, со тебе ќе тече поинаку.

Не ми кажа, почна да читаш барем нешто од линковите што ти ги пуштив? :)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
За кого - како. :)
Да баш така за кого како, некој би сакал да живее во опшество каде што реално би му се вреднувал трудот каде што би важела девизата секому според потреба секому според заслуга на друг воопшто не му одгвара да добие според заслуга затоа што ќе липша као стаорец.
Комунизмот и Анархијата е доажано дека можат да функционираат и држат вода, и двете се видени и двете се опробани првиот во СССР вториот во Шпанија, комунизмот е заебан од страна на Ленин кој многумина го сметаат за татко на СССР ( опуртонистичко гомно на кое што единствена цел му било да се дограба до власт и моќ ) во шпанија анархизмот го руши директно франко, индиректно цел свет почнувајки од Сталин до Рузвелт.

Зошто затоа што од секогаш постоеле поединци или групи кој што се вреднуваат повеќе од сите останати некој дури мислат и дека имаат од бога дадено право да управуваат со човечи судбини,се дрзнуваат да мислат дека вредат нешто повеќе од остнатите затоа што имаат прочитано книга повеќе,научиле два три збора и тоа е тоа тие се избраните.
Немој да очекуваш дека во некое опшество каде што вештачки се наметнати принципи на функционирање на сите им одговара да си го вадат лебот и да соработуваат со групата во име на заедничко добро, не тие не се способни за тоа нити пак некогаш ќе бидат ,се работи за егоистички копилиња кој што не знаат ни вол да буцнат у гз а камо ли да треба самите да се преранат, дј им земја дај им семиња, стока,куќа се што е потребно за да бидат само одржливи тие за месец или два се ќе изедат испијат и нема да знаат шо понатака ќе трпат за корка лепче.
Таквите ги имало уште од времето кога човекот живеел во пештери, додека остатокот од племето кој ловел кој збирале плодови и корења овие седеле негде во некое ќуше и смислувале како да дојдат до храна на исти начин како и сакатиот од племето ( кој што пред да биде осакатен допринел и тоа многу за заедницата ) пошто по дифолт се подмукли таквите заклучиле дека стравот е најлесниот начин за контрола, па почнале да смислуваат стратегии за богови полу богови, знаци предвидувања кој што само тие и единствено тие се способни да ги протолкуваат, тогаш ако во едно племе имало 40/50 единки еден или двајца такви лесно се преранувале без да се осети некој терет на заедницата како шо викаат кај 39 усти плус уште една не праи некоја разлика.
Е арно ама со текот на времето и напредокот на човештвото се повеќе и повеќе се појавуваат такви паразитчиња кој што гледаат на што е можен полесен начин да го протуркаат животот, па и до таа мера одат да го девалвираат нечиј труд и да го омаловажат оној кој што им го дава лебот кој што го јадат.
Така да денес ќе сретнеш и како ти велат дека некој треба да мава печати а некој да рине гомна, притоа го избегнуваат фактот дека тие реално не вредат ни колку гомната што ќе ги рине некој работник а не пак колку човекот што ќе ги изрине, зошто затоа што од шо не се способни би пливале во сопствените гомна и би се угушиле во смрдеата од сопствениот измет од нивната неспособност дури и да си обезбедат достојна живеачка. Зошто затоа што го наметнале стравот дека ѕидарот ќе го заебе риначот на гомна ако тој не им удри печат на договорот кој што го наравиле риначот на гомна да му ги даде гомната на земјоделцот а земјоделецот да му даде жито на ѕидарот за да овој му соѕида на гомно риначот, е тука настапува ова гомно со печатот пошто е подмукол и знае да игра на карата на стравот, знае дека не вреди ни колку гомната кој ги сере, ги убедува сите тројца да се плашат еден од друг и вештачи создава некоја си сигурност со неговиот печат, иако до вчера или завчера тие тројца си се договарале меѓусебе и никогаш немало недоразбирање или пак и ако го имало ќе се собереле сите заедно и ќе го решеле најцивилизирано, е тоа ти е крлеж пар екселанс да ги натераш другите да те ранат пошто не си кадарен самиот и притоа да ги убедиш дека без тебе не можат.
Тие таквите го имаат направено денешново опшество какво што е цели апарати се инсталирани во име на заштита и одбрана, од обични печатомавачи до адвокати и министри, се кој од кој се неспособно самото да си го извади лебот. Погледни кој маваат печати,погледни кој се министри секретари пратеници администрација,се лигуш до лигуш кој што се подготвени и преку мртовци да газат само ако комоцијата им е загрозена, таквите гомна ги измислија нациите,патриотизмот, религиите, државите. Сакаат да бидат сметани за афторитети и водачи, погледни само низ историјава од кралеви диктатори прецедатели премиери.Ете ти ги Наполеон, Мусолини,Хитлер,Сталин,Дража Михајлович,Пол Пот да не ги набројувам сите тие ти се од таа клапа и од исти калап мали ништожи чиновничиња болни за моќ и лечење на фрустрации.
Велат држава мора да постои мора да постои и монета, ние ви гарантираме сигурност од кого ми гарантира сигурност од крадец ? Зошто некој би крадел ако има за јадење и пиење кров над глава и има еднакви можности како и сите останати ?
Да има и такви кој што од несакање да работат лежи лебу да те јадам и би украле, ама тие се во иста група со оние гомнана што маваат печати, има и такви што секогаш се ќе им биде малце па ако некој земе две порции за јадење и два леба овој од инат ќе земе три порции, остај ги таквите кога тогаш ќе испоцркаат.
Кој се тие што не вредат колку гомната што ги серат, е тие ти се оние од последна или прва клупа у школо подмукли лигави створења кој што или се отфрлени од другите и ставени на игнор ( луѓе сенки ) или се диганите на клоци.
Додека сите останати гледаат да направат нешто или да создадат нешто ма колку и да е тоа небитно бе разлика дали се работи за соцјализација со останатите или пак се црта некоја шема или се разменуваат искуства, овие идниве лидери ќутат некаде настрана снимаат се и гледаат да присоберат колку што е можно повеќе инфрмации кој што би можеле да ги употребат против некого , или пак цело време трчаат по наставниците и професорите и со лигавење си го пробиваат патот кон посветла иднина, и не ретко се служат со картата ќе те кажам за ова ќе те кажам а тоа што го направи во петокот затоа што скрши прозор итн.
Значи од секогаш се игра на картата на стравот, на почетокот било јас сум најсилниот само јас можам да ве одбранам од лавот или мечката, па потоа само мене ме слушаат духовите на небото емјата и водата ако не сум јас сите ќе бидете казнети и ќе умрете,потоа дошле на ред само јас можам да ве одбранам од другото племе кое што сака да ви ги земе жените децата и стоката. Како што се развивало опшеството така се развивало и всадувањето на стравот во луѓето до таа мера да веруваат дека им треба некој кој што постојано ќе ги штити и дека им треба некој неспособен да им удри печат на нешто а реално неговото постоење е неоправадано и безсмислено се може без него дури и светот би бил далеку подобро место за живеење без него. Без разлика дал е тоа некој што држи жезол,перо,библија,куран,печат,стоп палица на сите заедничко им е тоа што се хранат на грбот на другите и опстојуваат од стравот кој што им го наметнале на другите.
Ете само погледни кој владејат,погледни регулативи,норми,закони се со цел што повеќе и повеќе да се усложни опстојувањето на поединецот и отварање на што поголем број на фиктивни работни места кој што ќе го цеат обичниот човек кој со труд си го вади лебот,погледни кој личности се величат еј има луѓе кој што дркаат на Макијавели на неуспешно опортунистичко неспособно копиле кое што на туга несреќа решило да се издигнува.
Се спомнаа спортисти, пејачи, уметници,писатели сите нас не убедуваат дека тие се нешто битно! дека на човекот не му е потребна само физичка храна туку и духовна и незнам каква , да вистина е но создавањето на песна не бара цел ден лежење и трескање од земја дека со тоа праиш нешто битно песни се смислувале и додека се копало на нива, а тие таквите траат со векови затоа што се од душа не се од лајната на јован јованов кој што ќе ги слушнеш една и вториот пат обиваш нагон за повраќање, или некоја рап песна од 50цент каде што се нема никаква допирна опшествена точка али битно е да се влага у филм за бунтовник.
Спортот е супер работа али да се истрчаш ради себе и за дружба не за да се перат милионски суми преку него и притоа да издигнуваш некого до ниво на полу бог само затоа што акал топка у обрач ( а замисли до 50/60 години од минатиот век сите спортисти работеле во некоја фирма или претпријатие и реално и допринесувале и си го ваделе лебот награда за талентот им било работното место ), голем кур ако акал ништо не направил нити најал нити напил нити стоплил некого, ама битно е на мнозинството да им се пере мозокот колективен успех идентификација ова она ништо од тоа освен лечење комплекси на нижа класа безрбетници кој што се тешат дека и тие можеле такви да бидат. Кога ќе погледнеш поубаво и таму ги имаш оние гомната со печатот и пенкалото, записничари,секретари,прецедатели на управи одбори.
Па тука го имаш и монетарниот систем,банки,штедилници,инвеститори,трговци ти реков ми рече и таму ти се тие со пенкалото и печатот, а мене не ми требаат ако јас можам самиот да произведам кило тутун и го заменам за кило месо, ама не тој вели а неможе ти ќе произведеш кило тутун мене ќе ми го дадеш за 300 гр месо а јас ќе го препродадам и ќе земам од тој килограм 15 кила месо, не може ти и сточарот сами да се договорите глупи сте јас ви требам како посредник за да ве соголам и двајцата и двајцата да работите за мене а јас само да ви испечатам едно парче хартија кое што ќе биде повредно и од месото и од тутунот а за тоа еве имам и еден паразит кој што ќе ви удри печат кога ќе го предавате тутунот и месото .
Па после го имаш паразитот од ујп, па го имаш парзитот од транспорт кој што ќе ти рече ама не ти не можеш да градиш како сакаш треба јас да ти мавнам печат ДА ТИ СЕ ПОСЕРАМ У ПЕЧАТОТ твојот печат не ми е потребен сме се собрале сите сме се договориле кај смее да се гради а кај не смее зависиме еден од друг за кој кур ми е твојот печат бе ? Опа веднаш магично се појавува потреба од нов паразит наречен полицаец кој што ќе ги штити оние два од погоре.
Сума сумарум може да функционира ако не се паразитите кој што не се способни да си го извадат лебот и кој дефинитивно треба да се удават во соствените гомна затоа што не се кадарни самите да си ги исчистат.
Да може но сеуште не сме созреани за тоа дали ќе бидеме во догледно време не знам можеби но овој систем веќе се распаѓа самиот се јаде и е само прашање на време кога ќе изчезне.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да земам тогаш да отворам една пумпа за досипување на памет....
Земи, тогаш уште појасно ќе сватиш дека со мечтаење, замислување и фантазирање, не се постигнува ништо.

Kajgana Shop

На врв Bottom