Грав v.s. леќа

И грав и леќа и она не знам како се вика литературно (папуда по дијалективе си го викаме) ама го јадам..http://en.wikipedia.org/wiki/Mung_bean
Зимава со киселко како одат овие специјалитети...

Тешко прашање...... тавче гравче обожавам, а кога ќе ги направам ќофтињата од леќа не можам да им одолеам......., но кога морам да бирам ќе го изберам гравот :)

Добриот грав далеку се слуша.

А добриот грашак засекогаш ќе си остане тивок :)
--- надополнето: 5 декември 2013 во 22:29 ---
Тешко прашање...... тавче гравче обожавам, а кога ќе ги направам ќофтињата од леќа не можам да им одолеам......., но кога морам да бирам ќе го изберам гравот :)

Ќофтиња од леќа. Зар постои нешто такво? Да не сакаше да напишеш ќофтиња СО леќа?

А добриот грашак засекогаш ќе си остане тивок :)
--- надополнето: 5 декември 2013 во 22:29 ---

Ќофтиња од леќа. Зар постои нешто такво? Да не сакаше да напишеш ќофтиња СО леќа?
Ќофтиња од леќа, добро прочита. Посебно ако ги јадеш со лимон и мајонез...... мераци :)

Ќофтиња од леќа, добро прочита. Посебно ако ги јадеш со лимон и мајонез...... мераци :)

Имаш да споделиш некое фотче да ги видам како изгледаат. Баш ме занима како изгледаат.

Имаш да споделиш некое фотче да ги видам како изгледаат. Баш ме занима како изгледаат.
Од телефон сум на работа сум...... побарај на интернет би требало да има слика :)

И леќа и грав само да не е голо мислам да нема месо ако нема не ни седињам за јадење

И двете во комбинација со пушени свински или говедски ребра се одличен ручек,посебно ако го има спремано друг.

Грав во секој случај. Има миљон разни варијанти, приготвувања, вкусови и типови на грав.
Грав со ребра, салата грав (само зрна без течност), легендарното тавче-гравче, грав со кобасици а и тавче гравчето може да биде со кобасици и друго месо, посен грав итн. Татко ми е експерт за грав приготвување :D
Леќата мислам дека е посиромашна и поограничена.
И еден од главните фактори што го бирам гравот е фактот што после грав никогаш не сум се осетил ненајаден, што со леќата е чест случај, зборам за јадење иста количина од двете јадења.
А да, пред да легнам сега ќе каснам од тазе приготвениот грав со ребра, наменет за утрешниот ручек :D

Грав обавезно еднаш неделно спремам и тоа различно,
Посен грав - две варијанти, скроз без масло и посен во смисла без месо (си има масло во него)
Грав со ребра
Тавче гравче
Војнички грав

Леќата ја сакам али не толку многу, и не ја спремам редовно

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom