Dave
subcomandante
Според мене и двете се подеднакво лоши.И во овие пороци најчесто се заробени луге со слаб карактер.
И двете ствараат зависност и се прашуваш како да дојдеш до повеке пари за да ги прокоцкаш или да купиш подобра дрога.
Кога би зборувала посебно за дрогата а посебно за коцкањето сите знаеме какви последици ствараат и едното и другото.
И во двата случаеви можеш да загубиш се,а највеке страдаат најблиските.
Дрогата-организмот и мозокот ти се оштетени а на крај можеш да завршиш со смрт од преголемата предозираност.
Коцката-ставаш на коцка од автомобил,куќа па дури и семејството.
И се повеке и повеке те тера да се коцкаш за да дојдеш до поголема добивка.
Што правиме доколку некој не успее да ги врати коцкарските долгови?Добива котек како почеток за предупредување а на крајот може да се случи да го убијат.
И не сфакам,зошто не може и алкохолот да се вметне овде во споредба со коцкањето и дрогата?![]()
Луѓе со слаб интелект и карактер. Што би рекол Перо Арсовски во Досие Скопје - „није тачно дека од дрога се оглупуе.....треба да си глуп од пред тоа“....
Од тоа што познаам луѓе во животов, прилично глупи фаци испозавршија у тој фазон, ликови што не ги поштуев и од пред тоа....мада секогаш има исклучоци....
Ова дека коцкарите играат за да добијат повеќе пари, на мое големо задоволство тоа не можам да го искусам (викаат дека е вродено), парите не ти се во прв план, самата игра и добивката им предизвикува зависност...
Интересно е што од неколку коцкарски маалски приказни ми текнува во моментов....еден се фрли од една повисока зграда овде у околина, пошо лихварот го тепал секој ден пред неговите, а друг го испука лихварот, па сега „свири клавир“....коцката е најѓаволско нешто што може да човекот да практикува, страшни коцкарски судбини имам видено...
....за алкохолот си бараш изговор (си барам и јас уствари и многу други)....самата предиспозиција може да значи дека во иднина може сите ние да затераме у поекстремни состојби, а и последиците ако не се манифестираат со некакво насилство врз околина, не значи дека не ти ја праат партали психата и здравјето воопшто...