- Член од
- 25 јуни 2013
- Мислења
- 598
- Поени од реакции
- 254
Компјутерско управување е mostly автоматика. Немора да значи, ама најчесто е. Барем у модерно време.
За разлика од компјутерско управување, информатика е наука за информациите. Дали процесирањето на информации ќе биде на компјутер (дигитален уред) или ќе го сметаш у тетратка, пак е информатика и едното и другото. Значи, компјутерско управување е автоматика, а информатика е процесирањето на тие информации што е потпомогнато од ова другово.
Кога јас бев средно, а тоа не беше одамна, предметите беа следниве, ако мислиш на предметите:
Прва година: Електротехника (the damn bitch), Електротехнички материјали и елементи, Техничко цртање.
Втора година: Програмирање, Автоматика, Електроника, Пракса, Основи на мерење и логички кола.
Трета година: Програмирање редовно, Автоматика редовно, Дигитални системи, за изборни бираш два од следниве предмети: програмирање изборно, автоматика изборно, пракса изборно, математика изборно, физика изборно, дигитални системи изборен. + пракса
Четврта година: Програмирање р., Процесно управување (продолжеток на автоматика), Дигитални системи, Опасност и заштита од струен удар, и двата изборни што ќе си ги одбереш од трета + пракса
и нормално сите четири години математика, интензивно.
Имаш физика редовно прва и втора година, исто и историја и информатика. Имаш македонски,странски јазик, физичко, ликовно имаш во прва, и музичко исто у прва
Тоа е. Иначе ако те интересира компјутерско управување, јас мислам дека тоа е уствари машинскиот смер. А информатика си е електротехнички, односно електротехничар за компјутерска техника и автоматика. Е сега, техничар за компјутерско управување е убав смер, како и сите други ако те интересира и ако имаш желба да го работиш, ама не е некој смер со добра репутација, обично е одбегнуван од тие што се поодличните, иако не е смер за потценување и таму се сретнуваат исклучоци, ептен јаки, особено математика... јас со такви случаи се имам сретнато.![]()
монгу ти фала за добриот одговор
само да прашам уште нешто на информатика ми кажаа некои дека имале Англиски 3-4 часа блок о.О мене не ми смета ич англискиот ми оди само да прашам дали е вистина