Студент на генерација ја напушти Македонија

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Лошо му е демек, ќе скија у еден од најјаките центри, а овде што, Кожуф o_O

Мене ми е више мака што си испоотидоа медицински сестрички
Ова не е жално,ова е трагично.Луѓе со средно образование си го ладат во министерство а надпросечни таленти неможат ни да конкурираат.

http://grid.mk/fb/news/506217109/storija-kako-i-zoshto-bojan-mavkov-student-na-generacijata-ja-napushti-makedonija
Рале не знам за што би седел овде кога најголем дострел би му бил или асистент на факултет или советник во администрација, што е фрлање пари, време и нерви.
Ова е тоа што треба да е предизвик за овие луѓе
http://forum.kajgana.com/threads/Настани-случувања-признанија-работи-кои-не-прават-да-сме-горди-Македонци.40182/page-4#post-3705493
Така да овие случаи (треба да) се хендикеп за државата, не за него самиот. Кога јас би бил вака интелигентен, учен и начитан како момчето и јас би играл вака доколку овде нема место за истражувачки па и финансиски напредок.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Значи да земаш 1500 евра плата во Лондон ќе бидиш на исто ниво како што си тука со 200 евра плата.
А кај нас програмер со 1500 плата ќе живее многу подобро.

Убава плата е да си програмер во Лондон или Чикаго и да земаш 8000 евра. Значи стандардите се различни многу погрешна споредба правиш.
Ако таму немаа услови за живот сите ќе се вратеа. ;)
Сите знаеме дека кај нас со 1500 евра се живее убаво, ама работа е ретко кои ги зема а и сите не се програмери.
Стандардите се различни може според тебе како 200-300 евра кај нас, ама градот не е исти. Лондон е не е Скопје. :pipi:
А овие во Лондон уште првиот месец се со скапи телефони, облека. Нешто што кај нас ќе го купиш по дупла цена и по една година откако ќе се вработиш.
Таму има големи попусти а кај нас цените на тие исти работи се до небо. А со тоа многу заштедуваат.

Најди ми некој што работи надвор од државата за таа плата, а да нема кола, ајфон, стан, да не е бил на одмор на некој остров. Кај нас ова може да го сонуваш.

B

Borg_Drone

Гостин
А кај нас програмер со 1500 плата ќе живее многу подобро.
Зошто ќе живее многу подобро? Затоа што ќе живее тука со метузалеми, кои на еден пешачки не знаат да застанат со кола и да дадат предност на пешак?Или пак со секакви волови кои фрлаат ѓубре каде ќе им текне, или пак со покондурени сељачишта кои мислат дека ако купиле некаква скапа гардероба или пак имаат скапи телефони дека го фатиле господ за мудата и неговите влакна, па уште и те гледаат од високо.....Абе ајде, во секој поглед се подобри од нас, можеби само во времето не се.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Зошто ќе живее многу подобро? Затоа што ќе живее тука со метузалеми, кои на еден пешачки не знаат да застанат со кола и да дадат предност на пешак?Или пак со секакви волови кои фрлаат ѓубре каде ќе им текне, или пак со покондурени сељачишта кои мислат дека ако купиле некаква скапа гардероба или пак имаат скапи телефони дека го фатиле господ за мудата и неговите влакна, па уште и те гледаат од високо.....Абе ајде, во секој поглед се подобри од нас, можеби само во времето не се.
А се ова што го спомна го има и во многу од Европските и Америчките метрополи.
Ете се зборваше за Лондон, каде што повеќето се имигранти и мислиш кога се таму не го прават истото? Не заборавај на фактот дека има премногу Бугари и Романци особено Англија,Италија и Шпанија . Тие се бетер и од нас. Значи целта ми беше да кажам дека ако би требало да избирам помеѓу добра работа на пример во IT секторот кај нас или продавач/чистач во странство , би останал кај нас. Сум бил и знам како се живее со тие 1500 евра и какви услови на живот имаш таму за тие пари и кај нас за истите .
Како што кажав ако таму ја имам истата позиција без размислување би заминал затоа што навистина имаат повисок стандард. Но за навистина да ги осетиш поволностите што ти се нудат таму ти требаат многу повеќе од 1500 евра.

Ако таму немаа услови за живот сите ќе се вратеа. ;)
Сите знаеме дека кај нас со 1500 евра се живее убаво, ама работа е ретко кои ги зема а и сите не се програмери.
Стандардите се различни може според тебе како 200-300 евра кај нас, ама градот не е исти. Лондон е не е Скопје. :pipi:
А овие во Лондон уште првиот месец се со скапи телефони, облека. Нешто што кај нас ќе го купиш по дупла цена и по една година откако ќе се вработиш.
Таму има големи попусти а кај нас цените на тие исти работи се до небо. А со тоа многу заштедуваат.

Најди ми некој што работи надвор од државата за таа плата, а да нема кола, ајфон, стан, да не е бил на одмор на некој остров. Кај нас ова може да го сонуваш.

Да навистина Лондон и Скопје неможиш да ги споредуваш, но во Лондон или ете Чикаго нека е со тие 1500 евра воопшто нема да живееш многу добро, туку ќе црнчиш како сите други имигранти таму. Незнам ниту еден што живее во Лондон кои што живее добро со плата од 1500 евра.
А за тоа што викаш скапи телефони е многу релативно, во економски развиените земји техниката што кај нас изгледа многу скапа таму е ефтина за секој да може да има.
Проблемот е тоа што кај нас со минималната плата неможиш да имаш достоинствен живот додека во повеќето развиени земји , минимланата плата е точно со таа цел за да имаш достоинствен живот.

Како и да е да се вратам на темата , целта ми беше дека во странство , просекот не е репер за успех.
Но јас ако би требало да избирам помеѓу добра работа на пример во IT секторот кај нас или продавач/чистач во странство , би останал кај нас.

B

Borg_Drone

Гостин
А се ова што го спомна го има и во многу од Европските и Америчките метрополи.
Ете се зборваше за Лондон, каде што повеќето се имигранти и мислиш кога се таму не го прават истото? Не заборавај на фактот дека има премногу Бугари и Романци особено Англија,Италија и Шпанија . Тие се бетер и од нас. Значи целта ми беше да кажам дека ако би требало да избирам помеѓу добра работа на пример во IT секторот кај нас или продавач/чистач во странство , би останал кај нас. Сум бил и знам како се живее со тие 1500 евра и какви услови на живот имаш таму за тие пари и кај нас за истите .
Како што кажав ако таму ја имам истата позиција без размислување би заминал затоа што навистина имаат повисок стандард. Но за навистина да ги осетиш поволностите што ти се нудат таму ти требаат многу повеќе од 1500 евра.
Па и јас сум бил, и имам и роднини надвор од Македонија, не се ни вратија како туристи.Пет пати поголемо ниво на култура имаат од нас и пет пати посовесно се однесуваат за разлика од нас и пет пати подобро се живее, а тука ќе те убијат од оговарање каков си бил и што си бил, таму никој со никого не се замара секој си го гледа својот бизнис.Кој сака нека ме критикува од тука, ама сум видел тука каков е односот на нашите а каков е нивниот таму.За мене лично тука е бетер од таму, ама добро, секој со своето мислење.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Па и јас сум бил, и имам и роднини надвор од Македонија, не се ни вратија како туристи.Пет пати поголемо ниво на култура имаат од нас и пет посовесно се однесуваат за разлика од нас и пет пати подобро се живее, а тука ќе те убијат од оговарање каков си бил и што си бил, таму никој со никого не се замара си го гледа својот бизнис.Кој сака нека ме критикува од тука, ама сум видел тука каков е односот на нашите а каков е нивниот таму.За мене лично тука е бетер од таму, ама добро, секој со своето мислење.

Јас не ни живеам Македонија и ретко се враќам , за тоа си во право така е кај нас не го негирам тоа. Но и во другите држави го има , за да се види реално како е оди во помал град си ист број на жители, и ќе видиш дека и таму се оговара и слично. Но сето тоа е релативно, значи ете гледај серијали и реалити програми ќе видиш дека го има , финтата е што во странство и ние самите се замараме помалку со тие работи.

B

Borg_Drone

Гостин
Јас не ни живеам Македонија и ретко се враќам , за тоа си во право така е кај нас не го негирам тоа. Но и во другите држави го има , за да се види реално како е оди во помал град си ист број на жители, и ќе видиш дека и таму се оговара и слично. Но сето тоа е релативно, значи ете гледај серијали и реалити програми ќе видиш дека го има , финтата е што во странство и ние самите се замараме помалку со тие работи.
Добро не мислев на тоа дека цути таму работата, ама реално гледано подобри се во секој поглед од нас, ако ништо друго за нијанса-две се подобри.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Prosecen drzaven parazit vo javnata administracija so zagarantirana foteljicka do penzija najubavo ke si go istera zivotot. Sigurna i ubava plata, slobodni za vikend, ne se raboti prakticno nisto itn. Pa i studentot na generacijata znael kade lezi zajakot i zatoa samo vo ELEM si ja probal srekata, privatnite firmi izgleda so pravo ne go interesirale.

Член од
22 јули 2011
Мислења
248
Поени од реакции
267
Дечкото си е одличен, работлив и врска нема муабетот дека сакал да влезе во филмот клати врата зимај плата. Реално греота е толку интелегентно чоече да се завори у администрација. Со среќа нека му е и се надевам дека некогаш ќе прочитам дека е кандидат за Нобел

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
луѓе - ве читам и се чудам како размислувате за некои работи, дали ги заборавате дали ги занемарувате не ми е јасно...

викате - отишол у америка/канада/англија и зема 2 000 долари/евра плата - тоао ти е исто како тука да зимаш 15 000... ДА исто е НО и не е исто - тука за тие 15 000 да ги земеш ке работиш СЕ И СЕШТО иако си примен на одредена позиција. Прашање е колку време ке те држат под договор на 3 месеци а за решение да не правиме муабет згора на се кај нас у најголем дел од фирмите или ти бараат членска книшка или ти треба јака врска за да земеш.

друго - ако нормалното работно време ти е од 7 до 3 кај нас работиш од 7 до 5 - тие 2 саата што ти се прекувремени никој не ти ги плаќа нити пак ти дава слободни денови. - саботите станаа работни во многу фирми, правата на работникот НЕ ПОСТОЈАТ - т.е постојат ама само во законот колку да ги има - синдикатот незнам зашто воопшто постои - недај боже да отидеш кај нив и да се пожалиш за нешто ке ти речат ќути си трај си зашто има и полошо... - во многу фирми платата касни недела две три па дури и месец дена.... одмор според закон треба да ти следи минимум 15 работни дена (мислам така нешто беше од прилика) а тебе газдата ти вика 10 дена одмор и крај и тоа ОН кога ке ти даде а не ти кога сакаш да го земеш.

кои права се почитуваат кај нас на вработените? - НИКОИ!

Член од
21 ноември 2008
Мислења
617
Поени од реакции
63
Има една Глупа поговорка вика- Џабе работи Џабе не седи ... е тоа некој си го сватил здраво за готово...
мене ми е искрено жал и страшно сум изреволтиран од државава во краен случај . Се се работи со мито и корупција , демек во нашава убава земја владее правото хахах приказни за мали деца па и демократска (Како НЕ беее )
Притајување данок на велико ... работници на црно ... пријавување на 4 саати ... и ред разни глупости ( ... три точки зашто нема крај ) башка во една земја ако постои инспекција тоа значи ненајавена КОНТРОЛА , а не како кај нас ТОЧНо се знае во колку саат ке пристигне, каква ке биде инспекцијата (дали санитарна или трудова или др.)

Аххх бее само колку несакам да сум тука да ги гледам сите овие срања . да сум во друга земја нема да ми е криво ич , ке се чувствувам како странец и чао пријатно вака НЕ

Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
mora ednas da se spreci odliv na mozoci. a toa e se znae kako. Ovaa vlada treba da poraboti na toa. sekoj sto saka da odi nadvor prvo neka deponira garancija od odredena suma na nekoja smetka i duri posle moze da ja napusti drzavata. Redno e da stegnat obrac.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
mora ednas da se spreci odliv na mozoci. a toa e se znae kako. Ovaa vlada treba da poraboti na toa. sekoj sto saka da odi nadvor prvo neka deponira garancija od odredena suma na nekoja smetka i duri posle moze da ja napusti drzavata. Redno e da stegnat obrac.
Сакаш да кажеш нека воведе лиценци?
Како и во секоја друга професија што воведе лиценци, за продажба на алкохол, за сметководител итн.
Одливот на мозоци нема да се спречи со забрани и ограничувања, на тој начин само ќе се забрза. Нека ги направат патиштата до селата и нека направат брза железница, така што некој од Крива Паланка може да стигне за 1 час до Охрид бидејќи работи таму, да се воведе електронско тргување и тоа со странство т.е да си направиш порачка и за тоа да не ти се наплати данок и царина и ред други работи што се нормална работа во земјите каде младите одат, па тогаш може да правиме муабет како да се спречи одливот на мозоци

Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
licenca e plus. Depozit znaci deka ako sakas da napustis drzava i imas visoko obrazovanie treba da deponiras odredeni pari na necija ziro smetka. Vo sprotivno nema da smees.

Kajgana Shop

На врв Bottom