За бројот на сметката не сум сигурен, секоја банка си има своја методологија и мора да биде уникатен. А за контролниот е лесно, преку iso 7064 mod 97-10мора да има некаде подетално упатство ....
пример:
210 - банка
501 - приватни корисници
.
.
.
.
.
00 - контролен број
и како се добива контролниот број ?
На Стопанска знам дека треба да одиш да си го земеш пинот. Знам дека го даваа пишан во плик.Ја имам едно глупо прашање, пинот од банкоматот не си го знам а не ни памтам од кога ја вадев картицата дали ми дадоа пин или требаше сам да си ги изберам и дали е напишан негде, барав по листовите нигде не го пишува.
има ли некој што знае што означуваат броевите на трансакциска (жиро) сметка ?
Пример:
210123456789000
210 - е банка ... а понатаму?
Во Хал Банка сам си го избираш пинот при подигање на картичката,Стопанска Банка ти овозможува сам да си го промениш на банкомат бесплатно исто и Алфа БанкаНа Стопанска знам дека треба да одиш да си го земеш пинот. Знам дека го даваа пишан во плик.
И не верувам да можеш сам пин да си одбираш во некоја од банкиве. Оди и прашај, не гледам зошто не би ти го кажале
Појди во Банка и ке ти го дадат пинот само ке треба да им платиш зависи од банка до банка од 300 до 700 денари се плаќаЈа имам едно глупо прашање, пинот од банкоматот не си го знам а не ни памтам од кога ја вадев картицата дали ми дадоа пин или требаше сам да си ги изберам и дали е напишан негде, барав по листовите нигде не го пишува.
Кога нема служба да регулира, прати или даде насока, така ќе си е. Секоја банка со своја политика.А бе сфе НЕУНИФИЦИРАНО ДА ВИ ИЗНА-ЗНАЕТЕ ШТО
Ова не сум го приметил!210 е кодот за Тутунска Банка (100-НБРМ, 200-Стопанска, 240-Уни Банка, 250-Шпаркасе, 270-Халк, 290-ТТК, 300-Комерцијална, 320-Централна Кооперативна Банка (фузија на Силекс банка и Статер Банка - Куманово) 360-Поштенска, 370-Еуростандард, 380-ПроКредит, 500-Стопанска Битола 530-Охридска и последно 330-Капитал банка) - после 210 ако следните бројки се со почеток 5000 се трансакциски сметки на физички лица, ова барем во Тутунска.Исто е и во Охридска : 530-5000(0)....во ТТК и Стопанска Битола физички лица се 290-200..../500-8...или 290-8/500-2 така нешто...и во зависност од место на отворање на сметките ќе видиш некој систем на бројки, ама ако се задлабочиш во нив секојдневно.Еве во Охридска Банка на пример да ги пратиш редовно фактурите ќе видиш дека локалните фирми се со префикс 530-0001..., струшките 530-0201, Бт 530-0401, Ск-530-0101, Ку 530-0701...итн.Другите, за физички лица исто веројатно се добиени по стандардна програма според времето на отворање, првите (кај постари луѓе) се со поголем број нули, последните (тазе вработени) со помалку итн.