Гасификација во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
Мене ме плаши малиот дел од буџетот што е одделен за гасификацијата (ако е ова точно).
Туку дали некој знае што се случува со спорот помеѓу Гама и Макпетрол, за постојниот гасовод?
--- надополнето: 1 октомври 2013 во 13:53 ---
Инаку за Скопје:
http://www.radioilinden.com.au/inde...cija-na-skopje&catid=149:ekonomija&Itemid=614

Згасна акционерското друштво „Енергетика“ одговорно за спроведување на гасификацијата во Скопје, Коце Трајановски не се откажува од проектот.

Откога и официјално на вчерашната седница акционерите и советници во советотот на градот одлучија друштвото да се укине, таткото на градот Трајановски вели дека Владата веќе распишала оглас и избрала фирма која прави студија за гасификација на земјава со акцент на град Скопје.
Советниците на СДСМ обвинуваат дека друштвото кое е формирано во 2006 година досега не направи ништо за реализација на гасификацијата поради лошата поставеност и функционирањето преку семејните односи. Но велат дека одлуката на советот уште во јули и официјално денеска акционерското друштво да се ликвидира, е само показател дека Коце Трајановски се откажал од проектот.

28,3953 ден/nm3 е новата цена на гасот за месец октомври што во споредба со цената од претходниот месец во износ од 29,3199 ден/nm3 претставува намалување од 3,153 %.

Ова намалување од се должи на намалување на цената на гасот и на курсот на доларот
http://erc.org.mk/odluki/PG-C-2013 10 14 - ODLUKA CENA MAKPETROL PROM-GAS OKTOMVRI 2013.pdf
.

Dobra rabota. Ako dojde gasot togas mozeme sami da si napravime uredi za kogeneracija t.e. benzinski motor napraven za pogon na metan (CNG) + trifazen asinhron generator i na toj nacin od gasot ke si imame vo domovite i struja i topla voda (vodata sto se koristi za ladenje na motorot).

Dobra rabota. Ako dojde gasot togas mozeme sami da si napravime uredi za kogeneracija t.e. benzinski motor napraven za pogon na metan (CNG) + trifazen asinhron generator i na toj nacin od gasot ke si imame vo domovite i struja i topla voda (vodata sto se koristi za ladenje na motorot).
Само под услов цената на гасот да биде исплатлива за тоа (од твојот пост). Се нешто ми кажува дека шпекулативната цена на гасот ќе биде таква да парира во некој сооднос со струјата.

Ako bilo taka i ako faka esapot na zapad odamna vo sekoj dom ke imalo generator na cng pa nema. So znaci nema esap.

Во Струмица е одржана едукација дека гасот е сигурен и безбеден за употреба.
Тука бил и директорот на ЈП Струмица гас кој изјавил дека секој ден се приклучуваат по 4 - 5 домаќинства:
http://brif.mk/?p=107844&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%bc-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b3
Но никаде не најдов колкава е цената на гасот во Струмица нити дека Регулаторна ја одобрила таа цена
Инаку цената на гасот за ноември е намалена од 28,3953 ден/nm3 ( октомври ) на 28,0049 ден/nm3 ( ноември )
Причина за ова намалување е налувањето на курсот на доларот

.
.

Кога ќе ми дојде да носам дрва секој ден на ладново горе долу, да цепам ситни крупни, да фрлам пепел, да чистам, ми иде да...Колку би чинело вакво задоволство за стара куќа (без некоја изолација) од да кажеме 50 м2, може негде да се пресмета?

Само под услов цената на гасот да биде исплатлива за тоа (од твојот пост). Се нешто ми кажува дека шпекулативната цена на гасот ќе биде таква да парира во некој сооднос со струјата.

.....kaj kogeneracijata, a ima perfektni mali proekti na dizel** motor i generator.... koi odlicno bi geele i elektricno napojuvale eve ...solidna stambena zgrada vo tekot na ladnite meseci pri sto edniot energens e togas dzabe...Vo drugiot period na godinata ...EVN ;)
** ne e greska :)

Мене ме плаши малиот дел од буџетот што е одделен за гасификацијата (ако е ова точно).
Туку дали некој знае што се случува со спорот помеѓу Гама и Макпетрол, за постојниот гасовод?
--- надополнето: 1 октомври 2013 во 13:53 ---
Инаку за Скопје:
http://www.radioilinden.com.au/inde...cija-na-skopje&catid=149:ekonomija&Itemid=614
50 -50 %
IИ покрај тоа што владата имаше некој инвестиции , па идеа на арбитража и сега е ни риба ни девојка.
Затоа ван сите логики се иде на нов крак.
Во кој ке вложиме 80 милиони ’$ клириншки долари.

Кога ќе ми дојде да носам дрва секој ден на ладново горе долу, да цепам ситни крупни, да фрлам пепел, да чистам, ми иде да...Колку би чинело вакво задоволство за стара куќа (без некоја изолација) од да кажеме 50 м2, може негде да се пресмета?

Прво изолирај тоа старата куќа (сега без некоја изолација) со едно 10-15 сантима изолација , после да правиме муабет , ако евентуално со дишење, "телесни" активности и повремено палење на онаа печката со свеќа под саксија нема да ја загреваш....;)

Ако сакаш да пресметаш колку приближно, би те чинело затоплување на твојот стан за една грејна сезона со гас:
бројот на квадратни метри на затоплуваниот простор, помножи го со 11. На тој начин ќе добиеш колку nm3 гас ти се приближно потребни и таа вредност помножи ја со цената на гасот од 31,5022 ден/nm3
Еве со пример за стан од 70 м2 -
70 * 11 = 770 nm3 годишно ќе се потроши гас, што ќе чини
770 * 31,5022 ден/nm3 = 24257 денари годишно
Ако сакаш месечно подели со 12 месеци
24257 : 12 = 2021 денари месечно
Ова цена споредија со цената од фактурата на Топлификација и така прегледно ќе имаш колку ќе заштедиш ако преминеш на затоплување на гас
За 60 м2 се добива сума од 20.000. Ако е и до 30.000 годишно, тоа е ништо према она што сега ми оди за дрва и струја за загревање на 1/3 од тој простор. За мене ваква сума одговара, без да сметам на дополнителни заштеди од набавка на бојлер или шпорет на гас.

За 60 м2 се добива сума од 20.000. Ако е и до 30.000 годишно, тоа е ништо према она што сега ми оди за дрва и струја за загревање на 1/3 од тој простор. За мене ваква сума одговара, без да сметам на дополнителни заштеди од набавка на бојлер или шпорет на гас.

Колку трошиш за дрва, а колкав простор затоплуваш?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom