Блаватска вели дека се тоа што ни е познато како учење кое како наследство ни го оставил Буда,т.е. будизмот е всушност модификувано, а вистинското негово учење т.е. езотерискиот будизам е достапен само за одредени друштва со тајни.
Ne si ja svatil poentata....
Moeto beshe provokacija za ateistite i sektashite....tie go negiraat Isus, i jas go negiram Buda.
Isto kako shto tie se somnevaat vo postoenjeto na Isus i go negiraat, i jas se somnevam vo postoenjeto na Buda. Poshto recisi sekoj izgovor na ateistite e deka " ako ne vidam ne veruvam", i jas velam deka Buda praviot go nemam videno, togash zoshto da mu veruvam.
Imam kazano okolu sektashite i krouli, deka celoto nivno ucenje e prepishano od Blavatskaja, koja za osnova go zema Budizmot so dodadeni primesi od drugi ezoterichni uchenja.
E sega, deka sekoja religiozna shkola ima ezoterichno uchenje i deka sekoja tvrdi deka nivnoto e Apsolutno tochno,i deka ne e dopirlivo do sekoj, toa e tochno ama samo od nivna gledna tochka. Poshto jas nivnite "tajni" gi znam, ti tvrdam deka nema pogolema religiozna shkola od hristijanskiot ezoterizam so prilmesi od sufizmot.