Дали сите гледаме исто...

• Креатор на темата Креатор на темата Атеист
  • Време на започнување Време на започнување
Оптичкава илузија настанува во зависност од тоа која хемисфера на мозокот е поактивна во даден момент,дали левата или десната.Инаку мене ми се гледа дека ротира во правец на стрелките на часовникот.

Нема врска, тоа со хемисферите е само урбан мит.
Еве едно подетално објаснување за илузијава, ако е некој заинтересиран. (Википедија е, ама ваљда ќе заврши работа, после може и додатно да си прогуглате)

Иначе и мене делува дека се врти во правец на стрелките на часовникот и колку што прочитав, околу 2/3 од испитаниците така одговориле.

1237262681298.gif

Интересно. Кај горната слика цело време во насока на стрелките од часовникот, кај твојава а ја погледнам третата слика ми се мења насоката и на таа во средина и на таа на горната слика. :)

Гифов се вртеше по цедиња порано кога немаа луѓето интернет па така си разменувавме работи. Гифот не закочува и не засецкува :pos: , туку само фокусот ви се менува.

Исто како ова каде што може да менуваме во која насока се движи возот:

TnfzrDD.gif

Тоа со боите и тоа дали ги гледаме исто е посебна наука но ова е само илузија и ништо друго.

Сенки, колоритет, движење... мозокот бара логика во нивната интерпретација и често пати не тера да перцепираме спротивно од тоа што е реално во фокусот.
Пробајте да гледате само во една балерина, без да го мрдате погледот во другите две. Голема е шансата да нема промена.
Ако во одреден момент погледните во друга балерина (каде има присуство на боја) тогаш по автоматизам мозокот се труди да направи "match" со претходно познати движења на зглобови и клучни точки од телото.
На Нешнл Географик одамна е разработена оваа тематика.
Во секој случај, интересно.

Го гледаме тоа што сакаме,ако помислиш дека се движи обратно ќе оди обратно!

Гифов се вртеше по цедиња порано кога немаа луѓето интернет па така си разменувавме работи. Гифот не закочува и не засецкува :pos: , туку само фокусот ви се менува.

Исто како ова каде што може да менуваме во која насока се движи возот:

TnfzrDD.gif

Тоа со боите и тоа дали ги гледаме исто е посебна наука но ова е само илузија и ништо друго.

Овој гиф како да можам да го контролирам, ја коа сакам иде накај тунелот, ја коа сакам искача од тунелот.
Тој со девојката цело време ми се врти во правец на стрелките, го чекам да смени правец ама не мења.

Што ви е драги мои кајганџии Илузија, не се ни врти. Се е до умот.
34 фрејма се, еве го истото 10 пати поспоро, ај сега кажете.....

getimgnh6_2.gif

Фрлам поглед на првата ''балерина'' се врти десно, па на третата и се врти на лево..
Да појаснам, доволно ми е една секунда да погледнам во првата за оваа во средина да се врти на десно. Истото важи и за третата само што се врти на лево.

This shit owns me :D

Незнам, јас сум слеп изгледа. Во правец на часовникот, константно.

Ова е 2Д информација која мозокот сака да ја интерпретира во 3Д.....е јеби га, не може :D

Back
На врв Bottom