Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Да, претераа.
Знаеш што е проблемот? Проблемот што се вака дрски и лицемерни лежи во младоста, во еден од најосетливите периоди кога симпатиите на кои тие дркаа им ги клецаа несташните што беа ОК и кул (како што кажа Ванлок) затоа што покажуваа поголеми муда, не само во делот на пушењето цигари туку и во други ситуации - тоа е карактер. Со тек на време проблемот се билда иако делува дека исчезнал, па во секоја можна ситуација се обидуваат да го наведуваат и плукаат она што секогаш им недостасувало - храброст, карактер. Тие се само повредени суптилни Брејвици на кои им треба прегратка и ветување дека се ќе биде во ред. Да ги заебиме исклучоците, малку се...
Тие се грижеле за здравјето и свеста на останатите, да, колку што јас сум загрижен за ланскиот снег. Такви финти можат да им продаваат на верната публика на телетабиси ширум светот...
Епа куме, доста је било.

:icon_mrgr:

Знам дека не си сериозен.

Не си, така?

:cautious:

Добро ајде пополека за да разбериш.
Замисли дека во некое село имало само неколку кафиќи и во нив се пуштало секаков тип на музика.
Се поголем замав земала турбо-фолк музиката која што била гласна, бучна, кич плус делувала штетно за здравјето оти умирале нервни клетки од неа. Ова докажано и предокажано кај врвни екими.
И еден ден селскиот кмет донесува указ да не се пушта повеќе турбо фолк музика во кафиќите оти е кич, лоша за младината, штетна за здравјето туку да се ориентира на друг жанр.
Ама да не бида апла работата му рекле тој што сака можи на слушалки тивко пред врата да си слуша и Цеца и Шабан, а дома пак можат слободно да рокаат колку сакаат турбо фолк.
Овие пак турбо фолкериве упорни биле да се отвори кафич само за нив и да не се мешаат со другите.
Тогаш селскиот кмет му кажал дека му рекле од комитет дека целта му била да ја искорени турбо фолк музиката од селото, а не да ги сегрегира селаните.
Огорчените турбо фолкери во очај му рекле, ами оти Цане во кооперација продава ЦеДи-ња од Цеца и Миле Китич кога сака да се искорени турбо фолкот.
На тоа селскиот кмет кренал со раменици и му одговорил...Тоа е браќа, на Цане му е вујко комесарот.

Ми се чини дека вака ќе биде поразбирливо за тебе.
Ок брат, јас те разбирам тебе. Ти изгледа не ме разбираш.
Во право си дека кметот ако сака можи не само турбо фолкот да го искорени, туку и само Бетовен да свири ако сака, да станат поинтелегентни. Арно ама не го прај то, туку му пушта Ребека - Фрајдеј, а и од то се отупува. Мислам ако ме разбираш.
Проблемов овде, конкретно со турбофолкериве, е што кметот во случајов не му е битно дали че отупат турбофолкериве, пошо нели можат да слушаат на слушалки, туку проблемов е да не се сегрерираат селаните. Значи турбофолков му е изговор за сегрерирањево, а не за отупувањето на на селаните.
Јас цело време викам, дека не е во ред, ко веќе му се дозволува на тулбофолкериве да си го тупат умот, да немаат место каде колективно би си го тупеле.
Или нека го забранат целосно, или нека дадат шанса, кој што сака да слуша турбофолк нека има кај да го слуша. Ти, претпоставувам како металец, не би отишол на турбофолк, и нема тоа да ти смета..

Глупости. Тоа со лиценците е чиста глупост. Законот, ваков како што е, е сосема во ред и мој личен впечаток е дека доследно се почитува.

Бидејќи сакаш со примери, еве еден.

Што би било подобро, да излезеш пет минути и испушиш цигара, или сите како недугави да се расчурат внатре, да смрдиш на твор, и да те печат ноздрите ?

Те молам да не се правиме наудрени, мислам дека ти е совршено јасно.

Несоодветна аналогија. Како тој што пие алкохол ти смета во кафичот ?

Зошто би одел на -10 со кафето в рака надвор да пушам цигара, ко можи да има место кај што ќе си го пушам на топло?

Тој со алкохолот ми пречи, кавги почнува, пример...

Јас искрено се фаќам себе си како гледам со презир спрема луѓе кои пушат. Значи, зборувам за непознати рандом личности, кои ништо не ми сториле, и кои ги гледам како пушат пред кафич, или седнати на масите надвор. Верувам дека овој презир ќе стане доминантно чувство на непушачите спрема пушачите, како времето ќе одминува.

Пушачите мораат да сфатат дека полека полека ќе станат предмет на презир и исмевање.

И размисли убаво дали не го заслужуваат тоа со својот однос спрема сопственото тело, со односот спрема околната, со односот кон своето потомство, родено или неродено, и со цела своја слабост.

Знам дека не сакаш пак назад во кругот, ама морам. :)

Јас искрено одамна веќе имам секаков вид на презир спрема луѓето кои пијат. Не само за оние кои се потврдени алкохоличари, туку општо за секој на кој му е незамисливо седнувањето во кафана без минимум три ракии. Исто така и за луѓето кои после тоа седнување во кафана - седнуваат во кола и возат накај дома. Можам да набројувам уште многу категории на личности кои со некое свое однесување придонесуваат за нанесување штета на сопственото тело, или на своето потомство или на околината.

Не ми е поентата со поголемо зло да го оправдам помалото. Поентата е дека се превземаат драстични мерки за сузбивање на не толку девијанти појави од една страна, а од друга - оние навистина страшните остануваат да си постојат во целата своја слава.

Пороците постојат сега и секогаш. Презирот на оние кои не уживаат во конкретниот порок е ирелевантен на ова ниво.

А она што ти го нарекуваш слабост (конкретно за пушење цигари) ја го нарекувам кеиф :)

Зошто би одел на -10 со кафето в рака надвор да пушам цигара, ко можи да има место кај што ќе си го пушам на топло?

Тој со алкохолот ми пречи, кавги почнува, пример...

Инаетење е ова, немам намера да се расправам.

Ако идејата беше да ме фатиш на кондиција, тогаш се предавам. Очигледно е дека аналогијата алкохол-цигари не држи.
не нре кондиција, слаб сум, знаеш од цигарите:P сеуште би сакал да добијам одговор за другите споредби, кои се сосема легални за дискусијава. барем ти си бил до сега прецизен и не си избегнувал. немој сега да вртиш ко киша око крагујевца:)

Знам дека не сакаш пак назад во кругот, ама морам. :)

Јас искрено одамна веќе имам секаков вид на презир спрема луѓето кои пијат. Не само за оние кои се потврдени алкохоличари, туку општо за секој на кој му е незамисливо седнувањето во кафана без минимум три ракии. Исто така и за луѓето кои после тоа седнување во кафана - седнуваат во кола и возат накај дома. Можам да набројувам уште многу категории на личности кои со некое свое однесување придонесуваат за нанесување штета на сопственото тело, или на своето потомство или на околината.

Не ми е поентата со поголемо зло да го оправдам помалото. Поентата е дека се превземаат драстични мерки за сузбивање на не толку девијанти појави од една страна, а од друга - оние навистина страшните остануваат да си постојат во целата своја слава.

Пороците постојат сега и секогаш. Презирот на оние кои не уживаат во конкретниот порок е ирелевантен на ова ниво.

А она што ти го нарекуваш слабост (конкретно за пушење цигари) ја го нарекувам кеиф :)

Нормално е дека го нарекуваш ќеиф. Тутунската индустрија те научила да го нарекуваш вовлекувањето отров во твоето тело ќеиф.

За алкохолот се согласувам, но прекумерната употреба на алкохол и последиците од неа, преку возењето се веќе санкционирани со закон.

:icon_mrgr:

Знам дека не си сериозен.

Не си, така?

:cautious:

Моево има многу поголема логика и смисла од твоево кое всушност ја потврдува мојата теорија.
Презир бе. Прочепкај подлабоко од кај, можеби не е пубертетот :D:cautious:

Јас искрено се фаќам себе си како гледам со презир спрема луѓе кои пушат. Значи, зборувам за непознати рандом личности, кои ништо не ми сториле, и кои ги гледам како пушат пред кафич, или седнати на масите надвор. Верувам дека овој презир ќе стане доминантно чувство на непушачите спрема пушачите, како времето ќе одминува.

Пушачите мораат да сфатат дека полека полека ќе станат предмет на презир и исмевање.

И размисли убаво дали не го заслужуваат тоа со својот однос спрема сопственото тело, со односот спрема околната, со односот кон своето потомство, родено или неродено, и со цела своја слабост.

Инаетење е ова, немам намера да се расправам.

Не е инаетење. Мене ми студи на -10 да ја пијам цигарата, и ова е реален проблем со кој се соочувам ској пат ко че појдам да пијам кафе во зима.

Пак не одговори, па и никој освен LadyQ, на темава, шо би ти пречело тебе лично, ако имам јас такво место да си го пијам кафето на рајат со цигара. Значи тебе конкретно шо би ти пречело.

Едно кафе е 100ден. Ти седиш внатре, на топло....а ние ни криви ни должни, стоиме надвор, на студено. А замисли, плаќаме иста цена!!! Зошто да платам иста цена за услуга која ти ја добиваш комплетно, а јас половично? Кој е дискриминираниот сега?
Сочуствувам со тебе!
И јас имам сличен... проблем. Со одедена... разлика. Јас инаку, страсно љубам да на маса во кафич, сексуално да општам со непознати (девојки)!

Во моја одбрана, јас не испуштам чад додека ја практикувам мојата... пасија. Но како и да е, да ги повторам твоите поплаки:
- Зошто да платам иста цена за услуга која себичните непушачи (и неебачи) ја добиваат комплетно, а јас половично? Нели локалот треба да ми обезбеди (непознати) девојки? И јас сум дискриминиран!!?! :mad:

најсигурно. нема шанси да влезам кај што не се пуши ако има место за пушачи.
прост пример, најголема причина за биртијата ми е ЦИГАРИ. раат:love:
не дека нема да идам и во маршалот заради друштвото, али ако можам да избирам тогаш 102,5% сум за биртијата

не нре кондиција, слаб сум, знаеш од цигарите:P сеуште би сакал да добијам одговор за другите споредби, кои се сосема легални за дискусијава. барем ти си бил до сега прецизен и не си избегнувал. немој сега да вртиш ко киша око крагујевца:)

Без навреда, но ниту една од аналогиите не држи. Со алкохолот веќе расчистивме, а со прскањето исто не држи вода.

Не постои ниту една активност толку глупава како пушењето, од кое нема АМА БАШ НИТУ ЕДЕН бенефит за човекот, освен класично чешање на крастата, која ви ја отвориле кога не сте биле свесни дека е краста.
--- надополнето: 14 ноември 2013 во 17:48 ---
Моево има многу поголема логика и смисла од твоево кое всушност ја потврдува мојата теорија.
Презир бе. Прочепкај подлабоко од кај, можеби не е пубертетот :D:cautious:

Кое мое?

Она за презирот? Јас не сум виновен што инстинктивно ги презирам оние кои се слаби како карактери, и кои си го уништуваат телото. Тоа е едноставно посилно од мене. Најнормално е да се бега од болното, и да се оди кон здравото.

Ако ти за тоа наоѓаш објаснување дека како мал не сум бил кул, мислам дека за доброто на моето мислење за тебе, подобро е да претпоставам дека се заебаваш.

ОК?

Без навреда, но ниту една од аналогиите не држи. Со алкохолот веќе расчистивме, а со прскањето исто не држи вода.

Не постои ниту една активност толку глупава како пушењето, од кое нема АМА БАШ НИТУ ЕДЕН бенефит за човекот, освен класично чешање на кратата, која ви ја отвориле кога не сте биле свесни дека е краста.
може аргумент за болдот, овака ептен ефтино делува, само колку да се кажело нешто.
Нормално е дека го нарекуваш ќеиф. Тутунската индустрија те научила да го нарекуваш вовлекувањето отров во твоето тело ќеиф.

За алкохолот се согласувам, но прекумерната употреба на алкохол и последиците од неа, преку возењето се веќе санкционирани со закон.
морам и тука да ти реплицирам, го забележуваш болдот? верувам дека ДА, така да сходно на ова, нека биде дека е забранета прекумерно пушење (не повеќе од 4 пакла на ден), може така?

Не знам шо би ти пречело пример, како шо има Голф Клуб, Авиатичарски Клуб, Шаховски Клуб, да има Клуб на пушачи?

Немој со аналогииве, ќе се повредиш.

sigROFLMAO.gif

Сочуствувам со тебе!
И јас имам сличен... проблем. Со одедена... разлика. Јас инаку, страсно љубам да на маса во кафич, сексуално да општам со непознати (девојки)!

Во моја одбрана, јас не испуштам чад додека ја практикувам мојата... пасија. Но како и да е, да ги повторам твоите поплаки:
- Зошто да платам иста цена за услуга која себичните непушачи (и неебачи) ја добиваат комплетно, а јас половично? Нели локалот треба да ми обезбеди (непознати) девојки? И јас сум дискриминиран!!?! :mad:
аналогијата е ОК само ако за мене важи а за тебе не важи, но општењето со непознати девојки на маса во кафич е забрането за сите луѓе

може аргумент за болдот, овака ептен ефтино делува, само колку да се кажело нешто.

морам и тука да ти реплицирам, го забележуваш болдот? верувам дека ДА, така да сходно на ова, нека биде дека е забранета прекумерно пушење (не повеќе од 4 пакла на ден), може така?

Не може. Една цигара е прекумерно пушење.

Постојат еден куп студии кои укажуваат дека умерената употреба на алкохол е добра за здравјето. Исто е познато од памтивек дека алкохолот е најдобриот социјален лубрикант.

Од цигарите нема ништо, освен отров и смрдеа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom