Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Раздвојувањето не функционира, затоа што мора да биде физичко раздвојување, односно без разлика што ќе се работи за истиот локал, пушачите и непушачите мора да бидат во засебни простории. Резултат, по половина саат сите ќе бидат во просторијата за пушачи.Не можеш еден двесетгодишник, непушач, да го убедиш да седи во просторијата за непушачи, ако женската што му се допаѓа, пушачка (на цигари, да нема забуна :D) , седи во другата просторија.

Не постои таква вентилација што смрдеата и отровот од цигарата на некого кој седи на 20 цм од тебе магично ќе ја исфрли некаде во некој лимбо...

ОК, ти зборуваш за кафичи/дискотеки каде има г`зпрекугла народ, а јас во мојава глава опишував за кафани/ресторани со маси за седење. Во твојот случај не е можна делба, во мојот е можна. И не мора да биде ѕидарски :) разграничена. Функционира ако има добра вентилација, и за ресторани, и за дискотеки. Не си посетил, затоа не веруваш. :)

Погоре чинам некој го допре овој момент.
Како непушач, кому му пречи мирисот на цигари, што мајка бараш на 20см близина до пушач?
Зборуваме за 20см, тоа е веќе навлегување во personal space, сигурно не е за да дебатираме околу заштита на пингвините. :)

П.С. Прашањето е генерално. :)

ОК, ти зборуваш за кафичи/дискотеки каде има г`зпрекугла народ, а јас во мојава глава опишував за кафани/ресторани со маси за седење. Во твојот случај не е можна делба, во мојот е можна. И не мора да биде ѕидарски :) разграничена. Функционира ако има добра вентилација, и за ресторани, и за дискотеки. Не си посетил, затоа не веруваш. :)

Погоре чинам некој го допре овој момент.
Како непушач, кому му пречи мирисот на цигари, што мајка бараш на 20см близина до пушач?
Зборуваме за 20см, тоа е веќе навлегување во personal space, сигурно не е за да дебатираме околу заштита на пингвините. :)

П.С. Прашањето е генерално. :)

Јас мислам дека овде најголемиот број на пушачи се бунат за забраната за пушење по кафичи. Бидејќи старосната граница на форумов е некаде околу 22-25 годин, повеќето од финансиски причини исклучително ретко одат по ресторани .

Значи, рестораните не се проблем генерално. Проблемот се кафичите и дискотеките. Таму, во ударните денови и гужва. Во гужвите најчесто немаш избор, сакал не сакал, ќе бидеш до некого на 20-40 цм далечина, нема бегање. И никаква вентилација, никаква магија не помага, смрди корни на тутун.

Јас мислам дека овде најголемиот број на пушачи се бунат за забраната за пушење по кафичи. Бидејќи старосната граница на форумов е некаде околу 22-25 годин, повеќето од финансиски причини исклучително ретко одат по ресторани .

Значи, рестораните не се проблем генерално. Проблемот се кафичите и дискотеките. Таму, во ударните денови и гужва. Во гужвите најчесто немаш избор, сакал не сакал, ќе бидеш до некого на 20-40 цм далечина, нема бегање. И никаква вентилација, никаква магија не помага, смрди корни на тутун.

ОК, не ми е целта ниту да се натегам, ниту да разубедувам. Сум видела, сакаш верувај, сакаш не верувај, впрочем, неважно е тоа во дискусијава. Само одговори ми објективно. Еве, да кажеме, доколку постои таква "магична" вентилација, дали би се сложил во такви локали да биде дозволено пушење?

Само немој неферски да дигнеш повторно екстра 20см плус колку да биде одговорот фит. :)

Му пречи.
НЕГОВОТО задоволство да оди и ужива во таа кафана нема да биде целосно.
Поради тоа, ТВОЕТО задоволство за истата кафана треба да биде скратено.
.

A кој го викна него да оди и да ужива во таа кафана?
Ако сака нека иди ако нејчи нека не иди.

И то со поделба на кафичите е глупост.

Целава зааебанција е дека, уствари сите ќе земеле лиценца. А не од здраствени причини.
А анкетана горе кажува друго. Дека односот е 50 - 50. Значи и пушачките и непушаките места би си имале свои клиенти.

А и за то има лек. Нека напра 10000еура да кошта лиценцата, че видиме дали че ја зема сите.

ОК, не ми е целта ниту да се натегам, ниту да разубедувам. Сум видела, сакаш верувај, сакаш не верувај, впрочем, неважно е тоа во дискусијава. Само одговори ми објективно. Еве, да кажеме, доколку постои таква "магична" вентилација, дали би се сложил во такви локали да биде дозволено пушење?

Само немој неферски да дигнеш повторно екстра 20см плус колку да биде одговорот фит. :)

Би се сложил. Ако постои начин во истиот момент кога чадот од цигарата излегува од неа, магично да исчезнува, не би имал проблем да се пуши по кафичите.

Но што со тоа? Не постои таков начин, ниту било кога ќе постои. Тоа е исто како да кажеш дека ќе измислат цигари што не чадат. :)

Од каде знаеш дека сите кафани ќе ги декларираат како пушачки? Си ги анкетирал сите по ред или онака, бидејќи ти оди во прилог како аргумент? Јас мислам дека ако се воведат лиценци, побајаги папрени, дека нема сите да ги платат.
... Вентилацијата се подразбира.
Од каде знам дека сите кафани ќе ги декларираат како пушачки?
Па ваљда пошто цел живот живеам во вукојебинава од држава, ете од каде знам.
Лиценците, колку и да коштаат, сите ќе ги платат, ама баш сите.
И зошто мислиш дека е нормално ние непушачите да се согласиме макар и да помислиме да се вратиме на старото, со можеби некоја минорна отстапка од можеби пар места кои ќе се декларираат како непушачки места?

Интересно е како поаѓаш од претпоставка дека некој сака да потруди да ви обезбеди пушење во јавни места. Си се запрашала ли некогаш зошто државата би сакала да ви го учини тоа?
За да цедите повеќе пари за лечење, лечење за вас и за други окулу и покрај вас? За да бидете понепродуктивни на работа? За да имате пократок работен и животен век (делумно, или во солидна мера финансиран и од државата)?
Зошто побогу?

Нема да се деси ова што го барате, на страна ЕУ регулациите, дури и политичарите се свесни дека непушачи>>пушачи, во однос на бројот на гласови. И не дека е крај на светот, не го забранија тутунот, само ви забранија да труете други. Живејте со тоа.

ако е така, зошто тогаш државата ги третира наркоманите? или пак некои други кои останале со некој хендикеп поради своето задоволство? пример планинарење? или мото трки? но не, ние ќе им ги скратуваме задоволствата на пушаќите, само затоа што “се грижиме за здравјето на непушачите“. море, тој кој дошол до таа идеа, жив црви да го јадат, човекови права :pos:

Ех да, вентилацијата ја зборавив... :)

Измислен поим во нашите локали. Можда некаде во светот има некоја супер-ефикасна-SF-магична вентилација (која некој некаде по сТраство ја видел, ама на жалост не се сеќава точно каде) но тоа нема да биде употребено тука. Тука дури и да се денесат некои правилници за минимум концентрација на чад на воздухот, газдите ќе завртат триста врски, ќе си платат каде треба, и ќе има иста вентилација што имаше (немаше) пред законот.

И зошто мислиш дека е нормално ни непушачите да се согласиме макар и да помислиме да се вратиме на старото, со можеби некоја минорна отстапка од можеби пар места кои ќе се декларираат како непушачки места?

Интересно е како поаѓаш од претпоставка дека некој сака да потруди да ви обезбеди пушење во јавни места. Си се запрашала ли некогаш зошто државата би сакала да ви го учини тоа?
За да цедите повеќе пари за лечење, лечењеза вас и за други окулу и покрај вас? За да бидете понепродуктивни на работа? За да имате пократок работен и животен век (делумно, или во солидна мера финансиран и од државата)?
Зошто побогу?

Нема да се деси ова што го барате, на страна ЕУ регулациите, дури и политичарите се свесни дека непушачи>>пушачи, во однос на бројот на гласови. И не дека е крај на светот, не го забранија тутунот, само ви забранија да труете други. Живејте со тоа.

Значи воопшто не си запознаен како функционираат овие работи.
По твојата логија треба да се забранат и автомобилите на фосилно гориво а и да се затворат сите фабрики. Или па државата го дозволува ова сите да се труеме и да одиме на болница.

Дали пиеш алкохол? Државата ти го дозволува тоа за да се пијанчиш да одиш на инфузија да плаќаш по болници.
Зошто во супер маркет се продава храна со конзерванси и многу други хемикалии, за сите ние побрзо да умриме и да одиме по болници.

Прво на државата не му одговара да се укини тутунот затоа што ем што ќе изгуби премногу пари од акцизите за цигари а и ќе треба да ги сопри сите други штетни нешта. Пушењето на јавно место како што ти кажав е сосема од друга причина.

И како што ти кажав се што се консумира разумно не е штетно се додека не се претера. И од јадење многу лоб или чоколадо можиш да умриш.

И како што ти кажав се што се консумира разумно не е штетно се додека не се претера. И од јадење многу лоб или чоколадо можиш да умриш.

Постои разумно конзумирање на цигари?

:icon_lol:

Машала, бетер од Ивон си...
--- надополнето: 13 ноември 2013 во 21:43 ---
Целава зааебанција е дека, уствари сите ќе земеле лиценца. А не од здраствени причини.
А анкетана горе кажува друго. Дека односот е 50 - 50. Значи и пушачките и непушаките места би си имале свои клиенти.

Анкетата кажува дека 50% се непушачи. Само тоа. Никако не кажува дека нема да одат во местата предвидени за пушачи.

Би се сложил. Ако постои начин во истиот момент кога чадот од цигарата излегува од неа, магично да исчезнува, не би имал проблем да се пуши по кафичите.

Но што со тоа? Не постои таков начин, ниту било кога ќе постои. Тоа е исто како да кажеш дека ќе измислат цигари што не чадат. :)

ОК, доволно ми е тоа што се сложуваш.
Се` понатаму би било во доменот на разубедување. :)

И зошто мислиш дека е нормално ни непушачите да се согласиме макар и да помислиме да се вратиме на старото, со можеби некоја минорна отстапка од можеби пар места кои ќе се декларираат како непушачки места?

За да цедите повеќе пари за лечење, лечењеза вас и за други окулу и покрај вас? За да бидете понепродуктивни на работа? За да имате пократок работен и животен век (делумно, или во солидна мера финансиран и од државата)?
Зошто побогу?

:facepalm:

Црна Бисеро, што побогу ти требаше.
Зарем заборави дека отвараш муабет со сезнајко на мост?

Во ред, така е ко што кажуваш.

ако е така, зошто тогаш државата ги третира наркоманите? или пак некои други кои останале со некој хендикеп поради своето задоволство? пример планинарење? или мото трки? но не, ние ќе им ги скратуваме задоволствата на пушаќите, само затоа што “се грижиме за здравјето на непушачите“. море, тој кој дошол до таа идеа, жив црви да го јадат, човекови права :pos:

Што е ова сега, сакаш да кажеш дека подршка за пушењето треба од државата да се промовира пред спорт и планинарење??!? ;)

А тоа за наркоманите, па им даваат метадон де. Така и за зависниците од тутун, наскоро цигари на рецепт ќе им даваат. Ама не Малборо или такви брендови, туку медицински цигари со замена за никотин. (y)

Мислиш те заебавам? ;)
http://www.wweek.com/portland/blog-...make_cigarettes_a_prescription_only_drug.html
http://www.theguardian.com/world/2011/jul/04/iceland-considers-prescription-only-cigarettes

Значи работава излегува - државава не ни чини поради несовесни газди кои располагаат со доволно пари за константно плаќање мито, али не и за инвестирање во соодветна вентилација, законов нема да трпи измени затоа што повеќето биле пушачи, па, логично нели - зошто и би трпел, кој ги врти пушачите и дискриминацијата спрема нив и плус, затоа што некој ќе останел без друштво за пиење кафе или терање ручек во локалите каде нема да се пуши.

Убаво. Лицемерно, ама убаво.

Види богати, пушењето е штетно по здравјето на твоите деца ама не е штетно по здравјето на тие окулу тебе во ресторанот/кафаната? ;)

Брале, како да се завртиш сам се местиш за пенал. Едноставно нема логика, освен таа себичната. :)

Да бе мене многу ме заебаа со тоа што не им давам по неколку стотини евра месечно, секој месец, секоја година.
За да се трујам.
Фала што ми ги отвори очите, сега сФаќам колку (треба да) пропуш(т)ам. ;)

Каде жити очи прочита дека пушењето го сметам за штетно. Мислам стварно да не почна да се губиш од чистиот воздух и здравата храна?
Инаку видиш сме многу различни карактери. Ете јас на пример не жалам пари за тоа што ми прави кеф. Дали било цигари, дали алкохол, курви, кафани , биртии, добар провод или било што. Еднаш се живее пичакму матер , не ке ги носам парите вгроб.

Што е ова сега, сакаш да кажеш дека подршка за пушењето треба од државата да се промовира пред спорт и планинарење??!? ;)

А тоа за наркоманите, па им даваат метадон де. Така и за зависниците од тутун, наскоро цигари на рецепт ќе им даваат. Ама не Малборо или такви брендови, туку медицински цигари со замена за никотин. (y)

Мислиш те заебавам? ;)
http://www.wweek.com/portland/blog-...make_cigarettes_a_prescription_only_drug.html
http://www.theguardian.com/world/2011/jul/04/iceland-considers-prescription-only-cigarettes
ти или не ме разбираш или нешто друго е работата. ај да нацртам:
поентаата беше дека државата се грижи и за другите “хендикепирани“ луѓе. а ти ми ископа (спин) дека требала да промовира пушење:tapp:
а за медицинските цигари, :pos: си има фино лепо тутун (качак), хахахаха, абе кој сака да пуши ЌЕ ПУШИ и толку. џабе се во норвешка 10+евра пакло, кога тој што сака да пуши плаќа без да му трепне око
него, не ли мислиш дека си малку преагресивен (и то што ги смислил тие налудничави идеи) и си дозволуваш премногу да ги споредуваш пушачите со наркомани?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom