Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
а што е тешко да се има посебни дозволи (лиценци) за да може секој сопственик да си одлучи каков тип налокал ќе поседува? па тогаш кој каде сака нека иде, да има избор за сите

И значи јас како пушач имам пријатели кој што не се пушачи и ќе одам јас сам во локалите за пушачи затоа што би сакал да пушам внатре една пакета наместо да излезам на една две цигари надвор?

Сеа со сила се праиш мутав, ај постирај ми уверлив доказ за second hand smoking и ќе ти признаам.

Хаха абе некој навистина со сила се прави улав :) „уверлив доказ за second hand smoking„, ајде бе терај си работа (ама надвор, пред влезот). ;)

И значи јас како пушач имам пријатели кој што не се пушачи и ќе одам јас сам во локалите за пушачи затоа што би сакал да пушам внатре една пакета наместо да излезам на една две цигари надвор?
тоа ќе се договориш со другарите дал иво пушачки или во НЕпушачки кафич ќе излезете.
мене со пушка да ме тераш во непушачки нема да влезам да ја имам опциата да има пушачки кафичи/ресторани. но среќа синоќа открив добар кафич за пушачи:D

а што е тешко да се има посебни дозволи (лиценци) за да може секој сопственик да си одлучи каков тип налокал ќе поседува? па тогаш кој каде сака нека иде, да има избор за сите

Затоа што тогаш законот ќе нема смисла, сите локали ќе ги направат пушачки, и лицемерниве непушачи и уште полошите "бивши" пушачи ќе бидат принудени тие неколку саати кога се излезени да да ја одберат дружбата покрај "смрдеата" и митолошкото пасивно пушење како што било секогаш.

тоа ќе се договориш со другарите дал иво пушачки или во НЕпушачки кафич ќе излезете.
мене со пушка да ме тераш во непушачки нема да влезам да ја имам опциата да има пушачки кафичи/ресторани. но среќа синоќа открив добар кафич за пушачи:D

Зошто би одел во пушачки и да ги трујам кога можи да одам каде што не се пуши и да излезам кога ќе ми се припуши. Цигарите неможи ме контролираат, јас контролирам кога ќе пушам. Мислам тоа е целта ако нешто ти е задоволство ти да го контролираш а не тоа тебе.

На моите деца ке пробам да им забранам се што мислам дека е штетно по нивното здравје
Види богати, пушењето е штетно по здравјето на твоите деца ама не е штетно по здравјето на тие окулу тебе во ресторанот/кафаната? ;)

Брале, како да се завртиш сам се местиш за пенал. Едноставно нема логика, освен таа себичната. :)

Сега некој на некој им го чука. Дали мене тутнската индустрија или тебе некој друг. Па уште и ти е убо и се смешкаш:)
Да бе мене многу ме заебаа со тоа што не им давам по неколку стотини евра месечно, секој месец, секоја година.
За да се трујам.
Фала што ми ги отвори очите, сега сФаќам колку (треба да) пропуш(т)ам. ;)

Зошто би одел во пушачки и да ги трујам кога можи да одам каде што не се пуши и да излезам кога ќе ми се припуши. Цигарите неможи ме контролираат, јас контролирам кога ќе пушам. Мислам тоа е целта ако нешто ти е задоволство ти да го контролираш а не тоа тебе.

Многу моќно и филозофски звучи тоа со контролата ама не секој сака да ги контролира. Еве ти пишуваш кога би можел да бирам. Епа тука лежи зајакот, тоа што немаме право на избор. И јас можеби би одбрал да бидам во непушачки кафич кога би можел да бирам ама не можам.
Имам пријатели непушачи на кои никогаш не му пречеле пар саати во зачадена просторија, мене па понекогаш ми пречи иако сум пушач...ова што се случува после законот, реакцииве и на едните и на другите со чесни исклучоци е класичен инат по секоја цена и ништо друго. Тоа е народ - закачи им закон и терај сеир ;)

Види богати, пушењето е штетно по здравјето на твоите деца ама не е штетно по здравјето на тие окулу тебе во ресторанот/кафаната? ;)

Брале, како да се завртиш сам се местиш за пенал. Едноставно нема логика, освен таа себичната. :)

Да бе мене многу ме заебаа со тоа што не им давам по неколку стотини евра месечно, секој месец, секоја година.
За да се трујам.
Фала што ми ги отвори очите, сега сФаќам колку (треба да) пропуш(т)ам. ;)

Алкохол не пиеш? Живееш во еколошки чиста средина. Данокот што го плаќаш на државата ти обезбедува средина која не те труе?
Не јадиш ништо конзервирано?

Многу моќно и филозофски звучи тоа со контролата ама не секој сака да ги контролира. Еве ти пишуваш кога би можел да бирам. Епа тука лежи зајакот, тоа што немаме право на избор. И јас можеби би одбрал да бидам во непушачки кафич кога би можел да бирам ама не можам.

Имам пријатели непушачи на кои никогаш не му пречеле пар саати во зачадена просторија, мене па понекогаш ми пречи иако сум пушач...ова што се случува после законот, реакцииве и на едните и на другите со чесни исклучоци е класичен инат по секоја цена и ништо друго. Тоа е народ - закачи им закон и терај сеир ;)

Да тоа е уствари разликата помеѓу зависник и корисник.
Ако сите би биле корисници не би требало да има закон за да го контролира тоа :)
Значи законот е донесен заради две нешта да ги контролира зависниците и од друга страна да ги штити непушачите.
За мене како корисник е фер но секако за зависниците нема да е фер.
Но би го споредил следново , ете алкохолот како порок, значи излегувате сите и ако некој не пие алкохол ти да го напиваш сосила да не речам да му турваш вуска иако тој не пие акохол но затоа што сте пријатели треба и тој да пие додека ти пиеш.
Значи чадот од цигарите да можеше да се инхалира на 100 проценти немаше да е забрането пушењето.

Алкохол не пиеш? Живееш во еколошки чиста средина. Данокот што го плаќаш на државата ти обезбедува средина која не те труе?
Не јадиш ништо конзервирано?
Офлеле... и каква сега врска ова има со тоа што ТИ НЕМАШ ПРАВО ДА МЕ ТРУЕШ?
Некоја извртена логика во стилот, ако државата те ебе, ништо не ти е и јас да ти го закачувам одвреме навреме?

Офлеле... и каква сега врска ова има со тоа што ТИ НЕМАШ ПРАВО ДА МЕ ТРУЕШ?
Некоја извртена логика во стилот, ако државата те ебе, ништо не ти е и јас да ти го закачувам одвреме навреме?

Погледни ми го вториод дел на претходниот пост.
Значи ти кажуваш дека пушењето е штетно. Да штетно е како премногу други нешта. Но разликата е што со пушењето неможиш да го инхалираш чадот на 100 % така да и на другите пасивно им даваш нешто што е штетно а не сакаат да го земат.

Тоа е единствената разлика. Значи ако чадот се унхалираше на 100 % ќе се пушеше насекаде како што се пие и служи алкохол.

колку да го зачинам муабетот дека законот е тапа (читај срање)
Хехе така си ја разбрал пораката на рекламата?

Еве како јас ја разбирам: Си ја јебеш фамилија, си го јебеш животот, ама не се грижи пошто чуството кога (го) пушиш е тооолку убаво! ;)

--- надополнето: 13 ноември 2013 во 16:25 ---
Но разликата е што со пушењето неможиш да го инхалираш чадот на 100 % така да и на другите пасивно им даваш нешто што е штетно а не сакаат да го земат.

Тоа е единствената разлика. Значи ако чадот се унхалираше на 100 % ќе се пушеше насекаде како што се пие и служи алкохол.

Оваа споредба може да биде соодветна само ако можеш да дишеш на шкрги пола саат и да не издишуваш воздух (и чад) и потоа да отидеш да го измочаш чадот во тоалет.

Да де, знам дека глупо и бесмислено звучи, ама запамти дека јас само се наведувам по твојата поставка. ;)
Сериозно, ако нема дим од цигарите зошто би му сметало на некој консумација на тутун? (затоа и се легални електронските цигари)

Мислам тоа е целта ако нешто ти е задоволство ти да го контролираш а не тоа тебе.

Освен ако задоволство не ти е контролата како таква, не постои такво нешто како контролирано задоволство. На задоволствата се препушташ во целост за да ги доживееш во целост.

Ова вака многу хедонистички искочи, али ипак...за цигари се прави муабет - нема друг начин :giggle:

Затоа што тогаш законот ќе нема смисла, сите локали ќе ги направат пушачки, и лицемерниве непушачи и уште полошите "бивши" пушачи ќе бидат принудени тие неколку саати кога се излезени да да ја одберат дружбата покрај "смрдеата" и митолошкото пасивно пушење како што било секогаш.
имаат и двете страни опции, еднаш вака, друг пат онака
тоа е твој избор каде би идел. да има такви кафичи/ресторани нема шанси да стапнам во непушачи. кој сака нека дојде, кој не, не мора, ќе почека до пролет;)

само едно прашање до НЕпушачите, идете на гости кај некој пушач. како би се однесувале? би му забраниле да пуши?
--- надополнето: 13 ноември 2013 во 16:28 ---
кај нас у комшии, ќе идеме? :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom