Алтернативни горива за загревање

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
@Werther

http://en.wikipedia.org/wiki/Occam's_razor
Occam's razor (also written as Ockham's razor from William of Ockham (c. 1287 – 1347), and in Latin lex parsimoniae) is a principle of parsimony, economy, or succinctness used in logic and problem-solving. It states that among competing hypotheses, the hypothesis with the fewest assumptions should be selected.

The application of the principle often shifts the burden of proof in a discussion.[a] The razor states that one should proceed to simpler theories until simplicity can be traded for greater explanatory power. The simplest available theory need not be most accurate. Philosophers also point out that the exact meaning of simplest may be nuanced.

Има тука админ али нема. Не да е иступивте темата туку вкрај ја отрувте. Наместо да приложите нешто практично или некоја идеја како да се помини зимата поефтино се нафативте со филозовски расправии од кој никој нема корист.

Добро сфативме дека освем цепење на атомот се друго е гола вода. Сега можи да си продолжиме да си правиме бајрам со умот или ке го тупиш и понатака. Ако не темата е алтернативни горива и начини за загревање, па сега ако имаш идеја или план и нацрт како дома да си направиме мини нуклеарна централа и каде можи да се најди ефтин ураниум тогаш мислам дека темата со цепењето на атомот е веќе исцрпена.

Мислам дека ја промаши малку со Окам.
Moжеби малку, но не можев да одолеам кога напишаа некое парафразирање на истотот од некој си Алајдин Демири.
Ќе те прашав од каде ти е извадокот за Окамовиот Брич (пошто некако различно се толкува во википедија, повеќе накај моето)... но Владе е во право, отидоФне ОФФ и за тоа се извинувам!

Но не сум јас крив, туку тролот! ;)

Но не сум јас крив, туку тролот! ;)

Само една напомена - се извинувам однапред.

Нина (поново) е веројатно најинтелигентниот форумџија. Сега, за стилот, што тера на зезанции секогаш, тоа е друго. Можеш одличен муабет да сврзеш. :)

некојси Алајдин Демири.

Алајдин Демири не го знаеш ? Тоа е „експертот“ со бркови, мора да го знаеш... :D

Само една напомена - се извинувам однапред.

Нина (поново) е веројатно најинтелигентниот форумџија. Сега, за стилот, што тера на зезанции секогаш, тоа е друго. Можеш одличен муабет да сврзеш. :)

Можеби и е, но како да подзалутал на овој дел од форумот.
Тука повеќе сме практичари а не филозофи. Ако нешто има направено или изведено со што си ги намалил трошоците за греење или има идеја слободно нека ја сподели. Немора да се сложиме или да ја прифатиме, можеби некој ја пробал и заклучил дека не ја бива, па другите немора да се мачиме. Можеби на некој ке му текни нешто како инспирација од тукашните муабети. За тоа служи овој дел на форумот, за споделување на искуства и идеи , а не за празни муабети.
За празни муабети овде

Се шегуваш претпоставувам?

Ликот е неук, нема никакво разбирање од применето греење и термодинамика, иако овде и таму се расфрла со понекоја дефиниција (која очигледно нема поим како да ја примени во ситуацијата). Тотално не може да го разбере концептот на максимално можна искористлива енергија од дадено гориво, и практично добиен процент од таа енергија.

Погледни во претходните десетина постови и ќе видиш и сам за што зборувам (ако барем малку те интересира темава).

Се наоѓам големи бојлери на слама
Погледнете го овој
http://www.strawboilers.com/index.php?page=video-gallery
Не можам да најдам нешто помало

Еве ти помал
На српските и хрватските форуми имав гледано и како сами си ги направиле, не се нешто посебни за правење, а и доста има и за ефикасноста и исплатливоста. Јас не се заинтересирав многу дали е ефикасно или не во споредба со цената на една бала.
Да најдеме слама првин? :)
Ако имаш нива ке си ја посадиш со некоја житна култура или со нешто од што после како одпад останува слама или сено.
Ако не ке си ја купиш како и сите други:).

На српските и хрватските форуми имав гледано и како сами си ги направиле, не се нешто посебни за правење, а и доста има и за ефикасноста и исплатливоста. Јас не се заинтересирав многу дали е ефикасно или не во споредба со цената на една бала.
Ако имаш нива ке си ја посадиш со некоја житна култура или со нешто од што после како одпад останува слама или сено.
Ако не ке си ја купиш како и сите други:).
Aман, па за купување и зборувам. :)
Каде има да се купи и колку кошта? Дали е во бали скоцкана, пресувана, итн... За во масонска ѕидана или ракетна печка со термална маса, не е проблем брзото согорување. Проблем е како да ја ложиш, претпоставувам. (пошто не можеме цели бали да ложиме, како тие големите топлани од смртта на зони)

Инаку, што се замарате со бојлерите толку. Некои 80+% од потрошувачката на енергија во едно семејство, оди на греење. Нормално зборуваме за зимна сезона. Во летна сезона вода се загрева со соларна енергија, макар и со црно офарбан внатрешен дел/резервоар од болјер.

Aман, па за купување и зборувам. :)
Каде има да се купи и колку кошта? Дали е во бали скоцкана, пресувана, итн... За во масонска ѕидана или ракетна печка со термална маса, не е проблем брзото согорување. Проблем е како да ја ложиш, претпоставувам. (пошто не можеме цели бали да ложиме, како тие големите топлани од смртта на зони)

Инаку, што се замарате со бојлерите толку. Некои 80+% од потрошувачката на енергија во едно семејство, оди на греење. Нормално зборуваме за зимна сезона. Во летна сезона вода се загрева со соларна енергија, макар и со црно офарбан внатрешен дел/резервоар од болјер.

Се мисли на централно греење ( вода во радијаторите) а не за капење во зима;).
За купување прашај некој што има фарма со крави или овци, ке ти кажи од кај ги зема. Не е некоја роба што тешко се најдува. И да спаковани се по некој стандард како коцки и се ставаат цели во котелот. Колку што видов големината на котелот не е ништо поголема од обичен котел на дрва, со таа разлика што горилникот му е направен по димензии на балата. Имаш на линкот колкав е со се димензии и сите потребни информации.

...со таа разлика што горилникот му е направен по димензии на балата.

Значи за дома ќе треба некаква преса да се измозга. За да се прави нешто како брикети со димензии на стандарден горилник (ок, не мора да бидат којзнае колку пресувани, само да го имаат обликот). Сигурно нема да ставаме дома печки со горилници метар на метар. :)

Малку размислување во друг правец.
Дали и каде, би можеле да се најдат гранки од дрва, или потенки дрва. Нешто што претпоставувам обично го фрлаат. Поентата е тие гранки да бидат евтини, осетно поевтини од стандардните дрва за греење.

Ракетните печки за кои зборував во неколку наврати, може да имаат вертикално ложиште. Практично може да се стават гранки, цели (потенки) трупци, кои не мора ама баш никако претходно да се сечат, цепат итн. Гравитацијата работи за вас и дрвата се лизгаат надоле, како што горат.
Иначе да не ве чуди, ложиштето вообичаено е секогаш отворено.

Еве пар фотографии:

rocket-stove-milkwood.jpg
20110416rocketstoveshower.jpg
rocket-stove-water-heater17.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom