- Член од
- 8 јули 2008
- Мислења
- 4.516
- Поени од реакции
- 8.226
Значи едно е да е забрането друго е да имаш достоинство. Ако и тие би можеле тогаш да земаат Македонски/Југословенски пасоши толку лесно, сигурно не би јаделе корења.
Но има разлика помеѓу дозволено и недозволено. Незнам како било од Бугарска страна но од Југословенска сигурно немале шанси.
Инаку да те прашам ако некој сега ти дава Германски пасош и е исто толку лесно да го земиш како Бугарскиот би го зел?
Или прашање до Бугарите дали не би зеле ако е супер лесно да земат Германски или па Швајцарски ?
Значи не ми објаснувај достоинство кога е за преживување. Прашај некој од Виетнам дали нема да земи Австралиски пасош ако е лесно?
Ќе го земи и под услов да го чисти изметот на кенгурите.
Да не ме сватиш погрешно поентата ми е , истото што е тука го има насекаде.
Тоа што Бугарите не фатија на цака и направија таков процес е навистина добар потег од нивна страна.
Да можеше Грчки да се зема нашите и Грчки ќе земаја.
Абе чекај малце. И моево и твоево е претпоставка, ја ти наведов зашто мислам така - дека Бугарите забранувале да земаат мкд пасоши у комунизмот. Ти ми викаш дека било оневозможено од ЈУ страна. Значи различна логика имаме.
Ти наведе едни имагинарни примери. Еве да речеме, за Американски пасош е исто така тешко да се дојде(како Германскиот), па зашто тогаш години и години уназад илјадници мексиканци НЕЛЕГАЛНО преминуваат АМЕРИКАНСКА ГРАНИЦА(не ЈУ,не македонска туку US).
А и ако веќе збориме за Македонија, тука има основа за преживување. Не е до толку како Виетнам или шо ти знам таму.
Иначе, не секад парите го одредуваат квалитетот на живот. Се разбира дека на запад ќе бидеш далеку поситуиран отколку тука (т.е шансите се поголеми) , ама тука имаш многу нематеријални работи кои некогаш (кај некои личности) неможе да се материјално надокнадат - родители, детството што си го имал овде,пријателите,роднините менталитетот и т.н. Многу луѓе имаат премногу убави работи кои ги врзуваат за оваа Македонија(пред се горенаведените, можеби и други работи).
И да, вакво отселување на Македонци на Запад од секогаш имало, незнам зашто толкава фама се ствара околу сево ова (добро можеби е помасовно од порано, плус и менталниот склоп на помладите генерации е многу сменет). Штом имало отселување пред 30-40 години(кога УБАВО се живеело), знаеш дека нешто и не е во ред со нас како народ.