Музичко име на тапет : Coldplay

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.957
Ова ми е едно од омилените интервјуа што ги имам прочитано ever, па морам да споделам.

Џим Морисон - Луѓето се плашат од слободата.

Light my fire е песна што најдолго се задржала кај мене на рингтон.

И оваа ми е меѓу омилените.

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.462
Поени од реакции
58.879
Еден од моите омилени бендови... ме натераа за прв пат да пишам во темава.
Вистински рок уметници.

Според мене најдоброто од нив. Ремек дело :)

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Мене ми е чудно како бе Roadhouse Blues била b-side песМа? Толку ли можеле да слушаат тоа издавачите?

Инаку ете, кажавте погоре. Значаен бенд, со убава интересна дискографија. Штета што само присуствувале како публика на Вудсток `69-та.

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.929
Јаки се. Ептен ми се свиѓаат бендови, што имаат песни што се подолги од типичните 4/5 минути. Come on baby light my fire :LOL:

Заборавив да додадам дека The End ми е најдобра. Ремек дело во секоја смисла на зборот.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
специфичен бенд, каде шо некој песни т.е тие популарни хитови му се некако многу полесни за слушање, има некој што неможеш никако да ги разбериш али во секој случај врвна уметност
people are strange кога ја научив на гитара ја свирев по цеел саат ритамот, едноставно не ја прекинував :)

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
"There are things known and there are things unknown, and in between are the doors of perception."

Aldous Huxley, using the term "the doors of perception" which originated with William Blake in The Marriage of Heaven and Hell. It is sometimes credited to Morrison because he cited it in interviews as the inspiration for the name The Doors and without always crediting Huxley as the source.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Морисон ти е музичар за пример, поет за пример, па и филозоф ќе си дозволам да го наречам. Уште на најрана возраст колку што имам сретнато податоци си читкарал потешка филозофија која обично не соодејствува со возраста, али јбг шо би се рекло, не се станува бесмртен со просечност.

Уште еден од бендовите кои и даваат снага на музичката еволуција. Секој лош збор насочен кон овој бенд од старт нема вредност.
Плус нема жена која ги слушала а да не и бил симпатија :P (ако демек починат со контроверзната смрт).

W

Werther

Гостин
Морисон ти е музичар за пример, поет за пример, па и филозоф ќе си дозволам да го наречам. Уште на најрана возраст колку што имам сретнато податоци си читкарал потешка филозофија која обично не соодејствува со возраста, али јбг шо би се рекло, не се станува бесмртен со просечност.
Философија, не. Но поезија да. Баба му имала огромна библиотека со бројни класици. Најмногу поезија, Рембо, Бодлер, Маларме, Верлен, Фобер, Лотреамон, Фрост... Џим најмногу се восхитувал, а и кај него најголем впечаток оставил Рембо. Поезијата на Рембо извршила големо влијание кај него. :) Многу читал, ако добро се сеќавам, гледав едно интервју со некоја негова учителка (по англиски ли беше?) која велеше дека бил еден од најинтелигентните ученици што некогаш ги имала.

За Riders On The Storm, читав дека сижето во песната е ужасот кој го доживеал во раното детство. Имено, Џим мотивот го добива кога како дете, патувајќи со своите родители низ пустината здогледал мртви и цели раскрвавени луѓе покрај камион. За тоа сеќавање го лажеле, дека тоа воопшто не се случило, туку сонувал... :)

Into this house we're born, Into this world we're thrown
Like a dog without a bone, An actor out alone

S

StormRage

Гостин
Еден од бендовит со кои пораснав, иако долго време после нивното време. Уште плочата од The Crystal Ship стои прва во стаклената комода во која мајка ми ги чува плочите. Добри спомени, учење како да ја ставиш иглата... понекогаш мислам дека тоа уствари беше и првата плоча која сам ја пуштив да ја слушам. Нема да делам песни (да не ја постирам The End, Hurin го направил тоа за мене :D )
само ќе го споделам ова: I think of myself as an intelligent, sensitive human being with the soul of a clown which always forces me to blow it at the most important moments. James Douglas "Jim" Morrison
^
And for a moment I think, ain't we all?

Член од
14 октомври 2013
Мислења
75
Поени од реакции
104
Џим Морисон ми дојде на сон, придружуван од гол индијанец. Ми рече: "Нина, ти мора да организираш концерт во Припор". И отиде, заедно со се индијанецот.
--- надополнето: 29 октомври 2013 во 17:58 ---
Философија, не. Но поезија да. Баба му имала огромна библиотека со бројни класици. Најмногу поезија, Рембо, Бодлер, Маларме, Верлен, Фобер, Лотреамон, Фрост... Џим најмногу се восхитувал, а и кај него најголем впечаток оставил Рембо. Поезијата на Рембо извршила големо влијание кај него. :) Многу читал, ако добро се сеќавам, гледав едно интервју со некоја негова учителка (по англиски ли беше?) која велеше дека бил еден од најинтелигентните ученици што некогаш ги имала.

За Riders On The Storm, читав дека сижето во песната е ужасот кој го доживеал во раното детство. Имено, Џим мотивот го добива кога како дете, патувајќи со своите родители низ пустината здогледал мртви и цели раскрвавени луѓе покрај камион. За тоа сеќавање го лажеле, дека тоа воопшто не се случило, туку сонувал... :)

Into this house we're born, Into this world we're thrown
Like a dog without a bone, An actor out alone

Камион потепал индијанци! И духот на индијаците влегол во Џими. Најозбилно го кажал ова.

W

Werther

Гостин
Џим Морисон ми дојде на сон, придружуван од гол индијанец. Ми рече: "Нина, ти мора да организираш концерт во Припор". И отиде, заедно со се индијанецот.

Камион потепал индијанци! И духот на индијаците влегол во Џими. Најозбилно го кажал ова.
Не е од филмот за Вудсток со двајцата наркоси. Жими речитиот торбеш. Интервју гледав, за тоа со баба му прочитав...

Член од
14 октомври 2013
Мислења
75
Поени од реакции
104
Не е од филмот за Вудсток со двајцата наркоси. Жими речитиот торбеш. Интервју гледав, за тоа со баба му прочитав...
Озбилно ти викам, побарај го дивидито на филмот од Оливер Стоун, таму има еден куп необјавени интервјуа со џими.

W

Werther

Гостин
Озбилно ти викам, побарај го дивидито на филмот од Оливер Стоун, таму има еден куп необјавени интервјуа со џими.
Фала. Инаку, кога ти се јави Индијанецот, ти кажа локација за концертот ? Тесно е малце во Припор, ќе ти биде проблем. Единствено горе на ширинката кај последна 24ка има место за бина...

Kajgana Shop

На врв Bottom