Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Како го кажуваш ова, некој може да разбере дека компензацијата оди и во обратна насока... ;)

Ако е до толку глуп и туп воедно и ретардиран да разбере така тогаш негов проблем.

Прво за изборот, ветар на магла си направила избор. Најверојатно си пропушила на помлади години, кога нели е кул да пушиш, па ти се створила зависност. Избор може да се направи помеѓу шпагети и макарони кога ти се јаде, а не помеѓу ќе пушам и нема да пушам.

Не можеш да направиш избор помеѓу ќе имам здраво тело, и ќе се трујам. Ти всушност немаш избор, затоа што имаш слаба воља, ама се фураш дека правиш избор. Сето тоа зачинето со муабетот дека ние непушачите не го разбираме ритуалот на палење цигара, на кафе и цигара, на каубоецот од кутијата Марлборо.

Вистината е многу попрозаична. Тутунската индустрија ви го има начукано до крај. Задоволството кое го носат цигарите е наметнато. Прво ви е створена зависност, сега ја задоволувате таа зависнот. Не може да бидете поизлажани, и да бидите помалку без воља.

И на крајот, уште се буните дека не ви дозволуваат да труете други луѓе. Која извртена логика.

Страшна работа, навистина.
Убаво составено, но зависник кој ќе признае дека е зависен е зависник кој сака се излечи од зависноста. Алас, нема многу такви на темава... сходно на тоа, темава се влече на 200+ страници.

Како и да е, следниве генерации навистина ќе гледаат на пушачите како нешто налик на лепрозни лица.
Замисли некој денес да ти побара метална вазна да пљуцка тутун во неа секои пар минути (и да ја промашува чат-пат). Така утре ќе ги гледаат тие што бараат пепељара кога ти идат на гости.

Dipping_tobacco_in_mouth.jpg

Во врска со законов можам да набројам минимум 3 места во аеродром каде што локалите се наменети исклучиво за пушачи и таму е секогаш фул. Што значи дека пушачите ќе се групираат по локали каде законот не важи ниту за пушење, ниту за почитување на музика од - до.
И џабе ви се викање инспекции или полиција, книшката си го прави своето.

Во врска со законов можам да набројам минимум 3 места во аеродром каде што локалите се наменети исклучиво за пушачи и таму е секогаш фул. Што значи дека пушачите ќе се групираат по локали каде законот не важи ниту за пушење, ниту за почитување на музика од - до.
И џабе ви се викање инспекции или полиција, книшката си го прави своето.

Можат и у Чаир да се групираат исто. Таму ниеден закон не важи, па и овој.

Убаво составено, но зависник кој ќе признае дека е зависен е зависник кој сака се излечи од зависноста. Алас, нема многу такви на темава... сходно на тоа, темава се влече на 200+ страници.
Јас сум бе зависник од цигари. Еве си признавам. Ваљда тоа ми е првиот чекор од откажувањето на истите.

Он топик
Мене не ми смета законов. Баш дури и помалку пушам вака. А и подобро ми е кога ќе дојдам дома и моите алишта не смрдат на чад.

Јас сум бе зависник од цигари. Еве си признавам. Ваљда тоа ми е првиот чекор од откажувањето на истите.

Он топик
Мене не ми смета законов. Баш дури и помалку пушам вака. А и подобро ми е кога ќе дојдам дома и моите алишта не смрдат на чад.

И јас сум зависик и тоа тежок. Ама немам намера да ги откажувам, нити да се лечам од зависноста. Дури и уживам во истата, колку и да ви звучи смешно или детинесто.

За законот ќе лажам ако кажам дека не ми пречи. Ми пречи, ама свесна сум дека повеќе пречи на сите други во кафичот, ресторанот итн. Се жалам и досаѓам колку глуп закон е, али само во друштво на страсни пушачи :P Значи, вие другите - не читајте :D

нешто се шушкало у министерство за здравство - по предлог на министерот да се забрани и употребата на макот низ продавниците (нема више маковњачи )

e2ead9c1349a48396463990fe7b55a21_XL.jpg

Ова со чичковците со бели мантили нема блага врска со муабетот, па нема да го коментирам.

Прво за изборот, ветар на магла си направила избор. Најверојатно си пропушила на помлади години, кога нели е кул да пушиш, па ти се створила зависност. Избор може да се направи помеѓу шпагети и макарони кога ти се јаде, а не помеѓу ќе пушам и нема да пушам.

Не можеш да направиш избор помеѓу ќе имам здраво тело, и ќе се трујам. Ти всушност немаш избор, затоа што имаш слаба воља, ама се фураш дека правиш избор. Сето тоа зачинето со муабетот дека ние непушачите не го разбираме ритуалот на палење цигара, на кафе и цигара, на каубоецот од кутијата Марлборо.

Вистината е многу попрозаична. Тутунската индустрија ви го има начукано до крај. Задоволството кое го носат цигарите е наметнато. Прво ви е створена зависност, сега ја задоволувате таа зависнот. Не може да бидете поизлажани, и да бидите помалку без воља.

И на крајот, уште се буните дека не ви дозволуваат да труете други луѓе. Која извртена логика.

Страшна работа, навистина.
A ti kako nepusac znaes kakva zavisnost imame nie pusacite...nemoj da komentiras nesto sto ne go znaes...
I kako toa nemam izbor koga imam...Kako mi go nacukala tut ind koga sama biram dali ke kupam cigari i ke gi pusam ili voopsto nema da kupam ...Nikoj nisto ne ni nacukal ...sami birame ili kepusis ili ne...isto kako sto ti si odbral da imas zdravo telo da ne go trues i si izbral da ne pusis...

A ti kako nepusac znaes kakva zavisnost imame nie pusacite...nemoj da komentiras nesto sto ne go znaes...
I kako toa nemam izbor koga imam...Kako mi go nacukala tut ind koga sama biram dali ke kupam cigari i ke gi pusam ili voopsto nema da kupam ...Nikoj nisto ne ni nacukal ...sami birame ili kepusis ili ne...isto kako sto ti si odbral da imas zdravo telo da ne go trues i si izbral da ne pusis...

Oh dear...

OK

Кој сака да се труе, слободно нека си се труе. Никој не ви брани вас пушачите да си пушите, ама кој кур мора и јас да ги дишам гомната ваши? Сум пробал цигари, сум пушел дури и 1 недела цела и не видов никакво задоволство а и благодарение на мојата психа, не станувам зависен така лесно од нешто што смрди. Јас на пример секоја вечер после излагање се враќам дома со усмрдени алишта (јас знам колку сум си ги платил) а зошто? Затоа што некоја будала си го праела ќејфот у сред кафана/кафич/клуб.

Како не бев јас премиер или нешто на функција, мамичето мамино до сега ќе ви го... :D

@Антоние
Малку наивна е рекламата, ама не е ни лоша. Кликни доле за уште неколку реклами, со малку по... остар пристап.

fumare1-11.jpg
enhanced-buzz-15996-1363802202-0.jpg

По истава логика и некој што е на хероин сам направил избор, на почетокот. Потоа, кога зависноста ќе се воспостави, исто како и со никотинот -откажувањето е тешко и мачно. Од тие што озбилно се обидуваат, само 6 до 7% успеваат (а и тие често се враќаат).

Колку и тие зависници, толку и вие сега имате „избор„ дали ќе пушите цигари. Имаш избор да се обидеш да се откажеш, но тоа не така лесно како на пример изборот дали сакаш сладолед од чоколадо или сладолед од ванила.

Едната од целите на законот е да не се заебат млади и деца заради незнаење и гледање насекаде пушачи кои нели се кул зошто пушат. Вака кога ве гледаат надвор пред влез, малку повеќе им е јасно како навистина стојат работите.

Впрочем како почна да пушиш ти, на која возраст? Се едуцираше детално кои се последиците по здравјето... или некој од друштво ти понуди цигара во кафич/позади зграда/итн...?
Статистички е докажано дека огромен дел од пушачите се „регрутирани„ како деца или прилично млади, од друштвото во кое повеќемината се пушачи... со издашна подршка од рекламната кампања на тутунската индустрија, што преку реклами што преку филмови.

Пред да се пожали некој дека тутун не е исто што и хероин, за зависноста зборувам, а не за директните последици... иако статистички гледано неспоредливо повеќе луѓе умираат од последици од пушење одколку од хероин.

Нејасен си.
Како тоа сум „селективен„ за зависноста и труењето, прво само по себе, а потоа објасни ми и како тоа го поврзуваш со некој си муабет за дискриминацијата на педерите??!?

Па многу едноставно кога станува збор за труењето нели.
Тебе не ти е гајле дека пушачот се труе или дека е зависен туку дека наводно и ти се труеш од пасивно пушење. Е арно ама немам забележано дека ти пречи труењето од издувните гасови на колите, на фабриките , на оџаците. Зошто? Тие помалце трујат ( што чисто се сомневам ) или не ти се оди пешки или луѓето мораат да одат на работа па тоа е нужно зло.
Зошто некој мене да ме труе дека не му се оди пешки или сакал да се грее на дрва или ќумур или ке останел без работа. Нека си купи точак, нека си се подоблечи повеќе а не да се шета по куси ракави низ дома на - 30( да не почнувам за фреонот како ја уништува озонската обвивка и зошто јас да добијам рак на кожа за твојот комфорт) или нека копа ниви со мотика.
Само немој со муабети од типот дека тука не е тоа тема, дека тоа не е исто итн пошто со таков одговор си даваш одговор на твоето прашање во врска со дискриминацијата на педерите.

Kaко тоа мислиш „немам забележано дека ти пречи труењето од издувните гасови на колите, на фабриките...„?

И тоа како ми сметаат сите загадувања. (офтопик алерт)
И тие други загадувања НЕ СЕ ОПРАВДУВАЊЕ за пасивното пушење.

Башка и како такви паралелите ти се нелогични: никој не ти го дува ауспухот внатре во јавен објект, никој не ти го поврзува оџакот да дими навнатре во јавен објект... сходно на тоа нелогично е и ти да дуваш тутунски чад ВНАТРЕ во јавен објект.

Само немој со муабети од типот дека тука не е тоа тема, дека тоа не е исто итн пошто со таков одговор си даваш одговор на твоето прашање во врска со дискриминацијата на педерите.
Да точно, другите загадувања не се тема на оваа дискусија и јас сеуште немам поим за каква дискриминација и за какви педери зборуваш.

П.С. (офтопик) Во улога на фреон може да се употребуваат и гасови кои не го уништуваат озонот и тоа што ќе се употребува не е моја одлука туку одлука на индустријата (плус заштедата во енергија е заштеда во избегнување на додатно загадување).
П.П.С. (дупли офтопик) Точак имам и просечна годишна километража не правам ни 4 илјади километри.

П.П.П.С (он) Прилично глупаво е споредување на сето ова со пасивно пушење...

Па многу едноставно кога станува збор за труењето нели.
Тебе не ти е гајле дека пушачот се труе или дека е зависен туку дека наводно и ти се труеш од пасивно пушење. Е арно ама немам забележано дека ти пречи труењето од издувните гасови на колите, на фабриките , на оџаците. Зошто? Тие помалце трујат ( што чисто се сомневам ) или не ти се оди пешки или луѓето мораат да одат на работа па тоа е нужно зло.
Зошто некој мене да ме труе дека не му се оди пешки или сакал да се грее на дрва или ќумур или ке останел без работа. Нека си купи точак, нека си се подоблечи повеќе а не да се шета по куси ракави низ дома на - 30( да не почнувам за фреонот како ја уништува озонската обвивка и зошто јас да добијам рак на кожа за твојот комфорт) или нека копа ниви со мотика.

Vlade druzhe beter od LGBT zaednicata ste :D samo placete.

Se znae kako se menuva zakon. Sobirajte potpisi i dostavete gi na pravo mesto.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom