Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Јас мислам, всушност се надевам, дека ќе дојде време кога пушачите ќе бидат третирани како лепрозни. Ќе ги стават да живеат во зафрлени дупки, изолирани од остатокот на општеството, и ќе им доставуваат храна со кошници на макара.

Не знам што друго заслужуваат луѓе кои немаат почит прво спрема сопственото тело, потоа спрема другиот околу нив. Ако е точно дека телото е храм на духот, тие буквално серат во тој храм.

Интересно размислување нема збор тука.
Ова важи само за пушачите или за сите оние што буквално серат во тој храм или не живеат по паролата во здраво тело здрав дух. Баш ме интересира па ако сакаш удостоиме со една кратка листа на серачи во соопстевни храмови.

Ај прочитај што си напишал и кажи си самиот на себе си дека имаш прочитано нешто по ретардирано од ова.
Ама со тебе не можам ,за ретардирани мислења ти си цар.:cuc:

А бе ова е Балкан...Ако нешто е типично за Балканците тоа е цигарата во уста, турско кафе и ракија...
Секој втор во државава пуши...а најиритирачки е што се спроведуваат закони со кои сакаме да бидеме рамо до рамо со Западот...е па не можеме да бидеме зашто ние не функционираме така, ние сме закочени во наше сопствено доба...
На државава и треба многу средување и оправање а Законот за забрана за пушење на јавни места е меѓу последните што треба да се спроведат зашто во никој случај не е приоритетен али тоа е...

Интересно размислување нема збор тука.
Ова важи само за пушачите или за сите оние што буквално серат во тој храм или не живеат по паролата во здраво тело здрав дух. Баш ме интересира па ако сакаш удостоиме со една кратка листа на серачи во соопстевни храмови.

Може да се направи таква листа, но ако се прави листа само на оние кои не само што го уништуваат сопственото тело заради тоа што тутунската индустрија им го има начукано, а имаат воља колку амеби, плус и го упропастуваат здравјето на луѓето околу нив, листата ќе биде многу кратка.

Секој втор во државава пуши...а најиритирачки е што се спроведуваат закони со кои сакаме да бидеме рамо до рамо со Западот...е па не можеме да бидеме зашто ние не функционираме така, ние сме закочени во наше сопствено доба...

На државава и треба многу средување и оправање а Законот за забрана за пушење на јавни места е меѓу последните што треба да се спроведат зашто во никој случај не е приоритетен али тоа е...
Совршен изговор за едно нефункционално општество, во една нефункционална држава.

Нека се одлагаат работите во недоглед. Зошто цигарите да не се остават последни за решавање -па ние сме Балканци (читај сељаци). Зошто построгите автомобилски регулации да не се остават последни -па на сите нам ни требаат евтини автомобили. Зошто индустријата да не ја оставиме последна -кога таа ни носи пари... Итн, итн, итн.
Најубаво ништо да не се пипка, добро ни е вака!

Може да се направи таква листа, но ако се прави листа само на оние кои не само што го уништуваат сопственото тело заради тоа што тутунската индустрија им го има начукано, а имаат воља колку амеби, плус и го упропастуваат здравјето на луѓето околу нив, листата ќе биде многу кратка.

Ej ej ej...
Don't let's be beastly to the Germans. :(

Дипломатски одговор ама сепак не мислев само на амебите што ги заебала тутнската индустрија туку на сите кои серат во соопствените храмови и не живеат со здраво тело и здрав дух без разлика кој ги има заебано или сами си се ебаваат.
Само тогаш да не ти биде полесно да направиш список на оние кои стварно никој не ги заебал и никаде не серат посебно не во соопстевените храмови, пошто овој другиот список некако долг да не испадни;)

Совршен изговор за едно нефункционално општество, во една нефункционална држава.

Нека се одлагаат работите во недоглед. Зошто цигарите да не се остават последни за решавање -па ние сме Балканци (читај сељаци). Зошто построгите автомобилски регулации да не се остават последни -па на сите нам ни требаат евтини автомобили. Зошто индустријата да не ја оставиме последна -кога таа ни носи пари... Итн, итн, итн.
Најубаво ништо да не се пипка, добро ни е вака!
Образованието ни е хаос, за здравството ич да не почнувам, невработеноста приказна за себе, ама ова беше најбитно...најважно од се беше да се каже стоп на пушењето...
Па нели сите локали страдаат од намален профит откако стапи на сила законот?
Или тоа нема врска??
Еве јас на пример секој ден го пиев кафето надвор а со кафето нели ќе си порачаш и ред други работи ама сега не го пијам освен во лето кога седнувам надвор...не сакам да стојам како некоја уличарка пред локалот и да пушам цигара...па и јас плаќам исто како и непушачите внатре...создади услови и за едните и за другите...
Јас сум само единка сигурно има многу како мене...
Поентата е има подруги начини да се спроведе тој закон...не мораше да биде до толку ригорозен...
Секаде во светот те прашуваат маса за пушач или не, соба за пушачи или не, ама кај нас немаш избор...уствари имаш ќе си седиш по дома...
--- надополнето: 26 октомври 2013 во 11:26 ---
А во која листа ќе ги ставиш чичковците во бели мантили што си играат Господ во лаборатории...си прават ГМО, си прават биолошки оружја, нови вируси, бактерии, па после оп нов лек, па нови вакцини, нуклераки, нови возила со нови издувни гасови итн итн па нели сето тоа е штетно и за себе и за другите околу тебе??? Тие решиле да си играат со туѓо здравје и со туѓи животи...а јас сум направила мој личен избор да бидам пушач и јас си одговарам и му штетам само на моето здравје на никој друг...

До смрт ги исцедивме овие муабети, и пак се се сведува на истото.

- Локалите имаат намален профит поради економската состојба, не поради законот против пушење на јавни места.
- Дури и да се сложиме дека во ова општество е можно да има сегрегација пушачи - непушачи (а не е можно заради немањето свест -генерациското перење на мозокот дека е ОК едни да трујат други заради кеиф), пак правиш незаконско труење на вработените, кои не идат од кеиф на пушачки места. Оваа причина ја наведувам чисто од легален аспект, има многу други етички причини кое не можат еднакво лесно да бидат легално образложени.
- Твојот избор да се труеш себе си, не може да биде и твој избор да ги труеш СИТЕ окулу тебе. Затоа што не го разбираш ова (така не воспитувале), затоа треба ваков закон: сега мора да го почитуваш законот а филмот „мој личен избор„ не пали како оправдување да не труеш и нас другите кои не се согласуваме твојот „личен избор„ да не засега нас.
...а јас сум направила мој личен избор да бидам пушач и јас си одговарам и му штетам само на моето здравје на никој друг...

Образованието ни е хаос, за здравството ич да не почнувам, невработеноста приказна за себе, ама ова беше најбитно...најважно од се беше да се каже стоп на пушењето...
Уште еднаш истиот муабет од погоре. Патетичен аргумент е тој кога не го спориш дека нешто не е оправдано и не е вистинито, но се жалиш зошто тој проблем се решава пред некои други проблеми.

Да се задржиме на фактот дека: пасивното пушење на јавните места е проблем кој не смее да се игнорира заради комфорот на некој кој не сака да излезе надвор и со тоа да не ги труе сите окулу себе.

До смрт ги исцедивме овие муабети, и пак се се сведува на истото.

- Локалите имаат намален профит поради економската состојба, не поради законот против пушење на јавни места.
- Дури и да се сложиме дека во ова општество е можно да има сегрегација пушачи - непушачи (а не е можно заради немањето свест -генерациското перење на мозокот дека е ОК едни да трујат други заради кеиф), пак правиш незаконско труење на вработените, кои не идат од кеиф на пушачки места. Оваа причина ја наведувам чисто од легален аспект, има многу други етички причини кое не можат еднакво лесно да бидат легално образложени.
- Твојот избор да се труеш себе си, не може да биде и твој избор да ги труеш СИТЕ окулу тебе. Затоа што не го разбираш ова (така не воспитувале), затоа треба ваков закон: сега мора да го почитуваш законот а филмот „мој личен избор„ не пали како оправдување да не труеш и нас другите кои не се согласуваме твојот „личен избор„ да не засега нас.

Уште еднаш истиот муабет од погоре. Патетичен аргумент е тој кога не го спориш дека нешто не е оправдано и не е вистинито, но се жалиш зошто тој проблем се решава пред некои други проблеми.

Да се задржиме на фактот дека: пасивното пушење на јавните места е проблем кој не смее да се игнорира заради комфорот на некој кој не сака да излезе надвор и со тоа да не ги труе сите окулу себе.

Ванлоче никој не збори дека треба да се дозволи пушење внатре во затворени простории. Сите што пушат (барем овде) немаат проблем со излегување надвор. Муабетот е зошто ни надвор каде никому не пречиш пак ти е забрането?

Како год...
Ама да се задржиме и на фактот дека има и други попрактични и помалку дискриминирачки начини да се реши проблемот за вие непушачите да не бидете труени од страна на нас пушачите...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom