Прашања до Атеистите II

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Bog ne ti vperuva pistol ni tuka ni tamu. Veke ti kazav,spored Religiite (da ne vi dadam povod za gresenje i valkanje na ustata,mislam na Islamot Hristijanstvoto i Judizmot) pravilata na zivotot se takvi,vo budizmot se takvi. Kazna ima i tamu i tamu a izvrsitelot ke ti bidat delata tvoi. Vo Budizmot e kazna sto ke go povtoruvas istiot zivot ili mozda i potezok zaradi propustite na prethodniot.Neli e toa kazna ?
Jas ne se negiram nikade sebesi,IMA I KAZNA I NAGRADA ama za toa nikoj ne ti e kriv osven SAMIOT SEBESI. I pak Budizmot ke ti go izmesam. I vo budizmot ima i nagrada ili kazna vo idniot zivot. I kaj budistite samiot go zasluzuvas naredniot zivot,polos ili podobar.
Казна од страна на битие кое е совршено е апсурд, бидејќи казната е акт со кој се санкционира постапка која казнувачот ја смета за непотребна или штетна, со што индиректно признава дека за него постојат нешта кои се непотребни или штетни. Тоа значи дека Бог што ја казнува својата креација е или несовршен или е садист.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Па најверојатно на овој потфорум сме имале дискусуја.

Првиот болд.
А она нема да имаш други богови пред мене, не е ли присилување. И не разбирам што подразбираш под присилување. За мене лично нема никаква разлика помегу начинот на кој Бог присилува и некој кога ке ти впери пиштол. Ако за тебе е е тоа Љубов и разбирање...

Вториот болд.
Викаш дека Бог нема никого да казни али нема да го земе при себе. Мене ова ми личи на казна.
И немој да ги споредуваш монотеистичките религии со будизмот. Во Будизмот не постои пекол или рај кој е дефиниран во монотеистичките религии.

Во третиот дел се негираш самиот себеси. Со самото постоење на рај и пекол следи дека постои награда и казна т.е. постои нешто што се нарекува негативна мотивација ако не ме слушаш го јадеше... И пак го мешаш Будизмот.
Gori pustiot od zelba da go napusti islamot i da prejde u budisti.

Член од
26 декември 2011
Мислења
448
Поени од реакции
278
До @Let3 зашто си атеист?така си роден?Тито така ти рече да бидиш?кој дел од Библијата ти е контрадикторен(со цитати и одговор на истиот)кое е твоето мислење за куранот?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
До @Let3 зашто си атеист?така си роден?Тито така ти рече да бидиш?кој дел од Библијата ти е контрадикторен(со цитати и одговор на истиот)кое е твоето мислење за куранот?
Сите се раѓаме атеисти. Тоа е природната состојба на човек па после во тек на живот одбираме (а некогаш и менуваме) вера, политичко убедување, спортски клуб за кој навиваме, музика која ја слушаме....
Кој дел од библијата :D Јас Библијата, историјата на раното христијанство, историјата и приликите во Израел во време на настанокот на христијанството Јудеја под Херод, Јудеја под Рим, римско еврејски судири и политики,.... ги проучувам, читам и истражувам некаде од 1988 година. И ме прашуваш кој дел е контрадикторен??
ПС
Немам посебно мислење за куранот и не го познавам толку

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Кој се раѓа атеист и одма знае дека нема Господ?
Секој што се родил се раѓа табула раса, па после добива сознанија каква среќа ќе има у животот....ако се родиш во семејство на затуцани родители и пошироко опкружење нема да мрднеш подалеку од бајките, посебно не ако немаш храброст да отидеш понатаму со паметот (интелигенција поточно)....

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Кој се раѓа атеист и одма знае дека нема Господ?
Секој што се родил се раѓа табула раса, па после добива сознанија каква среќа ќе има у животот....ако се родиш во семејство на затуцани родители и пошироко опкружење нема да мрднеш подалеку од бајките, посебно не ако немаш храброст да отидеш понатаму со паметот (интелигенција поточно)....
Болдираното ти е погрешно. Атеизам (милион пати до сега кажано) не е знаење дека не постои бог. Атеизам е неверување во него. Кажи ми кој се родил со верување во бог?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Болдираното ти е погрешно. Атеизам (милион пати до сега кажано) не е знаење дека не постои бог. Атеизам е неверување во него. Кажи ми кој се родил со верување во бог?
Чак Норис бе бате....не си чул за него?

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Не ми иде некој да се роди и директ да е негатор на нешто (посебно нечија човечка идеја), може не се изразив најкоректно, ама суштината е таа....

Поентата ми е дека сите се раѓаат како „непознавачи“ (по мое убедување и умираат како такви, ама немаат храброст да признаат, ама тоа е друга тема)...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не ми иде некој да се роди и директ да е негатор на нешто (посебно нечија човечка идеја), може не се изразив најкоректно, ама суштината е таа....

Поентата ми е дека сите се раѓаат како „непознавачи“ (по мое убедување и умираат како такви, ама немаат храброст да признаат, ама тоа е друга тема)...
Ти си дошол до заклучок дека ништо во животот не можеш да дознаеш....ок. Арно ама не се излетувај дека и сите други се исти како тебе.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

И опет грешка. Атеизмот не негира ништо, аман веќе. Тоа што е друга тема си е друга тема. Не треба да ти спелувам буква по буква. Не ми е јасно само овие „не сум ни атеист ни теист“ или самонаречени агностици, како тоа се поголеми атеисти и од атеистите, а атеистите се поголеми агностици од тие „не сум ни атеист ни теист“. Аман бателете тоа црковните анатеми.
Прашање за развијање твоите вијуги, во кој тоа бог веруваш?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
И опет грешка. Атеизмот не негира ништо, аман веќе. Тоа што е друга тема си е друга тема. Не треба да ти спелувам буква по буква. Не ми е јасно само овие „не сум ни атеист ни теист“ или самонаречени агностици, како тоа се поголеми атеисти и од атеистите, а атеистите се поголеми агностици од тие „не сум ни атеист ни теист“. Аман бателете тоа црковните анатеми.
Атеизмот има една мала, неприметна :) привлечност со материјализмот.....јебеш га, непремостлива. Го разбирам тоа кај луѓето, самиот свет набљудуван со петте сетила ја дава таа илузија. Колку и да се негира ова, моето искуство со атеистите е тоа.....освен со тебе. Ти си контра се што се заговара од тие фаци, незнам што ги спречува да се расправаат со тебе. :LOL:

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Ти си дошол до заклучок дека ништо во животот не можеш да дознаеш....ок. Арно ама не се излетувај дека и сите други се исти како тебе.

Ок, не се излетувам....ти си мислиш дека знаеш, не си расчистил убаво се себе. Убеден си и од пуста срам од себе и од околината тераш во некоја насока која си ја одбрал.

Вие имате точен одговор само на едно прашање - Да, религиозните богови не постојат, интервентен бог, бог што си игра со човечки судбини заради послушност и непослушност....што стои во позадина на креацијата во која живеете? - Одговор немате и не ве интересира, а ако добро се сеќавам и науката тебе не ти значи во тој смисол....
Агностиците имаат доблест да признаат дека се останале или се вратиле на нивото кое е природно - тоа ми е поентата. Не викам дека е врвно достигнување, само е чесно и не е живот во заблуда, што е најважно...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Атеизмот има една мала, неприметна :) привлечност со материјализмот.....јебеш га, непремостлива. Го разбирам тоа кај луѓето, самиот свет набљудуван со петте сетила ја дава таа илузија. Колку и да се негира ова, моето искуство со атеистите е тоа.....освен со тебе. Ти си контра се што се заговара од тие фаци, незнам што ги спречува да се расправаат со тебе. :LOL:
Sakas da kazes ne e ateist?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Агностиците имаат доблест да признаат дека се останале или се вратиле на нивото кое е природно - тоа ми е поентата. Не викам дека е врвно достигнување, само е чесно и не е живот во заблуда, што е најважно...
Агностицизмот е најголема заблуда, бегство од атеизмот ко ѓаволот од крстот. Секој атеист е агностик во помала или поголема мера освен антитеистите кај кои агностицизмот = 0. Секој агностик е повеќе или помалку атеист. Ви се допаѓало тоа или не. Значи во суштина дали ќе кажеш агностик-атеист или атеист-агностик е исто паковање. Тоа е фактот. А посебно за вас двајца тврдам дека сте поголеми атеисти од мене.
да не постирам сега слики кои сто пати сте ги виделе еве мислам дека видеово ќе ви долови.

П:С. Такозвани агностик препорачува God Delution од Докинс :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom