Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
This is scary stuff. ARP Cache Poisoning is trivial to exploit yet it can result in very significant network compromise. However, before you jump to Defcon-7, notice the major mitigating factor: only local attackers can exploit ARP's insecurities. A hacker would need either physical access to your network, or control of a machine on your local network, in order to deliver an ARP Cache Poisoning attack.

Неможе со оваа техника.И сепак се работи за интернет провајдер, сигурен сум дека нема да пробуваат вакви работи.

Значи има 100 различни типови на АRP напади. Нормално дека треба да има контрола , или можи да се комбинира со Man in the middle. Да не зборваме колку многу има со default админ јузери на рутерите :) . Како провајдер незнам каква техника би примениле затоа што незнам до каде се нивните права .

Член од
27 мај 2013
Мислења
719
Поени од реакции
537
Земи лаптоп, инсталирај inssider http://www.metageek.net/products/inssider/ и оди по станот и гледај јачина на сигнал.
Одлично, ќе пробам сега. Друго сакав да измерам, само и ова ќе помогне до некој степен.
--- надополнето: 18 октомври 2013 во 14:57 ---
@Acid на темата за изгубениот лаптоп спомна дека преку АРП табели може да се види МАЦ адреса на одреден уред во одредена мрежа.
Прашањето ми е: Дали може АРП риквест да помине преку рутерот и да даде извештај дека тој и тој уред ја има таа и таа МАЦ адреса?
ARP напад може само од некој што е веќе во таа мрежа. Надворешен ARP напад не постои. Дури и да е внатре тој што пребарува (провајдер на негова мрежа), на прво конектирање ако влезам со лажна MAC адреса, може да сонува дека ќе ме најде кој сум :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
@Acid на темата за изгубениот лаптоп спомна дека преку АРП табели може да се види МАЦ адреса на одреден уред во одредена мрежа.
Прашањето ми е: Дали може АРП риквест да помине преку рутерот и да даде извештај дека тој и тој уред ја има таа и таа МАЦ адреса?
Одговорот би бил: И може и не може. Зависи дали корисникот користи рутер од провајдерот или сопствен рутер. Ако земеме во предвид дека (според моја претпоставка) повеќе од пола корисници користат опрема од провајдерот, тогаш - да. Ако користи опрема (рутер, модем/рутер) од провајдерот, провајдерот може да ги види и локалните ARP табели (NAME, MAC, IP)... И тоа не мора да значи дека некој мора да се закачува од рутер на рутер, туку со извршување на некоја скрипта.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Одговорот би бил: И може и не може. Зависи дали корисникот користи рутер од провајдерот или сопствен рутер. Ако земеме во предвид дека (според моја претпоставка) повеќе од пола корисници користат опрема од провајдерот, тогаш - да. Ако користи опрема (рутер, модем/рутер) од провајдерот, провајдерот може да ги види и локалните ARP табели (NAME, MAC, IP)... И тоа не мора да значи дека некој мора да се закачува од рутер на рутер, туку со извршување на некоја скрипта.
Да тоа и си мислев, мора да е рутерот од провајдерот и да има некои отворени порти или бекдор преку кои се проверува тоа.

Near

Рандом лик од соседството
Член од
26 март 2009
Мислења
4.300
Поени од реакции
7.026
Помош...4 цимери сме у станот,од кој шо 3 сме со лаптоп. Последните 3-4 дена имам големи проблеми со интернетот,се конектирам,5 минути имам интернет и ми паѓа. Се дисконектирам,повторно се реконектирам и по 5 минути повторно немам интернет. Другите цимери го немаат тој проблем. Помош?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Помош...4 цимери сме у станот,од кој шо 3 сме со лаптоп. Последните 3-4 дена имам големи проблеми со интернетот,се конектирам,5 минути имам интернет и ми паѓа. Се дисконектирам,повторно се реконектирам и по 5 минути повторно немам интернет. Другите цимери го немаат тој проблем. Помош?

Само дома го имаш овој проблем или секаде?
Пробавте ли со рестартирање на рутер?

Near

Рандом лик од соседството
Член од
26 март 2009
Мислења
4.300
Поени од реакции
7.026
Само дома го имаш овој проблем или секаде?
Пробавте ли со рестартирање на рутер?
Да,вчера пробав ии по пола саат тераше,ама пак паѓаше. Иначе само тука(у Скопје го имам),у Кавадарци дома го неам (n)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Да,вчера пробав ии по пола саат тераше,ама пак паѓаше. Иначе само тука(у Скопје го имам),у Кавадарци дома го неам (n)

Значи до рутерот е проблемот нешто. Пробај смени енкрипција (пример, од WPA2 на WPA намести)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Kako pogodiv a :) Telekabel dozvoluva do 3 IP adresi po pretplatnik, i sekogas ko ke se prikluci 4tiot toj ke nema net, ne deka samo tvojot PC e problemot, CETVRTIOT e problemot. Problemot e sto vo ruterot ne vi e ukljuceno DHCP so sto bi dobivale adresi sekoj od tie 4ri PCja od tipot 192.168.0.xxx namesto da gi trosite nivnite 3 IP adresi od TK. Znaci resenie ti e da ukljucite da klonira mak adresa od eden od kompjuterive sto ima net, i da ukljucite ruterot da koristi svoj DHCP, na toj nacin 100dusi mozete da se zakacite a ne samo 3.

Член од
19 јули 2012
Мислења
45
Поени од реакции
0
Dali mozhe da priklucham preku wi fi drug laptop ( edniot mi e preku kabel ) i sea sakam da go priklucham drugiot lap top preku wi fi za da ima internt ???

Член од
11 ноември 2011
Мислења
555
Поени од реакции
48
Дали можи по ИП адресата да дознаам некој каде живее. И дали полиција можи да помогни во тоа?

Kajgana Shop

На врв Bottom