Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Пак јас...за ќотек сум знам, направив глупост. Се напив сега Реципрокс...Треба да се пие на 12, јас го испив на 9 часа и сега не се чувствувам добро, почна да ми се гади. Вака кога седам малку подобро ми е, но ме фати некоја паника....Ако има некој буден хелп плиз! Што да правам :S

Пред скоро месец и пол го повредив палецот на левата нога при удар нога на нога играјќи фудбал. Ми помодре цел, не можев да го виткам од болка. Бев на доктор, ме снимија да проверат дали има нешто скршено/пукнато меѓутоа немаше. Само набиен рекоа, пи апчиња, мирувај недела дена, завои мразови и немаш гајле. Така и направив. Паузирав со фудбал повеќе одколку што ми рекоа (месец дена), пиев апчиња, мразови завои ставав, болката и отокот ги снемуваше полека полека (освен при стискање) и пред две недели играв повторно. При еден контакт, повторно ми се јави истата болка. Овојпат не помодре ич и не болеше како прошлиот пат меѓутоа ипак многу болеше. Повторно паузирав 10ина дена, и еве денеска пак играв и пак боли. Немаше некој контакт со палецот, меѓутоа пак боли... Еве каде точно се местата каде се јавува болка:

263x8v4.png

6zauc9.jpg

Кажувајте чаре. Не можам вечно вака да се пазам дур играм фудбал, болкава никако не проаѓа. :unsure: Ќе ми пројде до утре задутре, ама наредно трчање пак ќе ме боли...

Пред месец и пол го повредив палецот на левата нога при удар нога на нога играјќи фудбал. Ми помодре цел, не можев да го виткам од болка. Бев на доктор, ме снимија да проверат дали има нешто скршено/пукнато меѓутоа немаше. Само набиен рекоа, пи апчиња, мирувај недела дена, завои мразови и немаш гајле. Така и направив. Паузирав со фудбал повеќе одколку што ми рекоа (месец дена) и пред две недели играв повторно. При еден контакт, повторно ми се јави истата болка. Овојпат не помодре ич и не болеше како прошлиот пат меѓутоа ипак многу болеше. Повторно паузирав 10ина дена, и еве денеска пак играв и пак боли. Немаше некој контакт со палецот, меѓутоа пак боли... Еве каде точно се местата каде се јавува болка:

263x8v4.png

6zauc9.jpg

Кажувајте чаре. Не можам вечно вака да се пазам дур играм фудбал, болкава никако не проаѓа. :unsure: Ќе ми пројде до утре задутре, ама наредно трчање пак ќе ме боли...
Потребно е мирување и тоа доста долго. Знам јас кога го повредив стапалото од страна ( не беше сериозна повредата) мирував месец - месец ипол......., а дури после мирувањето мина еден месец па почнав да играм фудбал.

Треба време за се и мачкај го местото со кантарион или крема, а привреме и не е лошо да минеш на контрола кај лекарот.
Без гајле, се ќе биде во ред :)

Пред скоро месец и пол го повредив палецот на левата нога при удар нога на нога играјќи фудбал. Ми помодре цел, не можев да го виткам од болка. Бев на доктор, ме снимија да проверат дали има нешто скршено/пукнато меѓутоа немаше. Само набиен рекоа, пи апчиња, мирувај недела дена, завои мразови и немаш гајле. Така и направив. Паузирав со фудбал повеќе одколку што ми рекоа (месец дена), пиев апчиња, мразови завои ставав, болката и отокот ги снемуваше полека полека (освен при стискање) и пред две недели играв повторно. При еден контакт, повторно ми се јави истата болка. Овојпат не помодре ич и не болеше како прошлиот пат меѓутоа ипак многу болеше. Повторно паузирав 10ина дена, и еве денеска пак играв и пак боли. Немаше некој контакт со палецот, меѓутоа пак боли... Еве каде точно се местата каде се јавува болка:

263x8v4.png

6zauc9.jpg

Јас не палецот, цела нога си ја набив така при удар во железо, при што цела ја превиткав нанапред. Фала Богу што не ја скршив или пукнав. Како и да е, ми ја ставија во гипс, чисто ради мирување...Се случи тоа пред една година и насабајле или кога мирувам, кога ќе нагазнам пак ме боли. Оди кај некој што мести такви работи, може ти е изместен па така ти прави и не оди на фудбал некое време, мирувај. И земи си едни таблетки Б-комплекс :)

Јас не палецот, цела нога си ја набив така при удар во железо, при што цела ја превиткав нанапред. Фала Богу што не ја скршив или пукнав. Како и да е, ми ја ставија во гипс, чисто ради мирување...Се случи тоа пред една година и насабајле или кога мирувам, кога ќе нагазнам пак ме боли. Оди кај некој што мести такви работи, може ти е изместен па така ти прави и не оди на фудбал некое време, мирувај. И земи си едни таблетки Б-комплекс :)
Уште ова ми остана... На доктор не планирам да идам пак пошо првиот пат не го ни чепнаа прстот, да осетат со рака што како. Само снимија, видоа снимките и ми рекоа да го врзувам во завој, мраз да му ставам, апчиња да пијам.. И толку. Тоа беше се. Ми рекоа да мирувам недела дена, ја месец и пол мирував па уште не ми е пројдено..

Како и да е, фала ви на двајцата. :)

Имам прашање, дали капсулата(апче) може да се толчи и дали може да се пие на парчиња ако е премногу голема капсулата.Бидејќи некои ми викат дека тоа било лошо ако се пие истолчено, а некои викат не.Ве молам помогнете ми

Имам прашање, дали капсулата(апче) може да се толчи и дали може да се пие на парчиња ако е премногу голема капсулата.Бидејќи некои ми викат дека тоа било лошо ако се пие истолчено, а некои викат не.Ве молам помогнете ми

Не треба да се толчи, се пие цела. Ако има линија за кршење на таблетава, тогаш скрши ја па испиј ја, ако нема означено на капсулата(вдлабнатина) значи дека таа не треба да се крши.

Капсула е едно,а апче е друго...

Не треба да се толчи, се пие цела. Ако има линија за кршење на таблетава, тогаш скрши ја па испиј ја, ако нема означено на капсулата(вдлабнатина) значи дека таа не треба да се крши.

Капсула е едно,а апче е друго...

А може ли со јадење некако цела да се голта?

Земи чаша вода, стави ја капсулата/апчето во уста, замижи и голтни. И готово :)

Јас секогаш ако ми е големо апчето го сечам...., без разлика дали има цртка или не :)

Не е пожелно, си пише на лекот како се пие, пред јадење, после јадење и така.
Јас секогаш ако ми е големо апчето го сечам...., без разлика дали има цртка или не :)
Огромна грешка, ќе си го упропастиш желудникот така.

Земи чаша вода, стави ја капсулата/апчето во уста, замижи и голтни. И готово :)

Не е пожелно, си пише на лекот како се пие, пред јадење, после јадење и така.
Огромна грешка, ќе си го упропастиш желудникот така.

Пробав да го голтнам, но капсулата отиде под јазикот и неможев да ја голтнам, и сега ми е сува устата и јазикот, што може да е тоа и што да правам?

Пробав да го голтнам, но капсулата отиде под јазикот и неможев да ја голтнам, и сега ми е сува устата и јазикот, што може да е тоа и што да правам?

напиј се чаша вода, после изми заби и терај, не се замарај многу.

Ако има обележано место за кршење можеш да ја скршиш и да ја пиеш одделно.

Дали некој можи да ми поможи да ми кажи чаре за камења во бубрегот и жолчката некој лек,чај било шо,на мајками му се пронајдени во едниот бубрег и жолчката па дали има начин да се отстранат по природен пат.Докторката му рекла само течности да пија за од бубрегот да се процисти од жолчката неможело да се отстранат освен со операција,ако имал некој слично искуство ке го молам да кажи шо можи да се превземи.

Дали некој можи да ми поможи да ми кажи чаре за камења во бубрегот и жолчката некој лек,чај било шо,на мајками му се пронајдени во едниот бубрег и жолчката па дали има начин да се отстранат по природен пат.Докторката му рекла само течности да пија за од бубрегот да се процисти од жолчката неможело да се отстранат освен со операција,ако имал некој слично искуство ке го молам да кажи шо можи да се превземи.
убаво и рекол, увин чај плус чај од брусница ама во големи количини, литро на ден. А за жолчката само оперативно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom