Прашања до Атеистите II

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Jas mislam deka ja promasuvate temata :D

Zasto ja mesate RELIGIJATA SO BOG, toa sto ste razocarani od religijata vo celina i kako tie go prestavuvaat Bog, nemame nikakvo pravo da vikame deka ne posti VISA SILA, koga fakt e deka zivotot nastanal od prethodna intelegencija sto e FAKT, zasto go vikam ova?
Koga ke uspees da bides pointelegenten od prirodata,koga ke vidis deka najgolemite izumi ke nabrojam nekolku ili samo DVA coveckiot mozok i telo-- AJ MOLIMTE KAZI MI DEKA TUKA NEMA NISTO SOVRSENO , koga sekoja tehnologija sto se proziveduva vo svetot kopira od prirodata , DA NE NABROJUVAM DO BEZKRAJ, koga ke svatis deka covekot ne izmislil nisto tuku samo ISKOPIRAL togas ne ti treba religija da svatis deka postoi nesto pogolemo od nas
Не пријател, ти ја утна темата и тоа побаајѓи.

Прво немаш претстава што е тоа атеизам. Нема никаква негација. Атеизмот е неверување во бог (богови). Ништо повеќе, ништо помалку. Неверувањето не значи негација.

Второ. Никој не негира дека постои некаква сила (но ни во сон не би ја рекол виша) која нам ни е непозната. Но тоа бог ли е? Ако е бог, кој е тој? Како се вика? И на крај краишта ама баш никаква врска нема тоа со атеизмот.

Трето. Не секоја религија има бог. прочитај ги претходните мои постови. А секој бог е во врска со некоја религија.

Четврто. Она што го реков и претходно, погледај ги далеку-источните религии, и кажи ми кој е таму креаторот. Ама прочитај прво пред да ми реплицираш. А нели е Универумот како дел од мултиверзумот СОВРШЕН?? Зошто мора да има негов креатор?

Петто, кога ќе сфатиш дека сме помали и од зрно песок во целиот тој универзум и дека никогаш нема да ги сфатиме сите негови механизми, ќе ти стане јасно дека таков творец (опишан во монотеистичките религии) во целава прикаска не само што нема резон, туку е и тотално непотребен.

F.A

Член од
3 октомври 2010
Мислења
238
Поени од реакции
54
па споредбениот пример ти е цепки. знам што си сакал да кажеш, али примерот не ти држи вода. телефон, негов креатор и сл, ... па тоа лесно се докажува, едно видео, слики или сл и готово. ете ти го креаторот.
но како паралела со бог, кој според верниците не може да биде докажан, а и не ни треба, него само верба во него, и ова со тел....... е затоа реков внимателно прочитај се и после тоа ко мене ќе реагираш :facepalm:
а ДА, ќе заборавев, за еволуцијата има докази!!! не големи, не се многу на број, но ги има!!! тоа е непобитен факт. тоа дали таа еволуција е баш така како што кажал дарвин е тема за дискусија, али неминовно е дека имало еволуција.
е сега, штом имало еволуција, ..... дали паѓа теоријата на теистите дека човек е створен таков и таков според ликот на бога, и дека немало еволуција кај него? ...... хмммм, по мене ДА, паѓа во вода.
Znaci edno svakam deka nemozes da debatiras so luge sto veke otisle u dlabokoto:D

Sporedbata ja kazav za da moze tvojot mal mozok da svati, vikas па тоа лесно се докажува, едно видео, слики или сл и готово. ете ти го креаторот. A inace vaka kreator ne gledas neli celiot red vo vselenata zakonite, nie kako covecki bitija hahaha pa ti na list nemozes da napises koklu nevroni ima vo coveckiot mozok ke obasjnuvas deka ne postoi BOG aj prijatno i ne mi repliciraj ne planiram da debatiram, dobra nok
--- надополнето: 12 октомври 2013 во 23:47 ---
Темава гласи "Прашања до Атеистите" а тој е атеист. Зошто пишуваш на темава ако несакаш да ти одговараат?
Vie ateistite se drzite za edna rab kako slamka na spasot, a poslednite otkritija ako si zapoznaen, odnosno fosilite sto gi najdoa na antartikot ili kade i da bese NE ME FAKAJ ZA ZBOR DA ME UBIES NE MI TEKNUVA, trlavte race deka tuka ke najdete najgolem dokaz za evolucijata, i toa vi padna vo voda, se vospostavi deka sekoj vid si doaga od svojot vid, deka evolucijata e najsmesnata granka vo naukata, zaso nemozat da najdat drug nacin da oposrat Bog pred koj ke odgovarame site den den...
Znaci edno svakam deka nemozes da debatiras so luge sto veke otisle u dlabokoto:D

Sporedbata ja kazav za da moze tvojot mal mozok da svati, vikas па тоа лесно се докажува, едно видео, слики или сл и готово. ете ти го креаторот. A inace vaka kreator ne gledas neli celiot red vo vselenata zakonite, nie kako covecki bitija hahaha pa ti na list nemozes da napises koklu nevroni ima vo coveckiot mozok ke obasjnuvas deka ne postoi BOG aj prijatno i ne mi repliciraj ne planiram da debatiram, dobra nok

Vie ateistite se drzite za edna rab kako slamka na spasot, a poslednite otkritija ako si zapoznaen, odnosno fosilite sto gi najdoa na antartikot ili kade i da bese NE ME FAKAJ ZA ZBOR DA ME UBIES NE MI TEKNUVA, trlavte race deka tuka ke najdete najgolem dokaz za evolucijata, i toa vi padna vo voda, se vospostavi deka sekoj vid si doaga od svojot vid, deka evolucijata e najsmesnata granka vo naukata, zaso nemozat da najdat drug nacin da oposrat Bog pred koj ke odgovarame site den den...
A PAZI NE SUM RELIGIOZEN! NAJMALCE STO VERUVAM E VO RELIGIJA ( DA POTENCIRAM SAMO )

Член од
7 март 2009
Мислења
1.173
Поени од реакции
846
...А само очиве го можат тоа....
Не знам на која возраст си,ама размислуваш како недоквакано тинејџерче! Дома кога менуваш ТВ-канали на даљинското гледаш нешто помеѓу даљинското и ТВ-то? Некаква линија,некаква механичка рака која излегува од даљинското и само за тебе и твојот комфор ги менува каналите? Не? И покрај тоа што ТВОИТЕ ОЧИ не гледаат ништо,сепак се случува нешто и на телевизорот се менуваат каналите! Ја сфати поентата? Човечките очи не гледаат се бе пријателе,тоа ти е и научно докажано,нешто се фаќа и со другите приемници,разбираш? ;)

bmrhgj

Neumoren
Член од
1 мај 2009
Мислења
198
Поени од реакции
35
Pred 10. godini, niz mnogu forumi za ovaa tema od republikite na poranesna Jugoslavija, raspisav nagrada od 50.000. EU, dokolku nekoj mi dostavi potpisan pismen dokument so raka na Gospod ili od negovite angeli - kako e soszdana Vselenata i zivotot na Zemjata?

Nisto od toa.

Potoa prativ isto baranje do Vatikan.... Nikogas ne dobiv odgovor.

Potoa prativ do gradot Nazaret so prasanje da mi dadat odgovor koga e tocno izgraden...Inaku, izgraden e 300. godini po Isus po baranje na Vatikan... Inaku sodrzinata na zivotot i raspnuvanjeto na Isus e celesno prezemena od religioznoto ubeduvanje na Mitraizmot 500. godini pred Isus...

Isus od Nazaret i samo los prevod od Isus Nazaren-pripadnik na verska grupa.

Tie sto veruvaat vo Gospod - toa fo pravat poradi nedovolno i neadekvatno educiranje nadvor od sodrzinata na Biblijata...

Dali nekoj ja procital Popol-Vuh ikli Calam-Balam?

Tesko.

Ili Septuaginta?

Uste potesko.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Potoa prativ do gradot Nazaret so prasanje da mi dadat odgovor koga e tocno izgraden...Inaku, izgraden e 300. godini po Isus po baranje na Vatikan... Inaku sodrzinata na zivotot i raspnuvanjeto na Isus e celesno prezemena od religioznoto ubeduvanje na Mitraizmot 500. godini pred Isus...

Tie sto veruvaat vo Gospod - toa fo pravat poradi nedovolno i neadekvatno educiranje nadvor od sodrzinata na Biblijata...

Добар си :)
За ова се спрема книга подетално на македонски,треба наскоро да излезе,интересни информации ќе има. :)

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Не знам на која возраст си,ама размислуваш како недоквакано тинејџерче! Дома кога менуваш ТВ-канали на даљинското гледаш нешто помеѓу даљинското и ТВ-то? Некаква линија,некаква механичка рака која излегува од даљинското и само за тебе и твојот комфор ги менува каналите? Не? И покрај тоа што ТВОИТЕ ОЧИ не гледаат ништо,сепак се случува нешто и на телевизорот се менуваат каналите! Ја сфати поентата? Човечките очи не гледаат се бе пријателе,тоа ти е и научно докажано,нешто се фаќа и со другите приемници,разбираш? ;)

Леле како аргументирано ме уништи, браво :pos:
А баш се мислев дали Господ ургира нешто кај тоа даљинското :cautious:
Јас кликни 35ка за кичен24, а тоа ми отвора НатЏео и емисија за библијата...
Инфраредот бил верник?? Аууу

И дај да не се вреѓаме, дај ми малку време да размислувам како повозрасен...

бтв, поентата е океј... само до сега немало никаква причина да се гледаат работите од таков аспект.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601

A PAZI NE SUM RELIGIOZEN! NAJMALCE STO VERUVAM E VO RELIGIJA ( DA POTENCIRAM SAMO )
ми се верува дека некој на тема религија пишува вакви глупости. и ДА, нема да ти репллицирам, не затоа што ти така сакаш, него затоа што НЕ вредиш да бидеш реплициран :tapp:

Pred 10. godini, niz mnogu forumi za ovaa tema od republikite na poranesna Jugoslavija, raspisav nagrada od 50.000. EU, dokolku nekoj mi dostavi potpisan pismen dokument so raka na Gospod ili od negovite angeli - kako e soszdana Vselenata i zivotot na Zemjata?

Nisto od toa.

Potoa prativ isto baranje do Vatikan.... Nikogas ne dobiv odgovor.

Dali nekoj ja procital Popol-Vuh ikli Calam-Balam?

Tesko.

Ili Septuaginta?

Uste potesko.
која е адресата за назарет? имам и јас нешто да им пишам, али не ја знам адресата.
него, си ја прочитал “сува крпа на дну мора?“ многу добра книга е, многу работи ги има објаснето

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ова е тема за атеистите, а не да се чири пропаганда на некоја вера или нечии книги.

bmrhgj

Neumoren
Член од
1 мај 2009
Мислења
198
Поени од реакции
35
Gospodine MIKI1 -ubavi dni.

Stom znaes se, na teistite ubavo objasni im sto e toa INDULGENCIJA...

Potoa za Martin Luter i negovoto ucenje...

Toa bi bilo upatno.

Koga se "falev" za prvata kniga, nitu spomenav deka ja prodavam bilo komu, nitu navedov cena. Za da ja dobie nekoj na podarok, dokolku navsitina saka da ja procita i da ja poseduva, treba da raspolaga so znaenje i primena na znaenjeto po prasanja na Univerzumot.

TOCNO ZNAM KOJ, KOGA, KADE I ZOSTO BIL PROGLASEN ZA GOSPOD.

Nema potreba od nikakva verbalna reakcija.

Poentata na ovaa tema i na ovoj sajt e samo verbalna raspravija... Nisto povece od toa...

Prodolzete na ist nacin...
--- надополнето: 14 октомври 2013 во 13:01 ---
Otkako ce procitate sto SE ste iznapisale vo minatoto...

proniknete vo sodrzinata na napisanoto za podobro da se zapoznaete sebesi...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ti ova mene,ili... ?

Nikogo ne imenuvav...

Ako "Ti ova mene,ili... ?" - Ili sto?

Ili e toa za site? - Da, za mnogumina e...
Ili mozebi za nekoj drug. So MIKI zapocna so mene sakas da zavrsis,mada ne ti se obrativ nikade tebe,samo napisav nekolku poraki za mudruvanjeto i pametuvanjeto na nekoj koj ocigledno ni doma ne go vaspitale a tuka drugi saka da dokaze budala deka bil.

A ti sega mozes da si prodolzis.
--- надополнето: 14 октомври 2013 во 17:36 ---
Аман бе што сторивте офтопици..... Што врска има со темава?
Eve da te prasam konkretno,kako Ateist:
Dali imas dokaz deka ne go sledis satanata ?
Ako mi kazes deka ne veruvas ni vo nego,toa i ne mi e prasanjeto.
Nego,spored site osobini i ona sto go raboti i saka satanata,onaka opishano vo religiite,vie po site stapki go sledite nego.
Inaku,satanata (l.a) nitu saka nekoj da posvedoci deka veruva vo nego,toj l.a se' sto saka e lugeto da go pravat ona sto toj saka a ne ona sto Bog od niv go bara. Koja e razlikata pomegju vas i vernicite,osven taa sto vernicite i so jazik potvrduvaat deka Bog postoi a vie ne potvrduvate,tuku sebesi se smetate za bogovi,bas onaka kako sto zahteva satanata.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Eve da te prasam konkretno,kako Ateist:
Dali imas dokaz deka ne go sledis satanata ?
Ako mi kazes deka ne veruvas ni vo nego,toa i ne mi e prasanjeto.
Nego,spored site osobini i ona sto go raboti i saka satanata,onaka opishano vo religiite,vie po site stapki go sledite nego.
Inaku,satanata (l.a) nitu saka nekoj da posvedoci deka veruva vo nego,toj l.a se' sto saka e lugeto da go pravat ona sto toj saka a ne ona sto Bog od niv go bara. Koja e razlikata pomegju vas i vernicite,osven taa sto vernicite i so jazik potvrduvaat deka Bog postoi a vie ne potvrduvate,tuku sebesi se smetate za bogovi,bas onaka kako sto zahteva satanata.
Прво лоша ти е генерализацијата. Не секој атеист го прави истото ниту има генерално ист став по било кое прашање. Или треба да има?
Второ ти имаш доказ дека го следам сатаната?
Трето. Имаш ли доказ дека ТИ не го следиш сатаната?
Четврто. Од кај па ти знаеш што сака сатаната? Другар ли си му?
Кога ќе ми дадеш одговор на овие прашања јас ќе ти одговорам

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Прво лоша ти е генерализацијата. Не секој атеист го прави истото ниту има генерално ист став по било кое прашање. Или треба да има?
Второ ти имаш доказ дека го следам сатаната?
Трето. Имаш ли доказ дека ТИ не го следиш сатаната?
Четврто. Од кај па ти знаеш што сака сатаната? Другар ли си му?
Кога ќе ми дадеш одговор на овие прашања јас ќе ти одговорам
Bez razlika sto sekoj Ateist ne go pravi istoto,sepak,se e isto samo vo razlicito pakuvanje.
Jas imam dokaz za dvete tvoi prasanja.
Sega odgovori mi pa ke ti odgovoram i jas.Posto tuka Vernicite prasuvaat Ateistite odgovaraat.

Kajgana Shop

На врв Bottom