БУГАРИЈА = ЕУ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Софиски 610 по ранг. Наредниот најдобро рангиран бугарски универзитет е 2577. Третиот 3236 ....... последно рангираната високообразовна институција е рангирана - 20205.

Ова значи дека Скопскиот универзитет е подобар од сите бугарски факултети, универзитети, институти, освен од Софискиот според листата што си ја постирал. така да не гледам некоја голема причина да се фалиш татарченце.
# Бугариjа (ранг) | Република Македониjа (ранг)
1. 610 | 1878
2. 2577 | 3420
3. 2839 | 7153
4. 3236 | 9304
5. 3506 | 10849
19. 7050 | 18776

При тоа во Бугариjа има 56, а во Република Македониjа 19 високообразовни институции

Како и да го гледаш имаме три пати повеќе високообразовни институции и квалитетот на образованието е 3 пати поголем

Вториот ви по квалитет универзитет изнесува едвај петтиот по квалитет бугарски.

Во Централна и Источна Европа Софискиот е на 21 место, а Скопскиот на 102.

E

emission

Гостин
Да, се согласивме дека Софискиот е подобро рангиран од Скопскиот универзитет. Меѓутоа непобитен факт е дека сите тие универзитети што ги имате освен Софискиот се послабо рангирани значи помалку квалитетни од Скопскиот.

Не велам дека во бугарија нема добро образование, меѓутоа поентата ми е да не се фрлаш дека сте многу понапредни во образованието кога 95 посто од вашите универзитети се помалку квалитетни од Скопскиот универзитет. Значи споредбата ти е преценета. И добро е да имате добро образование бидејќи ќе се изретчуваат заслепени татарски пропагаторски лажливци како тебе.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Споредбата ти се сосема неточна.

Во Франција има 579 високообразовни институции, а Софискиот Универзитет би бил 12 по ред. Тоа значи дека Софискиот Универзитет е подобар од 98.16% од високообразовните институции во Франциjа (с твои зборови: 98,16 посто од френските универзитети се помалку квалитетни од Софискиот Универзитет). Тоа значи ли дека Франција не е многу понапред од Бугарија во однос на образованието?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Коментарот што направив е дека салата има два пати повеќе места од студентите во Охридскиот универзитет. За квалитет не сум зборувал само за количество. Не сум збориувал и за "капацитет бугарските факултети".

1. Квалитетот на образованието не се определува според капацитетот на универзитетот.
Благодарам. Само ова ми требаше да го чујам од тебе.

2. Да во повеќето големи европски универзитети образованието е подобро од бугарското.
Ама сигурно вие имате бољи паркинг места.

3. Кои Македонци биле професори во бугарски универзитети? Декларирани за Македонци или вистински граѓани на Република Македонија?
Еден од најпознатите стечајни управници кај нас. :)

Професор од Русенскиот универзитет е вклучен во списокот на 100-те топ наставници за 2011 година во светот од Биографскиот центар во Оксфорд. Ете тоа е признание.
Тоа навистина е признание.

http://webometrics.info/en
Софиски Универзитет - светски ранг 610
Скопски Универзитет - светски ранг 1878
Ми се чини дека линкот не е официјална листа на универзитети, пред едно 5-6 години памтам дека Кирил и Методиј беа во најдобри 1000 светски универзитети бидејќи така беше и рекламиран.
Но, како и да е, во однос на Софискиот верувам дека е полош од аспект на квалитетот на наставата, посебно финансии и медицина. За другите не можам да коментирам.
--- надополнето: 12 октомври 2013 во 21:51 ---
Тоа значи ли дека Франција не е многу понапред од Бугарија во однос на образованието?
Ако сугерираш дека е така, тогаш истово можеме да го примениме и во нашиот случај? Или не бидејќи Македонија не е фенси држава ко Франција? :)

Не знам колку си имал искуство со студенти од странство ама јас имав и во таква конкуренција сме во високите 10% најуспешни студенти.
Плус секојдневно работам во опкружување на странци од различни земји и после Израелците(Евреите) кои најбрзо се пробиваат на повисоки позиции се луѓето од Балканот.

Тоа е проблемот во нашите земји, што премногу се потценуваме.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Скоро една четвртина од жителите на Европската Унија (околу 121 милион) живее на границата на сиромаштија, покажуваа податоците што ги објави Европскиот завод за статистика.

Најлоша е ситуацијата во Бугарија, каде сиромаштијата загрозува близу половина од вкупното население. На второ место е Романија, а веднаш зад неа е најновата членка на ЕУ - Хрватска.

Со скоро третина од населението загрозено од сиромаштија, Грција го зазеде четвртото место, покажуваат податоците на Eurostat.

Меѓу најмалку загрозените се наоѓаат жителите на Чешка, која ги надмина и поразвиените западни држави. Во Чешка сиромаштијата загрозува 15,4 отсто од населението, а веднаш зад неа се најде Холандија, со 15,7 отсто сиромашни. Во Германија сиромаштијата се заканува на секој петти жител.

Во целина важи правилото дека сиромаштијата ги загрозува лицата кои живеат на село или во поретко населени региони.

http://kajgana.com/chetvrtina-zhiteli-na-eu-na-granica-na-siromashtija

ЕУ и булгарчета. А другите пола бугари се сиромашни во другите еу држави. Заедно со Романците се дно дна. У ЕУ биле :pos:

И после Леандра лаже. :D

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Тја от неколко месеца живее в Мјунхен с б'лгарски паспорт.
И естествено като всички македонци е в хај лајфа на светското обштество;)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Тја от неколко месеца живее в Мјунхен с б'лгарски паспорт.
И естествено като всички македонци е в хај лајфа на светското обштество;)
Така ли се тешите вие бугарчињата? Да ви се плукнам јас во вашиот пасош, испод част ми е такво нешто да имам во себе, се си мислам кожна болест би фатила кога би го допрела, а не пак да го имам лепроза не ми бега.
Па и Минхен пишал бе на татарски гравчиња со чубрика да не гледаш?

50% сиромаштија дури ни со Македонија неможете 33% е кај нас, бедотии. Европјаниве мижи мујо тулумби паѓаат.

И така драги гледачи бугарите се најсиромашен народ во Европа со 50% сиромаштија и беда. Затоа пред да зборите и да ги фалите демек биле во развој, запомнете дека во историја на тој бугарски народ секогаш биле дно дна. Ама секогаш. И така бугарите живеејќи мизерно глумат на форумов развиени и богати европјани. А они сол немаат да си фрлат во очите, сите во контејнери живеат. И не ја гледајте само Софија, бугарија не е само Софија. Секаде е мизерно, па наму кај плочкарине Русе и Исперих мафија греовите не им се гледаат. Или накај Хасково и после Ново село натаму како да влегуваш у Тунгузија. Мириса на беда. Ете тоа е правата слика на булгарија дел од европејскиот сојуз дај почерпи нешто.

Ќе заборавев пехарот да ви го доделам, повелете:
Pehar_big.jpg

Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Darlinh ,taka se teshish ti .

Vas dve godini nared ..Economist ,, vi rangira kato naj-mizernara durjava vo svetot pa nikoi bulgarin ne podskacha ot radost i ne pische dve nedeli po forumite kakva mizeria ste .;)

A kolko ti si obektivna znaeme site :D

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Darlinh ,taka se teshish ti .
Vas dve godini nared ..Economist ,, vi rangira kato naj-mizernara durjava vo svetot pa nikoi bulgarin ne podskacha ot radost i ne pische dve nedeli po forumite kakva mizeria ste .;)
Индекс на мизерија - врв на сиромаштија у ЕУ. Ако ги знаеш индексите немаше вака да се бламираш.

Честито уште еднаш на 50% беда. Ви посакувам до 100% да стасате.

Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Индекс на мизерија - врв на сиромаштија у ЕУ. Ако ги знаеш индексите немаше вака да се бламираш.

Честито уште еднаш на 50% беда. Ви посакувам до 100% да стасате.
Koga site makeodnzi slednite 2-3 godini zemat bulgarski pasoshi ,moje i da vtasame.
Begai razpuskai sega na nekoja jurka vo srubska kafana . :D

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Koga site makeodnzi slednite 2-3 godini zemat bulgarski pasoshi ,moje i da vtasame.
Begai razpuskai sega na nekoja jurka vo srubska kafana . :D
Ќе стасате и без нас вие, добро напредувате со светлосна брзина ласта во контејнер :D
А јас се прашувам пак кога и да ве прочитам што ми мириса на контејнер, ете што било.

Чекај сега со бг пасошов ќе седнам у српска кафана у Минхен, ако немаш за леб дојди имам суви корки да ти фрлам пред врата :icon_lol:

Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
Има сиромашни американци, французи, македонци и сомалиици. Зависи од критериумите за сиромашиа.
Леандра, душо нежна. Одим чат пат до Струмица, Штип, Валандово и гледаме шо е каи вас моме(ако си таква).
Знаеш ли колко македонци учат и работат во таа сиромашна Бугариа? И знаеш ли колко е невработеноста каи вас?

Уште со влегуването ни во ЕУ вие ке пукнехте од завист и злоба. Ама чекаите бре, вие сте држава од има нема 20 години.
Почекаите малце, да зафункционирате како нормална држава, па тогава се бутаите со Европата.:)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Има од сите народи сиромашни. Но во Европа најсиромашни се бугарите. Вие незнам што народ сте, али јас не ви ги измислувам бројките, имате статистики гледајте си која мизерија сте, што туку мене ми се нафрлате незнам. Да не треба да ве фалам случајно? Па ве фалам, кој друг ќе ви ја изнесе бедата од 50% сиромашни, сами не ставате таква статистика да ви помогнам.

И јас одам бе Пирин планино, одам и гледам. И кај нас гледам и кај вас. Ние не сме во Еу, вие сте во Еу. И во ЕУ живеам. Значи вие од Еу немате ни Е, камоли да се нарекувате Европска држава. Остај ти кај нас колку има невработеност, гледај колку имате сиромаштија на тоа население кое ви остана по депониите да ви се влечка. Не ми кажувај ние колку имаме, глеј си мизеријата по дома.

Нема грешка, вас да ви завидувам треба да сум во најмала рака со дијагноза целебрална парализа. Што се замислувате бе вие? На бугарите сме му завидувале :pos: Боже боже вие сите шлакани со мокар чорап по глава сте.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Одим чат пат до Струмица, Штип, Валандово и гледаме шо е каи вас моме(ако си таква).
Знаеш ли колко македонци учат и работат во таа сиромашна Бугариа? И знаеш ли колко е невработеноста каи вас?
Сега, Македонци идат во Бугарија или Бугари идат во Македонија??? Малку си контрадикторен.
Во однос на идењето по ефтина храна, шо да кажам освен дека гладот на се ќе го натера човек. Ако треба и до Кавадарци ќе одиш.

Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
Повекето македонци дека пишат тука тврдат дека живеат в ЕУ.
Аи прашаите хората дека живеат во МКД. Толко им е убаво дека барат работа во сиромашна Бугариа.
Тиа ги рјаасправаите на капата си.

Никои не кажува дека со влизането во ЕУ како со магична прачка сме станмали супер.
Факт е дека кога сиромашна земиа(и вие и ние сме такви) влезе во Униата има повеке пари за инфраструктура и разн проекти.
Грците колко години са во неа та последните 10 години е видно за това. Членството во ЕУ дава можност. Пари,
патишта, притисок врз политичарите да крадат по-малко, слободно шетане(зоштш сметаш се тепате за бугарски пасоши?).
За таа ЕУ србежите са готови да се откажат от Косово.
Та немои да ми расправаш моме тинтири-минтири. ЕУ е перспектива. Можност и во него да влезеш требува да узрееш политички.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Оние кој останаа во Македонија се вработени во администрација и тврдам дека десет пати подобро живеат од бугарите кој останаа во бугарија и живеат у депонија.

Друга работа е тоа што Македонците не бараат со тој пасош работа во бугарија која мизерува со најниски плати во Еу, туку со тој пасош работат во Еу. Ти треба хората да си ја прашаш зошто работат кај Македонци? Опитај си свободно, каде и за кого возат вашите шофери, кој им е газда и слично. Не глумете газди те молам, разбудетете се од сонот Европјеска држава, вие сте бугари, не можете да бидете Европјани со тие плати и услови за живот. Вие неможете да бидете газди кога ние вработуваме бугари, ние им даваме плати, ние им ја гледаме мизеријата. Дискутиравме со фми на темава, нека каже кој е поголем газда, он што вработил двајца Битолчани или ние кој кого повеќе го плаќа. Неможеш бугарче ти мене да ми кажуваш кој си и што си. Јас ве купував за 50 марки со се партали, јас и денес ви давам пари. Значи во моите очи вие никогаш не сте мрднале од бедна точка. Иди приказни кажувај им на помаливе, они може да ти поверуваат. Мене и на постарите немој да ни кажуваш за напредокот на бугарија.

Гледам колку сте созреани политички, нешто налик Грците кога созреваа.

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Денес во рубриката "Актуелно во ЕУ".

Двама шофьори се млатјат с тојаги в цент'ра на Софија
http://news.ibox.bg/news/id_727750067

:facepalm::pos:

Член од
14 март 2013
Мислења
57
Поени од реакции
13
Като цјало страната ни е на 65-о мјасто в света по износ, като се изкачва с 4 места нагоре спрјамо предходната 2011 г. Според анализа на БСК Б'лгарија е лидер в износа на оште нјаколко продукта. На второ мјасто в света сме например по експорт на "з'рна, сплескани или на лјуспи, различни от овесените". Става в'прос за продукти, които се използват в популјарните з'рнени закуски и в хлебчетата. Втора позиција д'ржим и при износа на сл'нчогледови семена, временно консервирани череши, патешко и г'ше месо, семена от корианд'р. Седалките и капаците за тоалетни чинии, нерафинираната анодна мед, както и калцинираната сода отреждат на Б'лгарија трето мјасто в световнија експорт.

През миналата година, когато реколтата бе много добра, а т'рсенето нав'н - силно, сме били 12-и в света по износ на пшеница. Нај-добри цени за житото ни са постигнати в Ливан, Египет и Обединените арабски емирства - около 320 штатски долара за тон. Водештите пазари за пшеницата са били Испанија, Италија, Рум'нија и Г'рција, като страната бележи р'ст в износа к'м всички тјах. За Португалија и Италија например р'ст'т е с повече от 100%. Силни конкуренти в региона са ни Украјна и Русија, които, поне по данните на СТО, постигат по-добри цени от нашите. Износ'т ни к'м Рум'нија се објаснјава с последвашт реекспорт на по-високи цени.

При една от традиционните ни стоки за износ - цигарите, сме на 18-о мјасто. 84% от експорта на тјутјуневи изделија отива в Ирак на цени в порјад'ка на 14 000 штатски долара за тон. "Вторијат по големина експортен пазар е Черна гора с над 6.4 млн. долара, но самата Черна гора докладва внос на цигари от Б'лгарија за едва 241 000 долара", казват от БСК.

За периода 2008-2012 г. износ'т на ток расте с 3%. Тој е насочен главно к'м с'седните ни страни, като нај-изгодни цени постигаме в Турција и Рум'нија.

има и оште.. ај сега за Македониjа чекам..
--- надополнето: 21 октомври 2013 во 17:33 ---
тоа се само к'де сме в топ 20 например...
има производство на комплекти окабелјаване за автомобили, производство на автомобили, транспорт туризм
сега сериозно ми кажејте за МК
знам дека грција има 40% от икономиката ви а останалото белград?

в днешно време икономическата експанзија замества военната.. демек купили са си ве... и си мислите че сте слободни..
МК има 30% в'ншен д'лг.. ки ви питам като фалира србија... са имат пари за 3-4 месеца да изкарат зимата...
лошо ке е да ви подминат магистралите.. и без тфа немате кьорав пат...
павета по междуградскио п'т е тва е смешно вече... п'тја е павета дек си ало корички ли ки ми ф'рлаш? ф'рли малко асфалт по патьо а?

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Денес во рубриката "Актуелно во ЕУ":

Чисто гола на улицата стрјаска минувачи в Студентски град (ВИДЕО)
http://www.blitz.bg/news/article/228012

Член од
29 јуни 2012
Мислења
118
Поени од реакции
38
Денес во рубриката "Актуелно во ЕУ":

Чисто гола на улицата стрјаска минувачи в Студентски град (ВИДЕО)
http://www.blitz.bg/news/article/228012

Многу смешно па такви глетки во ЕУ се секојдневие :cuc: а во најсиромашната Јапонија дури музикантките немат пари за дрехи и свират голи:pos:
http://www.blitz.bg/news/article/228250

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom