Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Креатор на темата Креатор на темата kralot
  • Време на започнување Време на започнување

Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Вкупно гласачи
    82
Кога увидов колку од вас не се расположени за соживот, залудно е јас сам да барам соживот, терај те си по ваше, јас ќе си терам по мое, го пременив мислењето, од овој момент гласа за втората опција на анкетата!!
Тотално си ја утнал поентата. Моите постови се во насока да ти докажам дека ти си тој што не е спремен за соживот. Ти си тој што различните oд себе ги ословува како "изопачени", "гнасни", "неморални", "зли" и како уште не!
И предходно во темава ти кажав - Соживот не е можен се додека различните морални стандарди ги потценуваш и сметаш за нешто кое треба да се искорени.
Од сите дискутанти на темава, никој освен вас муслиманите не изјави дека би ограничувал некого и би сметал за праведно да биде некој казнет само поради неговиот начин на живот и морал!
Тоа што вие го правите е мачкање очи! Неможе своите деца да ги учиш дека девојка што носи мини сукња е изопачена, и потоа од нив да очекуваш соживот и почит кон оние за кои си ги учел дека се зло!
--- надополнето: 19 септември 2013 во 18:21 ---
Зошто да не, јас сум овој од десно.

no+self+respecting+white+girl+from+a+good+family+will+_70860cb1f262f17a44bbe156a727c2a7.jpg
Чувај си го сарказмот за соодветни теми.

Кога увидов колку од вас не се расположени за соживот, залудно е јас сам да барам соживот, терај те си по ваше, јас ќе си терам по мое, го пременив мислењето, од овој момент гласа за втората опција на анкетата!!
Што е момче? Те навредува критиката?
Што би рекол покојни Беличанец, “Критиката не е навреда абдали, абдал е навреда“
Не момче, ти си спремен за соживот само ако твоите ѓомити исправни ставови ги прифатат и другите. Никој не ви брани да си ја практикувате верата, но вие тоа не го сакате, сакате и да ја проповедате верата, како единствена исправна. Никој не ви брани жените да ви се покриени на +40, ама вас тоа не ви е доволно, вие сакате сите да бидат покриени. Никој не ви брани да имате свое мислење, ама ни тоа не ви е доволно, вие сакате своето мислење да го наметнете на другите. Е па кралу така соживот не се прави, ти не си ни сакал некогаш соживот. За жал тоа е вистината.

Уште појака вистина и “мотив“ за соживот:
Dali alah moze da mu oprosti na nekoj sto veruva deka Isus e bog ?

Ако умре со тоа верување не, ако се покае да! едноставно и кратко.

Тоа так мислиш затоа што медиумите ти наполнале главата.

Пошто си стар чаирчанец, ти дошол до денес некој да ти ги сече дома рацете до денес??

Во чаир мнозинство се Муслимани(Барев по име), се обиделе ли до денес да направат шеријат??

а туку што кажа дека само 3% се прави муслимани
епа зошто тогаш останатите 97 % од таканаречените муслимани би сакале шеријат, кога и сами не се прави муслимани и кога им одговара западњачки живот?
--- надополнето: 19 септември 2013 во 21:21 ---
Криминал е неможноста да се контролираат сопствените нагони и страсти и поради тоа да се приморуваат другите да го кријат своето тело. Сексуално малтретирање е забраната некој да располага со своето тело и живот како што му е волја, заради луѓе кои имаат животински нагони и можат да силуваат доколку видат голо тело.

:cuc:
--- надополнето: 19 септември 2013 во 21:41 ---
Болд 5: Не го злоупотребувај зборот Џихад,Терориста не може да биде поврзан со Џихад, а тоа кој кого убил кажува судот и доказите, како што знам сеуште никој не е обвинет, и едно да биде јасно, многу пати дебатиравме, сите подеднакво сочуствуваме со семејствата и го осудуваме случајот и тврдиме дека Исламот нема никаква врска со оваа политичка игра со која сакаат да не скараат нас тука во државава!!

!

ај уште еднаш да ми повториш за првава реченица, неможам да те разберам

бујрум http://a1on.mk/wordpress/archives/205985

за другите болдови ке помуабетиме др ден, сеа неам мн време

Јас сум за мегурелигијски соживот , треба да има особено меѓу муслиманите и православните ,иако тој соживот зависи особено од првитеИако мислам дека потешко би можеле муслиманите да гледаат на сите немуслимани како рамни луѓе на себе.Штознам уште од мали како да се напоени со омраза и предрасуди, они се доживуваат како спасители/ реформатори на човештвото, должни да ги оттргнат луѓето од паганштини и ѓаволштини.Конкретно во државава има некои кои се со мисија и факт е дека се инструирани од одредени владари од сенка . Само незмнам која е целта да цела Македонија се исламизира??/ Не сакам со ова да генерализирам ама така стојат работите.Прилично сум open minded и не сакам да судам или да ми судат . Све поштујем

Соопштение во сите активни теми на подфорумот Религија

Доколку забележите мислење кое е надвор од форумската етика на однесување, навреда, оф-топик или слично, користете ја опцијата "Пријави" што се наоѓа во менито на долниот дел од секој пост.
Со тоа си помагате себе, на модераторот.. и пред се, придонесувате во квалитетна дискусија за која сите ние сме овде.

И ВО МЕЃУВРЕМЕ СОЖИВОТОТ ВО ОКТИСИ

Во Октиси стара жена шамарана бидејќи се прекрстила

Имамите не смеат да ги користат минарињата на џамиите за да ги повикуваат верниците на протести и блокади, особено не против подигањето на некој друг верски објект за кој е издадена уредна дозвола за градба. Џамиите и минарињата треба да се користат исклучиво за верските обреди и за ширење на исламското учење и вредности, пишуваДневник.

Во случајот, тоа правило е очигледно прекршено. Сега треба да се утврди дали тие имале дозвола од Струшкото муфтиство кое им е надлежно за да направат таков чин. Вакво објаснување вчера добивме од исламските теолози упатени во правилата врз основа на кои функционираат верските службеници на ИВЗ откако двајцата имами завчера од минарињата ги повикаа исламските верници во Октиси, Струшко, да ја блокираат градбата на мала православна црква.
Повиците од двете селски џамии се случиле во сабота навечер откако претходно никој од жителите во Октиси не навестил дека ќе се спротивстави на градбата на параклисот кој беше пропаднат. Во текот на изминативе денови работниците без проблем го уредувале местото предвидено за камен-темелник и за кој објект надлежните органи ги издале сите потребни документи за градба. Но, ненадејно, двајцата имами во попладневните часови решиле да ги повикаат луѓето на протест.
- Имамите се надлежни за местата во кои работат како службеници. Но, не можат од минарињата да повикуваат на протест за објект за кој постои дозвола. За да го направат ова морало да имаат дозвола и согласност прво на Струшкото муфтиство или на ИВЗ. Струшкото муфтиство треба да го испита случајот. Ако ја немале дозволата, треба да ги санкционира бидејќи повикувале на немири – вели нашиот соговорник.
Во ИВЗ вчера не можеше да се добие коментар за целиот случај ниту, пак, одговор на прашањето дали имамите имале „благослов“ да го направат тоа.
Во Октиси, пак, полицијата вчера го обезбедуваше местото на кое треба да се гради параклисот посветен на свети Димитрија. С` уште е непознато кога ќе биде одржана средбата на која треба да се бара решение за настанатиот проблем. Исламските жители од селото и порано се противеле на обновувањето на параклисот кој треба да се најде на парцелата која ~ припаѓа на МПЦ-ОА.
Според сознанијата, главната причина претставници на исламското население да ги прави блокадите било несогласувањето на жителите од селото кои се од исламска вера во непосредно нивното соседство да има христијански храм. Инаку, во селото има две џамии при што, според неофицијалните извори, во едната с` повеќе се забележува присуството на порадикални верски структури. (Б.Ѓ.)
ШЛАКАНИЦА ПОРАДИ КРСТЕЊЕ
Пред извесно време во Октиси се случил инцидент порвзан со верски мотиви откако еден од жителите-муслимани ~ удрил шлаканица на една постара жена од православна вероисповед. Причината била зошто жената се прекрстила во моментите кога поминувала токму покрај локацијата на која сега треба да се подигне параклисот. Освен што ја удрил тој ~ порачал дека тука „не може да се крсти“. Полицијата му поднеле кривична пријава, но во струшкото обвинителство ја отфрлиле.

--- надополнето: 28 септември 2013 во 23:36 ---
http://denesen.mk/web/2013/08/27/vo-oktisi-stra-zena-samarana-bidejci-se-prekrstila/

http://www.press24.mk/dobila-shamar-bidejkji-se-prekrstila-srede-strushko-oktisi

http://www.time.mk/c/93d8d968a3/vo-oktisi-deneska-mirno.html

Од се што видов, прочитав, размислив и искусив во досегашниот живот можам само да заклучам: Исламофобијата всушност (треба да) е карактеристика на секој нормален човек со здрав разум.

Од се што видов, прочитав, размислив и искусив во досегашниот живот можам само да заклучам: Исламофобијата всушност (треба да) е карактеристика на секој нормален човек со здрав разум.

Вистина.
--- надополнето: 2 октомври 2013 во 20:00 ---
Mandatoy islamophobia! :icon_lol:

Некој јадел чврги ко помал пред џамија... :D

Викаш до чвргите е....
А никако не е до секојдневните напади врз цркви, не е до насилството врз немуслиманите (светски процес), не е до масакрот на деца за Велигден и застанувањето на сите Муслимани зад убијците преку насилни протести. Не е до мал милион настани, кај нас и по светот, на кои сме сведоци и жртви.
Не е до тоа сето наведено, многу боље да си измислиш некоја ваква баналност, со која сметаш дека ќе си ја самозалажеш совеста, а и ќе испаднеш забавен.

Не постои поголем криминал од ова, и никогаш не постоел. Робовладетелскиот систем бил подостоинтвен. Мрачното доба не било вака мрачно. Свет во кој сите жени би ги претвориле во ова е свет што би го мавнал со илјада нуклеарки, без трошка двоумење.

Вистина.
--- надополнето: 2 октомври 2013 во 20:00 ---

Викаш до чвргите е....
А никако не е до секојдневните напади врз цркви, не е до насилството врз немуслиманите (светски процес), не е до масакрот на деца за Велигден и застанувањето на сите Муслимани зад убијците преку насилни протести. Не е до мал милион настани, кај нас и по светот, на кои сме сведоци и жртви.
Не е до тоа сето наведено, многу боље да си измислиш некоја ваква баналност, со која сметаш дека ќе си ја самозалажеш совеста, а и ќе испаднеш забавен.

Јас сум муслиман. И? Мислиш дека ако те начекам низ некоја уличка, ке ти направам беља? Не бе побратиме, јас сум по peaceful чоек од Ленон, лично.

Но, ајде, бидејќи со емпириски клизачки стартови сакаш да им влегуваш на темиве, ако сакаш, може и некоја sasvim посебна тема да отвориме, каде што на секој твој пример за крволочноста на муслиманите, јас ке наоѓам три немуслимански примери (ако сакаш сите ке бидат рисјански). Deal?

Не постои поголем криминал од ова, и никогаш не постоел. Робовладетелскиот систем бил подостоинтвен. Мрачното доба не било вака мрачно. Свет во кој сите жени би ги претвориле во ова е свет што би го мавнал со илјада нуклеарки, без трошка двоумење.

Се гледа дека си атеист во вистински смисол на зборот,.....ама ти треба уште малку едукација. Бурката е национална носија на авганистанската жена која што влече корени многу порано од Исламот, на ист начин како што клашненците биле таква носија на твојата мајка или баба, и кој си ти да оценуваш што е криминал а што не.:tapp:

едитирано од модератор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom