Помош, софтверски проблеми и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Sase91
  • Време на започнување Време на започнување
Никогаш не ја добиваш оригиналната меморија за која плаќаш, се јавува парадокс помеѓу килобајти, мегабајти гигабајти и што не плус ако ти е инсталиран оперативниот систем на таа партиција или па на една партиција трупаш се, ќе се намали уште меморијата по инсталацијата. Да не должам, земи со ццлеанер што ти кажа членов над мене исчисти натрупани непотребни работи и би требало да ослободиш во просек некаде 3-4 гига, зависи од користењето на компјутерот и редовното чистење.

:D не е парадокс...производител брои во декаден систем, а windows во бинарен. затоа е таа разлика

:D не е парадокс...производител брои во декаден систем, а windows во бинарен. затоа е таа разлика
Да де јасно ми е ама така е називот за кога ќе се согледа некоја чудна работа, така и на факултет го објаснуваат. Си има логично објаснување ама ете чудна ситуација за ако не знаеш што е работата.

Да де јасно ми е ама така е називот за кога ќе се согледа некоја чудна работа, така и на факултет го објаснуваат. Си има логично објаснување ама ете чудна ситуација за ако не знаеш што е работата.

Така на факултет објаснуваат??? И после фрлаат по мене со дрва и камења кога ќе речам дека факултетлииве кај нас појма немаат од ништо :ROFLMAO:

Така на факултет објаснуваат??? И после фрлаат по мене со дрва и камења кога ќе речам дека факултетлииве кај нас појма немаат од ништо :ROFLMAO:
Абе сеа :D скратена верзија пишувам си има цела глава за вакви работи :D

За теорија факултетот е супер али у пракса после :вонзем:

Користам Windows 7. Пред некое време наеднаш од Local Disc (D), вкупната меморија од 400 гига ми се намали на 365 гига. Што може да е проблемот и како да се реши?

(ваљда за тука е прашањево... добар анти-талент сум за вакви ствари, не знам ни кај да го поставам тачно)

Не знам дали ми го сфати проблемот. Мене вкупната меморија на хард-дискот ми е намалена, па наместо вкупни 400 иам 365, такада нема везе мислам колку зафаќа све остало. Али да и кога ги гледам сите на properties, пак толку отприлика испаѓа разликата, само нормално фалат тие 35 гига од вкупната меморија, не знам како.

Не знам баш точно за што мислиш но еве некои работи кои многумина не ги знаат:
  • Големината на меморијата производителите не ја рачунаат *1000 (туку *1024) со тоа се добива помал капацитет во GB отколку што ти кажуваат при купување...
  • Друга работа ти е SWAP меморијата која се алоцира при форматирање на дискот (мислам дека во 7-цата има и отпосле да се промени). Оваа меморија се користи како виртуелна меморија, кога меморијата од рамот е искористена целосно....
Не знам дали претходно си имал ХР (каде стандардно ги прикажува само имињата на партициите) и сега кога си ставил 7-ца си ја приметил разликата зошто директно на партициите ти пишува колку имаш искористено и колку преостанато.

Но од погоре напишаното разбрав дека наеднаш ти ги снемало.
(По моја логика ако е ваков случајот: Или некој ти се чепка во компјутерот-мало дете што не знае каде штрака, па има алоцирано повеќе SWAP меморија, или пак пак некој штрака и става негови работи па ги крие(hidden) - па коге ќе селектираш се и properties не ти ги смета скриените работи)....:)

Да не се плашат сите дека има цела глава за ова објаснување, кратко и јасно:
Напиши ја фабричката големина на дискот пример 400GB и после подели ја 3 пати со 1024. На резултатот само помести ја запирката надесно за 2 места и ќе добиеш реална големина
400GB/1024/1024/1024 = 3,72529 или 372,53GB што значи temporary фајлови се во прашање ;)

Од нигде никаде, резолуцијата ми се смени на 800x600, не можам да наместам никаква друга резолуција, вика input not supported и графичката изгледа како вопшто да не работи. Еве што кажува Device Manager
kjkkk.png
Десниот бел дел е ваљда предизвикан од малата резолуција. Пробав минимум 15 пати на многу различни начини да средам со драјвери, никако не оди....Чаре?

Од нигде никаде, резолуцијата ми се смени на 800x600, не можам да наместам никаква друга резолуција, вика input not supported и графичката изгледа како вопшто да не работи. Еве што кажува Device Manager
Прегледај го приврзокот 73671
Десниот бел дел е ваљда предизвикан од малата резолуција. Пробав минимум 15 пати на многу различни начини да средам со драјвери, никако не оди....Чаре?

Ај само рестарт, ако и тогаш не тргне отвори куќиште извади ја графичката,врати ја и вклучи го. Би требало да биде се ок. Или пробај со отворено куќиште да видиш дали воопшто врти вентилаторот на неа
Ако не ти упали ова, uninstall во device manager и после Scan for hardware changes, сам ќе ја инсталира. Сигурно имаш погрешен драјвер

Не знам баш точно за што мислиш но еве некои работи кои многумина не ги знаат:
  • Големината на меморијата производителите не ја рачунаат *1000 (туку *1024) со тоа се добива помал капацитет во GB отколку што ти кажуваат при купување...
  • Друга работа ти е SWAP меморијата која се алоцира при форматирање на дискот (мислам дека во 7-цата има и отпосле да се промени). Оваа меморија се користи како виртуелна меморија, кога меморијата од рамот е искористена целосно....
Не знам дали претходно си имал ХР (каде стандардно ги прикажува само имињата на партициите) и сега кога си ставил 7-ца си ја приметил разликата зошто директно на партициите ти пишува колку имаш искористено и колку преостанато.

Но од погоре напишаното разбрав дека наеднаш ти ги снемало.
(По моја логика ако е ваков случајот: Или некој ти се чепка во компјутерот-мало дете што не знае каде штрака, па има алоцирано повеќе SWAP меморија, или пак пак некој штрака и става негови работи па ги крие(hidden) - па коге ќе селектираш се и properties не ти ги смета скриените работи)....:)
Го купив компјутерот нов, го форматирав виндоусот (лошо беше инсталирано нешто) и стаив да има 400 гига на D, така си тераше неколку месеци и пред некоја недела приметив дека наеднаш се намалило.

Го купив компјутерот нов, го форматирав виндоусот (лошо беше инсталирано нешто) и стаив да има 400 гига на D, така си тераше неколку месеци и пред некоја недела приметив дека наеднаш се намалило.

Отвори Disk Cleanup
Избери го D
Избери доле лево Clean up system files
Избери пак D
Избери горе десно More Options
Кај System Restore and Shadow Copies кликни на Cleanup ќе те праша Are you Sure стисни Delete.
Избери ОК.

Отвори Disk Cleanup
Избери го D
Избери пак D
Кај System Restore and Shadow Copies кликни на Cleanup ќе те праша Are you Sure стисни Delete.
Избери ОК.
Disc Cleanup? Не најдов такво нешто...

Disc Cleanup? Не најдов такво нешто...

disk cleanup со k наместо c :D
пиши само disk и ќе ти го покаже во старт менито
Mене ми враќа и по 20 гига простор кој го зафаќа restore!
disk_cleanup_menu.png

Не сте нормални, во 3 сабајле disk cleanup? :ROFLMAO: Избриши со CCleaner и толку е, не му се замарај до тој степен
Инаку, отвори Start и долу напиши Disk cleanup и одбери го. Бирај D и после ОК, само ова обично се користи за C партиција. Истото го прави CCleaner поедноставено

Отвори Disk Cleanup
Избери го D
Избери пак D
Избери ОК.
Океј напраив све ова. Ништо не се деси, све по старо...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom