Пасивно пушење

Ме мрзит да се цитирам, и не ми е јасно што е толку тешко да се разбере..
Не се работи за тоа кој страда повеќе, туку зошто е пасивното пушење штетно.
ПУШАЧОТ - страда најмногу, од долготрајно пушење, безразлика дали дрина, драва, или цигаре со филтер. Тој во исто време е активен и пасивен.
НЕПУШАЧОТ- во друштво на пушач, е пасивен пушач бидејќи го вдишува чадот што другиот го испушта...
Најштетен во двата случаи е чадот од цигарето кое гори, и го вдишуваат двајцата. Се работи за чад со висока концентрација на катран, кој не поминал низ никаков филтер. Ако просторијата е мала и затворена, тогаш скоро и нема разлика - двајцата се пушачи.
Ако внесеме чад од цигаре без да го вдишиме во белите дробови (што се природен филтер), па потоа со посилен притисок да го издуваме на ноктот од прст, ќе се појави тоа за кое зборувам.
И јас како пушач, не можам да поднесам некој до мене да ме трует. Освен ако не е кафана со многу алкохол.
Дома никако пушење. И никако спиење во просторија каде претходно се пушело..

На мој роднина пред некое време му вградија бајпас и го предупредија да избегнува простории каде што се пуши.Значи и пасивното пушење е штетно!
Ма што збориш, сакаш да кажеш дека не му советувале дека е веќе сеедно... Како иде прикаската, касно му е чим стигнал до бајпас а и не вреди да се замара со тоа -штом веќе живее во град и „веќе го испушил„ од секакви загадувања.

Сардисани од сите страни!
Од една страна владата со загадувачите кои ги штити (за да плаќаат данок и да финансираат изборни кампањи), а од друга страна пушачите со себичните потреби кои ги оправдуваат со идејата, ако веќе те трујат сите -зошто и ние да не те труеме... Тешко на нас, кога екологијата се потегнува за да се оправда пасивно пушење.

Оф:
Не велам дека цигарите не се штетни, али пак има луѓе што умираат на 20 години а немаат цигара запалено, така да ако ти е пишено да умреш ќе умреш.

Оф:
Не велам дека цигарите не се штетни, али пак има луѓе што умираат на 20 години а немаат цигара запалено, така да ако ти е пишено да умреш ќе умреш.
Druze bez navreda ama wtf are you talking about? Filozofijava ti e...

Нема дилеми оти пасивното пушење е штетно туку се наметнува поголемо прашање а тоа е дали грото од пушачите имаат психолошки проблеми што конзумираат пред се големи количини на цигари. Која е разликата помеѓу 2 и 20 цигари дневно, дали тука станува збор за потреба? Ај да речеме дека никотинот може и на друг начин да се конзумира, сепак цигарите сеуште се главна појава околу тоа. Втора работа е што секогаш кога ќе се спомне оти цигарите убиваат одма се појавуваат споредби со други извори на загадување, од коли, фабрики итн... Што апсолутно нема поента ваквата споредба поради многу причини. Без навреда ама грото од пушачите се и големи инаетчии... Секогаш тргнаат од сопственото задоволство а недај боже, некој некому да му рече оти му смета димот, тогаш особата може и да се навреди. Па кога ќе видам исушени девојчиња од 15-16 години со цигарата... Генерално оваа појава е психолошка и буквално треба да се лечи како завист. Никој не се родил со потреба да конзумира големи колични на никотин. Едно е благо конзумирање 2-3 цигари во денот друго е зависта. Затоа горе споменав ме интересира разликата помеѓу 2 и 20 цигари во еден ден. Или се работи за исфрустрирани и искомплексирани луѓе со разно разни проблеми што конзумираат по 6-7 кутии во еден ден.

Druze bez navreda ama wtf are you talking about? Filozofijava ti e...

Филозофијата му е дека ако не ти е пишано да умреш млад, тогаш нема да умреш млад што и да правиш. :)
На пример, и да се маваш во вена со хероин: ако не ти е пишано да умреш млад, тогаш нема да умреш млад!

(Inbefore ревија од непотребни сподредби на разлики од паралелата помеѓу тутунски чад и хероин, кои единствено ќе бидат позитивни од аспект што ќе покажат дека споредувачите не ја разбрале поентата на самата паралела)

Imaat pravo sto se bunat pusacite za toa deka gi koristat kako scapegoats za da se svrti vnimanieto od zagaduvanjeto kako sto rece Acid

Na onkologija eksponencijalno raste brojot na luge so karcinom na beli drobovi koi nitu bile aktivni pusaci, ni pasivni. Vozduhot e gnasotilak kaj nas, najseriozno, kvalitetot na zivot ni e sveden na nula. Ne deka gi branam pusacite, da ne me sfatite, ama mnogu e lesno na narodov da mu se svrti vnimanieto od realniot problem, pogotovo denes.

Таквите споредби се без поента, во сообраќајни несреќи гинат еден куп луѓе годишно, па сите возиме коли. Дали возилата се главната причина или свеста кај народот? За цигарите и пасивното пушење се работи за свест и за лични задоволувања. Како што кажав грото од пушачите нема никогаш да изгасат цигара ако некој им каже дека му смета димот. Прво бидејќи се осеќаат засегнати. Што има врска воздухот надвор со тоа што дома постојано некој те труе... Ако веќе одиме со такви споредби, подобро ми е надвор несвесно да го дишам чадот, отколку димот на исфрустрирана особа која пуши дење-ноќе. Имам приметено оти кај грото од луѓето што се зависни од цигари дефинитивно имаат психолошки проблем, буквално се спремни и да се тепаат ако им спомнеш нешто против тоа. Нека одат нека се лечат.

Нека ми одговори некој зошто физички и психички здрава особа мора да конзумира по 5 кутии дневно?

Оф:

8.gif

Што не ви е јасно бе луѓе, па се фативте со мене -.-

Таквите споредби се без поента, во сообраќајни несреќи гинат еден куп луѓе годишно, па сите возиме коли. Дали возилата се главната причина или свеста кај народот? За цигарите и пасивното пушење се работи за свест и за лични задоволувања. Како што кажав грото од пушачите нема никогаш да изгасат цигара ако некој им каже дека му смета димот. Прво бидејќи се осеќаат засегнати. Што има врска воздухот надвор со тоа што дома постојано некој те труе... Ако веќе одиме со такви споредби, подобро ми е надвор несвесно да го дишам чадот, отколку димот на исфрустрирана особа која пуши дење-ноќе. Имам приметено оти кај грото од луѓето што се зависни од цигари дефинитивно имаат психолошки проблем, буквално се спремни и да се тепаат ако им спомнеш нешто против тоа. Нека одат нека се лечат.

Нека ми одговори некој зошто физички и психички здрава особа мора да конзумира по 5 кутии дневно?
Vidi, ne gi branam jas pusacite, da ne se sfatime pogresno, nepusac sum i ne mozam da podnesam dim. Ama i vo stranski drzavi ima golem broj na pusaci a ne e karcinomot tolku rasprostranet. Pogotovo onoj karcinom na obvivkata na plukata, sto u sekoja kniga pisuva deka ne e od nikotin. Toa e zaso disat kvaliteten vozduh, ne gi zracat betonite, imaat zdrava hrana sto e pominata niz trista kontroli....

Jas za toa pravev muabet, nie vo Makedonija zamizuvame pred ogromniot problem. Mene kako nepusac gorenavedenoto mi preci, ne pusacite, ako saka nekoj od drustvo da pusi ne mi smeta ako sme sednati negde na primer, samo ke se premestam ako mi smeta cadot ili ke otvoram prozor ako sme doma.

:)

Vidi, ne gi branam jas pusacite, da ne se sfatime pogresno, nepusac sum i ne mozam da podnesam dim. Ama i vo stranski drzavi ima golem broj na pusaci a ne e karcinomot tolku rasprostranet. Pogotovo onoj karcinom na obvivkata na plukata, sto u sekoja kniga pisuva deka ne e od nikotin. Toa e zaso disat kvaliteten vozduh, ne gi zracat betonite, imaat zdrava hrana sto e pominata niz trista kontroli....

Jas za toa pravev muabet, nie vo Makedonija zamizuvame pred ogromniot problem. Mene kako nepusac gorenavedenoto mi preci, ne pusacite, ako saka nekoj od drustvo da pusi ne mi smeta ako sme sednati negde na primer, samo ke se premestam ako mi smeta cadot ili ke otvoram prozor ako sme doma.

:)

Те разбирам целосно што сакаш да кажеш, генерално зборувам не за тоа што пиша, али кога веќе се збори за пушење цигари помалку ми е нелогична споредбата со индустријата или со возила околу загадувањето... Значи не можам да се согласам дека тоа што ние дефакто живееме во загадена средина алудира на тоа дека цигарите биле најмала работа во споредба со ова. Јас пак ќе кажам голем број возрасни лица дефакто пушат пред деца, пријатели, роднини што остро се противат или во муабетов самите пушачи се сметаат за засегнати, а не е засегната страната што бега од димот, туку личноста што не може "на раат" да испуши цигара... Инаку не дека сум нешто упатен, чисто од сурфање на нетов може да се види порастот на рак на бели дробови откога индустријава за цигари тера. И има уште еден факт тоа е дека како тераат деценииве, бројот на пушачите ќе се намалува. Затерав малку на страна, пишав и во горниот пост иако има разлика од пушач до пушач, тие што се зависни од големи количини пушење цигари се тешки случаи. И тоа како го гледам проблемот во пушачите и немаат апсолутно никакви права да се бунат околу тоа. Генерално и мене не ми смета ако е на отворено... За затворени средини апсолутно сум против.

Ма што збориш, сакаш да кажеш дека не му советувале дека е веќе сеедно... Како иде прикаската, касно му е чим стигнал до бајпас а и не вреди да се замара со тоа -штом веќе живее во град и „веќе го испушил„ од секакви загадувања.

Сардисани од сите страни!
Од една страна владата со загадувачите кои ги штити (за да плаќаат данок и да финансираат изборни кампањи), а од друга страна пушачите со себичните потреби кои ги оправдуваат со идејата, ако веќе те трујат сите -зошто и ние да не те труеме... Тешко на нас, кога екологијата се потегнува за да се оправда пасивно пушење.
Живеам во град со свеж воздух.А знам дека ти ,, го пушиш,,во Ск дефинитивно.

Има смисла. Активното пушење значи влечење на чадот преку филтерот од цигарето. Таму се задржува голема количина катран.
Пасивното пушење е далеку поштетно, за двете страни.
Значи не дискутираме кој страда повеќе. Пушачот или тој што седи до него. Се разбира дека е пушачот, бидејќи тој тоа го прави постојано.

значи, ако се заджува чадот у филтерот за активно значи чадот е задржан и како може да биде незадржан за пасивно а за активно задржан

Back
На врв Bottom