Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Чул те господ. Од која година би требало ова да се случи?

Инаку знаеш ли дали сеуште има брза постапка за пасошот? Јас имам аплицирано и дури сеа при крајот на Октомври сум на интервју , но ми кажаа дека после интервјуто треба да се чека 1 година , можеби и повеќе. Мислам дека порано имаше опција да се доплати плус сума пари , па се добиваше за пократко време.

:pos:

За германски без размислување би се откажале и од македонски и од бугарски , ова не треба да е никаква дилема.
Па мислим до 2-3г. требе Бугари и Романци да патуваме во САД и Канада без визи.
http://www.mediapool.bg/vizite-za-sasht-i-kanada-mozhe-da-otpadnat-news211087.html

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
може да доплатиш кога ти вадат пасош наместо за еден месец да ти го извадат за еден ден.
Не помислувајте дека секој кој побарал добива паспорт.
Визите за САД треба да отпаднат 2015 година

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
СПИС'К НА НЕОБХОДИМИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ Б'ЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО:

1. Молба до минист'ра на правос'дието.

Молбата трјабва да б'де написана на б'лгарски език и да с'д'ржа:
* собствено, баштино и фамилно име на кандидата по акт за раждане. При промјана на нјакое от имената се представја документ, удостоверјавашт промјаната - удостоверение за склјучен брак или с'дебно решение;
* постојанен адрес на молителја в чужбина.
* обстојателствата, поради които иска освобождаване от б'лгарско гражданство.

Когато лицето не е нав'ршило 14-годишна в'зраст или е поставено под п'лно запрештение, молбата се подава от двамата родители или настојника му.
Лице от 14 до 18-годишна в'зраст или поставено под ограничено запрештение подава молбата лично. Молбата се прeподписва от двамата родители или попечителја. Тја се подписва само от единија родител, когато другијат е лишен от родителски права.
При разногласие между родителите, както и при разногласие между неп'лнолетните и родителите и попечителите им, к'м молбата се прилага решението, с което рајоннијат с'д се е произнес'л по спора.

Подпис'т на кандидата в'рху молбата се заверјава в посолството.

2. Подробна автобиографија. За лицата до 14-годишна в'зраст автобиографии представјат двамата родители.

3. Фотоснимка - лјав полуанфас - 1 број.

4. Акт за раждане. Акт'т за раждане да е заверен от обштината в Б'лгарија, от којато е издаден, с марки и печат.

5. Поп'лнена декларација образец № 1. Бланка на декларацијата се получава от посолството. Подпис'т на кандидата в'рху декларацијата се заверјава в посолството.

6. Документ (указ и др.), удостоверјавашт придобиването на чуждо гражданствоили наличието на открита процедура за придобиване на чуждо гражданство. Документ'т да е заверен с апостил или с печат на холандското Министерство на в'ншните работи или Министерство на правос'дието (Рајонен с'д). С'што така, да е преведен на б'лгарски език от заклет преводач. Превод'т се заверјава в посолството.

7. Документ за гражданска (адресна) регистрација в чужбина. Документ'т се превежда на б'лгарски език от заклет преводач. Превод'т се заверјава в посолството.

8. Вносен лист (бележка) за внесена д'ржавна такса по сметка наМинистерството на правос'дието на Република Б'лгарија. Бележката се издава от посолството срешту внесената от кандидата сума в консулската служба на Посолството.

Aj objasni go ova

Чл. 20. Б'лгарски гражданин, којто постојанно живее в чужбина, може да поиска освобождаване от б'лгарско гражданство, ако е придобил чуждо гражданство или ако има данни за открита процедура за придобиване на чуждо гражданство.

Jas ova ovaka go razbiram nie ziveeme v cuzbina(Makedonija ) i da se otkazeme treba da imame nekoe treto drzavljanstvo pa da se otkazes od Bugarsko ako sakas ..dobro napraven zakon
--- надополнето: 19 септември 2013 во 00:19 ---
A za vizi zosto gi vratija Kanadjanite vizi na Cesite nagradno prasanje za ЛУДОГОРЕЦ isto ce se desi i za Bugarite ..I cesite mozea da patuvaat bez vizi vo Kanada edno vreme
--- надополнето: 19 септември 2013 во 00:40 ---
И накраj много по трудно ке се смени БГ пасош со друг от ЕУ, зошто во регламентот на ЕУ пишуваве нешто како: неможе човек да има две ЕУ државjанства. Не сум сигурен дека го читах ова.
С две думи Македонецот нема да се откаже от БГ пасош, ако не сака да се откаже и от македонскиот пасош, што е малко вероватно.
Но и така да биде, секоj има право да земе каков што пасош сака.
Dobro napisano deka ako Makedonija vleze vo EU poveceto od gradjanite ce bidat Bugari

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Jas ova ovaka go razbiram nie ziveeme v cuzbina(Makedonija ) i da se otkazeme treba da imame nekoe treto drzavljanstvo pa da se otkazes od Bugarsko ako sakas ..dobro napraven zakon
--- надополнето: 19 септември 2013 во 00:19 ---
A za vizi zosto gi vratija Kanadjanite vizi na Cesite nagradno prasanje za ЛУДОГОРЕЦ isto ce se desi i za Bugarite ..I cesite mozea da patuvaat bez vizi vo Kanada edno vreme
--- надополнето: 19 септември 2013 во 00:40 ---

Dobro napisano deka ako Makedonija vleze vo EU poveceto od gradjanite ce bidat Bugari
јасно е напишано, ако си добил државјанство на земја која не дозволува двојно државјанство можеш да подадеш барање за да се откажеш од бугарското. истото барање може да подадеш ако тоа е условот на другата д'ржава.Закона е направен за Бугари со едно државјанство, тоа дека бугарската држава ти е дозволила да си го зачуваш македонското, кога си земал бугарско е посебен случај и не треба да го гледаш како некоја задна намера.
Чекај малку, уште не са ни ги тргнали визите, ти ни ги врати.:)
Кави ќе бидат граѓаните на Македонија зависи од нив самите, бугарија не тера никој сосила да се пишува етнички Бугарин, постојат различни начини за да добиеш бугарско државјанство

ivana87

magic is everywhere
Член од
7 јуни 2007
Мислења
1.613
Поени од реакции
220
јасно е напишано, ако си добил државјанство на земја која не дозволува двојно државјанство можеш да подадеш барање за да се откажеш од бугарското. истото барање може да подадеш ако тоа е условот на другата д'ржава.Закона е направен за Бугари со едно државјанство, тоа дека бугарската држава ти е дозволила да си го зачуваш македонското, кога си земал бугарско е посебен случај и не треба да го гледаш како некоја задна намера.
Чекај малку, уште не са ни ги тргнали визите, ти ни ги врати.:)
Кави ќе бидат граѓаните на Македонија зависи од нив самите, бугарија не тера никој сосила да се пишува етнички Бугарин, постојат различни начини за да добиеш бугарско државјанство

Е исто е и во Германија бе сонце :cool:

Член од
27 април 2013
Мислења
94
Поени од реакции
97
Не за бугарски Пасош.
1/4 од "Mакедонските Патриоти" се со бугарски пасош.Не ми е јасно зошто имаат бугарски Пасош а се прават Македонци.
П.С. Овој коментар не е за навреда туку ме интересира
Зошто?

Член од
8 јули 2011
Мислења
265
Поени од реакции
202
Луѓево не се свесни која политика тера Бугарија со издавајне на овие пасоши на чисти Македонци но не ги кривам луѓето секој си ја бара среќата за подобар живот.
Еден ден Бугарија ке тврди дека во Македонија има 300 000 Бугари и при најмал проблем со Албанците можи воено да интервира во знак на заштита на своето малцинство.
Помислетесе пред да замете бугарски пасоши дали му правите подобро на вашите поколенија.

Член од
20 септември 2013
Мислења
2
Поени од реакции
1
Не за бугарски Пасош.
1/4 од "Mакедонските Патриоти" се со бугарски пасош.Не ми е јасно зошто имаат бугарски Пасош а се прават Македонци.
П.С. Овој коментар не е за навреда туку ме интересира
Зошто?
imam bugarski pasos, a se pravam makedonka zatoa sto imam i makedonski, imam makedonska nacionalnost i bilo kakov pasos da izvadam sekade ke stoi deka imam makedonska nacionalnost i deka sum rodena vo makedonija. i se dodeka dvete drzavi dozvoluvaat dvodrzavjanstvo ke gi imam i dvete. a bugarski izvadiv radi podobra ekonomska egzistencija.

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Нека стои каде сака, чим некој се откажува од државјанството се откажува од се она што потпишал дека е. А во архивите ако сака и со златни букви нека стојат граѓаните. После ете ќе ви се отвори работа за пребројувања на вратени државјанства. Баш ме интересира таа цифра после 10 години каква ќе биде.

Кога земаш Германско државјанство се откажуваш од сите државјанства. Германија не признава двојни државјанства.
Неморат да се откажвиш ак имаш државјанство на друга ЕУ земја.

Член од
8 јули 2011
Мислења
265
Поени од реакции
202
imam bugarski pasos, a se pravam makedonka zatoa sto imam i makedonski, imam makedonska nacionalnost i bilo kakov pasos da izvadam sekade ke stoi deka imam makedonska nacionalnost i deka sum rodena vo makedonija. i se dodeka dvete drzavi dozvoluvaat dvodrzavjanstvo ke gi imam i dvete. a bugarski izvadiv radi podobra ekonomska egzistencija.
Потполно те разбирам во економски поглед но треба да се гледа малку подалеку која е целта на Бугарија како држава така лесно да издава пасоши за Македонци .
Дали се секаваш на прашајната што мораше да ги одговирш за да го добијаш тој пасош.
Без разлика како се чуствуваш ти не парче хартија ти си Бугарка.
И Бугарија тоа вешто ке го користи за свои цели кои не се скриени воопшто.
Споредба во турско многу Македонци си ја менаа верата за подобра егзистенција.
Кое скоро исто во споредба.
Не ќе ти реплицирав ако успеше да земиш кој било друг пасош само да не беше на некој од нашиве соседи, за кој знаеш колку мака ни создаваат.
Затоа имаме проблем со Името и Бугарската историја не блокираат.
Тоа им целта да направат колку што помалце да има Македонци во Македонија.

Член од
25 јануари 2012
Мислења
130
Поени од реакции
68
Целта ни е во блиска иднина преку тие "бургаски државjанства" да влиеаме конкретно врз политиката на Македониjа. Кон тие пасоши ке имаме документ преку коj се докажува постоењето на бугарско малцинство на териториjата на РМ. Оттам ке претендираме создавање на училишта и много други работи. Како цело, тие пасоши се добар инструмент коj отвара на бугарските служби многу опции и политички маневри.
Но както кажав веке, нас не интересира главно источна Македониja. Не дека тие от западот не ги сакаме, али некакси многу криви у фацата ми изгледат, а и тамо албанските колеги си jа вршат добре работата. За да се постигне краjната цел се пак, елиминирането на овоj субект, се нужни сојузници. Ние бугарите имаме една приказка "лаком газ крв сере". Па затоа ке им оставиме на албанците простор за нивната работа. Така ке се гарантира балансот и геометријата.

И за на краj еден специален по-здрав за моjата невозвратена љубов "Леандра". Те сакам сонце мое! ;)

Член од
20 септември 2013
Мислења
2
Поени од реакции
1
Потполно те разбирам во економски поглед но треба да се гледа малку подалеку која е целта на Бугарија како држава така лесно да издава пасоши за Македонци .
Дали се секаваш на прашајната што мораше да ги одговирш за да го добијаш тој пасош.
Без разлика како се чуствуваш ти не парче хартија ти си Бугарка.
И Бугарија тоа вешто ке го користи за свои цели кои не се скриени воопшто.
Споредба во турско многу Македонци си ја менаа верата за подобра егзистенција.
Кое скоро исто во споредба.
Не ќе ти реплицирав ако успеше да земиш кој било друг пасош само да не беше на некој од нашиве соседи, за кој знаеш колку мака ни создаваат.
Затоа имаме проблем со Името и Бугарската историја не блокираат.
Тоа им целта да направат колку што помалце да има Македонци во Македонија.
ne vikam deka mozebi ne si vo pravo, no vo makedonija jas sum prvenstveno makedonka potoa bugarka, jas sum na parce hartija i makedonka, ne samo bugarka. imam poodamna bug pasos i ne odgovarav na nikakvi prasanja, togas seuste lesno se zemase pasos. dokolku vakvo nesto ovozmozese grcija ili albanija nemase da prifatam sigurno.

Член од
4 март 2009
Мислења
604
Поени од реакции
442
Целта ни е во блиска иднина преку тие "бургаски државjанства" да влиеаме конкретно врз политиката на Македониjа. Кон тие пасоши ке имаме документ преку коj се докажува постоењето на бугарско малцинство на териториjата на РМ. Оттам ке претендираме создавање на училишта и много други работи. Како цело, тие пасоши се добар инструмент коj отвара на бугарските служби многу опции и политички маневри.
Но както кажав веке, нас не интересира главно источна Македониja. Не дека тие от западот не ги сакаме, али некакси многу криви у фацата ми изгледат, а и тамо албанските колеги си jа вршат добре работата. За да се постигне краjната цел се пак, елиминирането на овоj субект, се нужни сојузници. Ние бугарите имаме една приказка "лаком газ крв сере". Па затоа ке им оставиме на албанците простор за нивната работа. Така ке се гарантира балансот и геометријата.

И за на краj еден специален по-здрав за моjата невозвратена љубов "Леандра". Те сакам сонце мое! ;)
Да речеме дека ќе докажете дека постои бугарско малцинство во Македонија,ќе се отворат училишта и потоа што?Кој ќе посетува настава на вашиот јазик?Или планирате да носите ученици со автобуси и комбиња секој ден од Бугарија,па овде да учат?Кога подобро ќе размислам можеби овде е подобро да идете и да учите ви нашите училишта,барем младите ќе научат нешто,а не единствена цел во животот им е биде да станат турбофолк пејачи и да се онадат со секој за 50 лева,па после сте имале приказка ''лаком газ крв сере'' , па се сере кога се растураат за малку пари.Ама барем од искуството собирате мудрост и ќе ви останат овие патетични приказки како и вашата патетична политика и држава.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

Дури и кога сакаш да провоцираш тоа делува баш бугарски, провидно и доста просто.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom