Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
7 октомври 2011
Мислења
9.377
Поени од реакции
11.748
Имам ваков модем од телеком кој не го користам

а интернет имам од близу со томпсон модем кој нема Wi-Fi, а овој белиов има ,е сеа дали можам да го поврзам со овој од близу за да си фаќам Wi-Fi?
Го поврзав ова ,преку кабел си има интернет на компјутеров а wi-fi нема. Какко да го најдам овој рутер у компјутер, пробував со 192.168.100.1 ко што си пишува во упатството ,ама ми го отвара томпсонот од близу овој не.
--- надополнето: 19 септември 2013 во 13:21 ---
Имам ваков модем од телеком кој не го користам

а интернет имам од близу со томпсон модем кој нема Wi-Fi, а овој белиов има ,е сеа дали можам да го поврзам со овој од близу за да си фаќам Wi-Fi?
Го приклучив ова и си работи интернетов преку кабелот а wi-fi не ми работи ,поврзано со телефонот се ,сигналот е супер али не дава интернет ,пробав да го отворам ко шо си пишува во упатството со http://192.168.100.1/ ми го отвара само томпсонот од близу. има чаре???

Член од
25 јули 2013
Мислења
118
Поени од реакции
97
помош!
кога во рутерот ќе подесам во Forwarding > UPnP > Enable.
во Windows 7 ми јавува проблем во конекцијата и ми вика DNS server not responding и ми запира интернетот
а преку Linux нема гајле се си работи нормално
можам ова да го напрам некако?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Го поврзав ова ,преку кабел си има интернет на компјутеров а wi-fi нема. Какко да го најдам овој рутер у компјутер, пробував со 192.168.100.1 ко што си пишува во упатството ,ама ми го отвара томпсонот од близу овој не.
--- надополнето: 19 септември 2013 во 13:21 ---

Го приклучив ова и си работи интернетов преку кабелот а wi-fi не ми работи ,поврзано со телефонот се ,сигналот е супер али не дава интернет ,пробав да го отворам ко шо си пишува во упатството со http://192.168.100.1/ ми го отвара само томпсонот од близу. има чаре???
И двата (томсонот и белиот) ти се на 192.168.100.1 и тоа ти прави коализија...спој ја мрежната од ПЦто на ЛАН1 портата на белиот без да го врзуваш томсонот(bez internet).....ке видиш што IP адреса и gateway ке ти додели на ПЦто, gateway-от ти е уствари рутерот....откуцај ја таа IP од gateway у броусер и смени му ја дефаулт адресата да му е пример 192.168.10.1 место 100 стави било што друго(za adresata барај нешто као Router IP Adress)....ко ке ја смениш адресата на рутерот треба и DHCPto да го провериш дали ке се смени автоматски да дава адреси од 192.168.10.2 itn ако стои на 100ка смени ги у 10.....и подеси си WIFi т.е. WPA pass i SSID. Ко све ке завршиш укључи го томсонот на WAN u белиот, ако нејке од прва угаси све од струја па пали по овој ред, томпсон(чекај да се подигне скроз) , белиот(чекаш исто) па на крај ПЦ.
--- надополнето: 20 септември 2013 во 01:52 ---
помош!
кога во рутерот ќе подесам во Forwarding > UPnP > Enable.
во Windows 7 ми јавува проблем во конекцијата и ми вика DNS server not responding и ми запира интернетот
а преку Linux нема гајле се си работи нормално
можам ова да го напрам некако?
Провери си у сервиси дали УПНП сервисот ти е пуштен.

Член од
7 октомври 2011
Мислења
9.377
Поени од реакции
11.748
И двата (томсонот и белиот) ти се на 192.168.100.1 и тоа ти прави коализија...спој ја мрежната од ПЦто на ЛАН1 портата на белиот без да го врзуваш томсонот(bez internet).....ке видиш што IP адреса и gateway ке ти додели на ПЦто, gateway-от ти е уствари рутерот....откуцај ја таа IP од gateway у броусер и смени му ја дефаулт адресата да му е пример 192.168.10.1 место 100 стави било што друго(za adresata барај нешто као Router IP Adress)....ко ке ја смениш адресата на рутерот треба и DHCPto да го провериш дали ке се смени автоматски да дава адреси од 192.168.10.2 itn ако стои на 100ка смени ги у 10.....и подеси си WIFi т.е. WPA pass i SSID. Ко све ке завршиш укључи го томсонот на WAN u белиот, ако нејке од прва угаси све од струја па пали по овој ред, томпсон(чекај да се подигне скроз) , белиот(чекаш исто) па на крај ПЦ.
--- надополнето: 20 септември 2013 во 01:52 ---

.
Ајде утре ке пробам и така ,денес 3 саати се занимавав со тоа и ке го искршев веќе(y)

Член од
14 септември 2013
Мислења
46
Поени од реакции
6
Како да ја сменам основната ( главната ) ип Адреса на Телекабел интернет? WAN IP..фала однапред :sneaky:

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Како да ја сменам основната ( главната ) ип Адреса на Телекабел интернет? WAN IP..фала однапред :sneaky:
Ко ке смениш MAC адреса на твојот мрежен уред, од таму ке ти доделат друг ИП....
За да нема збун под мрежен уред се мисли на првиот уред кој го спојуваш на модемот :)

Член од
7 октомври 2011
Мислења
9.377
Поени од реакции
11.748
Strelec фала на помошта, операцијата е успешна, али рутерот е ѓубре :) од една у друга куќа не ми фаќа. :D

Sent from my ZTE BLADE III using Tapatalk 2

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.269
Поени од реакции
2.270
Купив домеин и хостинг од uhost зa ASP.NET апликација со Sql база, ама имам еден проблем што не можам да се снајдам со панелот т.е. никако не можам да ја прикачам базата. Другите работи ги прикачив, но кога одам на домеинот ми вика Error in '/' Application. Има некој овде искуство со хостирање на страница, да ми помогне?

Член од
28 ноември 2009
Мислења
4.871
Поени од реакции
7.107
Здраво дечки имам еден проблем веќе 2месеца никако да го решам а педерите од кабелскиот оператор(Пробиштип) не сакаат да дојдат да проверат шо е проблемот .
Значи интернетот си тера супер но минат 15/20дена од месецот брзините паднат на тоа ниво кога треба да бидат кога ќе минам лимит од 100гб ,проблемот е во тоа што немам минато лимит(100гб) и брзините паднат после потрошени 50/60гб ... Се јавив и прашувам колку имам минато вика имаш 60гб го прашувам зашо ми е успорен интернетот и он вика тоа не е можно ... Педерот рече ќе дојдат да проверат ама ништо од тоа и еве вака 2месеца после 15/20 во месецот интернетот на 10дена ме збудалува ...
Имам Motorola SBV5121(Срање модем)
Како можам да влезам во сетинзите или да го ресетнам модемот ...Решение ? :|

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Здраво дечки имам еден проблем веќе 2месеца никако да го решам а педерите од кабелскиот оператор(Пробиштип) не сакаат да дојдат да проверат шо е проблемот .
Значи интернетот си тера супер но минат 15/20дена од месецот брзините паднат на тоа ниво кога треба да бидат кога ќе минам лимит од 100гб ,проблемот е во тоа што немам минато лимит(100гб) и брзините паднат после потрошени 50/60гб ... Се јавив и прашувам колку имам минато вика имаш 60гб го прашувам зашо ми е успорен интернетот и он вика тоа не е можно ... Педерот рече ќе дојдат да проверат ама ништо од тоа и еве вака 2месеца после 15/20 во месецот интернетот на 10дена ме збудалува ...
Имам Motorola SBV5121(Срање модем)
Како можам да влезам во сетинзите или да го ресетнам модемот ...Решение ? :|
Неможеш сам да менуваш лимит бидејки лимитот е запишан во config фајл кој провајдерот ти го аплоадира во модемот, можеш само да прочиташ кои се сетинзите за UP/DOWN доколку провајдеров не ти искњучил SNMP од твоја страна. Прочитај овде и овде.

Член од
8 септември 2008
Мислења
11.857
Поени од реакции
10.228
Денеска се приклучив кабелски интернет, пакетот требаше да биде 3Mbit/s арно ама батките нешто помешале и ми пуштиле ОПТИЧКИ 80Mbit/s :vozbud:
п.с: да не треба да им кажам :pos::pos:

Член од
7 октомври 2011
Мислења
9.377
Поени од реакции
11.748
Денеска се приклучив кабелски интернет, пакетот требаше да биде 3Mbit/s арно ама батките нешто помешале и ми пуштиле ОПТИЧКИ 80Mbit/s :vozbud:
п.с: да не треба да им кажам :pos::pos:
а од кој провајдер?

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Имам Netgear рутер и гледам дека некој си се приклучува на мојата wi-fi мрежа. Сменив пасворд ама еве пак. Има ли начин да ја блокирам само таа MAC адреса? Не можам да се замарам секогаш кога некој сака да се уклучи да му ја одобрувам MAC адресата па ако има начин да ја блокирам само таа, споделете :)
Ви благодарам однапред

Kajgana Shop

На врв Bottom