Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Креатор на темата Креатор на темата kralot
  • Време на започнување Време на започнување

Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Вкупно гласачи
    82
Има совесни Луѓе, без разлика на религиска припадност, ако некаде сум го рекол спротивното, те молам потсети ме, дај го мислењето тука!!
Чекај сега. што рече пред малку? Пробуваш да се испереш од кажаното? Нели рече дека исламот (и други религии, веројатно мислејќи и на христијанството но не и за другите) ќе ги направи луѓето подоблесни, поморални, поетични? А болдираното што е? Која религија ги прави барем некои атеисти совесни (ако под тоа подразбираш подоблесни, поморални, поетични.....)?

сега стануваш помек во изјавите? почнуваш да ја согледуваш комплексноста на меѓучовечките односи?
а и Атеист го примети тоа

Тоа не е до мене, тоа е став на верата!
--- надополнето: 19 септември 2013 во 11:04 ---
Velat za tango se potrebni dvajca. No, samo eden go vodi.

Kje treba da navlezeme i u politicki vodi.

Еее ова е најпаметниот пост до сега на темава, токму политиката е онаа што не доведе до оваа ситуација, поточно парата која се врти зад таа политика!!

Тоа не е до мене, тоа е став на верата!
ама ти ја избираш верата. ако верата е контрапродуктивна, тогаш можеш да ја отфрлиш таа и да си најдеш замена или како мене атеист

Ти со ова ги демантираш сите училишта во светот, бидејќи секое училиште има кодекс на однесување, има систем и закони кои важат во рамките на истиот, го деградираш денешниот правен систем во светот, кој исто така има кодекс на однесувања и морална рамка поставена од страна на системот, врс која мора да се придржуваат граѓаните!!

Ако пиеш Алкохол и ако возиш, добиваш казна, ако силуваш добиваш казна, ако направиш прељуба се разведуваш и плаќаш алиментација, ако украдеш добиваш казна, ако убиеш добиваш казна.....

Значи ти мислиш дека сите овие рамки не треба да постојат??!!
Ги критикувам оние кои своите начела им ги наметнуваат на останатите како единствено прифатливи. Немам ништо против ниедно верување, доколку истото не ми кажува како да живеам.

П.С. Возењето во пијана состојба ја загрозува безбедноста на другите, затоа е казниво, плус нешто кое постојано и постојано се игнорира - Државата не е сезнајна ниту семоќна, таа не ги создала нејзините граѓани ниту нивните особини, моралот и етиката не загрозуваат никого. Мешање баби и жаби.

Чекај сега. што рече пред малку? Пробуваш да се испереш од кажаното? Нели рече дека исламот (и други религии, веројатно мислејќи и на христијанството но не и за другите) ќе ги направи луѓето подоблесни, поморални, поетични? А болдираното што е? Која религија ги прави барем некои атеисти совесни (ако под тоа подразбираш подоблесни, поморални, поетични.....)?

Да реков дека верите го поттикнуваат моралот, а никаде не реков дека атеистите немаат морал, немој да ме обвинуваш за нешто кое не сум го ни помислил а не камоли кажал!!
--- надополнето: 19 септември 2013 во 11:09 ---
ама ти ја избираш верата. ако верата е контрапродуктивна, тогаш можеш да ја отфрлиш таа и да си најдеш замена или како мене атеист

Кој рече дека е контрапродуктивна, за мое сваќање е најпродуктивна движечка сила која постои!!

А овдека не сме на тема каде атеистите ќе убедуваат теисти, туку соживот дечко!!
--- надополнето: 19 септември 2013 во 11:11 ---
Ги критикувам оние кои своите начела им ги наметнуваат на останатите како единствено прифатливи. Немам ништо против ниедно верување, доколку истото не ми кажува како да живеам.

П.С. Возењето во пијана состојба ја загрозува безбедноста на другите, затоа е казниво, плус нешто кое постојано и постојано се игнорира - Државата не е сезнајна ниту семоќна, таа не ги создала нејзините граѓани ниту нивните особини, моралот и етиката не загрозуваат никого. Мешање баби и жаби.

Крадењето е неморал, силувањето е неморал, ги загрозуваат останатите, алкохолот е неморал и сам го кажа тоа, го загрозува животот на останатите!!

Школото ти кажува како да се однесуваш и живееш во рамките на Училиштето, е па дете и верата те учи како да се однесуваш во рамките на религијата!

Свршена работа!

на моето: сега стануваш помек во изјавите? почнуваш да ја согледуваш комплексноста на меѓучовечките односи?
а и @Атеист го примети тоа
ти одговори со: Тоа не е до мене, тоа е став на верата!
од тоа заклучувам дека верата не ти дава, забранува за поинакво однесување со поинаквите од себе. затоа и го дадов тој коментар дека АКО не ти чини ... си мењаш и готов.
така да овој твој последен огорчен одговор ги враќа на почеток работите. “Кој рече дека е контрапродуктивна, за мое сваќање е најпродуктивна движечка сила која постои!!

А овдека не сме на тема каде атеистите ќе убедуваат теисти, туку соживот дечко!!“
не те терам да бидеш атеист, него тоа што чини да го прифатиш и практикуваш без разлика на тоа дали е исламско, христијанско, бдистичко или атеистичко.

на моето: сега стануваш помек во изјавите? почнуваш да ја согледуваш комплексноста на меѓучовечките односи?
а и @Атеист го примети тоа
ти одговори со: Тоа не е до мене, тоа е став на верата!
од тоа заклучувам дека верата не ти дава, забранува за поинакво однесување со поинаквите од себе. затоа и го дадов тој коментар дека АКО не ти чини ... си мењаш и готов.
така да овој твој последен огорчен одговор ги враќа на почеток работите. “Кој рече дека е контрапродуктивна, за мое сваќање е најпродуктивна движечка сила која постои!!

А овдека не сме на тема каде атеистите ќе убедуваат теисти, туку соживот дечко!!“
не те терам да бидеш атеист, него тоа што чини да го прифатиш и практикуваш без разлика на тоа дали е исламско, христијанско, бдистичко или атеистичко.

Како прво не ги вади од контекст муабетите, туку ти реков дека не станувам помек, туку сум онаков каков што бев цело време, се придржувам на она што ме учи религијата!!

А кој рече дека не го прифаќам??

Намалувањето на цените на бензинот ги поздравувам, иако се од владата на грујо! ;)

Како прво не ги вади од контекст муабетите, туку ти реков дека не станувам помек, туку сум онаков каков што бев цело време, се придржувам на она што ме учи религијата!!

А кој рече дека не го прифаќам??

Намалувањето на цените на бензинот ги поздравувам, иако се од владата на грујо! ;)
ок, за првото погрешно сме се разбрале, али како и да е, мислењата не ти се така тврди како што куранот кажува. тоа дава надеж(y)
а ако сакаш според вториот дел да тераме шега, ... да се префрлиме на ЧДА.

Крадењето е неморал, силувањето е неморал, ги загрозуваат останатите, алкохолот е неморал и сам го кажа тоа, го загрозува животот на останатите!!

Школото ти кажува како да се однесуваш и живееш во рамките на Училиштето, е па дете и верата те учи како да се однесуваш во рамките на религијата!

Свршена работа!
Криминалот го споредуваш со морал?!:eek:

Да реков дека верите го поттикнуваат моралот, а никаде не реков дека атеистите немаат морал, немој да ме обвинуваш за нешто кое не сум го ни помислил а не камоли кажал!!
Дали си го помислил не знам, да читам мисли не знам, но многумина твои браќа по вера и го мислат и го кажуваат тоа.
Вака да те прашам, дали ти би сакал да пробаш лек кој има успешност 3%? Сигурен сум дека не.

Сам рече 3%, еве нека не се 3 нека се 5, 10, 20..... Мнозинство не се. Самото тое е доказ дека верите не го поттикнуваат моралот туку е нешто друго кое или го имаме или немаме во себе.

ок, за првото погрешно сме се разбрале, али како и да е, мислењата не ти се така тврди како што куранот кажува. тоа дава надеж(y)
а ако сакаш според вториот дел да тераме шега, ... да се префрлиме на ЧДА.

А кој ти рекол дека ова што јас го говорам и следам е поддржано од Куранот и е вистината за Куранот?

Нема прооблем, како сакаш кога сакаш и каде сакаш може да си маубетиме.
--- надополнето: 19 септември 2013 во 11:57 ---
Криминалот го споредуваш со морал?!:eek:

неморалот е поттикнувач на криминалот !!

Дали си го помислил не знам, да читам мисли не знам, но многумина твои браќа по вера и го мислат и го кажуваат тоа.
Вака да те прашам, дали ти би сакал да пробаш лек кој има успешност 3%? Сигурен сум дека не.

Сам рече 3%, еве нека не се 3 нека се 5, 10, 20..... Мнозинство не се. Самото тое е доказ дека верите не го поттикнуваат моралот туку е нешто друго кое или го имаме или немаме во себе.
и ти ли не си го разбрал?
кралу, изразувај се попрецизно, вака забегуваме од темата додека се разбереме

Барем го налагаат, не знам за другите, знам за мојата и ако ја следам ќе бидам морален, скромен и понизен.

А кој ти рекол дека ова што јас го говорам и следам е поддржано од Куранот и е вистината за Куранот?

Нема прооблем, како сакаш кога сакаш и каде сакаш може да си маубетиме.
--- надополнето: 19 септември 2013 во 11:57 ---
паааааа...... на тема за ислам сме, ти си гласноговорникот за ислам, така да куранот ти е света книга.
а сега според ова што го збориш веќе сосема друга димензија добива муабетот

Барем го налагаат, не знам за другите, знам за мојата и ако ја следам ќе бидам морален, скромен и понизен.
Она што не можеш да го сфатиш или не сакаш да си го признаеш. Не те прави верата таков. Не го разбра погоре и kooperativa од која и да си религија или и од ниедна да не сепак ќе си истиот човек. Се клањал ти пет пати на ден или не пак ќе си ист.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom